Financiële opbrengst 
zonnepanelen

Geschreven door Jildert Schat17 juli, 2023 · Leesduur 5 min

Voordat u zonnepanelen aanschaft, wilt u uitzoeken hoeveel Euro de zonnepanelen per jaar gaan opleveren. In dit artikel leest u meer over het bepalen van de financiële opbrengst van zonnepanelen. 

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Hoeveel stroom gaat u opwekken?

Hoe meer kWh stroom u zelf opwekt, hoe meer u bespaart. In dit artikel leest u hoe wij de stroomopbrengst in kWh bepalen. 

Uw jaarlijkse opbrengst in EURO bepalen

De stroomproductie in kWh bepalen is ėėn ding. 

Maar hoeveel bespaart u daar financieel gezien mee? 

Jaarlijkse kWh-opbrengst x stroomtarief* = Uw jaaropbrengst in EURO.   

Stel, 10 zonnepanelen produceren 3.567 kWh per jaar. 

Met 3.567 kWh opbrengst x €0,38 bespaart u €1.355,- per jaar. 


*Gemiddeld is de prijs waar wij mee rekenen €0,38 per kWh (prijspeil 2023). 

Het stroomtarief dat u vergoed krijgt, verschilt per energieleverancier. Dit is het bedrag dat u betaalt (en terugkrijgt) per kWh. Op uw elektriciteitsnota staat uw jaarlijkse kWh-tarief vermeld. 

Kosten besparen met zonnepanelen

Met zonnepanelen verlaagt u uw energierekening. U wekt hernieuwbare stroom op en koopt u minder fossiele stroom in bij uw energieleverancier. 

Winst voor u en voor het milieu.

Daarnaast mag u stroom terugleveren aan het net. U krijgt in Nederland per kWh een 100% vergoeding van uw energiebedrijf. Dat noemen we salderen.

Wekt u overdag meer stroom op dan u direct in huis verbruikt? U levert op dat moment stroom terug aan het net. 

De salderingsregeling

De salderingsregeling verplicht energiebedrijven het 100% tarief te vergoeden voor uw stroom. Salderen is wettelijk verplicht tot het maximum van uw jaarlijkse stroomverbruik.  

Als u meer kWh's teruglevert, dan u per jaar verbruikt, ontvangt u voor dat extra deel een lager kWh-tarief. De hoogte hiervan staat nog niet wettelijk vast en deze varieert per energieleverancier. Meestal bieden zij u de kale energieprijs (+/- €0,22 per kWh).

Samenvattend

  • Hoe meer Wattpiek u in totaal installeert, hoe meer stroom (kWh) u opwekt. 
  • Stroom die u opwekt en gebruikt hoeft u niet meer in te kopen.
  • Stroom die u teruglevert wordt 100% vergoed (salderen).
  • U krijgt voor elke kWh die u levert, hetzelfde tarief als u betaalt voor de afname van stroom.
  • Salderen geldt voor elke teruggeleverde kWh tot er 0 op uw meter staat. Daarna krijgt u een lager tarief per kWh.

Uw verbruik vs de opbrengst

Op de nota van uw energiebedrijf staat het jaarlijkse stroomverbruik van uw huishouden weergegeven. Uw jaarlijkse stroomverbruik bepaalt het maximum, dat u per jaar 100% mag salderen tegen het 100% tarief. 

Wij rekenen van tevoren uit hoeveel kWh stroom uw zonnepanelen jaarlijks gaan opwekken. Wij gebruiken hiervoor de gegevens van de zonnepanelen, van uw dak en van de zoninstraling op uw locatie.   

Terugverdientijd van zonnepanelen berekenen

Stel, uw stroomverbruik is 3.500 kWh per jaar en u wekt met zonnepanelen straks 3.060 kWh op per jaar. Dan produceert u stroom binnen het maximum van uw jaarlijkse verbruik. 

Voor de stroom die u straks zelf opwekt, betaalt u nu aan uw energieleverancier 3.060 x €0,24 = €734 per jaar. 

Als de aanschaf van uw systeem €4.200 kost en de stroomprijs blijft gelijk, dan heeft u uw investering terugverdiend in €4.200/€734 = 5,7 jaar. 

Let op! Als de stroomprijzen stijgen, wordt de terugverdientijd sneller.

Meer lezen over de terugverdientijd van zonnepanelen.

Toekomstig stroomgebruik

Voor een optimaal rendement, proberen we uw stroomverbruik te evenaren. 

Heeft u meer ruimte beschikbaar op uw dak? En verwacht u in de toekomst meer stroom te verbruiken? Dan kan het aantrekkelijk zijn meer zonnepanelen te plaatsen.

Stel, dat u elektrisch gaat rijden of koken. Of dat u uw gasverbruik gaat reduceren. Dan is het aannemelijk dat uw stroomverbruik stijgt. 

Daarom loont het nu ook alvast na te denken over de hoeveelheid stroom die u maximaal kunt en wilt gaan opwekken. 

Aanschafkosten slim bekijken

U geeft het aankoopbedrag één keer uit - bij de aanschaf. De besparing op uw stroomrekening keert elk jaar terug, minimaal 25 jaar lang. Zo verdienen uw zonnepanelen zich ruim terug. 

Wilt u een gegarandeerd hoog rendement? Hoe groter het systeem is dat u plaatst, hoe lager de relatieve montagekosten zijn. Omdat de montagekosten vrij hoog zijn, loont het niet om nu een klein systeem te nemen en later meer panelen bij te plaatsen. 

Hetzelfde geldt als u op termijn problemen krijgt, omdat u bij de aanschaf goedkopere, inferieure producten laat plaatsen. Dat kost meer.

Kies voor superieure kwaliteit en voor een systeem dat gericht is op de toekomst. Later nog even wat extra zonnepanelen erbij laten plaatsen is de kosten en het gedoe simpelweg niet waard.

De opbrengst berekenen over 25 jaar.

Met zonnepanelen kunt u uw jaarlijkse stroomkosten flink reduceren. Uw investering verdient zich vaak al terug in 5 tot 6 jaar tijd. 

Zonnepanelen gaan echter 25 jaar mee. Over zo'n lange periode komt het verschil in kwaliteit om de hoek kijken. . 

ZelfOpwekken.nl berekent in uw voorstel de productie uit voor 25 jaren. Wij zijn behoudend en conservatief in onze berekeningen.

Wat de energieprijzen de komende 10-20 jaren zullen doen, dat weet niemand. Wij rekenen daarom expliciet niet met een stijgende stroomprijs. 

Dan valt het straks altijd mee, nooit tegen. Eén ding is echter zeker: hoe hoger de stroomprijs wordt, hoe meer financiële winst uw zonnepanelen opleveren. 

Andere factoren die invloed hebben op het financiële rendement van zonnepanelen

Uw jaarlijkse stroomverbruik, het geïnstalleerde vermogen en de plaatsing van het systeem bepalen hoeveel u per jaar gaat besparen. Het financiële rendement van zonnepanelen is verder afhankelijk van diverse factoren. 

Hoe hoger uw kWh-prijs is, hoe groter uw besparing wordt. Wij rekenen met gemiddeld 38 cent per kWh (prijspeil 2023). Inflatie en fictieve prijsstijgingen laten wij achterwege. We kunnen immers niet in de toekomst kijken.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Kies een kennisbank categorie

Zonnepanelen

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!