kennisbank zonnepanelen

Zonnepanelen. Wat is beter een serieschakeling of parallelschakeling?

Geschreven door Jildert SchatSept 4, 2021 · Leesduur 6 min

De meeste zonnepanelen worden als serieschakeling geplaatst. In sommige gevallen is het beter de zonnepanelen als een parallelschakeling te plaatsen. Welke afwegingen zijn hierbij belangrijk, welke opties zijn er en wat is het beste voor uw situatie? ZelfOpwekken.nl biedt u gratis een voorstel op maat met betrouwbare informatie en vakkundig advies. 

Wat is beter voor zonnepanelen: een serieschakeling of een parallelschakeling?

Met een string-omvormer worden uw zonnepanelen geplaatst als een serieschakeling. Daar is niks mis mee, zolang uw zonnepanelen goed in de zon liggen. Schaduw moet u zoveel mogelijk vermijden. 

Wanneer er schaduw op één zonnepaneel valt, lopen de prestaties van alle panelen in die serie (string) terug. Schaduw lijkt daarmee een probleem. 

Een parallel-schakeling lost dit enigszins op, maar is meteen een stuk duurder. Met micro-omvormers worden uw zonnepanelen geplaatst als een parallelschakeling. 

Verschil in opbrengst tussen serie en parallel?

Zolang u de zonnepanelen goed in de zon plaatst, levert een parallel systeem niet meer op. Zo werkt een serieel systeem met een string-omvormer

Schaduw voorkomen is het beste voor uw rendement. Daarom is een goed doordacht legplan essentieel. U kunt hier een gratis voorstel aanvragen.

Heeft u slechts een beetje schaduw? Dat is gelukkig niet zo erg. Het verschil in opbrengst is dan bij 90% van de gevallen de extra kosten van een parallel systeem niet waard. 

Hier leest u meer over de verschillen tussen micro's en optimizers.

Schaduw zonnepanelen met een serieschakeling 

Schaduw en het negatieve effect ervan beperken is tegenwoordig goed mogelijk. Wij doen dit meestal efficiënt met een serieschakeling. Met een string-omvormer kunnen wij tegenwoordig de meeste systemen goed optimaliseren.

Zolang u de zonnepanelen goed in de zon plaatst, levert een parallel systeem niet meer op dan een systeem met een string-omvormer. 

Het verschil in opbrengst is bij 90% van de gevallen de extra kosten niet waard. 

Door de zonnepanelen slim te plaatsen en/of deze te verdelen in twee strings (series), worden de zonnepanelen die mooi in zon liggen, niet meer negatief beïnvloed door zonnepanelen in de schaduw. 

Zo lossen wij het schaduwprobleem op, waar veel mensen bang voor zijn.

Schaduw zonnepanelen met een parallelschakeling

Ten slotte kunt u in het geval van schaduw ook denken aan het plaatsen van zonnepanelen met een parallel-schakeling

Bij micro-omvormers spreken we van een parallel-schakeling. Alle zonnepanelen krijgen een eigen (kleine) omvormer. 

Schaduw op één zonnepaneel heeft dan geen negatief effect meer op de prestaties van de andere zonnepanelen. Een parallelschakeling is wel duurder, zeker bij een groot systeem. 

Waarin verschilt een parallel systeem en waarom wordt dit geadviseerd?

Veel mensen denken / zeggen dat zonnepanelen plaatsen als een parallelschakeling per definitie beter is voor uw rendement. 

Omdat ze dan beschermd zouden zijn tegen schaduw en productiefouten. 

Die aanname klopt niet. Want het is duurder. En goede zonnepanelen hebben bijna nooit productiefouten. 

Daarom is het voor een hoog rendement vaak beter te kiezen voor een string-omvormer waarop twee strings parallel worden aangesloten (met MPPT's). 

Veel Nederlanders beschermen zich op dit moment onnodig (en dus duur) tegen een beetje schaduw of 'mogelijke productiefouten' in de zonnepanelen. 

De denkfout is dat het negatieve effect van schaduw of goedkope zonnepanelen kan worden opgelost. Dat is een denkfout of een adviesfout, die veel kost en weinig extra voordelen oplevert. Hieronder leggen wij uit hoe dit zit.

Hoe geschikt is uw dak?

Ontvang binnen 5 werkdagen een uitgewerkt voorstel voor een compleet systeem inclusief BTW-teruggave service.

Ik wil ook een voorstel

De technologie van zonnepanelen is seriematig

De technologie van zonnepanelen is seriematig. De cellen die in de zonnepanelen zitten zijn onderling serie-geschakeld. Zodra er schaduw op een zonnepaneel valt, loopt er minder stroom door dat zonnepaneel. 

