Rendement zonnepanelen 

Geschreven door Hein de JongDec 3, 2020 · Leesduur 5 min

Wij rekenen in elk voorstel precies uit hoeveel stroom de zonnepanelen per jaar zullen opleveren. We rekenen het rendement uit over 25 jaar, de minimale levensduur. In dit artikel leest u hoe u het rendement van zonnepanelen kunt berekenen. 

Jarenlang hoog rendement zonnepanelen

Zonnepanelen aanschaffen is een slimme investering. Met zonnepanelen kiest u bewust voor hernieuwbare energie én bespaart u op uw energiekosten. De winst is vergelijkbaar met een rente van 5,1 procent op uw spaarrekening - 25 jaar lang. Daar kan geen bank tegenop! 

 • Echt groene, hernieuwbare stroom.
 • De 21% btw over de aanschaf kunt u direct terugkrijgen. 
 • Uw investering gemiddeld binnen 7 jaar terugverdiend. 
 • 25 jaar lang goedkope stroomvoorziening.
 • U bent beschermd tegen toekomstige stroomprijs-stijgingen. 

Jaarlijkse opbrengst zonnepanelen bepalen

Wij kunnen de jaarlijkse stroomopbrengst van uw zonnepanelen nauwkeurig berekenen voor uw dak. Hiervoor hebben we gegevens over het dak en het totale vermogen van de zonnepanelen nodig. 

 • Het vermogen van alle zonnepanelen.
 • De oriëntatie en de hellingshoek van de zonnepanelen.
 • Instralingsfactor: hoeveel zon valt er jaarlijks op uw locatie. 
 • De gemiddelde lokale zonnestraling-gegevens van het KNMI. 
 • Schaduw zoveel mogelijk voorkomen en/of er rekening mee houden. 

Voorbeeld berekening rendement zonnepanelen

Stel, u krijgt een systeem van 8 zonnepanelen van 340 Wp. En we monteren de zonnepanelen op één schuin dak pal richting het zuiden, in de provincie Utrecht.

 • 8 zonnepanelen van 340 Wp = 2.720 Wp | vermogen systeem
 • 2.720 Wp x 90% x 1.000 = 2.448 kilowattuur | kWh opwekking per jaar
 • 2.448 kWh x €0,24 = € 587,- | besparing per jaar

De gemiddelde zonnestralingfactor voor een schuin dak op zuid in Utrecht is 90%. Als u deze factor vermenigvuldigt met het vermogen van de zonnepanelen (2.720 Wp x 90%), heeft u het verwachte aantal kWh per jaar.

Vermenigvuldig de kWh opwekking per jaar met de stroomprijs die u betaalt per kWh (€0,24 per kWh). Nu weet u de jaarlijkse besparing in Euro’s.

Persoonlijk advies en toelichting 

Als leverancier en installerende partij kunnen we een voorstel voor u uitwerken. ZelfOpwekken.nl rekent alles netjes en overzichtelijk voor u uit. Onze adviseurs bespreken daarna het voorstel met u. Dan weet u precies wat u kunt verwachten. Wij rekenen nauwkeurig en conservatief. Dat is wel zo helder en zo eerlijk. Zo weet u bij ons van tevoren precies waar u aan toe bent.

Factoren die het rendement bepalen over 25 jaar

Kwaliteit is en blijft de beste garantie voor een hoog rendement. Daarom leveren wij topproducten. Het vermogen en de kwaliteit (degradatie factor) van uw zonnepanelen zorgen dat u geniet voor gegarandeerde prestaties - 25 jaar lang. Maar in feite kiest u deze factoren zelf uit. 

In de 25 jaar dat de zonnepanelen stroom produceren, moet er eenmaal onderhoud gepleegd worden aan de omvormer (na 12,5 jaar). Wij houden in onze berekening standaard rekening met een eenmalige uitgave van €600.

Het financiele rendement bepalen over 25 jaar

Het vermogen en de kwaliteit (degradatie factor) van de zonnepanelen zorgen voor gegarandeerde prestaties. Deze factoren kiest u zelf uit. 

In de 25 jaar dat de zonnepanelen stroom produceren, moet er eenmaal onderhoud gepleegd worden aan de omvormer (na 12,5 jaar). Wij houden in onze berekening rekening met deze eenmalige uitgave van €600.

Omdat we niet in de toekomst kunnen kijken, benaderen we alles conservatief. Dan valt het altijd mee en nooit tegen. Wij rekenen bijvoorbeeld met een vaste stroomprijs van 24 cent per kWh (prijspeil 2021). 

Voor uw rendement op lange termijn zijn ook externe financiële factoren van belang. Wij laten zaken als toekomstige stroomprijs-stijgingen en inflatie-correcties buiten beschouwing. Deze maken elk plaatje veel mooier, maar ze zijn gewoon niet zeker. 

Eén ding durven we wel zeker te zeggen: hoe hoger de kWh-prijs wordt, hoe groter uw toekomstige besparing zal zijn.


Rendement voor het milieu

Met zonnepanelen reduceert u uw CO2-uitstoot. Met een set van 10 zonnepanelen voorkomt u al 1.400 kg CO2 per jaar! Dit is meer dan de jaarlijkse CO2-uitstoot voor stroom van een gemiddeld huishouden. 

Natuurlijk is voor de productie van de zonnepanelen zelf ook energie en dus CO2 uitstoot nodig. De hoge opbrengst van zonnepanelen zorgt echter dat de uitstoot na reeds 2,5 jaren reeds volledig is gecompenseerd. De zonnepanelen hebben een levensduur van 25 jaar dus de overige jaren geniet u van 100% schone, hernieuwbare zonnestroom: gegarandeerd goed.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Kies een kennisbank categorie

Zonnepanelen

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!