kennisbank zonnepanelen

Omvormers voor meerdere dakvlakken

Geschreven door Jildert Schat8 januari 2021 · Leesduur 4 min

In dit artikel leest u hoe verschillende omvormers uitkomst bieden bij situaties waarbij u op meerdere dakvlakken zonnepanelen wilt plaatsen, bijvoorbeeld bij een Oost-West opstelling of bij een combinatie platdak met schuin dak.

Meer dakvlakken, meer zonnepanelen 

Als meerdere dakvlakken geschikt zijn, of u plaatst zonnepanelen aan meerdere kanten van het dak, dan kunt u meestal meer panelen kwijt. In dat geval heeft u een grotere omvormer nodig, waarop u meerdere 'strings' kunt aansluiten. Plaatst u minder dan 10 zonnepanelen of verdeelt u de zonnepanelen over meer dan 2 dakvlakken? Dan bieden micro-omvormers juist vaak weer uitkomst. Welke omvormer u nodig hebt ligt grotendeels aan twee factoren. 

- Het aantal zonnepanelen.
- Het aantal dakvlakken.

Dakvlakken beïnvloeden de opbrengst

Ja, dat klopt. Als een paar zonnepanelen een andere oriëntatie hebben, of andere lichtinval krijgen of schaduw vangen, dan presteert de hele string minder goed. Wij zorgen daarom (waar mogelijk) dat alle zonnepanelen precies hetzelfde worden geplaatst. De oriëntatie en de hellingshoek op meerdere dakvlakken heeft dus negatief invloed. Gelukkig kunnen wij dit met MPP-trackers oplossen met string-omvormers of met micro-omvormers, maar wat kiest u in welke situatie?

Twee dakvlakken met string-omvormers

Onze 1-fase omvormers tegenwoordig bijna allemaal twee MPP-trackers. Dat betekent dat er twee serie-geschakelde ‘strings’ parallel aangesloten kunnen worden. De twee strings functioneren los van elkaar. Ze beïnvloeden elkaar dus niet negatief bij schaduwvorming of een Oost-West opstelling. 

Dit is ideaal wanneer de onderste helft van uw dak pas later zon krijgt dan de bovenste helft. Of als alleen één helft van het dak schaduwvorming heeft. De string-omvormer optimaliseert nu elke string parallel. De MPP-trackers zorgen dat elke string continu de maximaal mogelijke energieopbrengst genereert.

Dit is optimaal bij de meeste situaties met twee dakvlakken c.q. twee velden met andere oriëntaties. Zolang de omvormer maar voldoende spanning heeft om te werken. Het type string-omvormer van ZelfOpwekken werkt al bij 100 Volt spanning. Dit betekent dat u met vier panelen op 1 string voldoende stroom levert.

Er bestaan ook grotere 3-fase omvormers met twee of meer MPP-trackers. Hierop kunnen we ook een rij panelen met mogelijk schaduwvorming als een losse string parallel aansluiten. De andere strings presteren dan optimaal en onafhankelijk van de string met schaduw. 

Wij berekenen bij dergelijke oplossingen, dat de zonnepanelen gedurende de dag minimaal de opstart spanning van de omvormer genereren. In veel gevallen is dit mogelijk. Als dit niet gaat, raden we micro-omvormers aan.

Let op: bij meerdere dakvlakken hanteren we in principe een verdeling met een 'evenredig' aantal zonnepanelen. Voorbeeld: 7 zonnepanelen op Oost en 7 zonnepanelen op West is mogelijk. Ander voorbeeld: 10 zonnepanelen op Oost en 9 op West is ook mogelijk. 

  • String-omvormers kunnen meerdere strings (inputs) combineren. 
  • Elke string werkt onafhankelijk en optimaal. 
  • MPPT-trackers zorgen voor extra optimalisatie. 
  • Ideaal bij 2 dakvlakken (bijvoorbeeld bij Oost-West en bij plat met schuin). 
  • Maximale energieopbrengst in de meeste situaties.  
  • 1 centrale omvormer: goedkoop en gemakkelijk in onderhoud.  

Multi dakvlak met micro-omvormers

In situaties met meer dan 3 verschillende dakvlakken en slechts een klein aantal zonnepanelen, zorgen micro-omvormers dat uw systeem maximale energieopbrengst genereert. U krijgt dan 1 systeem, waarbij alle panelen parallel van elkaar worden geschakeld. 

  • Elk paneel werkt zelfstandig en optimaal, onafhankelijk van plat dak of schuin dak, de hellingshoek, of de oriëntatie richting de zon. 
  • Geen omvormer in huis. Deze zitten op het dak achter elk zonnepaneel. 
  • 1 kabel naar de groepenkast is voldoende. 
  • Maximale energieopbrengst in alle situaties.  

Een beetje schaduw is niet erg

In de praktijk is een beetje schaduw niet direct een groot probleem. Vooral niet als dit bijvoorbeeld alleen vroeg in de ochtend of alleen in de winter gebeurt. In die gevallen heeft u geen specifieke oplossing nodig en volstaat een string-omvormer.

Het gaat bij zonnepanelen om de invloed op de totale opbrengst. Een paar procent minder opbrengst door schaduw, kunt u vergelijken met een iets minder ideale dak-oriëntatie of iets mindere hellingshoek. 

Gerelateerde vragen

Gerelateerde onderwerpen

Doe de gratis dakcheck

Klaar binnen 60 seconden