Zonnepanelen en omvormer aansluiten

Geschreven door Jildert Schat13 juni 2023 · Leesduur 4 min

Om zonnepanelen aan te sluiten verrichten wij diverse werkzaamheden buiten en binnen in de woning. Hieronder leest u daar meer over. Wilt u gratis advies op maat aanvragen voor een installatie voor uw woning? Klik hier.

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Juiste omvormers voor zonnepanelen kiezen

Omvormers bestaan in verschillende soorten, vermogens en faseringen.

Wij leveren standaard Growatt string omvormers en Enphase Micro-Omvormers.

Voor het beste rendement is het cruciaal dat we de juiste omvormer kiezen, die is afgestemd op uw situatie en de hoeveelheid zonnepanelen die u plaatst.

Soorten omvormers

Er zijn drie type omvormer technologieën voor zonnepanelen waar u gebruik van kunt maken:

• String-omvormers (serieschakeling).
  • Micro-omvormers (parallelschakeling).
  • Power-Optimizers (semi-parallelschakeling met string-omvormer).

Lees meer over deze soorten omvormers en de overwegingen die onze experts maken bij de selectie voor uw dak.

Vermogen van de omvormer

Afhankelijk van het totale vermogen van de zonnepanelen (Wattpiek x aantal panelen) heeft u een grotere omvormer nodig. Vanaf ongeveer 15 à 16 zonnepanelen (vanaf 5.750 Wp vermogen) dient u gebruik te maken van een zogenaamde 3 fasen omvormer. Een driefasige omvormer kan alleen worden aangesloten op een 3 fasen meterkast.

Gegarandeerd goed advies?
Vraag gratis een voorstel aan voor uw woning en onze professionals helpen u graag verder met advies op maat.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Zonnepanelen aansluiten op vrije groep verplicht

Gebruik van een vrije groep voor zonnepanelen is wettelijk verplicht. Dit geldt zowel voor serieel geplaatste systemen als parallel geplaatste systemen.

ZelfOpwekken.nl plaatst altijd een nieuwe installatie-automaat. Dat is een vrije groep inclusief een extra aardlekschakelaar. Dat is extra veilig. Een vrije groep plaatsen is standaard bij de prijs inbegrepen.

Ook het plaatsen van een ZPO (of PV-verdeler) is standaard inbegrepen.

"Vrije groep" betekent simpelweg dat de stroomleiding geen andere afsplitsingen heeft in uw woning. Een vrije groep stelt zeker dat er geen andere 'verbruikers' zitten op de kabel die tussen uw omvormer(s) en de meterkast loopt.

De plek van de omvormer

Omvormers moeten hun warmte kwijt kunnen. Ze presteren minder goed indien ze te warm worden.

Uw string-omvormer moet op een goed geventileerde plaats hangen. Een afgesloten meterkast is daarom bijna nooit een geschikte plek. Meestal hangen we uw string-omvormer op zolder naast de CV-installatie of in een andere technische ruimte (schuur, garage of bijkeuken). Ook in de kelder/garage of vlakbij de wasmachine komt vaak voor.

Micro-omvormers worden buiten op het dak direct achter de zonnepanelen geplaatst en zijn daarom vanzelf goed geventileerd.

Zonnepanelen installeren: veiligheid voorop

Naast een vrije groep plaatsen we altijd een werkschakelaar in de buurt van de omvormer. Ook dit is wettelijk verplicht. Volgens de NEN1010 moeten installateurs altijd een werkschakelaar plaatsen, zodat er altijd veilig kan worden gewerkt aan de omvormer -- indien dat nodig is.

ZelfOpwekken.nl zorgt tevens dat elk systeem correct wordt geaard.

De aardedraad van uw zonnepanelen-systeem wordt aangesloten op de omvormer. En de aardedraad van de omvormer wordt netjes verbonden met de aardpen in uw meterkast.

Op de foto ziet u een schuin dak installatie met micro-omvormers. Deze worden aan het zonnepanelen frame gemonteerd onder de zonnepanelen.

Spanningsvrij werken verplicht

Bij het aansluiten van een systeem wordt spanningsvrij gewerkt. Dit is wettelijk verplicht. Indien uw meterkast beschikt over een hoofdschakelaar, wordt hiermee tijdens de installatie eenvoudig de stroom verbroken.