Daarom moet u schaduw vermijden. Dat is zo op zonnepaneel niveau en op string-niveau. Dat blijft dus ook zo, zelfs met micro-omvormers of optimizers. 

Gelukkig hebben de meeste daken slechts last van een beetje schaduw. En dat is geen groot probleem. 

Als er vroeg in de ochtend of in de winter wat schaduw op een paar panelen valt, dan behaalt u nog steeds een mooie jaarlijkse opbrengst. 

Heeft u structurele schaduwvorming, bijvoorbeeld aan een kant van het dak? Ook dit kunnen wij heel goed oplossen met een string-omvormer.

Daar heeft u dus niet meteen micro's of optimizers voor nodig. 

Wilt u weten wat voor uw dak het beste is? Vraag hier vrijblijvend uw voorstel aan.

Onderhoud zonnepanelen bij parallel ontwerp is veel lastiger en blijkt duurder

Zonnepanelen liggen stil, hebben geen bewegende onderdelen en gaan probleemloos 25 jaar mee. 

Houdt hier rekening mee als u kiest voor een parallelschakeling. U voegt immers extra elektronica en stekkers toe op het dak. Alles kan kapot en dit is een groot nadeel op lange termijn.

Zowel micro-omvormers als optimizers zitten direct achter de zonnepanelen en zijn niet direct toegankelijk. Bij problemen of onderhoud moet uw monteur het dak op en eerst de panelen los maken. Dat is erg lastig en omslachtig. 

Onderhoud aan of het vervangen van een centrale string-omvormer (die binnen hangt) is veel makkelijker.

Kortom, parallel kan veel gedoe opleveren voor relatief weinig extra winst. 

Optimizers hebben trouwens altijd een extra omvormer binnen welke ook kapot kan gaan. Een systeem met optimizers is daarom nog complexer dan alleen een string-omvormer en complexer dan met micro-omvormers. 

Kwaliteit zonnepanelen doorslaggevend voor hoog rendement

Wilt u gegarandeerde zekerheid? Kies voor een goed zonnepaneel, een goed legplan en vakkundige montage. 

Kies ten eerste voor hoogwaardige zonnepanelen van een betrouwbare topproducent zoals Q CELLS. Hoe langer uw zonnepanelen optimaal blijven presteren, hoe hoger uw rendement.

Vraag een voorstel aan bij een leverancier die u een goed doordacht legplan ontwerp aanlevert, waarbij schaduw wordt vermeden tijdens de montage.

Goedkopere zonnepanelen plaatsen in de schaduw met optimizers kost gegarandeerd meer. Maar het levert nooit meer op. 

Wilt u een gegarandeerd hoge opbrengst? 

Wilt u de gegarandeerd de hoogste productie voor de laagste kosten en de minste onderhoudskosten op lange termijn? 

Investeer in zonnepanelen met hoog vermogen, van een betrouwbare producent met 25 jaar productgarantie. Dan weet u zeker wat u koopt. 

Kies voor een degelijk systeem-ontwerp en een goed legplan-ontwerp. Dan heeft u geen parallel-schakeling nodig om 'problemen' op te lossen. Dit is het voordeligst op korte en op lange termijn.

Laat u goed en persoonlijk adviseren. Vraag hier gratis en vrijblijvend een voorstel aan voor uw woning. 

  • De hoogste kwaliteit zonnepanelen met 25 jaar garantie.
  • Investeer in een goed legplan en vermijd schaduw.
  • Kies voor een betrouwbare leverancier. 
  • Kies voor string (90% ) of voor micro (10% van de gevallen).
  • Bovenstaande is altijd efficiënter, slimmer en veel voordeliger, dan kiezen voor goedkope zonnepanelen met optimizers.

Leg de zonnepanelen in de zon

Het gaat om het totale vermogen van de zonnepanelen en hoe goed deze in de zon liggen. Zorg daarom eerst voor een goed doordacht legplan ontwerp. En laat u uitgebreid adviseren. 

Op jaarniveau maakt een klein beetje schaduw gelukkig vaak weinig verschil. 

Het klinkt misschien flauw. "Investeer in goede zonnepanelen en leg ze in de zon." Maar het is echt zo. Meestal hebt u geen parallelschakeling nodig, als u tenminste waarde hecht aan een optimaal rendement.

Speelt geld geen rol en kiest u een parallelschakeling vanwege het lagere voltage? Dan zijn micro-omvormers gegarandeerd de beste en veiligste optie.

Hoe geschikt is uw dak?

Ontvang binnen 5 werkdagen een uitgewerkt voorstel voor een compleet systeem inclusief montage.

Doe de dakcheck

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Kennisbank categorieën

Gratis voorstel voor uw dak?

Reeds meer dan 10.000 klanten! Klaar binnen 1 minuut