kennisbank zonnepanelen

Omvormers voor meerdere dakvlakken

Geschreven door Jildert Schat8 januari 2022 · Leesduur 4 min

Dit artikel legt uit hoe u op meerdere dakvlakken zonnepanelen kunt plaatsen en wat dit betekent voor de keuze van uw omvormer. Welke omvormer is geschikt voor een Oost-West opstelling en wat kiest u voor een combinatie van een platdak en een schuin dak met een dakkapel?

Meer dakvlakken? Meer zonnepanelen!

Plaatst u zonnepanelen aan twee kanten van het dak of op twee daken, dan kunt u meer panelen kwijt. Dat is mooi, maar in dat geval heeft u vaak een wat grotere string-omvormer nodig, waarop u twee 'velden' kunt aansluiten. 

Door de zonnepanelen te verdelen in twee strings, zorgt u dat elk dakvlak optimaal presteert. Elke string functioneert als het ware onafhankelijk (parallel) van de andere string en zonder dat deze de prestaties in de andere string beïnvloedt.

Plaatst u minder dan tien zonnepanelen en verdeelt u de zonnepanelen over meer dan twee dakvlakken? Dan bieden micro-omvormers vaak uitkomst. Elk zonnepaneel functioneert dan onafhankelijk. Welke omvormer u het beste kunt kiezen ligt (grotendeels) aan twee factoren. 

1. Het aantal zonnepanelen.
2. Het aantal dakvlakken dat wordt benut.

Naarmate het totale vermogen groter wordt, moet u ook rekening gaan houden met een driefase omvormer. 

Elke dakvlak beïnvloed de opbrengst

Als u zonnepanelen plaatst met afwijkende oriëntaties of meerdere hellingshoeken, heeft elke serie zonnepanelen (string) te maken met een andere licht-inval. Daarmee heeft elk dakvlak zijn eigen productie-cyclus.

Als de zonnepanelen dan in één string geschakeld zouden worden, presteert die string steeds suboptimaal. Gelukkig kunnen we dit goed oplossen zowel met string-omvormers als met micro-omvormers, maar wat kiest u in welke situatie?

Vakkundig advies voor uw woning?

Reeds 8.336 klanten! Klaar binnen 60 seconden

Twee dakvlakken: kies een string-omvormer

De meeste string omvormers hebben tegenwoordig twee MPP-trackers. Dat betekent dat er twee serie-geschakelde ‘strings’ aangesloten kunnen worden. 

Beide strings werken in wezen parallel van elkaar en beïnvloeden elkaar niet negatief. De twee strings functioneren optimaal en los van elkaar. 

Wij installeren standaard twee strings als we een plat en schuin dak combinatie aansluiten en ook bij een Oost-West opstelling.  

 • String-omvormers kunnen meerdere strings (inputs) combineren. 
 • Elke string werkt onafhankelijk en optimaal. 
 • MPP-trackers zorgen voor extra optimalisatie per string. 
 • 1 centrale omvormer: goedkoop en gemakkelijk in onderhoud. 
 • Ideaal bij 2 dakvlakken (bijvoorbeeld bij Oost-West en bij plat met schuin). 
 • Maximale energieopbrengst in de meeste situaties.  

Twee dakvlakken? Schaduw? Installeer twee strings. 

String-omvormers zijn geschikt voor de meeste situaties. Zelfs bij twee dakvlakken, een dak met gedeeltelijk schaduw of twee 'strings' met iets andere hellingshoeken. 

Heeft u twee daken of dakvlakken? 

Het mooiste is om per dakvlak een evenredige verdeling aan te houden met een 'gelijk' aantal zonnepanelen. Zeven zonnepanelen op Oost en zeven zonnepanelen op West is een mooie gebalanceerde verdeling. Ook met tien zonnepanelen op Oost en negen op West werkt het hele systeem de hele dag goed. 

Heeft uw dak gedeeltelijk schaduw? 

Ook wanneer een deel van uw dak, bijvoorbeeld de onderste helft, pas later zon krijgt dan de bovenste helft, installeren wij bij voorkeur twee strings. Of als vier panelen op het dak wat schaduw hebben en de andere zonnepanelen niet. Daar heeft u dus niet persé een duurdere parallelschakeling voor nodig.

Door de zonnepanelen te verdelen in twee strings zorgt de installateur dat elke string optimaal functioneert ten opzichte van de andere string. Dit werkt perfect, zolang de omvormer maar voldoende spanning heeft om te werken. 

De string-omvormers van ZelfOpwekken werken goed bij minimaal 100 Volt spanning. Met slechts vier panelen op één string produceert u voldoende stroom voor een goed werkend systeem.

Onze experts berekenen nauwkeurig of uw zonnepanelen gedurende de dag de minimaal benodigde spanning van de omvormer genereren. Als dit niet mogelijk is, raden wij u micro-omvormers aan. 

Vanaf 3 dakvlakken: kies voor micro-omvormers

Verdeelt u de zonnepanelen over drie of meer verschillende dakvlakken? Heeft u gedurende de dag veel schaduw? Of installeert u slechts een klein aantal zonnepanelen? 

Dan zorgen micro-omvormers dat uw systeem de maximale energieopbrengst genereert. Het is wel iets duurder, maar u krijgt dan een systeem waarbij alle zonnepanelen parallel van elkaar worden geschakeld. 

 • Elk zonnepaneel krijgt een eigen micro-omvormer. 
 • Elk paneel werkt geheel zelfstandig en optimaal. 
 • Maximale energieopbrengst per paneel in elke situatie. 
 • Er loopt slechts één kabel van het dak naar de groepenkast. 
 • Geen centrale string-omvormer meer in huis.  

Let op de kosten: een beetje schaduw is niet erg

Qua rendement gaat het bij zonnepanelen om de kosten vs de totale jaarlijkse opbrengst van het systeem. En een paar procent minder productie op jaarbasis door wat schaduw, is vergelijkbaar met een iets minder ideale dak-oriëntatie (Zuid-Oost) of een iets minder ideale hellingshoek.

In de praktijk is een beetje schaduw dus niet direct een probleem. Vooral niet als dit vroeg in de ochtend of alleen in de winter gebeurt als de zon laag staat. Dat regelen wij dan zo goed mogelijk uit, zodat uw rendement zo hoog mogelijk is.

Zelfs met wat schaduw kan een dak nog steeds gunstig zijn. Zeker als u meerdere daken combineert. Het percentage verlies in de maximale productie wordt ruimschoots goedgemaakt als u meer zonnepanelen en vermogen plaatst.

In de meeste gevallen heeft u dus geen parallel-oplossing nodig en volstaat een goede string-omvormer.

Ook zelf opwekken?

Ontvang binnen 5 werkdagen een voorstel op maat en vakkundig advies voor een compleet systeem. Nu inclusief BTW-teruggave én optie leasen.

Gratis voorstel aanvragen

Gerelateerde vragen

Gerelateerde onderwerpen

Meer kennisbank onderwerpen

Gratis voorstel aanvragen

Reeds 8.336 klanten! Klaar binnen 60 seconden