kennisbank zonnepanelen

De kwaliteit van 
zonnepanelen vergelijken

Geschreven door Jeroen van der Molen en Jildert Schat1 mei, 2021 · Leesduur 6 min

Er zijn flinke kwaliteitsverschillen tussen verschillende producenten en merken. In dit artikel leest u hoe u zelf die kwaliteit van zonnepanelen beoordeelt, zodat u offertes goed en eerlijk met elkaar kunt vergelijken. 

De kwaliteit van zonnepanelen

De kwaliteit van zonnepanelen is voor veel particulieren lastig te beoordelen. De kwaliteit van zonnepanelen is cruciaal voor uw rendement op lange termijn. 

Er zijn veel verschillende merken en aanbieders van zonnepanelen. Elke aanbieder roept dat ze ‘A-merk’ zonnepanelen aanbieden. 

Vergelijk de productspecificaties 

De verschillen tussen zonnepanelen worden alleen goed zichtbaar, wanneer u het technische gegevensblad van de producent (de datasheet) opvraagt. En u de productspecificaties correct vergelijkt. 

Onderstaande factoren bepalen de kwaliteit:

 • De efficiëntie van het zonnepaneel. 
 • Het Wattpiek (Wp) vermogen versus de afmetingen van het paneel. 
 • De prestatiegarantie of vermogensgarantie (jaarlijkse degradatie).
 • De plus/min tolerantie van een zonnepaneel. 
 • De fabrikant achter het zonnepaneel. 
 • Bankability van de fabrikant i.c.m. productgaranties. 

Waar moet u op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Het vermogen, de kleur en het design zijn belangrijk, maar alleen echte kwaliteit met een lage jaarlijkse degradatie garandeert een hoge opbrengst 25 jaar lang. 

Bepaal van tevoren altijd: 

1) Wie de producent is.

2) Wat de efficiëntie van het zonnepaneel is.

Oftewel: Welke panelen plaatst u en hoe goed en hoe lang behouden uw zonnepanelen hun vermogen? Welk bedrijf zit er achter het zonnepaneel en wat zijn de garanties waard?

Het Wattpiek (Wp) versus de grootte van het paneel

Vroeger was het Wattpiek (Wp) vermogen de belangrijkste graadmeter voor kwaliteit en kracht van de cellen. 

Destijds waren alle zonnepanelen even groot. Dat is niet meer zo.

Wie de kwaliteit van de cellen tegenwoordig goed wil vergelijken, moet daarom rekening houden met de afmetingen van de zonnepanelen.

Hoe zit dat? 

Het Wp-vermogen moet u tegenwoordig direct in relatie zien tot de afmetingen van het zonnepaneel. Diverse producenten maken hun zonnepanelen namelijk steeds groter, waardoor het Wp 'kunstmatig' toeneemt. Zij doen dit om een hoger Wp-vermogen per zonnepaneel te kunnen claimen.

Meer oppervlakte betekent meer zonnecellen. En dus meer Wattpiek. Terwijl de zonnecellen dus niet beter zijn geworden. 

De meeste zonnepanelen halen op zit moment zo'n 400-420 Wattpiek met 120 cellen. Onze QCELLS zonnepanelen behalen 400-420 Wp met slechts 108 cellen!

En dat zegt wat over de kwaliteit.

De efficiëntie van een zonnepaneel bepalen

De efficiëntie van elk zonnepaneel wordt uitgedrukt in een percentage zoals >19,8% of >21,3%. Dit percentage is cruciaal. Het geeft het rendement van uw zonnepaneel cellen aan. Het geeft aan hoe effectief het zonlicht wordt omgezet in stroom. 

Hoe hoger het efficiëntie percentage, hoe beter uw zonnecellen werken. 

Hieraan kunt u ook duidelijk de grote verschillen tussen de diverse cell-technologieën aflezen. 

Dunne-film zonnepanelen scoren bijvoorbeeld aanzienlijk minder. 

Kies voor kwaliteit

Q CELLS zonnepanelen Full black hebben een hoge efficientie én 25 jaar productgarantie. 

