Omvormers

Hier vindt u alles wat u wilt weten over omvormers via de kennisbank van ZelfOpwekken.nl

Basisfunctie van de omvormer

De omvormer is het kastje tussen uw zonnepanelen en uw meterkast dat de productie veilig en optimaal regelt. Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Uw woning gebruikt wisselstroom. Een omvormer vormt de gelijkstroom van de zonnepanelen om tot bruikbare wisselstroom voor uw woning. Wisselstroom van 230 Volt is geschikt voor al uw apparaten in huis en voor teruglevering aan het stroomnet.

Wat regelt de omvormer nog meer?

De omvormer meet de spanning en de productiewaardes in de zonnepanelen continu. Elke omvormer heeft een functie waarmee hij de spanning kan controleren en maximaliseren. Dit heet Maximum Powerpoint Tracking (MPPT) en dit gebeurt per serie (string) of per zonnepaneel (parallel).

Als uw systeem verbonden is met uw router, geeft de omvormer alle meetwaardes door voor online monitoring. Daarmee ziet u op elk moment hoe uw zonnepanelen presteren. De omvormer heeft tenslotte ook een belangrijke veiligheidsfunctie. Naast de spanning van de zonnepanelen 'voelt' de omvormer ook continu de netspanning. Zo bepaalt het apparaat telkens of het veilig is stroom te leveren of niet. Als het niet veilig is, schakelt de omvormer het hele systeem uit.

De juiste omvormer kiezen

ZelfOpwekken.nl selecteert altijd de juiste grootte en het beste type omvormer, dat voor uw situatie het hoogste rendement oplevert. Wij houden hierbij rekening met o.a. schaduw, de kwaliteit en natuurlijk de prijs. Wij adviseren wat het beste type is voor uw situatie en welk vermogen c.q. welke capaciteit u nodig hebt op basis van:

• Het aantal zonnepanelen.
  • De verdeling van de zonnepanelen (aantal dakvlakken).
  • De oriëntatie van elk dakvlak, bijvoorbeeld Oost-West.
  • Uw meterkast aansluiting (1-fase of 3-fase).
  • Schaduwwerking.

Verschillende typen omvormers

Er bestaan string-omvormers en micro-omvormers. Sommigen noemen power-optimizers ook omvormers, maar dat klopt feitelijk niet. Bij een systeem met power-optimizers heeft u daarom altijd een centrale string-omvormer extra nodig.

• String-omvormer. Dit is een robuuste, centrale omvormer en voor de meeste gevallen de meest voordelige oplossing. Alle zonnepanelen worden als 1 of 2  serieschakeling(en) geplaatst en de stroom wordt per string omgevormd. Schaduw dient te worden vermeden. Meer lezen over de werking van string-omvormers.
  • Micro-omvormers. Elk zonnepaneel krijgt 1 micro-omvormer, welke achter de zonnepanelen wordt geplaatst. Alle zonnepanelen worden als parallel-schakeling geplaatst en de stroom wordt per zonnepaneel omgevormd. Dit voorkomt het negatieve effect van schaduw (effect op het hele systeem). Tevens neemt de veiligheid toe vanwege een lager voltage. Met micro's kunt u de prestaties per zonnepaneel monitoren. De oplossing is wel duurder. Meer lezen over de werking van micro-omvormers.
  • Power Optimizers: Elk zonnepaneel krijgt 1 power optimizer, welke achter elk zonnepaneel wordt geplaatst. Daarnaast wordt er binnen een centrale string-omvormer geplaatst voor de omvorming van de stroom. Elke optimizer is een externe MPP-tracker. Hierdoor gedragen de zonnepanelen zich enigszins als micro-omvormers en kan het effect van schaduw per paneel worden beperkt/gemanaged. Dit is echter nooit een paralel. Met optimizers kunt u ook de prestaties per zonnepaneel monitoren.

Wilt u meer weten over de verschillen tussen deze soorten omvormers?

Plek van de omvormer bepalen

Een omvormer werkt graag hard. Het apparaat wordt warm en die warmte moet hij kwijt. Daarom plaatsen we de omvormer altijd op een goed geventileerde plek, tussen de zonnepanelen en de meterkast. De beste plek voor de omvormer is meestal één van de volgende plaatsen:

• Op zolder (vlak onder het dak).
  • In de garage, bijkeuken of de schuur.
  • Buiten (beschut onder een afdakje).
  • Bij de wasmachine (plaatsing ZPO, max. 10 zonnepanelen).
  • Micro-omvormers plaatsen we direct achter de zonnepanelen op het dak.

