Zonnepanelen Schuin Dak

Geschreven door Anouk Baltus 28 december 2023 · Leesduur 4 min

In Nederland zijn schuine daken geschikt voor zonnepanelen, wat natuurlijk goed nieuws is! Bij de installatie van zonnepanelen op een schuin dak zijn er echter enkele aandachtspunten waar u op moet letten, zoals dak obstakels, dakbedekking en uiteraard de kosten. Op deze pagina leggen we dit graag voor u uit. 

Zonnepanelen op een schuin dak

Zonnepanelen op schuine daken zijn om diverse redenen uitermate geschikt. De panelen worden op dit type dak nauw tegen elkaar geplaatst op frames die doorgaans met haken stevig onder de schuine pannendaken worden bevestigd. Dit zorgt voor een robuuste installatie. De mogelijkheid tot installatie is echter afhankelijk van uw dakbedekking; zonnepanelen op schuin pannendak zijn goed mogelijk, maar het plaatsen van panelen op leien daken of rieten daken kan complexer zijn. Wilt u weten welke dakbedekking allemaal geschikt is voor zonnepanelen? Lees dan onze specifieke pagina over de geschikte dakbedekking voor zonnepanelen

Oriëntatie dak

Het rendement zonnepanelen op schuine daken hangt sterk af van de oriëntatie. Een dak pal op het zuiden biedt de hoogste stroomopbrengst per vierkante meter. Zit uw schuine dak niet op het zuiden, maar op het oosten en het westen? Dan is het voordelig om de zonnepanelen op beide zijden te laten plaatsen. Dit noemen we een Oost-West opstelling. U kunt meer zonnepanelen kwijt en dus een hoger rendement behalen. Er zijn ook andere voordelen, zoals een mooie verdeling van de productie over de dag. 

oriëntatie paneel: landscape of portrait?

Bij het installeren van zonnepanelen op een schuin dak is niet alleen de oriëntatie van het dak van belang, maar ook de richting van de panelen zelf. Je hebt de keuze tussen landscape of portrait plaatsing. Oftewel horizontaal (landscape) of verticaal (portrait). Qua opbrengst maakt de keuze tussen portrait of landscape op een schuin dak niet veel uit; de uiteindelijke opbrengst zal hetzelfde zijn.

Ballast

Bij zonnepanelen op een schuin dak is geen ballast nodig; de panelen zitten stevig vast door de bevestiging van het montagesysteem voor zonnepanelen onder de dakpannen. . 

Hellingshoek

Op een schuin dak worden de panelen in lijn met de hellingshoek van het dak geplaatst. Houd er rekening mee dat de hellingshoek van uw dak, de instralingshoek van de zonnepanelen bepaalt. Deze installatiemethode zorgt voor een optimale blootstelling aan de zon. Daarnaast biedt een schuin dak vaak extra ruimte, zoals een zolder of vliering, waar de omvormer ideaal geplaatst kan worden. 

Tussenafstand

Op een schuin dak is de tussenafstand tussen de zonnepanelen kleiner in vergelijking met een plat dak. Dit komt doordat de panelen op een schuin dak geen schaduw op elkaar werpen, in tegenstelling tot platte daken. Deze schaduwvrije opstelling maakt het mogelijk de panelen dichter op elkaar te plaatsen, wat resulteert in een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte en een verhoogde opbrengst. 

Dak obstakels

Bij het plannen van zonnepanelen op schuine daken is het aan te raden dak obstakels zoals schoorstenen, dakramen, pijpjes, dakkapellen en hoge bomen te vermijden. Deze obstakels werpen schaduw op de panelen, wat een negatief effect heeft op de opbrengst. Onze experts houden rekening met alle wettelijke voorschriften en veiligheidsmarges en streven ernaar elke vierkante meter optimaal te benutten, waardoor schaduw tot een minimum beperkt kan worden. 

