kennisbank zonnepanelen

De kwaliteit van 
zonnepanelen (offertes) bepalen

Geschreven door Jeroen van der Molen en Jildert Schat1 mei, 2021 · Leesduur 6 min

In dit artikel leest u hoe u de kwaliteit van zonnepanelen zelf beoordeelt, zodat u offertes goed en eerlijk met elkaar kunt vergelijken. 

Vergelijk de productspecificaties 

Er zijn veel verschillende merken en aanbieders van zonnepanelen. Daarbij roept iedereen dat ze ‘A-merk’ zonnepanelen aanbieden. 

De kwaliteit van zonnepanelen is voor veel particulieren echter lastig te beoordelen. Toch is het belangrijk voor uw rendement. 

De onderlinge verschillen worden pas zichtbaar, wanneer u het technische gegevensblad (de datasheet) van de producent opvraagt en dit correct onderling vergelijkt. 

Er zijn grote kwaliteitsverschillen tussen de zonnepanelen onderling en tussen de verschillende merken. Bepalen wie de producent is en wat de efficiëntie van het zonnepaneel is, is voor u het belangrijkst.

Wij helpen u hier graag bij. Onderstaande factoren bepalen de kwaliteit:

 • De efficiëntie van het zonnepaneel. 
 • Het Wattpiek (Wp) vermogen versus de afmetingen van het paneel. 
 • De prestatiegarantie of vermogensgarantie (jaarlijkse degradatie).
 • De plus/min tolerantie van een zonnepaneel. 
 • De fabrikant achter het zonnepaneel. 
 • Bankability van de fabrikant i.c.m. productgaranties. 

Waar moet u op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

De kleur en het design (uitstraling) zijn uiteraard belangrijk, maar alleen echte kwaliteit met een lage jaarlijkse degradatie garandeert uw opbrengst over 25 jaar. 

Hoe goed en hoe lang behoudt uw zonnepaneel zijn vermogen?

Het Wattpiek (Wp) versus de grootte van het paneel

Vroeger was het Wattpiek (Wp) vermogen de belangrijkste graadmeter voor kwaliteit en kracht van de cellen. Maar toen waren alle zonnepanelen even groot. Wie tegenwoordig de kwaliteit van de cellen goed wil vergelijken, moet ook rekening houden met de afmetingen van de zonnepanelen.

Hoe zit dat? Het Wp-vermogen moet u tegenwoordig direct in relatie zien tot de afmetingen van het zonnepaneel. Diverse producenten maken hun zonnepanelen namelijk steeds groter, waardoor het Wp 'kunstmatig' toeneemt. 

Zij doen dit om een hoger Wp-vermogen per zonnepaneel te kunnen claimen. Want als ze extra plek hebben voor een rijtje extra zonnecellen... Tja. Meer oppervlakte betekent meer zonnecellen en dus meer Wattpiek. 

Zo wordt 'kunstmatig' een groter Wattpiek vermogen toegekend aan veel zonnepanelen, terwijl die zonnecellen helemaal niet beter zijn geworden. 

De efficiëntie van een zonnepaneel bepalen

De efficiëntie van elk zonnepaneel wordt uitgedrukt in een percentage zoals >19,8%. Dit percentage geeft het rendement van uw zonnepaneel aan. Het geeft aan hoeveel van het zonlicht omgezet wordt in elektriciteit. 

Hoe hoger het efficiëntie percentage is, hoe beter de zonnecellen werken. Hieraan kunt u ook duidelijk de grote verschillen tussen de diverse cell-technologieën aflezen. Dunne-film zonnepanelen scoren bijvoorbeeld aanzienlijk minder. 

Kies voor kwaliteit

Wij leveren full black Q CELLS zonnepanelen (380 Wp) met 21,1% efficientie én 25 jaar productgarantie. Ontvang binnen 5 werkdagen een voorstel op maat van ZelfOpwekken.nl.

Gratis voorstel aanvragen

Degradatiefactor van zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hieraan kun je aflezen hoeveel stroom ze jaarlijks zullen opwekken. Het vermogen van zonnepanelen neemt echter geleidelijk af. 