De spanning is dan tijdelijk van de meterkast en uw woning af gehaald. Dit zal uw monteur pas als laatste doen, zodat u er zo min mogelijk hinder van heeft en zo kort mogelijk zonder stroom zit.

Heeft uw meterkast geen hoofdschakelaar? Dan moeten onze monteurs tijdens de installatie het zegel verbreken. Hier zijn zij wettelijk toe verplicht.

Is uw zegel verbroken dan moet u, na de installatie, de zegel laten terugplaatsen door uw netbeheerder. Hieraan zijn kosten verbonden, ongeveer €70,00.

Zonnepaneel en omvormer

Klik op de knop en bekijk ons aanbod.

Doe de gratis dakcheck

Kabelroute van zonnepanelen naar de meterkast

Per string zonnepanelen op het dak zijn er twee DC-kabels. Hierdoor loopt de zonnestroom (DC, gelijkstroom) van de zonnepanelen naar de omvormer.

Vanaf de zonnepanelen lopen per string twee (dus vier bij twee strings) DC-kabels naar de string-omvormer. Er komt uit de omvormer één AC-kabel. Hierdoor loopt de (AC, wisselstroom) stroom voor uw woning. De AC-kabel wordt via een aardlekautomaat met een vrije groep veilig verbonden met uw meterkast.

Heeft u micro-omvormers dan wordt de stroom op het dak al omgevormd. Er loopt vanaf uw dak dan nog maar één verzamelkabel (AC, wisselstroom) naar binnen. Deze kabel voeren wij direct naar de meterkast om aan te sluiten op de vrije groep.

In dit artikel leest u meer over zonnepanelen aansluiten op de meterkast.

Zonnepanelen met een ZPO installeren

Neemt u omvormer met een vermogen tot maximaal 3.600 Watt? Dan kunnen wij in veel gevallen een ZPO installeren. Een ZPO is een elegante, alternatieve oplossing voor het veilig verbinden van uw omvormer met een vrije groep op uw meterkast.

De ZPO is een soort kleine, externe groepenkast met twee aparte groepen en 1 stopcontact. Het is een soort externe mini-meterkast, welke we op een stopcontact plaatsen van een reeds bestaande vrije groep (van 16 ampère). Meestal is dit de bestaande wasmachine groep.

Een ZPO wordt ook wel een PV-verdeler genoemd.

ZPO plaatsen op een vrije groep

Een ZPO wordt meestal op de bestaande vrije groep van de wasmachine geplaatst.

Staat deze toevallig op zolder of in de badkamer of bijkeuken? Dan hangen we meestal daar de omvormer in de buurt op.

De ZPO vervangt het reeds bestaande stroompunt. Dit stroompunt was al met 'eigen vrije groep' op uw meterkast aangesloten. Een vrije stroomgroep is een stroomleiding, die geen andere afsplitsingen heeft in de woning en een groepzekering van 16 ampère.

Uw monteur meet deze stroomleiding altijd door op de dag van de installatie om zeker te weten dat deze vrij is.

Met een ZPO wordt de reeds aanwezige stroomkabel voortaan twee kanten op gebruikt. De wasmachine (of de schuur) behoudt dus ook zijn eigen vrije groep. En alle apparaten en kabels zijn op deze manier goed beveiligd tegen overbelasting.

Let op: Het extra stopcontact van de ZPO is alleen bedoeld voor bijvoorbeeld 1 wasmachine. Er mag na installatie dus geen extra stekkerdoos op het stopcontact worden aangesloten waar vervolgens weer meer apparatuur mee wordt aangesloten. Anders bestaat de kans dat er te veel stroom wordt getrokken. In dat geval zal de automaat in de groepenkast 'uitklappen' voor de veiligheid.

Wij helpen u verder

Heeft u professioneel advies nodig over het juiste type systeem?

Vraag gratis een voorstel op maat aan.

Doe de gratis dakcheck

Zonnepanelen: is mijn stroommeter geschikt?

Wilt u zonnepanelen plaatsen en betaald worden voor stroom terug leveren? Dan bent u sinds 1 januari 2023 wettelijk verplicht om ook een slimme meter te plaatsen die dat apart bijhoud.

Of uw huidige stroommeter geschikt is voor teruglevering, kunt u kosteloos navragen bij uw netbeheerder.

