kennisbank zonnepanelen

Soorten omvormers

Geschreven door Jildert Schat8 mei 2021 · Leesduur 4 min

Op deze pagina vertellen wij u alles over de verschillende soorten omvormers, hun specifieke kenmerken en de voordelen. Welk type omvormer het beste is voor een optimaal rendement, verschilt namelijk per situatie.

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Welke typen omvormers zijn er?

Omvormers bestaan in verschillende groottes en typen. Voor een optimaal rendement is het cruciaal dat u de juiste omvormer kiest, die past bij uw situatie. Meestal onderscheidt men drie technologieën: 

Wat het beste is, hangt af van uw situatie.
Vraag hier gratis een voorstel aan en onze adviseurs helpen u vrijblijvend verder.

Hier leest u zelf wanneer u welke omvormer kiest.

Capaciteit van de omvormer

Het vermogen van uw omvormer wordt afgestemd op het aantal zonnepanelen. Hoe meer zonnepanelen, hoe groter de capaciteit van uw omvormer(s) moet zijn. 

Ook het aantal dakvlakken en uw meterkast-fasering kunnen verder een rol spelen.

Bij kleinere systemen kiest u meestal voor een 1 fase omvormer, omdat dit het voordeligst is. Bij grotere systemen heeft u vaak een 3 fasen omvormer nodig. 

Bij een 3 fasen omvormer speelt de fasering van uw meterkast ook een rol. U kunt een 3 fasen omvormer niet op een 1 fase meterkast aansluiten. Andersom kan wel.  

Hier leest u meer over het aansluiten op de meterkast.

Dimensioneren van de omvormer

Een omvormer werkt het meest efficiënt als hij continu hard moet werken. 

Soms selecteren we daarom bewust een ietwat kleinere omvormer, zodat u ook bij lagere lichtcondities een mooie hoge opbrengst behaalt. 

Zulke condities komen vaak voor in Nederland. Daarom levert dit op jaarbasis meer productie op. Dat noemen we het dimensioneren (of onder-dimensioneren) van de omvormer. 

Door dimensioneren kan het op hele mooie zomerdagen voorkomen, dat uw piek-opbrengst wordt 'afgetopt' door de omvormer. Dat lijkt gek, maar toch wekt u met een iets kleinere omvormer op jaarbasis aanzienlijk meer stroom op. U ziet dat hieronder, het oppervlak dat binnen de oranje lijnen valt, is aanzienlijk groter dan het blauwe deel wat de "piek" is.

Wanneer een 1 fase of 3 fasen omvormer

Heeft u een 1 fase meterkast? 

U kunt alleen een 1 fase omvormer laten aansluiten op een 1 fase meterkast. Voor een 1 fase meterkast geldt ook een maximum vermogen voor de omvormer. Er is dus een maximum aantal zonnepanelen dat u kunt aansluiten op 1 fase.

Heeft u een 3 fasen meterkast?

U kunt zowel een 1 fase omvormer als een 3 fasen omvormer op uw meterkast aansluiten. Het andere voordeel van een 3 fasen aansluiting is dat u eventueel meer zonnepanelen kunt plaatsen. En een groter systeem plaatsen is vaak gunstig voor het financiële rendement van uw investering.

Voor een 3 fasen omvormer heeft u een 3 fasen aansluiting nodig

Vanaf 13-14 zonnepanelen (5.750 Wp vermogen) gaat u automatisch gebruik maken van een zogenaamde 3 fasen omvormer. 

Uw woning moet dan ook een 3 fasen aansluiting aan het stroomnet hebben.

Heeft u nog een 1 fase meterkast? U kunt uw aansluiting laten vergroten door uw netwerkbeheerder. Dit brengt wel wat kosten met zich mee, maar het heeft ook voordelen. 

Maakt u gebruikt van een 1 fase omvormer, dan is vergroten niet nodig.

Vraag een gratis voorstel aan en stuur ons een foto van uw meterkast. Wij kijken met u mee en adviseren u persoonlijk wat u nodig heeft.

Voordelen 3 fasen omvormer en een 3 fasen meterkast aansluiting

Met een drie fasen aansluiting heeft uw woning een grotere capaciteit beschikbaar voor stroomafname én voor stroomproductie. 

De stroom wordt dan over 3 fasedraden verdeeld in plaats van over 1 fasedraad. 

Hierdoor worden de elektrakabels minder belast en is er sprake van een gunstigere stroomverdeling. 

Een 3 fasen aansluiting zorgt tevens voor een stabieler stroomnetwerk. 

Het is altijd goed om uw meterkast-aansluiting te laten vergroten, zeker naar de toekomst toe gezien. 

Met 3 fasen kunt u meer zonnepanelen plaatsen en meer energie zelf opwekken. Dat is voordelig zeker nu met de hoge energieprijzen. 

Gaat u in de toekomst elektrisch verwarmen, koken of rijden? Dan heeft u ook altijd een 3 fasen aansluiting voor uw woning nodig. U betaalt met 3 fasen wel een iets hoger vastrecht-tarief.

Tip! Als de vergroting van uw meterkast en netaansluiting nodig is voor het plaatsen van de set zonnepanelen, betaalt u voor deze kosten ook 0% BTW.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Gerelateerde vragen

Kies een kennisbank categorie

Vul uw postcode in

Reeds meer dan 10.000 klanten! Klaar binnen 1 minuut