kennisbank zonnepanelen

Zonnepanelen ontwerp voor schuin dak

Geschreven door Jildert Schat8 januari 2023 · Leesduur 4 min

Meer dan de helft van alle schuine daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. Heeft u een schuin dak met ruimte? Dan kunt u flink kosten besparen. Op deze pagina leest u waar u bij het ontwerp voor schuin dak rekening mee moet houden.

Zonnepanelen plaatsen op schuin dak

Schuine daken zijn om meerdere redenen zeer geschikt voor zonnepanelen. Ten eerste komen de zonnepanelen vanzelf mooi onder een schuine hoek te liggen. 

De zonnepanelen worden strak tegen elkaar aan geplaatst op frames. De frames worden (bijna altijd) met haken aan de dakconstructie bevestigd, dat is mooi stevig.

Op een schuin dak staan alle zonnepanelen automatisch op dezelfde wijze gedraaid richting de zon. Dat is voordelig en het maakt de installatie lekker praktisch. 

Onder het schuine dak zit vaak direct een zolder of vliering waar voldoende ruimte is om uw omvormer te plaatsen. Ideaal!

Profiteer met zonnepanelen op uw schuine dak

U kunt hoge energiekosten enorm reduceren met zonnepanelen. 

Een schuin dak pal op het zuiden vangt de meeste zon en geeft dus de hoogste stroomopbrengst per vierkante meter. Toch is tegenwoordig eigenlijk meteen de vraag hoeveel ruimte (hoeveel vierkante meters) u beschikbaar heeft. 

Welke schuine daken leveren in Nederland het beste rendement?

Hoe meer ruimte en hoe meer zon, hoe meer stroom u zelf kunt opwekken. 

De zogenaamde Oost-West opstellingen worden bijvoorbeeld steeds populairder. U kunt op twee daken meer zonnepanelen kwijt en daarmee kunt u meer opwekken. 

Grofweg leveren schuine daken met de volgende oriëntaties het beste rendement:

  • Oost 
  • Zuid-Oost 
  • Zuid
  • Zuid-West 
  • West

Gebruik alle beschikbare ruimte op het dak

Naast de richting is vooral de beschikbare ruimte op het dak belangrijk. 

We houden rekening met alle wettelijke marges én proberen optimaal gebruik te maken van elke beschikbare vierkante meter.

Schoorstenen, dakramen, pijpjes, dakkapellen en hoge bomen zijn obstakels die  helaas de beschikbare ruimte beperken. Schaduw proberen we waar mogelijk te vermijden. 

In het legplan-ontwerp vermijden wij alle obstakels op het dak en er omheen. 

Oost-West zonnepanelen monteren schuin dak

Zit uw schuine dak niet op het zuiden, maar op het oosten en het westen? Dan is het voordelig om de zonnepanelen op beide zijden te laten plaatsen. Dit noemen we een Oost-West opstelling.

U kunt meer zonnepanelen kwijt en dus een hoger rendement behalen. Er zijn ook andere voordelen, zoals een mooie verdeling van de productie over de dag. 

  • Een deel van de zonnepanelen wordt op het westen gericht (string 1). 
  • Een ander deel plaatst u op het oosten (string 2). 
  • Wij garanderen een optimaal ontwerp met geschikte omvormer.
  • Beide dakvlakken zullen optimaal functioneren.

Naarmate het vermogen van de zonnepanelen toeneemt, zien wij tegenwoordig ook steeds vaker zonnepanelen op de Noordzijde gemonteerd. 

Zonnepanelen op twee of drie dakvlakken

Door de juiste omvormer te selecteren kunnen wij zeer effectief meerdere dakvlakken voor u combineren. Dit is voor veel mensen gunstig, omdat ze hierdoor simpelweg nog meer zonnepanelen kwijt kunnen. 

Wilt u een klein systeem plaatsen of wilt u de zonnepanelen over drie of meer dakvlakken verdelen? Dan kunt u de zonnepanelen vaak het best met micro-omvormers plaatsen. Ook als u gedurende de dag veel schaduw heeft, dan kan het zijn dat wij u micro-omvormers aanraden.

Wilt u twee dakvlakken benutten, bijvoorbeeld een schuin en plat dak? Dat is geen enkel probleem met een string-omvormers. Die hebben twee MPPT trackers (inputs).

Elk dakvlak wordt als een eigen string aangesloten en gezien als een "eigen" veld zonnepanelen. Elk veld (ook wel string of serie zonnepanelen genoemd) presteert dan optimaal. Ook als één kant van het dak tijdelijk schaduw heeft, kunnen we dat stuk schaduw goed opvangen, door de beschaduwde zonnepanelen als één string op uw string-omvormer aan te sluiten. De beschaduwde panelen hebben dan geen negatief effect meer op de rest van het systeem. 

Zie ook de paragraaf over de Oost-West montage hierboven.

Zonnepanelen dakbedekking schuin dak

Welke type dakbedekking u heeft, dat bekijken wij van tevoren. ZelfOpwekken.nl biedt voor de meeste typen schuine dakbedekking een passende oplossing. Onze monteurs plaatsen zonnepanelen op schuine daken met o.a. dakpannen, bitumen, golfplaten en damwandprofiel. Het type dakbedekking en het benodigde montagemateriaal worden gespecificeerd in ons voorstel.

Heeft u voldoende ruimte en is uw schuine dak zonnig? Vraag hier gratis een voorstel aan en ontvang een ontwerp voor uw woning. U bespreekt het voorstel persoonlijk met onze adviseurs. Is alles naar wens? Na uw akkoord kunnen wij een complete set zonnepanelen binnen 4-6 weken installeren.

Montage voor verschillende dakbedekking schuin dak

Voor bijna elk type dakbedekking is er wel een geschikt montagesysteem. Heeft u een schuin dak met gewone dakpannen? Bij schuine daken bevestigen we het montagesysteem met dakhaken aan de dakconstructie onder de pannen. De panlatten die onder de pannen zitten, moeten hiervoor in goede staat zijn. 

Schuine daken met golfplaten of damwandprofiel zijn ook vaak geschikt. Op asbest golfplaten mogen wij geen zonnepanelen plaatsen. Op schuine daken met bitumen installeren wij ook geen zonnepanelen. Schuin is een helling van meer dan 6%. 

Rendement berekenen zonnepanelen schuin dak

Uw locatie in Nederland heeft invloed op uw rendement. Aan de kust is er jaarlijks namelijk meer zonnestraling dan in Limburg. 

De oriëntatie van uw schuine dak en de hellingshoek liggen ook vast. 

Hoeveel vermogen kunt u kwijt op uw dak? Hoe worden de zonnepanelen verdeeld?

Hoeveel zonnestraling valt er jaarlijks op de zonnepanelen? En wat levert uw investering jaarlijks op?

Dat zijn de vragen, die wij voor u kunnen beantwoorden. In het voorstel op maat  berekent uw adviseur de instraling van de zon specifiek voor uw dak. 

Omdat we ook het aantal zonnepanelen en het Wp-vermogen per paneel weten, kunnen wij u voor zowel kopen als voor leasen precies vertellen welk rendement u  mag verwachten. Als u het wenst, kunt u er bij ons zelfs een opbrengstgarantie bij nemen.

Meer kennisbank onderwerpen

Gratis voorstel aanvragen

Reeds 8.336 klanten! Klaar binnen 60 seconden