Wij raden iedereen aan om de stroommeter te vervangen door een slimme meter. U kunt dit nu in de meeste gevallen nog kosteloos laten doen door uw netbeheerder.

Zonnepanelen: is mijn stroommeter geschikt?

Of uw huidige stroommeter geschikt is, kunt u kosteloos navragen of verifiëren bij uw netbeheerder.

Wilt u zonnepanelen plaatsen en betaald worden voor stroom terug leveren? Dan bent u sinds 1 januari 2023 wettelijk verplicht om ook een slimme meter te plaatsen die dat apart bijhoud.

Wij raden iedereen die zonnepanelen wil nemen daarom aan de stroommeter te vervangen door een slimme meter. U kunt dit in de meeste gevallen nog kosteloos laten doen door uw netbeheerder.

Overzicht verschil micro-omvormer en string-omvormer

Is het dak zonnig gedurende het grootste deel van de dag, dan levert een serieel geschakeld systeem met een string-omvormer het beste rendement. Door MPP-tracking optimaliseert u de opbrengst per string.

Mocht er gedurende de dag te veel schaduwvorming zijn, bijvoorbeeld door hoge bomen, of installeert u de zonnepanelen op meer dan twee dakvlakken, dan levert een parallel geschakeld systeem - met micro-omvormers - het beste rendement. Plaatst u minder dan 6 zonnepanelen, dan kiest u ook voor microomvormers.

String (Serie) Micro (Parallel)
Prijs Lager Hoger
Opbrengst monitoring Per systeem Per zonnepaneel
Meerdere dakvlakken Ja, twee Ja, drie of meer
Service & onderhoud Eenvoudig Lastig
Schaduw management MPPT per string MPPT per zonnepaneel
Componenten en stekkers Weinig Veel
Complexiteit Lager Hoger
Kwetsbaarheid Kleiner Groter

Serieschakeling zonnepanelen aansluiten

Bij een serieel geschakeld systeem worden zonnepanelen als één of meerdere 'strings' aangesloten en op het dak verdeeld. Dat betekent dat de zonnepanelen als een of twee velden worden geplaatst en per veld in serie aan elkaar worden geschakeld.

Bij een serieel geschakeld systeem worden de zonnepanelen als string aangesloten op één centrale omvormer. De stroom loopt door meerdere zonnepanelen in één circuit rond en het voltage loopt daarom op. Per zonnepaneel dat u toevoegt, neemt het voltage in de DC-kabel op het dak toe.

Qua DC-bekabeling van de zonnepanelen worden de plussen steeds op de minnen aangesloten. Zo koppelen we alle zonnepanelen aan elkaar. Aan het einde van elke string komen twee DC-kabels van het dak. Deze brengen we naar de omvormer, welke de stroom veilig omvormt tot 230 Volt wisselstroom.

Bij de omvormer komen de twee DC-kabels binnen op string-ingang. Uw omvormer heeft ook een uitgang en daar komt een AC kabel uit waar 230 Volt uitkomt. Deze wordt bij de montage gekoppeld aan meterkast.

Daarnaast aarden wij elk systeem.

Tenslotte zorgen we dat de omvormer connectie krijgt met uw internet router voor het sturen van gegevens voor de online monitoring.

• Binnen wordt 1 string-omvormer geplaatst.
  • Hoge efficiëntie. Robuust ontwerp.
  • Lage aanschafprijs.
  • Eenvoud in montage én onderhoud.
  • Elke string levert maximaal stroom.
  • Schaduw zoveel mogelijk vermijden.
  • Opbrengstmonitoring per systeem.

Parallelschakeling zonnepanelen aansluiten

Met micro-omvormers worden uw zonnepanelen parallel geschakeld geplaatst. Elk zonnepaneel wordt aangesloten op een kleine, eigen omvormer. De stroom loopt slechts van één zonnepaneel door de micro-omvormer en wordt daar direct omgevormd naar 230 Volt.

Qua DC-bekabeling van de zonnepanelen en de omvormers worden de plussen steeds op de plussen aangesloten en de minnen op de minnen. Het DC-voltage loopt hierdoor niet op en blijft laag. De stroom loopt rond in meerdere kleine parallel circuits.

De AC-kant van alle omvormers wordt parallel aangesloten op een AC-verzamelkabel. Er is één AC-verzamelkabel waar maximaal 230 Volt op staat, dit is laag. Deze verzamelkabel loopt van het dak direct naar de meterkast. Daar wordt de kabel direct aangesloten op de vrije groep in de meterkast.

