kennisbank zonnepanelen

Zonnepanelen aansluiten op de meterkast

Geschreven door Jildert Schat8 januari 2021 · Leesduur 4 min

De laatste stap van de installatie is de zonnepanelen conform alle eisen verbinden met uw meterkast. De stroom gaat er ook tijdelijk af. In dit artikel leest u meer over het aansluiten op de meterkast.

Zelfopwekken.nl plaatst een aardlekautomaat met vrije groep

Aansluiten op een vrije groep is wettelijk verplicht. Daarom plaatst ZelfOpwekken.nl altijd een aardlekautomaat, dit is een combinatie van een vrije groep én een aardlekschakelaar! Zo creëren we een robuust, extra veilig, gescheiden systeem om de zonnepanelen op aan te sluiten. Wel zo comfortabel.

Zelfopwekken.nl zorgt dat uw installatie goed wordt afgezekerd

Afzekeren betekent eigenlijk niets meer dan het begrenzen van het maximale vermogen met een veiligheid. De output stroom van de omvormer wordt door ons berekend. Dit is belangrijk om te weten welke afzekering (amperage zekering in de meterkast) de installateur plaatst. De output stroom mag namelijk niet hoger zijn, dan die van de gebruikte aardlekautomaat. Gebeurt dit wel, dan klapt de groep eruit om de veiligheid te waarborgen.

Aansluiten met ZPO

De ZPO is een kleine extra groepenkast met twee aparte groepen en 1 stopcontact. De ZPO vervangt een bestaand stroompunt, die reeds met 'eigen groep' op uw meterkast is aangesloten. In veel gevallen is dit bijvoorbeeld de wasmachine op zolder of de groep van uw schuur. We gebruiken hierbij de reeds bestaande stroomleiding twee kanten op.

De wasmachine behoudt ook een eigen groep (en veiligheid). Alle apparaten en kabels zijn op deze manier goed beveiligd tegen overbelasting.

Let op! Het stopcontact van de ZPO is alleen bedoeld voor de wasmachine. Er mag na installatie dus geen stekkerdoos op worden aangesloten, om meer apparatuur aan te sluiten. Anders bestaat de kans dat er teveel stroom getrokken wordt en de automaat in de groepenkast uitklapt.

Het zonnepanelen systeem opstarten

Als alles goed is aangesloten gaat de knop om. Wanneer er genoeg zon op de zonnepanelen systeem valt, start het systeem automatisch op. Naast de spanning van de zonnepanelen 'voelt' de omvormer ook de netspanning. Zo bepaalt de omvormer of het veilig is om de stroomproductie te starten.

Spanningsvrij werken verplicht

Als uw meterkast een hoofdschakelaar heeft, wordt hiermee tijdens de installatie de stroom verbroken. De spanning is dan tijdelijk van de meterkast af gehaald en de zonnepanelen worden netjes geïnstalleerd. 

Heeft uw meterkast geen hoofdschakelaar, dan moeten onze monteurs tijdens de installatie het zegel verbreken. Hier zijn zij wettelijk toe verplicht. Deze zegel moet u, nadat de installatie is afgerond, zelf laten terugplaatsen door de netbeheerder. Hieraan zijn kosten verbonden, ongeveer €70,00.

Grootte van uw systeem: 1-fase of 3-fase

Omvormers kunnen we indelen in 1-fase of 3-fase. Driefasige omvormers werken alleen als uw woning een driefasige aansluiting heeft op het stroomnet.

Hoofdaansluiting Max. groepzekering Max. vermogen installatie
1 × 25A 16A 3.680 Watt
1 × 35A 25A  5.750 Watt
1 × 40A 25A 5.750 Watt
3 × 25A 3 × 16A 3 × 3.680 Watt
3 × 25A 3 × 25A 3 × 5.750 Watt
3 × 40A 3 × 32A 3 × 7.360 Watt
3 × 63A 3 × 40A 3 × 9.200Watt
3 × 80A 3 × 50A 3 × 11.500 Watt

1-fase of een 3-fase meterkast nodig?

Voor een 1-fase omvormer is een 3-fase meterkast niet persé nodig. Alleen bij systemen met 3-fase omvormers heeft u ook een 3-fase meterkast nodig. U kunt uw meterkast aansluiting laten verzwaren door de netbeheerder. Hier zijn kosten aan verbonden.

Heeft uw meterkast al een 3-fase hoofdaansluiting? Dan kunt u gebruik maken van een 3-fase omvormer. Dit is lang niet altijd nodig. Vanaf 17-18 zonnepanelen (5.750 Wp vermogen) gaat u automatisch gebruik maken van een zogenaamde 3-fase omvormer. 

Zonnepanelen: is mijn stroommeter geschikt?

Wilt u ook zonnepanelen en stroom terugleveren? Dan bent u vanaf 2023 verplicht om een slimme meter te plaatsen. Wij raden iedereen die zonnepanelen neemt aan: laat uw huidige stroommeter vervangen door een slimme meter. U kunt dit in de meeste gevallen kosteloos laten doen door uw netbeheerder. 

Uw aansluiting verzwaren

Het verzwaren van het stroomnet betekent ook dat uw aansluiting en meterkast naar 3 fasen wordt vernieuwd. Voor het installeren van 1-fase systemen is het zeker niet noodzakelijk. Dit wordt de komende jaren echter een belangrijk thema. 

Minder gas gebruiken, betekent ook meer stroom gebruiken. Daarom is investeren in meer zonnepanelen en een 3-fasen aansluiting het overwegen zeker waard. Uw aansluiting is dan voorbereid op het aansluiten van meer zonnepanelen, een laadpaal, elektrisch koken en elektrisch verwarmen.

Er zijn kosten aan verbonden en uw netbeheerder zal waarschijnlijk extra vastrechtkosten in rekening brengen. Maar uw gasverbruik kan daarna wel omlaag.

Meterkast vervangen en BTW terugvragen

Voor de installatie van een zonnestroomsysteem is vaak een uitbreiding nodig op de bestaande groepenkast oftewel de meterkast. Heeft u een 1-fase meterkast maar heeft uw omvormer een groter vermogen dan 5.750 Watt? 

Het is in dat geval noodzakelijk de groepenkast aan te passen of compleet te vervangen. Dan moet u de aansluiting verzwaren naar 3-fase. Na de uitbreiding dient uw groepenkast immers te voldoen aan de huidige regelgeving. 

Als u zonnepanelen neemt kunt u ook de materiaal- en montagekosten voor de meterkast in veel gevallen opvoeren voor de BTW teruggave. De kosten waren immers nodig voor het aanschaffen van de set zonnepanelen. 

Let op: U ontvangt de 21% BTW alleen terug mits de gemaakte kosten noodzakelijk waren om de zonnepanelen te plaatsen. Voor een kleiner 1-fase systeem gaat dit dus niet op. Andere voorwaarden is dat u alle kosten ineens als een compleet pakket aanlevert als de teruggave wordt geregeld bij de Belastingdienst. Onze partner de Centrale BTW teruggave kan u hier meer over vertellen.

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde vragen

Doe de gratis dakcheck

Klaar binnen 60 seconden