Hoeveel zonnepanelen op schuin dak

Bij het overwegen van zonnepanelen op uw schuine dak spelen twee cruciale factoren een rol. Hoeveel zonnepanelen u nodig hebt, wordt bepaald door de balans tussen uw gewenste energieopwekking en de praktische mogelijkheden van uw dak. 

Aantal panelen berekenen op basis van kWh verbruik

Het is handig om te weten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om uw energieverbruik te dekken. U kunt dit eenvoudig berekenen met behulp van de volgende formule: 

( kWh op jaarbasis / 0,88 ) / 410 = aantal panelen 

Bijvoorbeeld: Stel dat het jaarlijkse kWh-verbruik 3500 kWh is. 3500 / 0,88 = 3.977 WP nodig om het energieverbruik te dekken. 

Met een paneelvermogen van 410 wp voor het Qcells-paneel: 3.977 / 410= 9,7 

Conclusie: U heeft 10 panelen nodig zodat u kunt beginnen met energie besparen.

Afmetingen en afstand

Uiteraard is het cruciaal om te bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, maar het is even belangrijk dat ze daadwerkelijk op het dak passen. Onze zonnepanelen hebben een afmeting van 1722 mm × 1134 mm en beslaan een oppervlakte van 1,95 m2 per paneel. Als u bijvoorbeeld 10 panelen wilt installeren, heeft u minimaal 19,5 m2 beschikbare ruimte nodig, nog los van de ruimte die het zonnepanelen montagesysteem inneemt. Deze ruimte kan ook verdeeld worden over meerdere dakvlakken.

Houd er ook rekening mee dat er voldoende afstand moet zijn tot de dakrand, ongeveer 20 cm, om harde windstoten op te vangen. Bovendien moet er genoeg ruimte zijn voor regenwaterafvoer. Voor meer informatie over het aantal zonnepanelen dat u kunt plaatsen, bekijk onze pagina 'Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?' 

Kosten schuin dak

Het is niet alleen belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen op uw dak passen, maar ook wat de kosten en opbrengsten zullen zijn. Uiteraard zijn de kosten afhankelijk of u de panelen serieel of parallel schakelt. De prijzen hieronder zijn inclusief het montagemateriaal zonnepaneel en gebaseerd op seriegeschakelde panelen. Voor een prijsindicatie met micro-omvormers kunt u een advies op maat aanvragen. Hieronder vindt u de kosten van een complete set, inclusief de montagekosten van zonnepanelen:

Aantal panelen Opgewekte stroom per jaar Prijs zonnepanelen kopen Opbrengst per jaar
7 zonnepanelen 2.380 kWh €4.172 €904.40
8 zonnepanelen 2.720 kWh €4.480 €1.033,60
9 zonnepanelen 3.060 kWh €4.896 €1.162,80
10 zonnepanelen 3.200 kWh €5.240 €1.216
12 zonnepanelen 4.080 kWh €5.856 €1.550,40
14 zonnepanelen 4.760 kWh €6.831 €1.808,80
16 zonnepanelen 5.440 kWh €7.488 €2.067,20

Legplan zonnepanelen schuin dak

Wilt u zonnepanelen kopen zodat u kunt genieten van de vele voordelen van zonnepanelen? Dan is het opstellen van een professioneel legplan van groot belang voor uw rendement. In ons advies op maat krijgt u meer te weten over de montage op schuin dak en wordt de mogelijke kabelroute besproken. 

Onze zonnepaneel specialist verzorgt aan de hand van uw wensen een vakkundig ontwerp voor de installatie van zonnepanelen. Zo bent u verzekerd van oprecht advies over zonnepanelen. Onze experts analyseren uw dak om te bepalen wat de beste manier is om de zonnepanelen te plaatsen. In het voorstel geven onze experts advies over de investering in zonnepanelen zodat u van het beste rendement geniet. 

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten! 

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Kies een kennisbank categorie

Zonnepanelen