Zonnepanelen aansluiten op de meterkast

Geschreven door Jildert Schat20 september 2021 · Leesduur 4 min

De laatste stap van de installatie is uw omvormer conform alle eisen verbinden met uw meterkast. De stroom gaat dan tijdelijk van de meterkast af. In dit artikel leest u meer over het aansluiten van uw zonnepanelen op uw meterkast.

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

ZelfOpwekken.nl plaatst altijd een vrije groep

Het kabeltraject is getrokken. Nu is het tijd voor de aansluiting van uw meterkast. Uw zonnepanelen-systeem veilig aansluiten op de meterkast met een vrije groep is wettelijk verplicht in Nederland. 

ZelfOpwekken.nl plaatst daarom altijd een aardlekautomaat in uw meterkast. Dit is een combinatie van een vrije groep én een aardlekschakelaar. 

Zo creëren we een compleet gescheiden systeem waarmee wij uw zonnepanelen en omvormer verbinden met uw meterkast. 

Dat is extra veilig.

Neemt u omvormer met een vermogen tot maximaal 3.600 Watt? Dan kunnen wij in veel gevallen een ZPO installeren. Dit is een soort externe mini-meterkast welke we op een stopcontact plaatsen van een bestaande vrije groep.

Hoeveel zonnepanelen mag ik op een vrije groep aansluiten?

Het is eigenlijk niet de vraag hoeveel zonnepanelen u op een vrije groep mag aansluiten. U kijkt altijd naar het ampèrage van de omvormer. 

De vrije groep in de meterkast is afgezekerd op een bepaald ampèrage. Dit noemen we de groepzekering. Uw omvormer mag nooit meer Ampère leveren dan de afgezekerde waarde van de vrije groep (groepzekering). Op deze manier kan de vrije groep nooit per ongeluk "uitvallen". 

In de technische specificaties van elke omvormer staat hoeveel Ampère (A) de omvormer maximaal levert aan de wisselstroom (AC) zijde.  

Grootte van uw omvormer: 1-fase of 3-fase

Omvormers kunnen we indelen in 1-fase of 3-fase. Vanaf 15 à 16 zonnepanelen (vanaf 5.750 Wp vermogen) gaat u vaak automatisch gebruik maken van een zogenaamde 3 fasen omvormer. 

Hier leest u meer over de omvormer capaciteit.

Driefasige omvormers werken alleen als uw woning een driefasige aansluiting heeft op het stroomnet. Een driefasige aansluiting heeft een 3 fasen meterkast nodig om te functioneren. Als dat nodig is kunnen wij deze meterkast voor u installeren.

Uw netbeheerder is verantwoordelijk voor het vergroten van uw aansluiting op het stroomnet, Wilt u van een 1 fase aansluiting naar een 3 fasen aansluiting, dan regelt u dat direct met uw netbeheerder.

Selectiviteit hoofdzekering en groepzekering

Uw aansluiting op het net heeft een hoofdzekering. Uw groepen in de meterkast hebben een groepzekering. Beide worden weergegeven met een Amperage.

Er is een regel dat de groepzekering c.q. de aardlekautomaat in de groepenkast een factor 1,6 lager moet zijn dan de hoofdzekering. Dit noemt met Selectiviteit. 

Selectiviteit beschrijft de standaard verhouding die we moeten aanhouden tussen de hoofdzekering en de groepenkastzekering. 

In het schema hieronder staat deze standaard weergegeven. De maximale output stroom van de omvormer wordt altijd door onze experts berekend. Onze vakkundige installateurs zorgen voor de juiste afzekering bij de montage. 

Fase & hoofdzekering Max. groepzekering Max. vermogen installatie
1 × 25A 16A 3.680 Watt
1 × 35A 25A  5.750 Watt
1 × 40A 25A 5.750 Watt
3 × 25A 3 × 16A 3 × 3.680 Watt
3 × 35A 3 × 25A 3 × 5.750 Watt
3 × 40A 3 × 32A 3 × 7.360 Watt
3 × 63A 3 × 40A 3 × 9.200Watt
3 × 80A 3 × 50A 3 × 11.500 Watt

Wat is afzekeren bij zonnepanelen? 

Afzekeren betekent eigenlijk niets meer dan het begrenzen van het maximale vermogen met een extra veiligheid. 

De maximale stroomsterkte (ampèrage) van de omvormer moet lager zijn dan de afgezekerde waarde van uw vrije groep en dan kan er in principe niks mis gaan. 

Zelfopwekken.nl zorgt dat uw installatie goed wordt afgezekerd

Wij stemmen de groepzekering(en) in de meterkast af op uw omvormer, zodat het systeem veilig en optimaal functioneert. Alles wordt vakkundig geplaatst door onze monteurs. 

Goed om te weten! Selectiviteit (de 1,6x factor) wordt niet toegepast tussen omvormer ampèrage en groepzekering amperage. De omvormer heeft al een maximum en kan dus nooit meer ampère stroom leveren dan het maximale vermogen. 

Het zonnepanelen systeem opstarten

Hebben de monteurs alles veilig en goed aangesloten? Dat is mooi! Dan gaat de knop om. Zodra er genoeg zon op de zonnepanelen valt, start uw zonnestroom-systeem op. Zo gemakkelijk gaat dat!

Naast de spanning van uw zonnepanelen 'voelt' de omvormer veiligheidshalve ook continu de netspanning. Bij het opstarten hoort u een paar kleine klikjes. Na de eerste controle start uw systeem op en begint de productie. 

Vanaf dit moment produceert u hernieuwbare zonnestroom. En daarna geniet u jarenlang, elke dag van goedkope en zelf opgewekte energie. 

Hier leest u meer over omvormers.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Veelgestelde vragen

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Hoe worden zonnepanelen aangesloten op een 3-fasen meterkast?
+
-
Hoeveel zonnepanelen kunnen er maximaal aangesloten worden op 1-fase?
+
-
Hoeveel Wattpiek (WP) kan op 1-fasen geïnstalleerd worden?
+
-
Hoeveel zonnepanelen kunnen er op een aansluiting van een 16 ampère zekering?
+
-
Op welke fase worden zonnepanelen aangesloten?
+
-
Hoeveel zonnepanelen kunnen er op een 1-fase 35 ampère aansluiting?
+
-
Hoeveel zonnepanelen kunnen er op 1 groep?
+
-
Hoeveel groepen zijn er nodig voor zonnepanelen?
+
-

Gratis voorstel aanvragen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!