Omvormers

Via de kennisbank van ZelfOpwekken.nl vindt u alles wat u wilt weten over omvormers. 

Basisfunctie van de omvormer

Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Uw woning en het net gebruiken wisselstroom. Wisselstroom van 230 Volt is geschikt voor uw apparaten én voor teruglevering aan het stroomnet.

De omvormer is het kastje tussen uw zonnepanelen en uw meterkast, dat de gelijkstroom / zonnestroom van uw zonnepanelen veilig en efficiënt omvormt tot 230 Volt wisselstroom voor gebruik in huis en teruglevering aan het net. 

Tevens regelt uw omvormer dat de stroomproductie veilig verloopt en gedurende de dag de productie wordt gemaximaliseerd (via MPPT). 

Voorbeeld van een string-omvormer montage op zolder.

Beste plek voor de omvormer

Een omvormer werkt graag hard. Het apparaat wordt overdag warm en die warmte moet hij kwijt. Daarom plaatsen we de omvormer op een goed geventileerde plek in de woning ergens tussen de zonnepanelen en de meterkast. We hangen de omvormer nooit in de meterkast.

De beste plek voor de string-omvormer is meestal één van de volgende plaatsen: 

  • Op zolder (vlak onder het dak).
  • In de garage, bijkeuken of de schuur. 
  • Buiten (beschut onder een afdakje).
  • Bij de wasmachine (plaatsing ZPO, max. 10 zonnepanelen).  

Micro-omvormers plaatsen we altijd buiten. Ze zitten direct achter de zonnepanelen op het dak en zijn daarmee goed geventileerd. 

De kabels bij zonnepanelen en omvormers

Elke omvormer heeft twee kanten, een input (DC) en een output (AC). 

Daarnaast wordt op de omvormer een kabel voor de aarding van de zonnepanelen aangesloten en verbonden met de aardpin in uw meterkast. 

DC-kant/gelijkstroom
De zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom (DC). De omvormer heeft een DC-kant (direct current) met één of meerdere inputs. Daarop worden de zonnepanelen aangesloten. Via de DC-kabels sturen de zonnepanelen deze gelijkstroom naar de "ingang" van de omvormer(s). 

AC-kant/wisselstroom
De omvormer vormt de zonnestroom om tot bruikbare wisselstroom (AC). De omvormer heeft een AC-kant (alternate current) met een output. Daarop wordt de AC-kabel aangesloten. Via de "uitgang" stuurt de omvormer de 230 Volt wisselstroom veilig naar uw meterkast. 

Aarden van de omvormer
Bij ZelfOpwekken.nl aarden de installateurs elk zonnepanelen-systeem. De frames van de zonnepanelen worden met een aarde-kabel veilig verbonden aan de omvormer. De omvormer aarde verbinden we met de aardpin van uw meterkast.

Vakkundig advies voor uw woning?

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten! 

Wat regelt de omvormer nog meer?

De omvormer bepaalt steeds of het veilig is om de stroomproductie te starten. Hij 'voelt' continu de stroomspanning van de zonnepanelen en de netspanning. Als het niet veilig is, schakelt de omvormer het hele systeem uit.

Uw omvormer zorgt naast de veilige stroomomvorming ook voor een stuk intelligentie. 

De omvormer meet de spanning en de productiewaardes in de zonnepanelen continu. Zo kan hij steeds de spanning controleren en de stroom-output maximaliseren. Deze functie heet Maximum Powerpoint Tracking (MPPT)

Dit gebeurt per string zonnepanelen (serieschakeling, optimalisering per vlak) of per zonnepaneel (parallel, optimalisering per zonnepaneel).

De omvormer geeft alle meetwaardes van de productie ook door voor uw online monitoring. Met handige App ziet u precies hoe uw zonnepanelen presteren. 

De juiste type omvormer en capaciteit kiezen

ZelfOpwekken.nl selecteert het type omvormer en de capaciteit die voor uw situatie het hoogste rendement opleveren. Wij houden rekening met het aantal zonnepanelen, het aantal dakvlakken, schaduwwerking en natuurlijk de prijs. 

Wij geven u gratis professioneel advies wat het beste type is voor uw situatie. Wij bepalen het juiste vermogen en de capaciteit omvormer(s) op basis van:

  • Het aantal zonnepanelen.
  • Uw meterkast aansluiting (1-fase of 3-fase). 
  • Het maximale vermogen wordt bepaald door de hoofdzekering. 
  • De verdeling van de zonnepanelen en het aantal dakvlakken. 
  • Het aantal MPP-trackers. 
  • De oriëntatie van elk dakvlak, bijvoorbeeld Oost-West. 
  • Schaduwwerking.

Voorbeeld van een micro-omvormer op een schuin dak montageframe.

Wat is de meest voordelige omvormer?

Omvormers kunnen we qua grootte en vermogen grofweg indelen in 1-fase of 3-fase. Daarbinnen bestaan er verschillende vermogens. 

Naar gelang u meer zonnepanelen plaatst zal het vermogen van de omvormer toenemen. Hoe meer panelen, des te groter de string-omvormer wordt die u nodig hebt. Grotere omvormers hebben een groter Wattage vermogen en zijn duurder. Een systeem met string-omvormer is voordeliger dan een systeem met optimizers of micro-omvormers. 

Bij micro-omvormers geldt dat per zonnepaneel steeds één micro-omvormer erbij wordt geplaatst. Hoe meer panelen, hoe meer micro-omvormers u nodig hebt. Bij Power-Optimizers geldt dat ook. Daarom zijn zulke systemen altijd duurder. 

Let op! Bij optimizers heeft u nog steeds een centrale string-omvormer nodig. Deze groeit mee in vermogen naar gelang het systeem groter wordt. Vanwege de hogere kosten en de extra kwetsbaarheid, raden wij optimizers daarom af.

Wilt u meer weten over de capaciteit van de omvormer?

Verbruikt een omvormer ook stroom?

Ja, elke omvormer verbruikt stroom, maar alleen zonnestroom. Dit geldt voor micro-omvormers en voor string-omvormers. Bij optimizers verbruiken zowel de string-omvormer als de optimizers zelf zonnestroom.

Een omvormer heeft tevens een bepaalde opstart-spanning, Die moet worden behaald voordat hij aangaat en het systeem werkt. Omvormers worden dus 'wakker' zodra de zonnepanelen genoeg stroomspanning leveren om op te starten. Dit gebeurt, zodra er genoeg licht op de zonnepanelen valt. 

Als er niet meer genoeg licht op de zonnepanelen valt en de benodigde opstart spanning wordt niet behaald, dan gaat de omvormer vanzelf uit. 

Wij helpen u graag

Wilt professioneel advies over het juiste type systeem?

Vraag een voorstel aan voor uw woning.

Doe de gratis dakcheck 

Kies een kennisbank categorie

Zonnepanelen