Zonnestroom opwekken, salderen en zelf verbruiken

Geschreven door Jildert Schat17 februari 2023 · Leesduur 2 min

In dit artikel leest u meer over de voordelen van zonnepanelen en het direct verbruiken van de zonnestroom in huis. 

Afbouw overgangsregeling 2025-2030

Tot 2025 kunt u tot 100% van stroomverbruik salderen tegen hetzelde tarief als u betaalt voor stroom. Dat betekent dat u de komende jaren maximaal rendement behaalt. Gelukkig blijven zonnepanelen ook daarna heel gunstig.

Het direct opmaken van zonnestroom wordt financieel steeds interessanter. Na 2025 geldt dat hoe meer zonnestroom u direct in huis opmaakt, hoe gunstiger het financiële rendement per kWh. Zie onderstaande grafiek. 

Hoeveel kunt u straks nog salderen? 

Tot 2025 kunt alle stroom die u teruglevert salderen. U ontvangt een vergoeding van uw energieleverancier voor de geleverde stroom. Deze vergoeding is gelijk aan de stroomprijs die u betaalt voor het inkopen van stroom. 

De Nederlandse overheid gaat deze regeling aanpassen, maar blijft zonnepanelen plaatsen stimuleren. Het doel is dat u de investering binnen 6-7 jaar terugverdient. 

Weten hoe de salderingsregeling in stapjes wordt afgebouwd? Klik hier.

Maximaal profiteren van de salderingsregeling? 
De komende jaren behaalt u met zonnepanelen een prachtig rendement. Wilt ook profiteren met uw dak? Doe een aanvraag en wij sturen u binnen 5 werkdagen een offerte op maat. Vaak kunnen wij al binnen 8 weken installeren. 
Wilt u weten hoe u een voorstel aanvraagt?

Nu: maximaal profiteren

Als er een vaste terugleververgoeding komt, wordt ook de extra overproductie meer waard. Daarom is nu extra zonnepanelen plaatsen soms gunstig. 

De nieuwe regeling is dus weliswaar anders, maar niet persé slechter.

Door het huidige salderen is de vergoeding voor alle stroom die u teruglevert nu even hoog als de stroomprijs die u betaalt. Het terugleveren van uw zonnestroom aan het net is daarom de komende jaren super gunstig voor uw portemonnee. 

Daarom zeggen wij: Wacht niet langer en profiteer maximaal. Dit is het beste moment om zonnepanelen te plaatsen.

Bekijk onze premium producten en wat wij voor u kunnen doen.

Straks: hoeveel zonnestroom verbruikt u direct?

Na 2025 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd en langzaam vervangen met een vaste terugleververgoeding per kWh. Direct consumeren (verbruiken) van uw stroom wordt daarmee steeds interessanter. 

Het verrekenen van stroom die u aan het net levert werkt weliswaar anders, maar het is goed dat dit gebeurt. 

Directe zelfconsumptie van zonnestroom leidt tot een hoger rendement. 

De nieuwe regeling zal het directe verbruik van zonnestroom stimuleren. Daarmee zorgt het voor een lagere belasting van het stroomnet op piekmomenten.

Op dit moment maakt u gemiddeld al 30% van uw zonnestroom direct op. En er zijn steeds meer manieren om dat te verhogen.

5 Tips: meer zonnestroom zelf verbruiken


1. Plaats elektrische (close-in) boilers voor douche- en tapwater. Verwarm het water in boilers of een buffervat van uw volledig elektrische warmtepomp overdag met zonnestroom.

2. Zet de wasmachine en de vaatwasser overdag aan als de zonnepanelen stroom opwekken. Op veel apparaten zitten tegenwoordig vaak timers die u kunt instellen.

3. Zet ook de wasdroger pas aan als de zonnepanelen stroom opwekken. 

4. Laadpaal. Uw elektrische auto kunt u vaak ook overdag opladen. Ook kunt u daarvoor in sommige gevallen een automatische timer instellen. Let goed op wat de mogelijkheden zijn van uw oplaad-app en uw laadpaal. 

5. De batterij van uw elektrische auto heeft tot wel tien keer zoveel capaciteit een thuisbatterij. Een laadpunt thuis waarmee bi-directioneel laden (en ontladen) mogelijk is, kan daarom zeer interessant zijn.

Wanneer wordt direct verbruiken belangrijk?

Van de zonnestroom die zonnepanelen opwekken, verbruikt de gemiddelde woningeigenaar op dit moment 30 procent direct in huis. Na 2025 worden direct verbruiken en elektrisch opladen financieel steeds aantrekkelijker. In de jaren daarna wordt ook opslag met een thuisbatterij financieel interessant.

Omdat direct verbruiken van zonnestroom qua financiële waarde gelijk staat aan salderen, neemt het belang toe naarmate de salderingsregeling wordt afgebouwd.

De overheid is van plan de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen. U mag dan elk jaar een beetje minder salderen. Het afbouwen duurt tot 2031. Dit betekent dat u nu nog jaren maximaal kunt profiteren van salderen.

  • Voor een deel van de stroom die u na 2025 teruglevert, krijgt u straks een wat lagere teruglever-vergoeding. Het is nog niet zeker hoe veel dit wordt, maar men verwacht dat de terugleververgoeding ongeveer 60%-70% van het geldende stroomtarief zal worden.
  • Iedereen die dit jaar zonnepanelen plaatst profiteert optimaal! 

Terugleververgoeding in andere landen

In veel landen, waaronder Duitsland, heeft men nooit salderen gekend. Daar hanteren ze sinds 2004 reeds een vaste terugleververgoeding per kWh. Het systeem met terugleververgoeding heet in het Engels een 'feed in tariff'-systeem. 

De vaste kWh-vergoeding is in Duitsland goed aangeslagen. De vergoeding per kWh is daar inmiddels lager geworden om de enorme groei, die ontstond door deze populaire stimuleringsmaatregel, af te remmen.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Ook dit jaar zonnepanelen plaatsen? 

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!