Gratis voorstel aanvragen

Degradatiefactor van zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Er is echter ook een factor waarmee de zonnepanelen jaarlijks in kracht afnemen. 

Dit heet de degradatiefactor. 

Hoe lager de degradatiefactor hoe langer het paneel zijn vermogen behoudt.

Een betere prestatiegarantie betekent in wezen dat het zonnepaneel een lagere degradatiefactor heeft.

De beste kwaliteit zonnecellen hebben de laagste degradatiefactor. 

De prestatiegarantie van een zonnepaneel is direct gekoppeld aan de degradatie-factor van het zonnepaneel. De betere zonnepanelen hebben een jaarlijkse degradatie van < 0,55%. 

Minder goede zonnepanelen hebben vaak een degradatie-factor rond de 0,6 of 0,7%. 

Prestatiegarantie van zonnepanelen

De prestatiegarantie wordt ook wel de vermogensgarantie genoemd. Dit is geen productgarantie, maar wel een directe afspiegeling van de kwaliteit. 

Er wordt een 'lineaire prestatiegarantie' afgegeven voor de komende 10 of 25 jaar. 

Voor de prestatiegarantie gelden 'blokken' van 10 en 25 jaar. Op basis hiervan geeft de producent een garantie af voor de prestaties over bepaalde tijdspannes.  

De meeste producenten bieden een prestatiegarantie van +/- 90% van het Wp-vermogen na 10 jaar en +/- 80% van het Wp-vermogen na 25 jaar. 

Q CELLS zonnepanelen behouden respectievelijk 94% van hun originele Wp-vermogen na 10 jaar en 86% van het originele Wp-vermogen na 25 jaar!

Deze garantie onderstreept het verschil in kwaliteit.

De plus/min tolerantie van een zonnepaneel

Op de datasheet van elk zonnepaneel staat ook een plus/min tolerantie weergegeven. Dit is een garantie, die de producent afgeeft voor de minimale en de maximale vermogens-afwijking van een zonnepaneel. 

Wat betekent dit?

Bij de kwaliteitsleveranciers wordt elk zonnepaneel individueel getest in de fabriek. De test van het paneel vindt in de fabriek plaats onder internationaal vastgestelde testomstandigheden. Dit heet een Flash-test.

Het zonnepaneel wordt in een geheel donkere kast gelegd met een gereguleerde temperatuur van 25 graden Celcius. Het zonnepaneel wordt vervolgens blootgesteld aan een lichtflits van een bepaalde sterkte. 

Deze lichtbron heeft een vaste sterkte én altijd dezelfde invalshoek. Zo wordt het vermogen (de output) van elk zonnepaneel gemeten. De uitkomst is het Wp.

De output die het zonnepaneel geeft is het vastgestelde test-vermogen. Dit wordt uitgedrukt in WattPiek vermogen (Wp). Dit is tevens het vermogen dat u terugvindt op de sticker van elk zonnepaneel. 

Waarom is dit belangrijk?
Elk zonnepaneel bestaat uit flinterdunne plakjes van gekristalliseerd silicium: de zonnecellen. Omdat een paneel veel zonnecellen bevat ontstaan er tussen de zonnepanelen zelfs die in dezelfde productie batch hele lichte variaties. 

Het totaal aan variaties worden per zonnepaneel-module vastgelegd bij de Flash-test. Tijdens de Flash-test schommelen de metingen per zonnepaneel altijd tussen een onder- en een bovengrens. 

Hoeveel Wp-vermogen koop ik echt?

Op basis van de meting van de Flash-test wordt elk zonnepaneel individueel geclassificeerd. In de industrie is hiervoor een standaard afgesproken waarbij het Wp-vermogen wordt afgerond op 5 Wp.

Een plus/min tolerantie van bijvoorbeeld -3% tot +3% geeft aan wat de afwijking mag zijn ten opzichte van het Wp-vermogen dat op de sticker van het paneel staat. Dit is de standaard in de industrie. Het vermogen mag dus tot -3% afwijken.

Let op! De beste zonnepanelen bieden een +3 Wp garantie. U koopt/krijgt dan dus eigenlijk 3 Wattpiek extra. Dus bovenop het vermogen geldt dan een minimale plus-tolerantie. Bij Q CELLS geldt zelfs een tolerantie van +5%.