Daarnaast aarden wij elk systeem.

De micro-omvormers worden ook gekoppeld aan een klein extra kastje, welke wij koppelen aan uw router. Hierdoor kunnen de gegevens per zonnepaneel worden verzameld en verstuurd voor de online monitoring

• Ieder paneel kan zijn vermogen direct kwijt.
  • Er hangt geen grote, centrale omvormer in huis.
  • Alle panelen leveren maximaal stroom.
  • Schaduw heeft geen invloed op de rest van het systeem.
  • Opbrengstmonitoring per zonnepaneel.

Het zonnepanelen systeem opstarten

Als alles goed is aangesloten gaat de knop om. Het hele systeem werkt 100% op pure zonne-energie. Zodra er genoeg zon op het zonnepanelen systeem valt, start uw systeem automatisch op.

Naast de spanning van de zonnepanelen 'voelt' uw omvormer met een sensor de netspanning (herz). Zo bepaalt uw omvormer continu of de stroomproductie veilig is. Daarbij zorgt de omvormer uw stroomproductie gedurende de dag te maximaliseren.

Nu u zelf stroom produceert, spreken we over 'zelfopgewekte stroom'. Uw omvormer registreert precies hoeveel kWh stroom uw systeem produceert. Dit wordt doorgestuurd naar de online monitoring. U ziet dus alleen hoeveel kWh het systeem produceert.

Uw eigen, opgewekte stroom gaat daarna naar uw meterkast. Vanaf daar verdelen we de opgewekte stroom vervolgens onder. We verdelen het in 'direct verbruikte stroom' (zelfconsumptie) en in 'teruggeleverde stroom'.

Direct verbruikte stroom: door apparaten in huis

Nadat het systeem werkend is opgeleverd, verdeelt uw meterkast de wisselstroom (AC) automatisch over alle apparaten thuis en het net.

De opgewekte stroom die u direct opmaakt in huis noemen we voortaan 'direct verbruikte stroom' of 'zelfconsumptie' van uw eigen zonnestroom. Alle opgewekte stroom die u direct verbruikt in huis, hoeft u niet meer in te kopen en is dus winst. U gebruikt namelijk uw eigen, gratis stroom en bespaart maximaal.

Een gemiddeld huishouden gebruikt rond de 35% van de geproduceerde zonnestroom direct in huis. De rest wordt teruggeleverd.

Opgewekte stroom die u direct in huis verbruikt wordt niet geregistreerd op uw slimme meter. U onttrekt namelijk niets aan het net en u levert ook niks terug.

Dankzij onze slimme meter monitoring kunt u wel precies zien hoeveel van uw opgewekte zonnestroom u direct in huis verbruikt. U kunt dit in onze app nauwkeurig aflezen.

Teruggeleverde stroom: leveren aan het net

Meestal verbruikt u niet alle opgewekte zonnestroom direct in huis. Dat komt overdag regelmatig voor. Ongeveer 65% van de opgewekte stroom wordt overdag aan het elektriciteitsnet teruggeleverd. Dit noemen we 'teruggeleverde stroom'.

Op die momenten wordt deze stroom automatisch terug geleverd aan het net. Dat noemen we het terug leveren van stroom.

Van teruggeleverde stroom wordt elke kWh wél geregistreerd door de meter in uw meterkast. Voor deze stroom ontvangt u een vergoeding per kWh.

's Avonds als de zon weg is onttrekt u uiteraard ook weer stroom uit het net.

Doordat wij in Nederland salderen, maakt het op dit moment voor u financieel geen verschil wanneer u uw stroom opwekt, teruglevert en weer opneemt uit het net.

U gebruikt het in wezen als een soort buffer, een hele grote batterij. U stopt de stroom er overdag in (teruggeleverde stroom) en haalt het er s' avonds weer uit (ingekochte stroom). Uw slimme meter registreert beide standen. En met salderen streept u deze twee meterstanden netto tegen elkaar weg.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Veelgestelde vragen

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Is een werkschakelaar voor zonnepanelen verplicht?
+
-
Hoe worden de kabels van zonnepanelen op een plat dak weggewerkt?

Ook zonnepanelen? Gratis voorstel.

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!