De factor waarmee de zonnepanelen in kracht afnemen heet de degradatiefactor. De beste kwaliteit zonnecellen hebben de laagste degradatiefactor. 

De prestatiegarantie van een zonnepaneel is direct gekoppeld aan de degradatie-factor van het zonnepaneel. De betere zonnepanelen hebben een jaarlijkse degradatie van < 0,56%. 

Minder goede zonnepanelen hebben een degradatie-factor rond de 0,6 of 0,7%. Op basis hiervan geeft de producent een garantie af voor de prestaties over bepaalde tijdspannes. 

Voor de prestatiegarantie gelden 'blokken' van 10 en 25 jaar. Een betere prestatiegarantie betekent dat het zonnepaneel een lagere degradatiefactor heeft en dus langer en meer van zijn (originele) vermogen behoudt.

Prestatiegarantie van zonnepanelen

De prestatiegarantie wordt ook wel de vermogensgarantie genoemd. Dit is geen productgarantie, maar wel een afspiegeling van de kwaliteit. Er wordt vaak een 'lineaire prestatiegarantie' afgegeven voor de komende 10 of 25 jaar. 

De meeste producenten bieden een prestatiegarantie van +/- 90% van het Wp-vermogen na 10 jaar en +/- 80% van het Wp-vermogen na 25 jaar. Bij een kwaliteitspaneel is de lineaire prestatiegarantie vaak 85% van het nominale vermogen na 25 jaar. 

Q CELLS zonnepanelen behouden respectievelijk 94% van hun originele Wp-vermogen na 10 jaar en 86% van het originele Wp-vermogen na 25 jaar!

De plus/min tolerantie van een zonnepaneel

Op de datasheet van elk zonnepaneel staat ook een plus/min tolerantie weergegeven. Dit is de garantie, die de producent afgeeft voor de minimale en de maximale vermogens-afwijking van een zonnepaneel. 

Wat betekent dit?

Bij de echte kwaliteitsleveranciers wordt elk zonnepaneel individueel getest. Dit heet een Flash-test. De test van het paneel vindt in de fabriek plaats onder internationaal vastgestelde testomstandigheden. 

Elk zonnepaneel wordt in een geheel donkere kast gelegd met een gereguleerde temperatuur. Het zonnepaneel wordt vervolgens blootgesteld aan een lichtflits. 

Het licht heeft een vaste sterkte en steeds dezelfde invalshoek. Onder invloed van deze lichtflits wordt het vermogen (de output) van elk zonnepaneel gemeten. 

De output die het zonnepaneel geeft is het vastgestelde test-vermogen. Dit wordt uitgedrukt in WattPiek vermogen (Wp). Dit is tevens het vermogen dat u terugvindt op de sticker van elk zonnepaneel. 

Waarom is dit belangrijk?
Elk zonnepaneel bestaat uit flinterdunne plakjes van gekristalliseerd silicium: de zonnecellen. Omdat een paneel veel zonnecellen bevat ontstaan er tussen de zonnepanelen hele lichte variaties. 

Het totaal aan variaties worden per zonnepaneel-module vastgelegd bij de Flash-test. Tijdens de Flash-test schommelen de metingen per zonnepaneel altijd tussen een onder- en een bovengrens. 

Hoeveel Wp-vermogen krijg ik echt?

Op basis van de meting van de Flash-test wordt elk zonnepaneel individueel geclassificeerd. In de industrie is hiervoor een standaard afgesproken waarbij het Wp-vermogen wordt afgerond op 5 Wp.

Een plus/min tolerantie van bijvoorbeeld -3% tot +3% geeft aan wat de afwijking mag zijn ten opzichte van het Wp-vermogen dat op de sticker van het paneel staat. 

Let op! De betere zonnepanelen bieden een +5 Wp garantie. U koopt bij ons dus eigenlijk altijd 5 Wattpiek extra. Daarbovenop geldt dan nog eens een minimale plus-tolerantie van +3%. Bij Q CELLS geldt zelfs een tolerantie van 0 tot +5%.

Hiermee verzekert een kwalitatieve producent, dat een zonnepaneel van 350 Wp in werkelijkheid altijd minimaal 350 Wp is. Helaas is dit alleen echt zo bij de betrouwbare topproducenten.

