kennisbank zonnepanelen

Zonnepanelen werking

Geschreven door Jildert Schat14 augustus, 2023 · Leesduur 4 min

Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten de lichtdeeltjes om in stroom. Op deze pagina leest u meer over hoe zonnepanelen dit doen en waar u op moet letten bij aanschaf.

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Zonnepanelen zetten licht om in stroom

De zon stuurt oneindig veel energie naar de aarde. In een zonnepaneel wordt zonne-energie omgezet in stroom. Dit gebeurt door het fotovoltaïsche effect. Zonnepanelen worden daarom ook wel PV-panelen genoemd, dit refereert naar de Engelse term “photo voltaic”. Photo staat voor licht en Voltaic staat voor stroom. 

Is er genoeg zon in Nederland?

Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet altijd direct zonlicht nodig. Ook bij bewolking leveren zonnepanelen stroom.

In het voorjaar, het najaar én natuurlijk in de zomer heeft Nederland relatief veel daglicht. Daarom leveren zonnepanelen in Nederland een zeer mooi rendement. 

De werking van zonnecellen

Zonnepanelen bevatten dunne lichtgevoelige (fotovoltaïsche) zonnecellen, welke zijn gemaakt van gekristalliseerd silicium. De zonnecellen bestaan uit twee lagen waartussen, onder invloed van het zonlicht, stroom kan ontstaan. Iedere zonnecel creëert zo een bepaalde stroom-spanning.

Serieschakeling in zonnepanelen

Alle cellen in een zonnepaneel zijn aan elkaar gekoppeld in een serieschakeling. Door zonnepanelen loopt gelijkstroom. Dit betekent dat de stroom altijd dezelfde kant op loopt - van plus naar min. In het Engels noemen we gelijkstroom 'Direct Current' (DC).

Tussen de zonnecellen lopen hele dunne draadjes, elektroden, die deze stroom netjes geleiden en via de junktion box veilig samenbrengt. Uit elk zonnepaneel komen twee kabels: een plus en een min. 

Door meederde zonnepanelen aan elkaar te koppelen, gaat de stroom "lopen" van paneel naar paneel. Ook hier spreken we van een serieschakeling. 

De zonnestroom (DC-stroom) wordt omgevormd naar AC-stroom door een omvormer. De omvormer hoort bij uw systeem en wordt gekoppeld aan een vrije groep in de meterkast. Geen zorgen, tijdens de installatie plaatsen wij een complete set inclusief een nieuwe schakelautomaat en werkschakelaar voor u. 

De oriëntatie van de zonnepanelen

De richting van de zonnepanelen (hoe u ze plaatst) heeft direct invloed op de jaarlijkse opbrengst. Zonnepanelen plaatsen richting het zuiden levert qua stroomproductie het hoogste rendement per zonnepaneel. 

De zon komt 's ochtend op in het oosten en draait dan over het zuiden naar het westen, waar de zon ondergaat. Gelukkig leveren systemen richting het oosten en het westen vaak ook een goed rendement! Verder maakt de hellingshoek ook wel iets uit, maar dit is minder belangrijk.

PV-zonnepanelen

Hierboven beschrijven wij de kenmerken en werking van kristallijne pv-zonnepanelen. PV staat voor PhotoVoltaic, het fotovoltaische effect. Dit is de soort zonnepanelen die ZelfOpwekken.nl levert en installeert. Er bestaan polykristallijn (blauwe) pv-zonnepanelen en monokristallijn (zwarte) pv-zonnepanelen. Wij leveren standaard volledig zwarte design full-black zonnepanelen.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Gratis voorstel op maat

Wij specificeren altijd een complete set inclusief montage. Na de installatie staan wij ook klaar en vragen de BTW voor u terug.

Ik wil ook een voorstel

Zonnepanelen plaatsen in serieschakeling

Een zonnepaneel heeft altijd een + positief en - negatief geladen kant. Wanneer de plus- en de min-kant van een zonnepaneel aan elkaar worden verbonden ontstaat er een elektrisch circuit en gaat er stroom lopen. 

Door de plus- en min-stekkers van meerdere zonnepanelen aan elkaar te koppelen, ontstaat er een serieschakeling van zonnepanelen die samen optimaal stroom opwekken. 

Een serieschakeling zonnepanelen noemen we een 'string'. U zou een string ook kunnen zien als een eigen kring met aaneengesloten zonnepanelen.

Er bestaat de mogelijkheid om de zonnepanelen parallel aan elkaar te schakelen met micro-omvormers. De gelijkstroom (DC) wordt dan per zonnepaneel op het dak omgevormd tot wisselstroom (AC).

Andere soorten zonnepanelen

Er bestaan ook andere soorten zonnepanelen, zoals dunnefilm zonnepanelen, thermische zonnecollectoren en PVT-zonnepanelen. Vanwege het lagere rendement leveren wij deze zonnepanelen op dit moment niet.

Werking serieschakeling (string-omvormer)

Een serie (string) zonnepanelen op het dak noemen we de DC-kant. Voor het aansluiten van een serieschakeling zonnepanelen op een string-omvormer, verlengt de installateur twee DC-kabels van de zonnepanelen: een plus- en een min-kabel. Beide kabels worden naar de omvormer geleid, welke binnen hangt. 

De installateur sluit de DC-kabels veilig aan op uw string-omvormer. De centrale omvormer zorgt dat de gelijkstroom van de zonnepanelen veilig en efficiënt wordt omgezet naar wisselstroom voor gebruik in uw woning. Bij zonnepanelen die in serie aan elkaar worden gekoppeld geldt:

 • Het voltage op het dak stijgt met het koppelen van elk volgend paneel. 
 • De optelsom van de spanning (volt) van alle zonnepanelen in een string creëert de totale spanning (DC-voltage) op het dak.
 • De stroom c.q. het ampèrage blijft gelijk.
 • Eén string functioneert zo goed als de zwakste schakel. Daarom moet er van tevoren goed worden nagedacht over mogelijke schaduwvorming. Beschaduwde zonnepanelen worden vaak op een eigen string gezet, zodat ze geen hinderlijk effect geven op de opbrengst.

Werking parallelschakeling (micro-omvormers)

Meerdere zonnepanelen kunnen ook parallel aan elkaar worden gekoppeld. ZelfOpwekken.nl biedt hiervoor micro-omvormers. 

Er wordt per zonnepaneel een micro-omvormer geplaatst achter het zonnepaneel. Dit is weliswaar iets duurder en lastiger bij reparaties en onderhoud, maar het verhelpt alle negatieve invloed van schaduw op de andere zonnepanelen. 

Het beste advies: plaats zonnepanelen zodat er geen schaduw op valt. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan geldt bij zonnepanelen met micro-omvormers:

 • De DC-stroom wordt per paneel op het dak omgevormd. 
 • U hebt geen string-omvormer meer nodig binnen. 
 • De spanning (DC-voltage) op het dak telt niet op en blijft laag (max. 230 Volt).
 • De stroom c.q. het ampèrage stijgt met het koppelen van elk volgend paneel. 
 • Elk zonnepaneel functioneert 100% zelfstandig.
 • Er is geen invloed op een van de andere zonnepanelen.
 • U bent optimaal beschermd tegen schaduwvorming.
 • Dit noemen we parallel.  

Meer kennisbank onderwerpen

Gratis voorstel aanvragen

Reeds meer dan 10.000 klanten! Klaar binnen 1 minuut

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.