Verschillen micro-omvormers en power optimizers

Geschreven door Jildert SchatJan 18, 2023 · Leesduur 3 min

Wat zijn de verschillen tussen micro-omvormers en optimizers? Bij ZelfOpwekken.nl kunt u rekenen op eerlijke informatie en betrouwbaar advies.

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Zonnepanelen plaatsen met micro-omvormers of optimizers?

Wanneer u overweegt zonnepanelen te kopen is de keuze van een omvormer van groot belang. Zonnepanelen uitrusten met micro-omvormers of optimizers kost meer dan zonnepanelen plaatsen met een string-omvormer. De prijzen van beide oplossingen zijn ongeveer vergelijkbaar, maar de technologie is dat niet.

Micro-omvormers zijn 100% parallel geschakeld. Zonnepanelen met optimizers zijn een soort mix tussen een serieschakeling met een aantal parallel functies.

Wat zijn micro-omvormers?

Micro-omvormers vormen de geproduceerde stroom per zonnepaneel om. U kiest met micro's voor zonnepanelen plaatsen als een parallel-schakeling.

Elk zonnepaneel krijgt zijn eigen (kleine) omvormer. Elk zonnepaneel werkt zelfstandig en presteert onafhankelijk van de andere zonnepanelen. 

Elke micro-omvormer verbruikt wel een beetje stroom, maar er is binnen geen grote omvormer meer nodig, die anders ook stroom verbruikt.

U kunt bij micro's de opbrengst per zonnepaneel monitoren

Over String-omvormers

Bij conventionele string-omvormers worden de zonnepanelen als een serieschakeling geplaatst. Het voordeel hiervan is enerzijds de prijs en anderzijds de eenvoudige technologie. Het is goedkoper en u voegt minder elementen toe. De omvormer werkt direct op zonnestroom.

Het nadeel is de gevoeligheid voor schaduw per string (lus) zonnepanelen. Het systeem werkt zo goed als de zwakste schakel in de string. Hier zijn veel mensen huiverig voor, maar dat hoeft niet.

Een string-omvormer heeft gelukkig vaak twee MPPT's en daarmee kan schaduwwerking op string-niveau goed worden geregeld voor een maximaal rendement. Dit wil zeggen als er schaduw op één serie (lus) zonnepanelen valt, dat niks uitmaakt voor de productie van de zonnepanelen in de andere serie. Hierdoor kunt u uitval van een hele string voorkomen bij schaduwvorming. 

U zou in wezen kunnen zeggen, dat er twee series met zonnepanelen parallel op één omvormer kunnen worden aangesloten. Dezelfde technologie van twee MPPT's maakt Oost-West plaatsingen mogelijk.

Wanneer kiest u voor zonnepanelen met micro-omvormers?

Micro-omvormers zijn vooral voordelig, als u gedurende de dag echt te veel schaduw heeft. Een beetje is meestal niet zo erg. Het rendement van de zonnepanelen met micro-omvormers is ook afhankelijk van hoeveel zonnepanelen u wilt plaatsen. 

Als u meer dan twee dakvlakken wilt benutten of als u een klein systeem wilt plaatsen bieden micro's ook uitkomst. 

Een parallelschakeling beschermt tegen schaduwwerking op paneel-niveau. Dat wil zeggen: als er schaduw op één zonnepaneel valt, maakt dat niks uit voor de productie van alle andere panelen. Elk paneel functioneert 100% zelfstandig. Elke micro-omvormer verbruikt een klein beetje stroom.

U krijgt met micro-omvormers géén centrale string-omvormer meer binnen. Op het dak, achter het paneel wordt de opgewekte zonne-energie omgezet in wisselstroom. Er loopt slechts één verzamelkabel van het dak naar de meterkast. 

Wat zijn optimizers?

Zonnepanelen met optimizers of Power-Optimizers hebben kleine externe MPP-trackers (MPPT), die u per zonnepaneel toevoegt. Bij het kiezen voor optimizers worden deze op het dak achter de zonnepanelen  gemonteerd. Elke optimizer verbruikt ook een klein beetje stroom.

