kennisbank zonnepanelen

Zonnepanelen schuin dak

Geschreven door Jildert Schat8 januari 2021 · Leesduur 4 min

Meer dan de helft van alle schuine daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Op deze pagina leggen we uit waar u bij zonnepanelen op een schuin dak rekening mee moet houden.

Zonnepanelen plaatsen op schuin dak

Een schuin dak biedt veel voordelen voor zonnepanelen. Op een schuin dakvlak staan alle zonnepanelen automatisch op dezelfde wijze gedraaid richting de zon. Daarbij kunt u de zonnepanelen vaak mooi in een vlak tegen elkaar aan plaatsen. Meestal is er een zolder of vliering met ruimte om de omvormer te plaatsen. 

Dat maakt de installatie lekker praktisch. Is uw dak geschikt? Dan kunnen wij een complete set zonnepanelen binnen een dag installeren en werkend opleveren.
Vraag bij interesse een uitgewerkt voorstel aan.

Profiteer van uw schuine dak

Welke schuine daken leveren het beste rendement? Daken op het zuiden onder een hoek van 35 graden vangen het meeste zon. Gelukkig zijn ook andere oriëntaties en hellingshoeken zeer geschikt voor zonnepanelen. Grofweg bieden schuine daken met de volgende oriëntaties prima rendement:

  • Oost | 80-85% rendement
  • Zuid-oost | 85-87% rendement
  • Zuid | 87-90% rendement 
  • Zuid-West | 85-87% rendement 
  • West | 80-85% rendement

Beschikbare ruimte op het dak

Naast de richting is vooral de beschikbare ruimte op het dak belangrijk. Hoe meer zonnepanelen u kwijt kunt, hoe beter dat is. In het legplan ontwerp vermijden we alle obstakels. Schaduw proberen we altijd te vermijden. We proberen altijd optimaal gebruik te maken van elke vierkante meter. Schoorstenen, dakramen, pijpjes, dakkapellen en hoge bomen beperken de beschikbare ruimte. 

Zonnepanelen op meerdere dakvlakken

Heeft u twee of drie dakvlakken die geschikt zijn? Wij kunnen zeer effectief meerdere dakvlakken voor u combineren. Dit is voor veel mensen gunstig, omdat ze hierdoor meer zonnepanelen kwijt kunnen.

Onze omvormers managen meerdere dakvlakken optimaal. Heeft u twee dakvlakken? Dan ontwerpen we het systeem vaak met twee strings en MPPT trackers. Elk dakvlak wordt dan gezien als een "eigen" veld zonnepanelen. Zo presteert elk veld optimaal. Heeft u een klein systeem of meer dan drie dakvlakken? Ook met micro-omvormers kunt u zonnepanelen op meerdere dakvlakken plaatsen en deze onafhankelijk van de andere oriëntatie optimaal laten presteren.

Oost-West zonnepanelen monteren schuin dak

Zit uw schuine dak niet op het zuiden, maar op het oosten en het westen? Dan is het heel voordelig om de zonnepanelen op beide zijden plaatsen. U kunt dan meer zonnepanelen plaatsen en een hoger rendement behalen. Er zijn ook andere voordelen, zoals de verdeling van de stroomproductie over de dag. 

  • Een deel van de zonnepanelen wordt op het westen gericht (string 1). 
  • Een ander deel plaatst u op het oosten (string 2). 
  • Wij garanderen u hiervoor een optimaal ontwerp en omvormer.
  • Beide dakvlakken zullen los van elkaar en optimaal functioneren.

Oost-West oriëntaties kunnen ook zowel met string-omvormers als met micro-omvormers worden geïnstalleerd. 

Rendement zonnepanelen schuin dak

Hoeveel zonnestraling valt er (gemiddeld) per jaar op uw zonnepanelen? Dat is de vraag. De oriëntatie van uw schuine dak en de hellingshoek staan namelijk vast. Ook uw locatie in Nederland heeft invloed op het rendement. Aan de kust is er jaarlijks namelijk meer zonnestraling dan in Limburg. 

Wij berekenen de totale jaarlijkse instraling-factor van de zon specifiek voor uw dak. Omdat we ook het aantal panelen en het vermogen per paneel weten, toont ons voorstel precies hoeveel rendement u per jaar kunt verwachten. 

Doe de gratis dakcheck om een uitgewerkt voorstel aan te vragen voor uw woning. 

Dakbedekking schuin dak

Voor bijna elk type dakbedekking is er wel een geschikt montagesysteem. Heeft u een schuin dak met gewone dakpannen? Bij schuine daken bevestigen we het montagesysteem met dakhaken aan de dakconstructie onder de pannen. De panlatten die onder de pannen zitten, moeten hiervoor in goede staat zijn. 

Schuine daken met golfplaten of damwandprofiel zijn ook vaak geschikt. Op asbest golfplaten mogen wij geen zonnepanelen plaatsen. Op schuine daken met bitumen installeren wij ook geen zonnepanelen. Schuin is een helling van meer dan 6%. 

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde vragen

Doe de gratis dakcheck

Klaar binnen 60 seconden