Het vermogen van de omvormer

Omvormers kunnen we qua grootte en vermogen grofweg indelen in 1-fase of 3-fase. Daarbinnen bestaan er verschillende vermogens.

Bij string-omvormers geldt, dat naar gelang u meer zonnepanelen plaatst, het vermogen van de omvormer zal toenemen. Hoe meer panelen, hoe grotere string-omvormer u nodig hebt.

Bij micro-omvormers geldt dat er per zonnepaneel steeds één micro-omvormer bij wordt geplaatst. Oftewel, hoe meer panelen, hoe meer micro-omvormers u nodig hebt. Hetzelfde geldt voor Power-Optimizers. Bij optimizers heeft u aanvullend nog steeds een centrale string-omvormer nodig, die ook meegroeit in vermogen naar gelang het systeem groter wordt.

Wilt u meer weten over de capaciteit van de omvormer?

Klantervaringen

Na 6.500 succesvolle installaties kunnen wij met trots zeggen dat we al veel tevreden klanten hebben. Deze mensen gingen u voor!

H. de Boer uit 's Hertogenbosch

Erg tevreden, installateurs ook duidelijk en vriendelijk. De zonnepanelen werken goed!

10 / 10

Erik uit Cuijk

Installatie verliep goed en binnen een dag lag alles erop. De app werkt prima, elke dag topopbrengst. Toen we per ongeluk de verbinding met omvormer hadden verbroken kregen we dezelfde dag al een bericht van Zelfopwekken.nl om ervoor te zorgen dat alles weer in orde was.

10 / 10

Wout uit Velzen-Zuid

Wat een top partij! Deskundige werknemers die de tijd nemen om een mooie installatie neer te leggen. Na oplevering nog nooit een storing of problemen gehad. Als ik vragen heb over de installatie wordt ik altijd vriendelijk te woord gestaan!

10 / 10

Rindert uit Blije

Goede partij, snel, duidelijk en vriendelijk. Mijn huis staat er prachtig bij met deze zwarte panelen.

8 / 10

De kabels bij zonnepanelen en omvormers

Elke AC/DC omvormer heeft twee "kanten" en beschikt over aarding.

DC-kant
De zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom (DC) en sturen deze stroom met kabels naar de "ingang" van de omvormer(s). Dit noemen we de DC-kant.

AC-kant
De omvormer vormt de stroom om tot bruikbare wisselstroom (AC). Met kabels die aan de "uitgang" worden verbonden stuurt de omvormer de stroom naar uw meterkast. Dit noemen we de AC-kant. De omvormer stuurt wisselstroom via de AC-kabels en door de AC-kabels loopt dus 230 volt.

Aarding
Bij ZelfOpwekken.nl aarden de installateurs elk zonnepanelen-systeem. De frames van de zonnepanelen worden met een aarde-kabel veilig verbonden aan de omvormer. Vanuit de omvormer verbinden we een groen-gele kabel aan de aardpin van uw meterkast.

Omvormer aansluiten op de meterkast

De string-omvormer hangt meestal op zolder en wordt van daar verbonden met een vrije groep in de meterkast. Wij plaatsen hiervoor standaard een nieuwe aardlek- automaat. Dit is een nieuwe groep met een aardlek, een extra veiligheid.

Micro-omvormers plaatsen we buiten op het dak direct achter de zonnepanelen. Uit deze omvormer(s) wordt de kabel direct verbonden met een vrije groep in uw meterkast. U hebt dan dus geen omvormer meer binnen hangen.

Ook Power-Optimizers worden achter de zonnepanelen geplaatst. Let op! Bij Power-Optimizers wordt er altijd een string-omvormer extra bij geplaatst. Deze hangt ook meestal op zolder. Van daaruit gaat de kabel naar de vrije groep in de meterkast.

Bij systemen tot max. 9 zonnepanelen kunnen wij ook een bestaande wasmachine-groep gebruiken en daarop een ZPO of een PV-verdeler plaatsen. De kosten hiervan zijn inbegrepen bij de prijs.

In dit artikel leest u meer over het aansluiten op de meterkast.

Hoeveel stroom verbruikt de omvormer?

Een omvormer heeft nooit een stopcontact en draait op pure zonnestroom (DC). Elke omvormer verbruikt dus stroom. Bovendien heeft de omvormer een bepaalde opstart-spanning. Omvormers worden 'wakker' als de zonnepanelen genoeg stroomspanning leveren om op te starten. Dit gebeurt zodra er genoeg licht op de zonnepanelen valt. Dit geldt zowel voor micro-omvormers als voor String-omvormers. Bij optimizers gebruikt de string-omvormer stroom én verbruikt elke optimizer ook een beetje extra stroom.

Gerelateerde vragen