Optimizers voor zonnepanelen vormen zelf geen DC- naar AC-stroom om. Bij optimizers heeft u daarom altijd nog een extra string-omvormer nodig die ervoor zorgt dat de zonnestroom wordt omgezet in wisselstroom. En die omvormer verbruikt ook stroom. 

Het voordeel van een optimizer is wanneer er schaduw op één paneel komt, regelt een MPP-tracker dat er geen negatief effect ontstaat op andere zonnepanelen. Er wordt een soort bypass gemaakt, waardoor de opbrengsten van dat zonnepaneel niet meer 'meetellen'. Nadeel: de productie van dat paneel loopt u dan ook mis.

Het lijkt dus wel op parallel, maar hier zit een grens aan. Met optimizers is het een mix tussen een parallel en serieel geschakeld systeem. Dit komt omdat het systeem niet werkt als er geen centrale omvormer met optimizers aanwezig zijn. 

Hoe geschikt is uw dak?

Ontvang binnen 5 werkdagen gratis en vrijblijvend een voorstel voor de plaatsing van een compleet systeem op uw woning.

Doe de dakcheck

De belangrijkste verschillen tussen micro-omvormers en optimizers

Zowel een optimizer als microomvormer kunnen u beschermen tegen het negatieve effectieve effect van schaduw. Een micro omvormer doen dit parallel en zijn iets beter.

Bij een optimizer en een microomvormer kunt u de opbrengst per zonnepaneel monitoren. 

Het verschil tussen een optimizer en een micro omvormer is voornamelijk het voltage op het dak. Bij micro's blijft het voltage laag, want dit is een parallel geschakeld systeem. Wanneer u optimizers wilt gebruiken telt het voltage op van elk zonnepaneel, want dit betreft een serieschakeling. Optimizers hebben hiervoor tegenwoordig wel goede veiligheidsfuncties.

 • Met optimizers heeft u een hoger voltage dan bij micro's. 
 • Optimizers werken met een string omvormer, waardoor u uiteindelijk extra kosten maakt omdat de centrale omvormer één maal vervangen moet worden binnen de levensduur van de zonnepanelen. 
 • Qua onderhoud zijn optimizers minder gunstig, vanwege de centrale omvormer en omdat u extra stekkers (kwetsbaar) op het dak toevoegt. 
 • Zowel de optimizers als de string-omvormers verbruiken stroom. Bij optimizers verbruikt echter ook de string-omvormer stroom waardoor de opbrengst van de zonnepanelen lager is. 
 • Bij optimizers kan het systeem centraal uitvallen. Bijvoorbeeld bij te veel schaduw en bij kappotte optimizers. Optimizers behalen niet hetzelfde rendement als een systeem met micro-omvormers.

Case study: schaduw met optimizers

Stel dat 50% van het systeem met optimizers beschaduwd is. 

Bij optimizers bestaat nog steeds de kans dat de string-omvormer (en dus het hele systeem) uitvalt. Deze 'single point of failure' is een nadeel ten opzichte van micro-omvormers. Zodra er te veel schaduw op de zonnepanelen valt of de centrale omvormer stuk gaat, levert uw systeem geen stroom meer. 

Tevens zult u de string-omvormer ook eenmaal moeten vervangen. U bent daarmee afhankelijk van het merk optimizers dat u kiest. 

Case study: schaduw met micro-omvormers

Stel dat 50% van uw zonnepanelen met micro's beschaduwd is.

Als de helft van alle zonnepanelen beschaduwd is, maakt dat bij een parallel geschakeld systeem niks uit voor de productie van de andere zonnepanelen. Ze werken immers als parallel geschakeld systeem en daardoor los en geheel onafhankelijk van elkaar. Uw opbrengst wanneer er sprake is van schaduw is beperkt tot één paneel en dus optimaal

Ook zonnepanelen die op halve kracht produceren door invloed van schaduw leveren gewoon stroom, al is het wat minder. Elk paneel presteert onafhankelijk van de andere zonnepanelen. Dit is parallel.

Micro's garanderen dus een optimaal resultaat per zonnepaneel. Maar als u niet teveel schaduw hebt, zijn micro's het vanwege de meerprijs niet waard. 

In tegenstelling tot optimizers hebben micro's geen centrale omvormer. Bijvoorbeeld als 40%-50% van uw zonnepanelen in de schaduw liggen. 

