kennisbank zonnepanelen

De kwaliteit van 
zonnepanelen bepalen

Geschreven door Jeroen van der Molen en Jildert Schat1 mei, 2021 · Leesduur 6 min

Er zijn veel verschillende merken en aanbieders van zonnepanelen. Daarbij roept bijna iedereen dat ze ‘A-merk’ zonnepanelen aanbieden. In dit artikel leest u hoe u de kwaliteit van zonnepanelen zelf kunt beoordelen en vergelijken. 

Vergelijk de productspecificaties 

De kwaliteit van zonnepanelen is voor veel particulieren lastig te beoordelen. Toch is het belangrijk voor uw rendement. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de zonnepanelen onderling en tussen de verschillende merken. Die verschillen worden echter pas zichtbaar, wanneer u het technische gegevensblad (de datasheet) opvraagt en deze correct met elkaar vergelijkt. 

Deze factoren bepalen de kwaliteit:

 • De efficiëntie van het zonnepaneel. 
 • Het Wattpiek (Wp) versus de grootte van het paneel. 
 • De prestatiegarantie of vermogensgarantie.
 • De plus/min tolerantie van een zonnepaneel. 
 • De fabrikant achter het zonnepaneel. 
 • Bankability van de fabrikant i.c.m. productgaranties. 

Waar moet u op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

De kleur en het design (uitstraling) zijn belangrijk, maar de kwaliteit garandeert uw opbrengst over 25 jaar. Hoe goed behoudt het zonnepaneel zijn vermogen?

De producent en de efficiëntie van het zonnepaneel spelen hierbij de belangrijkste rol. Vroeger was het Wattpiek (Wp) vermogen ook een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit. Echter, als u het Wattpiek onderling correct wilt kunnen vergelijken, spelen de afmetingen van het zonnepaneel tegenwoordig ook een rol.

Hoogste kwaliteit op uw dak?

Hoeveel Q CELLS zonnepanelen (375 Wp) passen er op uw dak en wat kost een complete installatie? Ontvang binnen 5 werkdagen vrijblijvend een uitgewerkt voorstel van ZelfOpwekken.nl.

Stuur mij een uitgewerkt voorstel

Afmetingen vs Wattpiek (Wp) vermogen van het zonnepaneel

Het Wp-vermogen moet u tegenwoordig direct in relatie zien tot de afmetingen van het zonnepaneel. Zonnepanelen worden namelijk steeds groter gemaakt. Dat komt omdat de producent dan plek heeft voor meer zonnecellen. Zo wordt 'kunstmatig' een groter Wattpiek vermogen toegekend aan het zonnepaneel, terwijl de cellen juist niet beter zijn. Immers, meer oppervlakte betekent meer zonnecellen en dus meer Wattpiek. 

Oftewel, het Wp-vermogen zegt helaas niet alles meer over de kracht en efficiëntie van de zonnecellen. Hoe kleiner de afmetingen van het zonnepaneel (met hetzelfde Wp-vermogen), hoe efficiënter en beter de zonnecellen zijn. 

De efficiëntie van het zonnepaneel bepalen

De efficiëntie van elk zonnepaneel wordt uitgedrukt in een percentage zoals >19,8%. Dit percentage bepaalt het rendement van uw zonnepaneel. 
Het geeft aan hoeveel van het zonlicht omgezet wordt in elektriciteit. 

Hoe hoger dit efficiëntie percentage is, hoe beter de zonnecellen werken. Hieraan kunt u overigens ook de grote verschillen tussen de diverse cell-technologieën aflezen (dunne film zonnepanelen scoren aanzienlijk minder). 

Prestatiegarantie van zonnepanelen

Er wordt vaak een 'lineaire prestatiegarantie' afgegeven voor de komende 25 jaar.
 De prestatiegarantie wordt ook wel de vermogensgarantie genoemd. Hierbij wordt door de producent een garantie afgegeven voor de prestaties over bepaalde tijdspannes. Er gelden 'blokken' van 10 en 25 jaar. Een betere prestatiegarantie betekent dat het zonnepaneel langer meer vermogen behoudt.

De meeste producenten bieden een prestatiegarantie van +/- 90% van het Wp-vermogen na 10 jaar en +/- 80% van het Wp-vermogen na 25 jaar. Bij een kwaliteitspaneel is de lineaire prestatiegarantie vaak 85% van het nominale vermogen na 25 jaar. Bij Q CELLS zonnepanelen van 375 Wp behoudt u respectievelijk 94% van het Wp-vermogen na 10 jaar en 86% van het Wp-vermogen na 25 jaar.

De prestatiegarantie van een zonnepaneel is overigens direct gekoppeld aan de degradatie-factor van het zonnepaneel. De betere zonnepanelen hebben een jaarlijkse degradatie van < 0,56%. Minder goede zonnepanelen hebben een degradatie-factor rond de 0,7%.

De plus/min tolerantie van een zonnepaneel

Op de datasheet van elk zonnepaneel staat ook een plus/min tolerantie weergegeven. Dit is de garantie, die de producent afgeeft voor de minimale en de maximale vermogens-afwijking van een zonnepaneel. Wat betekent dit?

Bij de kwaliteitsleveranciers wordt elk zonnepaneel individueel getest. Dit heet een Flash-test. De test van het paneel vindt in de fabriek plaats onder internationaal vastgestelde testomstandigheden. Tijdens de Flash-test wordt het paneel in een geheel donkere kast gelegd met een gereguleerde temperatuur. Het zonnepaneel wordt vervolgens blootgesteld aan een lichtflits. Het licht heeft een vaste sterkte en altijd dezelfde invalshoek. Onder invloed van deze lichtflits wordt het vermogen (de output) van elk zonnepaneel gemeten. Dit vermogen wordt uitgedrukt in WattPiek vermogen (Wp) en dit vindt u terug op het zonnepaneel. 

