Hoe werken zonnepanelen

Geschreven door Jildert Schat8 november, 2023 · Leesduur 4 min

Bent u benieuwd naar de werking van zonnepanelen? We leggen het graag uit op deze pagina.

De zon schijnt en levert voortdurend energie aan de aarde. Zonnepanelen zijn ontworpen om de energie die in het zonlicht zit op te vangen en om te zetten in elektriciteit. Het omzetten naar stroom staat bekend als het fotovoltaïsche effect, afgekort naar PV 'photo voltaic'. 

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

De werking van zonnecellen

Het fotovoltaïsche effect is verantwoordelijk voor de werking van de meeste zonnepanelen. Daarom worden de meest populaire zonnepanelen ook wel ‘PV-panelen’ genoemd.

Het effect van PV-panelen werd ontdekt in 1839. Elk PV-paneel bestaat uit dunne lichtgevoelige zonnecellen. Zonnecellen worden gemaakt van gekristalliseerd silicium, welke lichtdeeltjes (fotonen) uit zonlicht absorberen en omzetten in elektriciteit.  

De opbouw van zonnecellen

Zonnecellen in de zonnepanelen bestaan uit verschillende ‘lagen’. De bovenste laag (de N-laag) bevat negatief geladen elektronen (subatomaire deeltjes), die door de fotonen in beweging komen. 

Daaronder zit een tweede laag materiaal (de P-laag) met vrije ruimte waar de elektronen van de N-laag naar toe kunnen bewegen. De werking van een zonnecel komt tot stand, doordat de geabsorbeerde lichtdeeltjes zich verplaatsen tussen de verschillende lagen, waardoor er elektrische spanning (stroom) ontstaat. 

De stroom in zonnepanelen

Tussen de zonnecellen lopen hele dunne draadjes (elektroden), die zorgen dat de zonnecellen onderling verbonden zijn en dat ze de elektrische spanning geleiden. Via een junktion box (een soort lasdoos) worden uiteindelijk alle draden van de zonnecellen samengebracht. Hieruit komen twee kabels; een plus-draad en een min-draad.

Wanneer de plus- en de min kant met elkaar worden verbonden ontstaat er een elektrisch circuit en kan de stroom lopen. Vanaf dit moment geniet u van de opbrengst van zonnepanelen. 

Bypass-diodes in zonnepanelen

Tussen de draden zijn bypass-diodes geplaatst. Deze zorgen dat wanneer de elektrische spanning ergens wordt geblokkeerd, bijvoorbeeld door schaduw, er een alternatieve route is voor de stroom. Hierdoor wordt niet het gehele paneel negatief beïnvloed door schaduw op één of twee zonnecellen.

De opbouw van zonnecellen

Zonnecellen in de zonnepanelen bestaan uit verschillende ‘lagen’. De bovenste laag (de N-laag) bevat negatief geladen elektronen (subatomaire deeltjes), die door de fotonen in beweging komen. 

Daaronder zit een tweede laag materiaal (de P-laag) met vrije ruimte waar de elektronen van de N-laag naar toe kunnen bewegen. De werking van een zonnecel komt tot stand, doordat de geabsorbeerde lichtdeeltjes zich verplaatsen tussen de verschillende lagen, waardoor er elektrische spanning (stroom) ontstaat. 

Hoe werken zonnepanelen: in 4 stappen uitgelegd

Stap 1: Op het dak

Uw zonnepanelen wekken overdag duurzame energie, zowel bij zon als bij bewolking. 

Het legplan en de vakkundige plaatsing van uw systeem bepaalt hoe goed de zonnecellen zonlicht absorberen en stroom opwekken. Direct zonlicht is uiteraard het krachtigst. Schaduw op de zonnepanelen dient u zo veel mogelijk te vermijden. Zelfs bij slecht weer is er voldoende daglicht voor opwekking. Want de zon schijnt altijd en is een onuitputtelijke bron! 

Hoe u de zonnepanelen het best aan elkaar schakelt, hangt af van de grootte van het systeem, het type opvormer en of/hoe lang er overdag zonnepanelen in de schaduw liggen. 

Bent u benieuwd of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Lees dan onze pagina hierover. 

Stap 2: Omvormer

Zowel bij serie-geschakelde als parallel-geschakelde zonnepanelen moet de stroom omgezet worden en daar komt de omvormer om de hoek kijken. 

Uw omvormer zet de gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom, die u met uw apparaten in huis direct kunt gebruiken. De stroom die op het dak wordt opgewekt, moet worden omgezet naar wisselstroom voordat u het in huis kunt gebruiken. 

De stroom die u niet direct gebruikt, levert u terug aan het net. Dankzij de omvormer werkt een zonnepaneel actief mee in het huishouden. 

Vanaf de zonnepanelen wordt de stroom met stroomkabels naar binnen geleid. Het kabeltraject verbindt de omvormer rechtstreeks met een vrije groep in de meterkast.

Stap 3: Meterkast

Onze installateurs zorgen voor een solide en veilige aansluiting. Zo plaatsen zij altijd een nieuwe vrije groep (schakelautomaat) in de meterkast voor uw zonnepanelen. Het is verder belangrijk dat u een slimme meter heeft, zodat u de opbrengst en de teruglevering van zonnepanelen goed kunt meten. 

Als u meer wilt weten over de aansluiting op de meterkast, kunt u onze pagina 'Zonnepanelen Aansluiten op de Meterkast' bezoeken. 

Stap 4: Monitoring 

Nu uw zonnepanelen energie opwekken, de omvormer de stroom omzet en alles goed op de meterkast is aangesloten, is het tijd om jarenlang te genieten van goedkope, groene energie! 

U kunt de opbrengst van de zonnepanelen in de gaten houden: met behulp van onze handige monitoring app. Deze app geeft in realtime de opwekking en het verbruik van uw stroom weer. U ziet per dag, maand of jaar altijd de opgewekte stroom en het rendement van uw zonnepanelen. Zo houden wij u steeds op de hoogte van de voordelen van zonnepanelen. 

FAQ

Moet ik de zonnepanelen schoonmaken?

+
-

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

+
-

Waarom zou ik zonnepanelen plaatsen?

+
-

Wat is de volgende stap?

+
-

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!