Is het merk zonnepaneel ook de producent?

Aan de buitenkant van het paneel ziet u het meestal niet, maar er bestaan verschillende type producenten. 

 • Bedrijven die zelf zonnecellen en zonnepanelen produceren van A-Z (Tier-1). 
 • Bedrijven die de zonnecellen en de frames elders inkopen en de zonnepanelen slechts assembleren. 
 • Bedrijven die de complete zonnepanelen elders inkopen en alleen hun merk-naam aan het product koppelen, voordat ze u de producten leveren. 

Onderzoek bovenstaande en overweeg het volgende: produceert een fabrikant wel zijn eigen zonnecellen? 

Fabrikanten die zelf produceren, controleren en ontwikkelen alles zelf. Zij lopen dan ook voorop in kwaliteit en innovatie. De kwaliteit is constant en de fabrikant weet exact wat zij u bieden en u garanderen.

Als de producent de zonnecellen en de frames elders inkoopt en assembleert, wie controleert en garandeert dan de kwaliteit? Dit is een wezenlijk verschil.

Let op! Er zijn ook bedrijven (ook bekende merken), die complete zonnepanelen inkopen en alleen hun merk-naam aan het product koppelen! 

Zo'n bedrijf is dan zelf geen producent, maar plakt gewoon logo-stickers op zonnepanelen, die ze kant en klaar elders inkopen. De kwaliteit kan hierdoor steeds anders zijn.

AEG maakt bijvoorbeeld zelf geen panelen. Wij vinden het een mooi merk, maar AEG produceert geen zonnepanelen. Als u ons de fabriek kan aanwijzen waar AEG eigen zonnecellen produceert, kunt u met ons contact opnemen voor een gratis zonnestroom-systeem.

Bankability fabrikant zonnepaneel

Naast de kwaliteit en garantie speelt ook de financiële conditie, de 'bankability', van de zonnepanelenfabrikant een belangrijke rol bij uw keuze.

Bloomberg stelt ieder jaar een TIER-1 lijst van zonnepanelenfabrikanten op. Deze zijn doorgaans altijd bankable. Het is belangrijk te weten dat de fabrikant een financieel gezond bedrijf is, dat in staat is om productiegaranties van 12 of 25 jaar ook waar te maken. Het is mogelijk dat hier een importeur, bedrijf of garantiefonds tussen zit die de garanties moet afwikkelen. Stel uzelf altijd deze vragen:

 • Waar komen de zonnepanelen vandaan?
 • Produceert het bedrijf zelf de zonnepanelen van A-Z?
 • Is het bedrijf financieel gezond en betrouwbaar?
 • Welke productgaranties biedt de fabrikant? 
 • Hoe goed en betrouwbaar is de garantie van de fabrikant?

Kiezen van een aanbieder

Voor een kwalitatief goed zonnepaneel zoekt u naar een optimum tussen het Wp-vermogen, de afmetingen, de productgaranties en de garanties over 25 jaar. 

Weet u welk zonnepaneel u wilt hebben? Dan zijn een goed ontwerp en eerlijk advies cruciaal én natuurlijk ook de prijs. Zoekt u een betrouwbare leverancier? Vraag bij ons een voorstel aan en wij brengen de volgende zaken voor u in kaart:

 • Is uw dak geschikt? 
 • Hoeveel zonnepanelen kunt u het beste plaatsen? 
 • Hoe/waar worden de zonnepanelen geplaatst? 
 • Wat is de oriëntatie van de zonnepanelen? 
 • Welk type omvormer levert u het hoogste rendement?
 • Wat wordt de jaarlijkse opbrengst in kWh?

Voorstel op maat

Vergelijkt u zonnepanelen met vergelijkbare Wattpieks?
Kijk dan naar de afmetingen van het zonnepaneel. Hoe kleiner het zonnepaneel (met hetzelfde Wattpieks), hoe efficiënter en hoe sterker de zonnecellen zullen zijn!

Ontvang voorstel met Q CELLS

Gratis uw voorstel aanvragen!

Klaar binnen 60 seconden

Meer kennisbank onderwerpen