kennisbank zonnepanelen

Soorten omvormers

Geschreven door Jildert Schat8 mei 2021 · Leesduur 4 min

Zonnepanelen voor thuis werken niet zonder omvormer. Op deze pagina vertellen wij u alles over de verschillende soorten omvormers, hun specifieke kenmerken en de voordelen. Welk type omvormer het beste is voor een optimaal rendement, verschilt namelijk per situatie.

Welke typen omvormers zijn er?

Omvormers bestaan in verschillende types, groottes en gradaties. Voor uw rendement is het belangrijk dat u kijkt naar uw situatie en daarbij het juiste type omvormer kiest. U heeft (grofweg) gezien de keuze uit drie typen omvormers: 

 • String-omvormers (serieschakeling) 
 • Micro-omvormers (parallelschakeling). 
 • Power-Optimizers met string-omvormer (serieschakeling + MPPT per paneel).

Wat het beste is, verschilt per situatie. Welke het beste is voor uw systeem en uw wensen, weten wij als geen ander. ZelfOpwekken.nl biedt u hierin altijd een eerlijk advies. Als u de dakcheck doet, helpen onze adviseurs u persoonlijk verder. 

De juiste omvormer selecteren

De omvormer is een cruciaal onderdeel van uw zonnepanelen installatie. De capaciteit van de omvormer(s) wordt afgestemd op het aantal dakvlakken, het aantal zonnepanelen en uw meterkast. 

Een omvormer werkt het meest efficiënt als hij hard moet werken. Daarom selecteren we soms een ietwat kleinere string-omvormer, zodat u ook bij lagere lichtcondities steeds weer een hoge opbrengst behaald.

Bij grotere systemen groeit de omvormer mee en gaan we van 1-fase omvormers naar 3-fase omvormers. Dan gaat ook de aansluiting van uw meterkast meespelen. U kunt namelijk geen 3-fase omvormer op een 1-fase meterkast aansluiten. 

U kunt uw meterkast-aansluiting uiteraard van tevoren laten vergroten door uw netwerkbeheerder. Dit is naar de toekomst toe altijd goed advies om te doen, maar bij een 1-fase systeem is het niet nodig.

Welke omvormer hebt u nodig?

String-omvormers zijn installatietechnisch en kostentechnisch het meest efficiënt. Binnen de levensduur van de zonnepanelen (dit is minimaal 25 jaar) moet een string-omvormer altijd eenmaal worden vervangen. Dat is normaal en toch is dit meestal een stuk goedkoper dan het systeem uitrusten met optimizers of micro-omvormers.

In de meeste gevallen werkt serie-geschakeld optimaal. Voorwaarde is dat u bij het zonnepanelen ontwerp de zonnepanelen goed in de zon legt. Is schaduwwerking gedurende dag niet mogelijk? Dan biedt een parallel geschakeld systeem met micro-omvormers uitkomst.

ZelfOpwekken.nl raadt u aan niet zomaar te kiezen voor een systeem met optimizers. Dat is lang niet altijd de beste oplossing, integendeel. Heeft u echt nergens plek voor een string-omvormer of heeft u overdag veel last van schaduw op de zonnepanelen: dan vinden wij de werking van micro-omvormers veel beter. 

Meer lezen over de verschillen tussen Micro-omvormers en Power-optimizers.

Power-Optimizers (serieschakeling met schaduwmanagement)

Optimizers vormen zelf geen stroom om naar wisselstroom. De werking van Power-Optimizers vereist dat u altijd nog een string-omvormer erbij moet aanschaffen. De zonnepanelen worden dus gekoppeld als een serieschakeling. Toch gedragen de panelen zich (enigszins) als bij een parallelschakeling.

Optimizers zijn extra kastjes, die we aan de kabels achter elk zonnepaneel plaatsen. Elk kastje zoekt naar een optimum output vermogen per paneel. Deze functie noemen we MPPT (maximum power point tracker)

 • Zonnepaneel presteert beter bij schaduw. 
 • Online kWh-monitoring per zonnepaneel is mogelijk. 
 • Er wordt per zonnepaneel een externe MPPT toegevoegd. 
 • Power Optimizers hebben altijd een centrale string-omvormer. 
 • De zonnepanelen worden niet parallel geschakeld.
 • Meer stekkers, systeem wordt complexer en foutgevoeliger.
 • U moet binnen 25 jaar de centrale string-omvormer eenmaal vervangen.
 • Beschikbaar voor een 1-fase of 3-fase systeem.

Optimizers zijn eigenlijk MPPT trackers

Optimizers vormen geen echte parallel-schakeling. Optimizers zijn externe MPPT-kastjes die tussen de kabels van de zonnepanelen worden geplaatst. Daarnaast hebben ze altijd een centrale string-omvormer nodig, die samen met de MPPT's de maximale output / spanning per paneel kan controleren. 

Als er schaduw op een zonnepaneel valt, heeft dat zonnepaneel geen negatieve invloed meer op de rest van de panelen. Het effect is enigszins hetzelfde als bij micro-omvormers. De stroom van de zonnepanelen wordt echter nog steeds centraal omgevormd (een serieschakeling).

Micro-omvormers vormen de stroom wel direct om per zonnepaneel. Door de AC-verzamelkabel loopt bij een parallel schakeling slechts 230 volt. Micro-omvormers zijn om die reden wel een echte parallel schakeling.

Gerelateerde vragen

Doe de gratis dakcheck

Klaar binnen 60 seconden