Waarom is dit belangrijk?
Elk zonnepaneel bestaat uit flinterdunne plakjes van gekristalliseerd silicium: de zonnecellen. Omdat een paneel veel zonnecellen bevat ontstaan er tussen de zonnepanelen hele lichte variaties. Deze variaties in vermogen worden per zonnepaneel vastgelegd in de Flash-test meting. Tijdens de Flash-test schommelen de metingen per zonnepaneel altijd tussen een onder- en een bovengrens. 

Op basis van de meting van de Flash-test wordt elk zonnepaneel geclassificeerd. In de industrie is een standaard afgesproken waarbij het Wp-vermogen wordt afgerond op 5 Wp.

Een plus/min tolerantie bijvoorbeeld -3% tot +3% geeft aan wat de afwijking mag zijn ten opzichte van het Wp vermogen dat op de sticker op het paneel staat. 

Let op! De betere zonnepanelen hebben altijd een plus 5 Wp garantie. U koopt in dat geval dus eigenlijk altijd 5 Wattpiek extra. Daarbovenop geldt dan nog eens een minimale plus-tolerantie van +3% of (bij Q CELLS) zelfs +5%.

Hiermee verzekert een kwalitatieve producent u, dat een zonnepaneel van 350 Wp in werkelijkheid ook altijd minimaal 350 Wp is. Dit is helaas alleen zo bij de echte topproducenten.

De fabrikant achter het zonnepaneel

Aan de buitenkant van het paneel ziet u het meestal niet, maar er bestaan verschillende type producenten. 

 • Bedrijven die zelf zonnecellen en zonnepanelen produceren van A-Z (Tier-1). 
 • Bedrijven die de zonnecellen en de frames elders inkopen en de zonnepanelen slechts assembleren. 
 • Bedrijven die de complete zonnepanelen elders inkopen en alleen hun merk-naam aan het product koppelen, voordat ze u de producten leveren. 

Onderzoek en overweeg het volgende: produceert een fabrikant zijn eigen zonnecellen? 

Fabrikanten die zelf produceren, controleren en ontwikkelen alles zelf. Zij lopen voorop in kwaliteit en innovatie. De kwaliteit is constant en de fabrikant weet exact wat zij u bieden en garanderen.

Als de producent de zonnecellen en de frames inkoop en assembleert, wie controleert en garandeert dan de kwaliteit? Dit is een wezenlijk verschil.

Let op! Er zijn ook bedrijven (zelfs bekende merken), die complete zonnepanelen inkopen en alleen hun merk-naam aan het product koppelen. Het bedrijf is dan zelf geen producent, maar plakt logo-stickers op zonnepanelen, die ze kant en klaar elders inkopen. De kwaliteit kan steeds anders zijn.

AEG maakt bijvoorbeeld zelf geen panelen. Wij vinden het een heel mooi merk, maar AEG produceert geen zonnepanelen. Als u ons de fabriek kan aanwijzen waar AEG zijn eigen zonnecellen produceert, kunt u met ons contact opnemen voor een gratis zonnestroom-systeem.

Bankability fabrikant zonnepaneel

Naast de kwaliteit en garantie speelt ook de financiële conditie, de 'bankability', van de zonnepanelenfabrikant een belangrijke rol bij uw keuze.

Bloomberg stelt ieder jaar een TIER-1 lijst van zonnepanelenfabrikanten op. Deze zijn doorgaans altijd bankable. Het is belangrijk te weten dat de fabrikant een financieel gezond bedrijf is, dat in staat is om productiegaranties van 12 of 25 jaar ook waar te maken. Het is mogelijk dat hier een importeur, bedrijf of garantiefonds tussen zit die de garanties moet afwikkelen. Stel uzelf altijd deze vragen:

 • Waar komen de zonnepanelen vandaan?
 • Produceert het bedrijf zelf de zonnepanelen van A-Z?
 • Is het bedrijf financieel gezond en betrouwbaar?
 • Welke productgaranties biedt de fabrikant? 
 • Hoe goed en betrouwbaar is de garantie van de fabrikant?

Kiezen van een aanbieder

Voor een kwalitatief goed zonnepaneel zoekt u naar een optimum tussen het Wp-vermogen, de afmetingen, de productgaranties en de garanties over 25 jaar. Weet u welk zonnepaneel u wilt hebben? Dan zijn een goed systeem ontwerp en eerlijk advies cruciaal én natuurlijk ook de prijs. Zoekt u een betrouwbare leverancier? Vraag bij ons een voorstel aan en wij brengen de volgende zaken in kaart:

 • Is uw dak geschikt? 
 • Hoeveel zonnepanelen kunt u plaatsen? 
 • Hoe/waar worden de zonnepanelen geplaatst? 
 • Wat is de oriëntatie van de zonnepanelen? 
 • Welk type omvormer levert het hoogste rendement?
 • Wat wordt de jaarlijkse opbrengst in kWh?

Ontvang ook een voorstel!

Hoeveel premium zonnepanelen van 375 Wp passen er op uw dak en wat kost een complete installatie? Ontvang binnen 5 werkdagen vrijblijvend een uitgewerkt voorstel van ZelfOpwekken.nl.

Ik wil ook een voorstel

Gerelateerde onderwerpen

Doe de gratis dakcheck

Klaar binnen 60 seconden

Gerelateerde vragen