Omvormers

Hier vindt u alles wat u wilt weten over omvormers via de kennisbank van ZelfOpwekken.nl

Wat doet een omvormer?

De omvormer is het kastje tussen uw zonnepanelen en uw meterkast. Zonnepanelen produceren gelijkstroom (DC) en uw woning gebruikt wisselstroom (AC). Uw omvormer vormt de gelijkstroom van de zonnepanelen om tot bruikbare wisselstroom. Wisselstroom is geschikt voor al uw apparaten in huis en voor teruglevering aan het stroomnet. 

Elke omvormer heeft ook een functie (MPP-tracker), waarmee hij de spanning per zonnepaneel of per string kan controleren en maximaliseert. Naast de spanning van de zonnepanelen 'voelt' de omvormer ook de netspanning. Zo bepaalt de omvormer of het veilig is om de stroomproductie te leveren.

De juiste omvormer kiezen

Omvormers kunnen we qua grootte grofweg indelen in 1-fase of 3-fase. ZelfOpwekken.nl selecteert de juiste grootte en het beste type omvormer, dat voor uw situatie het hoogste rendement oplevert. Dit doen wij op basis van:

 • Het aantal zonnepanelen. 
 • Het aantal dakvlakken.
 • De oriëntatie van elk dakvlak, bijvoorbeeld Oost-West. 
 • Uw meterkast aansluiting. 
 • Eventueel schaduwwerking.

Wilt u meer weten over de capaciteit van de omvormer?

Verschillende typen omvormers

Er bestaan string-omvormers en micro-omvormers. Sommigen noemen power-optimizers ook omvormers, maar wat ze bedoelen is dat er bij een systeem met optimizers altijd een centrale omvormer nodig is.

 • String-omvormer. Dit is een robuuste, centrale omvormer met 1, 2 of meer MPP-trackers (MPPT). De zonnepanelen worden als serieschakeling geplaatst. Geschikt in alle gevallen dat er geen schaduw op de zonnepanelen komt.  Met dit type omvormer kunt u de opbrengst per systeem monitoren.
 • Micro-omvormers. Elk zonnepaneel krijgt 1 micro-omvormer, welke achter de zonnepanelen wordt geplaatst. Elke micro-omvormer heeft een MPPT. Met micro-omvormers kunt u de opbrengst per zonnepaneel monitoren.

Power Optimizers: Per zonnepaneel wordt een externe MPP-tracker achter het paneel geplaatst. Deze optimizer vormt zelf geen stroom om. Optimizers hebben daarom altijd een centrale string-omvormer nodig. Hierdoor gedragen de zonnepanelen zich enigszins parallel. Met Optimizers kunt u de opbrengst per zonnepaneel monitoren.Let op! Met optimizers kiest u voor een serie-geschakeld systeem.

Wilt u meer weten over de verschillen tussen deze soorten omvormers?

Plek van de omvormer bepalen

De omvormer vormt de stroom van de zonnepanelen om voor gebruik in huis. De omvormer wordt warm en wordt daarom op een goed geventileerde plek geplaatst, ergens tussen de zonnepanelen en de meterkast. De beste plek voor de omvormer is daarom meestal één van de volgende plaatsen: 

 • Op zolder onder het dak.
 • In de garage, bijkeuken of de schuur. 
 • Buiten (onder een afdak).
 • Bij de wasmachine (plaatsing ZPO, max. 10 zonnepanelen)  

Vermogen van de omvormer

Bij string-omvormers groeit het piekvermogen van de omvormer mee naar gelang u meer zonnepanelen plaatst. Bij micro-omvormers geldt dat er per zonnepaneel steeds één micro-omvormer bij wordt geplaatst.

Oftewel, hoe meer panelen, hoe meer micro-omvormers u nodig hebt. Hetzelfde geldt bij Power-Optimizers. Optimizers zijn echter géén omvormers, dus hierbij heeft u aanvullend nog steeds een centrale string-omvormer nodig.

Tip! Ter vergelijking kunt u bij ZelfOpwekken.nl twee voorstellen opvragen, om het verschil in prijs / opbrengst te zien. Doe de gratis dak-check!

