kennisbank zonnepanelen

Zonnepanelen aansluiten op de meterkast

Geschreven door Jildert Schat20 september 2021 · Leesduur 4 min

De laatste stap van de installatie is de omvormer conform alle eisen verbinden met uw meterkast. De stroom gaat er dan ook tijdelijk af. In dit artikel leest u meer over het aansluiten van uw zonnepanelen op uw meterkast.

Zelfopwekken.nl plaatst altijd een aardlekautomaat met een vrije groep

Het systeem veilig aansluiten op een vrije groep is wettelijk verplicht. Daarom plaatst ZelfOpwekken.nl altijd een aardlekautomaat in uw meterkast. Dit is een combinatie van een vrije groep én een aardlekschakelaar! 

Zo creëren we een gescheiden systeem om de zonnepanelen te verbinden met uw meterkast. Wel zo veilig.

Zelfopwekken.nl zorgt dat uw installatie goed wordt afgezekerd

De output stroom van de omvormer mag nooit niet hoger zijn, dan die van de gebruikte aardlekautomaat. Gebeurt dit wel, dan klapt de groep eruit om de veiligheid te waarborgen.

De maximale output stroom van de omvormer wordt door onze experts berekend. Onze installateurs zorgen voor de juiste afzekering. 

Afzekeren betekent eigenlijk niets meer dan het begrenzen van het maximale vermogen met een extra veiligheid. Dit wordt bepaald via het Ampèrage van de aardlekautomaat (een zekering) in de meterkast.

1 fase of een 3 fasen meterkast

Vanaf 17 zonnepanelen (5.750 Wp vermogen) gaat u automatisch gebruik maken van een zogenaamde 3 fasen omvormer. 

Heeft uw meterkast al een 3 fasen hoofdaansluiting? Dan kunt u gebruik maken van een 3 fasen omvormer. Dit is echter lang niet altijd nodig. 

Een 1 fase omvormer kan ook op een 3 fasen meterkast worden aangesloten. Alleen wanneer u een 3 fasen omvormer wilt aansluiten, heeft u altijd een 3 fasen meterkast nodig.

U kunt uw meterkast-aansluiting laten verzwaren door uw netbeheerder. Hier zijn kosten aan verbonden en dit dient voorafgaand aan de installatie te worden gedaan.

Grootte van uw omvormer: 1-fase of 3-fase

Omvormers kunnen we indelen in 1-fase of 3-fase. Driefasige omvormers werken alleen als uw woning een driefasige aansluiting heeft op het stroomnet.

Hoofdaansluiting & fase Max. groepzekering Max. vermogen installatie
1 × 25A 16A 3.680 Watt
1 × 35A 25A  5.750 Watt
1 × 40A 25A 5.750 Watt
3 × 25A 3 × 16A 3 × 3.680 Watt
3 × 25A 3 × 25A 3 × 5.750 Watt
3 × 40A 3 × 32A 3 × 7.360 Watt
3 × 63A 3 × 40A 3 × 9.200Watt
3 × 80A 3 × 50A 3 × 11.500 Watt

Wat is een 1 fase aansluiting?

Veel huizen zijn op het elektriciteitsnet aangesloten met een 1 fase aansluiting. Dit betekent dat met één fasekabel 230 volt uw huis binnenkomt. 

Een 1 fase aansluiting is geschikt voor een klein huishouden met standaard apparaten. Ook voor een klein aantal zonnepanelen is het geschikt. 

Hoe kunt u een 1 fase aansluiting herkennen? 

Op de elektriciteitsmeter in uw meterkast staat de tekst: 220/230 volt. 

Wat is een 3 fasen aansluiting?

Bij een 3 fasen aansluiting komen er drie fasekabels van 230 volt binnen. Een 3 fasen aansluiting heeft dus meer capaciteit dan een 1 fase aansluiting. 

Met drie fasen kunt u uw energieverbruik verdelen over de 3 fasen. Dit is handig als u apparaten hebt met een hoger energieverbruik. Denk aan een groter aantal zonnepanelen waarmee u elektriciteit teruglevert aan het net, maar ook aan elektrisch rijden/laden, een elektrische kookplaat of een infrarood-sauna.

Hoe kunt u een 3 fasen aansluiting herkennen? Op de elektriciteitsmeter in uw meterkast staat de tekst: 3x220/230V of de tekst 380/400V. U kunt het ook zien omdat er 4 draden (3 fasen en 1 nul) uit de onderkant van uw groepenkast komen.

Uw aansluiting verzwaren

Het verzwaren van uw aansluiting aan het stroomnet betekent dat uw aansluiting en uw meterkast naar 3 fasen worden vernieuwd. 

Voor het installeren van 1-fase systemen is het nu echter niet noodzakelijk. Dit wordt de komende jaren wel een belangrijk thema. 

