Kabelroute Zonnepanelen

Geschreven door Anouk Baltus22 februari 2024 · Leesduur 4 min

In dit artikel gaan we dieper in op een aantal verschillende aspecten van de kabelroute voor zonnepanelen; vanaf de panelen gaan we naar de omvormer en dan naar de meterkast.

DC en AC Kabelroute: Wat is het Verschil?

Bij zonnepaneleninstallaties worden zowel DC (gelijkstroom) kabels als AC (wisselstroom) kabels gebruikt. De DC-kabels lopen van de zonnepanelen naar de omvormer, terwijl de AC-kabels van de omvormer naar de meterkast gaan.

Het is belangrijk om deze kabels correct aan te leggen om verlies van energie te minimaliseren en de veiligheid te waarborgen.

Kabel van Zonnepanelen naar de Omvormer (DC)

De DC-bekabeling op het dak vormt de verbinding tussen de zonnepanelen en de omvormer. Deze kabels moeten zorgvuldig worden gelegd om schade te voorkomen en optimale prestaties te garanderen. Kabels moeten worden opgebonden en mogen niet bloot in water liggen. Tevens voorkomen we inductielussen en aarden we het systeem.

Het gebruik van hoogwaardige kabels en MC4-connectoren is hierbij van groot belang.

Kabel van Zonnepanelen naar Meterkast (AC)

De AC-kabel loopt van de omvormer naar de meterkast, waar een vrije groep wordt geplaatst voor de zonnepanelen. De opgewekte stroom wordt hiermee veilig aan de woning en het net geleverd. De AC-kabel moet op de juiste manier worden geïnstalleerd en afgeschermd om veiligheid en betrouwbaarheid te waarborgen.

Dakdoorvoer Kabels: Schuin Dak

Vanaf het dak moeten de kabels naar binnen. Bij zonnepanelen op een schuin dak wordt de bekabeling meestal via het dakbeschot of een bestaande dakdoorvoer naar binnen geleid.

Waar nodig leggen uw monteurs de AC-kabels onder de pannen door om aan de juiste kant van het dakbeschot uit te komen (waar de omvormer hangt).

Dakdoorvoer Kabels: Plat Dak

Voor platte daken kan voor AC-kabels een andere aanpak nodig zijn. Wij plaatsen de kabels in PVC leidingen en verhogen deze van het dak. Indien er geen dakdoorvoer aanwezig is, kunt u deze voorafgaand aan de installatie aanbrengen. Laat dit altijd doen door een gecertificeerd dakdekkersbedrijf.

Het correct aanleggen van deze dakdoorvoeren is van cruciaal belang om waterdichtheid te garanderen en schade aan de kabels te voorkomen.

In veel gevallen is buitenom installeren ook een goede en praktische optie.

Kabeltraject Zonnepanelen: Binnendoor en Buitenom

Bij het leggen van de kabelroute voor zonnepanelen zijn er vaak twee opties: een binnendoor en een buitenom route. De keuze hangt meestal af van factoren zoals esthetiek, veiligheid en praktische overwegingen. Beide trajecten moeten zorgvuldig worden gepland om optimale prestaties te garanderen.

Conclusie: zonnepanelen plaatsen is vakwerk

Het correct aanleggen van de kabelroute voor zonnepanelen is van cruciaal belang voor een veilige en efficiënte werking van uw zonnestroomsysteem. Door het juiste gereedschap en de juiste bekabeling te gebruiken en alles zorgvuldig te plannen, zorgen wij dat uw investering optimaal rendeert en jarenlang betrouwbare energieopwekking biedt.

FAQ’s

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Kan ik voor DC gewone stroomkabels gebruiken?
+
-
Wat zijn de eisen voor bekabeling bij installatie op een plat dak?
+
-
Kan ik zelf de kabelroute voor mijn zonnepanelen installeren?
+
-
Worden AC kabels anders behandeld dan DC kabels?
+
-
Hoe diep moeten kabels begraven worden bij een kabeltraject door de tuin?