Productieproblemen bij optimizers

Legt u zonnepanelen in de volle schaduw of kiest u voor inferieure zonnepanelen. Dat kunt u zien als ontwerpfouten. Daar doen optimizers niks aan. 

U kunt bij optimizers zonnepanelen individueel monitoren. Toch kunnen we bij productieproblemen niet zien of het zonnepaneel kapot is of de optimizer zelf. 

In de praktijk blijkt het bij 50% van de probleemgevallen aan de optimizer te liggen.

In de andere gevallen ligt het vaak aan goedkope zonnepanelen die delamineren of aan slechte stekkers die stukgaan. 

Nadelen power-optimizers

 • Zonnepanelensystemen met optimizers zijn een mix van serie & parallel-geschakeld. 
 • Centrale string-omvormer blijft. 
 • De panelen werken niet 100% onafhankelijk van elkaar.   
 • Single point of failure blijft. Systeem kan centraal uitvallen omdat het een hogere opstartspanning vereist.
 • String-omvormer moet nog steeds eenmaal worden vervangen.
 • Veiligheid: voltages op dak lopen op.
 • Hogere aanschafkosten wegen niet op tegen extra opbrengsten. 
 • Complexiteit neemt toe en extra gedoe met onderhoud.

Voordelen micro-omvormers

 • Parallel geschakeld systeem.
 • Omvorming stroom per afzonderlijk zonnepaneel.
 • Geen string-omvormer meer nodig binnen. 
 • Alle panelen werken onafhankelijk van elkaar. 
 • Systemen met microomvormers leveren continu maximaal opbrengst. 
 • Systeem kan nooit meer centraal uitvallen. 
 • Optimaal schaduwmanagement. 
 • Voltages op het dak blijven laag.
 • Sterke technologie met lange levensduur.

Conclusie: optimizers of micro-omvormers?

Heeft uw dak zon en beperkt last van schaduw? Een zonnepanelen-systeem met een hoogwaardige string-omvormer heeft dan de voorkeur. 

Heeft u meer dan twee dakvlakken of veel last van schaduw? Kies dan voor zonnepanelen met onze micro-omvormers.

Hoe geschikt is uw dak?

Ontvang binnen 5 werkdagen gratis een voorstel voor de plaatsing van een compleet systeem op uw woning.

Offerte aanvragen

Lagere voltages en veiligheid micro-omvormers

Bij een echte parallelschakeling blijven de voltages op het dak laag - max. 230 Volt. 

Daarom worden systemen met microomvormers minder warm. 

Ook de veiligheid neemt door het lage voltage toe. 

Micro-omvormers gaan om deze reden langer mee dan string-omvormers. Onze APS micro-omvormers hebben 20 jaar productgarantie. De Enphase micro-omvormers hebben 25 jaar productgarantie, deze zijn geïntegreerd in het AC-zonnepaneel van Q CELLS.

Single point of failure optimizers

Optimizers hebben altijd een centrale string-omvormer nodig. Deze zit gewoon aan het einde van de serie zonnepanelen en die omvormer hangt binnen. 

Gaat deze omvormer kapot of valt het deze uit, dan wekt u geen stroom meer op.

In wezen is het systeem met optimizers daarom serie-geschakeld. Één van de nadelen van optimizers is de mogelijkheid dat het systeem kan uitvallen, bijvoorbeeld wanneer 40%-50% van de zonnepanelen in de schaduw liggen. De zonnepanelen wekken dan samen niet genoeg stroom op voor de string-omvormer, die een minimale opstart-spanning heeft.

Als uw omvormer uitvalt, wekt uw systeem geen stroom meer op. Oftewel, daarom is het eigenlijk een serieel geschakeld systeem en dus niet parallel.

Hierover is vaak verwarring, omdat niet iedereen uitlegt hoe het echt zit. Optimizers zijn een mix tussen parallel en serieel. Vlees nog vis, zeggen wij.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Veelgestelde vragen

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Wat is het verschil tussen zonnepanelen met micro-omvormers of optimizers?
+
-
wat is beter omvormer of micro omvormer?
+
-
Wanneer moet ik mijn omvormer vervangen?
+
-

Gratis voorstel voor uw dak?

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!