Zonnepanelen: Serie of Parallel Schakelen voor Optimaal Rendement

Geschreven door Anouk Baltusfebruari 14, 2024 · Leesduur 6 min

In dit artikel kijken we met u naar de verschillen tussen parallel schakelen en een serie geschakeld systeem en welke optie het beste past bij uw behoeften. 

Wat is beter: Serie of Parallel Schakelen?

Bij het vergelijken en uitzoeken van een set zonnepanelen is een van de cruciale beslissingen die u moet nemen, of u de panelen in serie of parallel wilt schakelen.  

Uw keuze kan een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van uw zonne-energiesysteem. Maar u moet hierbij natuurlijk ook bliven letten op de kosten en dus het rendement. Want meer of duurder is niet altijd beter. 

Parallel Schakelen Zonnepanelen

Bij parallel schakelen worden de zonnepanelen naast elkaar geschakeld. Dit is duurder. Elk zonnepaneel krijgt namelijk een eigen omvormer, waarbij de positieve polen met elkaar worden verbonden en de negatieve polen met elkaar worden verbonden.  

Deze configuratie zorgt ervoor dat elk paneel afzonderlijk werkt en zijn eigen stroom genereert.  

Hierdoor kan het systeem beter presteren bij schaduwrijke omstandigheden, omdat het vermogen van elk paneel niet wordt beïnvloed door de andere panelen. 

Serie Geschakeld Systeem

In een serie geschakeld systeem worden de zonnepanelen aan elkaar gekoppeld, waarbij de positieve pool van het ene paneel wordt verbonden met de negatieve pool van het volgende paneel. Dit creëert één doorlopende stroomkring. U krijgt 1 centrale omvormer en dit is financieel gezien verreweg het voordeligst. 

Serie geschakelde systemen zijn vaak eenvoudiger en goedkoper te installeren, maar ze zijn wat gevoeliger voor vermogensverlies door schaduw. Dat komt omdat de prestaties van het hele systeem worden beïnvloed door de prestaties van het beschaduwde (minst presterende) paneel. 

Een beetje schaduw als de zon laag staat (in de winter, vroeg in de ochtend, of laat in de middag) is meestal niet zo erg.   

Hoe geschikt is uw dak?

Ontvang binnen 5 werkdagen een uitgewerkt voorstel voor een compleet systeem inclusief BTW-teruggave service.

Ik wil ook een voorstel

Verschil in Rendement: Zonnepanelen in Serie of Parallel?

Parallel levert niet altijd meer op: Hoewel parallel schakelen vaak wordt gezien als de beste optie, levert dit niet altijd het hoogste rendement op, vooral als er weinig tot geen schaduw is. 

Hogere Aanschafkosten bij Parallel: Parallel schakelen kan hogere aanschafkosten met zich meebrengen vanwege de extra bekabeling en apparatuur die nodig is om de panelen met elkaar te verbinden. 

Veel Schaduw = Rendement Parallel Hoger: In situaties met veel schaduw gedurende de dag kan parallel schakelen zeker resulteren in een hoger rendement, omdat elk paneel onafhankelijk kan blijven werken. Ook voor kleine systemen of systemen met 3 of meer dakvlakken is parallel schakelen beter. 

Ons Advies: Voorkeur voor Serieschakeling Zonnepanelen

Hoewel parallel schakelen voordelen kan bieden bij kleine daken en in schaduwrijke omstandigheden, geven veel experts de voorkeur aan serie geschakelde systemen vanwege hun eenvoud, lagere kosten en algemene betrouwbaarheid.  

Ons advies is dan ook vaak om te kiezen voor een serie geschakeld systeem, tenzij uw situatie specifiek parallel schakelen vereist.  

Wilt u advied van onze ervaren zonnepaneleninstallateurs? Vraag gratis een offerte aan en onze experts helpen u om de beste keuze te maken voor uw specifieke situatie. 

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Gratis voorstel voor uw dak?

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!