Minder gas gebruiken, betekent ook meer stroom gebruiken. Daarom is investeren in meer zonnepanelen en een 3-fasen aansluiting het overwegen zeker waard. Uw aansluiting is dan voorbereid op het aansluiten van meer zonnepanelen, een laadpaal, elektrisch koken en elektrisch verwarmen.

Er zijn kosten aan verbonden en uw netbeheerder zal waarschijnlijk extra vastrechtkosten in rekening brengen. Maar uw gasverbruik kan daarna wel omlaag.

Zonnepanelen aansluiten met ZPO

Voor een omvormer met een vermogen tot maximaal 3.600 Watt kunnen we een ZPO plaatsen. De ZPO is een kleine extra groepenkast met twee aparte groepen en 1 stopcontact. Het is een soort externe mini-meterkast, die we plaatsen op het stopcontact van een reeds bestaande vrije groep (van 16 Ampère). 

De ZPO vervangt het bestaande stroompunt, die reeds met 'eigen vrije groep' op uw meterkast is aangesloten. Vrij betekent dat de stroomleiding geen andere afsplitsingen heeft in de woning.

De ZPO oplossing wordt vaak geplaatst op de groep van de wasmachine op zolder. Of op de vrije groep van uw schuur. Wij gebruiken de reeds aanwezige elektrakabel en de reeds aanwezige vrije groep om de omvormer veilig aan te sluiten. De wasmachine behoudt ook zijn eigen groep (en veiligheid). 

Alle apparaten en kabels zijn op deze manier goed beveiligd tegen overbelasting. We gebruiken de reeds bestaande stroomleiding twee kanten op. 

Let op! Het extra stopcontact van de ZPO is alleen bedoeld voor de wasmachine. Er mag na installatie dus geen extra stekkerdoos op worden aangesloten om vervolgens weer meer apparatuur aan te sluiten. Anders bestaat de kans dat er teveel stroom getrokken wordt en de automaat in de groepenkast uitklapt.

Spanningsvrij werken verplicht

Tijdens de installatiewerkzaamheden wordt er veilig en spanningsvrij gewerkt. 

Als uw meterkast een hoofdschakelaar heeft, wordt hiermee tijdens de installatie de stroom verbroken. De spanning wordt dan tijdelijk van de meterkast af gehaald en de zonnepanelen worden netjes geïnstalleerd. 

Heeft uw meterkast geen hoofdschakelaar, dan moeten onze monteurs tijdens de installatie het zegel verbreken. Hier zijn zij wettelijk toe verplicht. 

Deze zegel moet u dan, nadat de installatie is afgerond, zelf laten terugplaatsen door de netbeheerder. Uw netbeheerder brengt hiervoor extra kosten in rekening, ongeveer €75,-.

Zonnepanelen: is mijn stroommeter geschikt?

Wilt u ook zonnepanelen plaatsen en stroom terugleveren? Dan bent u vanaf 2023 verplicht om een slimme meter te plaatsen. 

Wij raden daarom iedereen die zonnepanelen wil nemen aan om uw huidige stroommeter te vervangen door een slimme meter. U kunt dit in de meeste gevallen nog kosteloos laten doen door uw netbeheerder. 

Meterkast vervangen en BTW terugvragen

Voor de installatie van een zonnestroomsysteem is vaak een uitbreiding nodig op de bestaande groepenkast oftewel de meterkast. Heeft u een 1-fase meterkast maar heeft uw omvormer een groter vermogen dan 5.750 Watt? 

Het is in dat geval noodzakelijk de groepenkast aan te passen of compleet te vervangen. Dan moet u de aansluiting verzwaren naar 3-fase. Na de uitbreiding dient uw groepenkast immers te voldoen aan de huidige regelgeving. 

Als u zonnepanelen neemt kunt u ook de materiaal- en montagekosten voor de meterkast in veel gevallen opvoeren voor de BTW teruggave. De kosten waren immers nodig voor het aanschaffen van de set zonnepanelen. 

Let op: U ontvangt de 21% BTW alleen terug mits de gemaakte kosten noodzakelijk waren om de zonnepanelen te plaatsen. Voor een kleiner 1-fase systeem gaat dit dus niet op. Andere voorwaarden is dat u alle kosten ineens als een compleet pakket aanlevert als de teruggave wordt geregeld bij de Belastingdienst. Onze partner de Centrale BTW teruggave kan u hier meer over vertellen.

Het zonnepanelen systeem opstarten

Is alles veilig en goed aangesloten? Dan gaat de knop om. Naast de spanning van de zonnepanelen 'voelt' de omvormer ook de netspanning. 

Vervolgens bepaalt de omvormer of het veilig is om de stroomproductie te starten.

Zodra er genoeg zon op de zonnepanelen valt, start uw zonnestroom-systeem op. En daarna geniet u jarenlang van 100% hernieuwbare, voordelige stroom. Zo makkelijk gaat dat!

Gratis uw voorstel aanvragen!

Klaar binnen 60 seconden