Is het merk zonnepaneel ook wel echt een producent?

Aan de buitenkant van het paneel ziet u het meestal niet, maar er bestaan verschillende type producenten. 

 • Bedrijven die zelf zonnecellen en zonnepanelen produceren van A-Z (Tier-1). 
 • Bedrijven die de zonnecellen en de frames elders inkopen en de zonnepanelen slechts assembleren. 
 • Bedrijven die de complete zonnepanelen elders inkopen en alleen hun merk-naam aan het product koppelen, voordat ze u de producten leveren. 

Onderzoek bovenstaande en overweeg het volgende: produceert een fabrikant wel zijn eigen zonnecellen? 

Fabrikanten die zelf produceren, controleren en ontwikkelen alles zelf. Zij lopen dan ook voorop in kwaliteit en innovatie. De kwaliteit is constant en de fabrikant weet exact wat zij u bieden en u garanderen.

Als de producent de zonnecellen en de frames elders inkoopt en assembleert, wie controleert en garandeert dan de kwaliteit? Dit is een wezenlijk verschil.

Let op! Er zijn ook bedrijven (ook bekende merken), die complete zonnepanelen inkopen en alleen hun merk-naam aan het product koppelen! 

Zo'n bedrijf is dan zelf geen producent, maar plakt gewoon logo-stickers op zonnepanelen, die ze kant en klaar elders inkopen. De kwaliteit kan hierdoor steeds anders zijn.

Het merk AEG maakt bijvoorbeeld zelf geen panelen. Wij vinden het een mooi merk, maar AEG produceert dus geen zonnepanelen. 

Als u de fabriek kan aanwijzen waar AEG haar eigen zonnecellen en panelen produceert, kunt u met ons contact opnemen voor een gratis zonnestroom-systeem.

Bankability fabrikant zonnepaneel

Naast de kwaliteit en garantie speelt ook de financiële conditie, de 'bankability', van de zonnepanelenfabrikant een belangrijke rol bij uw keuze.

Bloomberg stelt ieder jaar een TIER-1 lijst van zonnepanelenfabrikanten op. Deze zijn doorgaans altijd bankable. Het is belangrijk te weten dat de fabrikant een financieel gezond bedrijf is, dat in staat is om productiegaranties van 12 of 25 jaar ook waar te maken. Het is mogelijk dat hier een importeur, bedrijf of garantiefonds tussen zit die de garanties moet afwikkelen. Stel uzelf altijd deze vragen:

 • Waar komen de zonnepanelen vandaan?
 • Produceert het bedrijf zelf de zonnepanelen van A-Z?
 • Is het bedrijf financieel gezond en betrouwbaar?
 • Welke productgaranties biedt de fabrikant? 
 • Hoe goed en betrouwbaar is de garantie van de fabrikant?

Kiezen van een aanbieder

Voor een kwalitatief goed zonnepaneel zoekt u naar een optimum tussen het Wp-vermogen, de afmetingen, de productgaranties en de garanties over 25 jaar. 

Weet u welk zonnepaneel u wilt hebben? Dan zijn een goed ontwerp en eerlijk advies cruciaal én natuurlijk ook de prijs. Zoekt u een betrouwbare leverancier? Vraag bij ons een voorstel aan en wij brengen de volgende zaken voor u in kaart:

 • Is uw dak geschikt? 
 • Hoeveel zonnepanelen kunt u het beste plaatsen? 
 • Hoe/waar worden de zonnepanelen geplaatst? 
 • Wat is de oriëntatie van de zonnepanelen? 
 • Welk type omvormer levert u het hoogste rendement?
 • Wat wordt de jaarlijkse opbrengst in kWh?

Voorstel op maat

Regel uw aanvraag direct online. Onze ontwerpstudio gaat aan de slag en uw adviseur neemt contact op om uw vragen te beantwoorden. 

Gratis voorstel aanvragen

Gratis voorstel aanvragen

Reeds 8.336 klanten! Klaar binnen 60 seconden

Meer kennisbank onderwerpen