Welke factoren beïnvloeden de opbrengst van zonnepanelen?

Geschreven door Jildert Schat6 Maart, 2024 · Leesduur 5 min

Alles wat u moet weten over de factoren die het rendement en de opbrengst van zonnepanelen beïnvloeden. 

Tegenwoordig zijn zonnepanelen natuurlijk één van de beste investeringen voor uw woning, gezien de opbrengst en het rendement van zonnepanelen. Helaas kunnen interne en externe factoren de daadwerkelijke opbrengst sterk beïnvloeden. Het is daarom handig om vooraf te weten wat u kunt verwachten en waar u op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen. Laten we eens kijken naar deze verschillende factoren. 

Factor 1: De zonnestraling varieert per locatie

Eén belangrijke factor is de zonnestraling. Dagwaardes van de zonnestraling worden al decennialang voor heel Nederland bijgehouden door het KNMI. Op basis van de volgende gegevens is het mogelijk te bepalen wat de jaaropbrengst van zonnepanelen zijn, ervan uitgegaan dat er geen zonnepanelen in de schaduw liggen. 

  • Hoeveel zon valt er jaarlijks op uw locatie? 
  • Wij rekenen met een factor (%) zonnestraling. 
  • Deze gemiddelde zonnestraling-gegevens komen van het KNMI. 

Factor 2: Kwaliteit en vermogen van zonnepanelen

Meer vermogen in zonnepanelen betekent een grotere opbrengst, dat is logisch. Maar in de praktijk is het niet zo eenvoudig als alleen maar kijken naar het totale vermogen om de kwaliteit van een zonnepaneel te beoordelen. Sommige zonnepanelen hebben een hoger vermogen simpelweg omdat ze groter zijn. Daarom raden wij altijd aan om te kijken naar de efficiëntie van een paneel per vierkante meter.

Factor 3: Het aantal zonnepanelen

De hoeveelheid panelen die u installeert, heeft een aanzienlijke invloed op uw opbrengst. u zou kunnen zeggen: "hoe meer zonnepanelen, des te groter de opbrengst". Dat klopt, maar dit komt niet altijd ten goede aan het rendement. Zo moet er natuurlijk rekening gehouden worden met obstakels en eventuele schaduwvorming hiervan. Eén zonnepaneel in de schaduw kan namelijk uw zonnepanelen-systeem negatief beïnvloeden, afhankelijk van de gekozen omvormer. 

Factor 4: Hellingshoek en oriëntatie

De richting waarin uw dakvlak ten opzichte van de zon staat en de hellingshoek van uw dak hebben een grote invloed op het rendement van de zonnepanelen. Zonnepanelen op het zuiden met een hellingshoek van 45 graden behaalt het hoogste opbrengst. Dit betekend niet dat daken zoals op het oosten of westen geen prima rendement bieden. 

Wilt u hier meer over weten? Lees ons artikel over de invloed van de hellingshoek en verschillende dak oriëntaties op de prestaties van zonnepanelen.

Factor 5: Schaduw op de zonnepanelen

Het is vanzelfsprekend dat zonnepanelen zonlicht nodig hebben en dat zonnepanelen in de schaduw plaatsen géén goed is. Het belang van een goed legplan en technisch advies is dan ook stapsgewijs belangrijker geworden met alle verschillende mogelijkheden in systeemkeuzes die we hebben. Ligt een zonnepaneel gedurende de dag meer dan 50% van de tijd in de schaduw? Het is dan beter om zonnepanelen op die specifieke locatie te vermijden. Laat u dan ook niet verleiden om een duurder systeem aan te schaffen om alleen een paar zonnepanelen in de schaduw te leggen.  

Factor 6: Weersomstandigheden

Nederland heeft lange dagen met licht en goede omstandigheden. Zonnepanelen presteren namelijk het best wanneer ze koel zijn. Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk zon te 'vangen' en levert een stralende, zonnige dag een hoger rendement dan bewolkte dagen. Maar ook temperatuur speelt dus een rol. Op een koele, zonnige dag in mei leveren uw zonnepanelen vaak evenveel stroom als op een warme zomerdag in juli. Tijdens de wintermaanden zult u dan ook een lagere opbrengst terugvinden in de live monitoring app dan tijdens de zonnige dagen. 

Factor 7: Systeemkeuze

De keuze voor welke omvormer u kiest bepaalt grotendeels de werking en het rendement van uw systeem. Het hebben van een centrale omvormer (string) is goedkoper, maar het kiezen voor afzonderlijke omvormers onder panelen (micro) is een goede optie als u zonnepanelen (deels) in de schaduw wilt plaatsen. Hierover meer weten? Lees ons artikel over wanneer u welke omvormer moet kiezen.

Wat is de potentiële opbrengst van uw dak?

Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en welk systeem & legplan het best bij uw dak past? Doe dan de gratis postcode check

Als u liever zelf wilt berekenen wat het besparingspotentieel van uw dak is, bekijk dan ons artikel over het zelf berekenen van de opbrengst van zonnepanelen.

Veelgestelde vragen

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
+
-
Wat is de invloed van temperatuur op zonnepanelen?
+
-
Wat is het verschil tussen poly- en monokristal?
+
-
Wat zijn de kosten van zonnepanelen?
+
-
Zijn er subsidies beschikbaar voor zonnepanelen?
+
-

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!