Klantervaringen

Na 6.500 succesvolle installaties kunnen wij met trots zeggen dat we al veel tevreden klanten hebben. Deze mensen gingen u voor!

H. de Boer uit 's Hertogenbosch

Erg tevreden, installateurs ook duidelijk en vriendelijk. De zonnepanelen werken goed!

10 / 10

Erik uit Cuijk

Installatie verliep goed en binnen een dag lag alles erop. De app werkt prima, elke dag topopbrengst. Toen we per ongeluk de verbinding met omvormer hadden verbroken kregen we dezelfde dag al een bericht van Zelfopwekken.nl om ervoor te zorgen dat alles weer in orde was.

10 / 10

Wout uit Velzen-Zuid

Wat een top partij! Deskundige werknemers die de tijd nemen om een mooie installatie neer te leggen. Na oplevering nog nooit een storing of problemen gehad. Als ik vragen heb over de installatie wordt ik altijd vriendelijk te woord gestaan!

10 / 10

Rindert uit Blije

Goede partij, snel, duidelijk en vriendelijk. Mijn huis staat er prachtig bij met deze zwarte panelen.

8 / 10

Omvormer aansluiten om de meterkast

De string-omvormer hangt meestal op zolder en wordt van daar verbonden met een vrije groep in de meterkast. Wij plaatsen hiervoor standaard een nieuwe aardlek automaat. Dit is een nieuwe groep met een aardlek, een extra veiligheid. 

Micro-omvormers plaatsen we buiten op het dak direct achter de zonnepanelen. Uit deze omvormer(s) wordt de kabel direct verbonden met een vrije groep in uw meterkast. U hebt dan dus geen omvormer meer binnen hangen.

Ook Power-Optimizers worden achter de zonnepanelen geplaatst. Let op! Bij Power-Optimizers wordt er altijd een string-omvormer extra bij geplaatst. Deze hangt ook meestal op zolder. Van daaruit gaat de kabel naar de vrije groep in de meterkast.

Bij systemen tot max. 9 zonnepanelen kunnen wij ook een bestaande wasmachine-groep gebruiken en daarop een ZPO of een PV-verdeler plaatsen. Dat is iets duurder maar het scheelt boren en het trekken van kabels. Daarom is dit bij ons inbegrepen.

In dit artikel leest u meer over het aansluiten op de meterkast.

Hoeveel stroom verbruikt de omvormer?

Een omvormer heeft nooit een stopcontact en draait op pure zonnestroom (DC). Elke omvormer verbruikt dus stroom. Bovendien heeft de omvormer een bepaalde opstart-spanning. Omvormers worden 'wakker' als de zonnepanelen genoeg stroomspanning leveren om op te starten. Dit gebeurt zodra er genoeg licht op de zonnepanelen valt. Dit geldt zowel voor micro-omvormers als voor String-omvormers. Bij optimizers gebruikt de string-omvormer stroom én verbruikt elke optimizer ook een beetje extra stroom. 

De kabels bij zonnepanelen en omvormers

Elke AC/DC omvormer heeft twee "kanten" en een aarde. 

DC-kant
De zonnepanelen op het dak zetten zonlicht om in gelijkstroom. De kabels van de panelen geleiden de stroom naar de omvormer(s). Dit noemen we de DC-kant. Bij micro-omvormers wordt de stroom per paneel direct omgevormd tot wisselstroom.

AC-kant
De omvormer vormt de stroom om tot wisselstroom en stuurt het via de AC-kabels naar de meterkast. Dit noemen we de AC-kant. Door de AC-kabel loopt 230 volt en deze wordt verbonden met een nieuwe vrije groep in uw meterkast. 

Aarde
Bij ZelfOpwekken aarden de installateurs elk zonnepanelen-systeem. De frames van de zonnepanelen worden met een aarde-kabel verbonden aan de omvormer en van daar met een groen-gele kabel aan de aarding (aardpin) van uw meterkast.

Gerelateerde vragen

Gerelateerde onderwerpen

Doe de gratis dakcheck

Klaar binnen 60 seconden