kennisbank zonnepanelen

Zonnepanelen monteren op platte daken

Geschreven door Jildert Schat8 januari 2021 · Leesduur 4 min

Wat is er belangrijk als u zonnepanelen wilt plaatsen op een plat dak? In dit artikel vertelt ZelfOpwekken.nl u meer over de het installeren van zonnepanelen op platte daken.

Zonnepanelen installeren op een plat dak

Voor het plaatsen van de zonnepanelen worden platdak montageframes gebruikt. Deze aluminium montageframes zorgen dat alle zonnepanelen in de juiste hoek worden geplaatst. De frames worden onderling stevig met elkaar verbonden. 

Bij een Zuid-opstelling houden wij een halve meter tussenafstand aan tussen de rijen zonnepanelen. Dit is van belang om schaduwval van de rijen zonnepanelen onderling te voorkomen. 

Landscape positie platdak montage

Hoe minder hoog het paneel uitsteekt en hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar mogen staan. Daarom monteren wij zonnepanelen op platte daken alleen in landscape positie. Zo beperken we tevens de invloed van schaduw en van wind. En dat betekent dat we minder ballast toe hoeven te voegen.

Ook bij Oost-West opstellingen plaatsen wij om dezelfde reden de zonnepanelen in een landscape positie. 

Hellingshoek zonnepanelen op plat dak

De theoretische ideale hellingshoek is 35 graden. Voor de volgende rij zonnepanelen heeft u dan veel tussenruimte nodig. In de praktijk beperken wij schaduw door de zonnepanelen op een plat dak onder een montagehoek van 10 graden te plaatsen. Door een kleinere hoek toe te passen, kunt u vaak 1 of 2 rijen extra kwijt.

Naarmate de zonnepanelen meer naar het oosten of het westen draaien, levert een kleinere montagehoek meer rendement. De zonnepanelen krijgen op deze manier meer zon-uren en leveren meer op. Ook bij een Oost-West opstelling is een kleine montagehoek nodig. 

ZelfOpwekken beperkt daarom de montagehoek standaard tot 10 graden. Hiermee zorgen wij dat u maximaal zonnepanelen kwijt kunt en dus maximaal opwekt. 

Hier leest u waar we bij zonnepanelen op platte daken rekening mee houden.

Ballast toevoegen (stoeptegels)

Nadat de zonnepanelen op de frames zijn geplaatst worden de ballastdragers en de ballast toegevoegd. Nadat de kabels van de zonnepanelen onderling zijn verbonden, worden de montageframes afgedicht met windplaten. De kabel wordt daarna naar binnen gevoerd. 

Kabelroute en dakdoorvoer plat dak

Van het dak loopt een kabel van de zonnepanelen naar de omvormer. Bij micro-omvormers gaat de kabel direct naar de meterkast. In beide gevallen kan binnendoor (via een dakdoorvoer) of buitenom (over de gevel en dan naar binnen) worden geïnstalleerd. 

Kabelroute binnendoor
Is er op uw dak een dakdoorvoer beschikbaar (een bestaand kanaal zonder ventilator of bewegende onderdelen) die naar plek van de omvormer of groepenkast leidt? Dan gebruiken we deze dakdoorvoer om de kabel naar binnen te voeren. Dit is bij de montage inbegrepen. Als u dat wenst, kunt zelf een nieuwe dakdoorvoer laten aanbrengen voordat de installatie plaatsvindt. 

Kabelroute buitenom
Een andere optie is om de kabel netjes weggewerkt in een PCV-leiding over de muur te laten lopen. Bij veel woningen en garages of schuren is dit de beste oplossing. Onze installateurs voeren de kabel dan over de dakrand en voeren de kabel op het gewenste punt naar binnen, ter hoogte van de omvormer of de meterkast. Ook de kabel buitenom installeren is bij Zelfopwekken.nl bij de montage inbegrepen!

Voor en/of tijdens de installatie kijken onze adviseurs met u mee. U geeft uw voorkeur aan en wij overleggen met u wat in uw geval de beste optie is.  

Plaatsen Zuid-opstelling plat dak

De zonnepanelen worden bij een Zuid-opstelling in rijen achter elkaar geplaatst. Zuid oriëntatie levert per zonnepaneel een optimale opbrengst. Toch is het niet altijd beter. 

Omdat de zonnepanelen onder een hoek staan, werpt elke rij een schaduw naar achter. We moeten daarom altijd tussenruimte aanhouden tot de volgende rij. Hoe lager de plaatsingshoek, hoe korter de tussenruimte zijn. En hoe meer zonnepanelen u dus kwijt kunt. Toch is er altijd wat schaduw en dus ruimte-verlies. Gelukkig is dit bij de meeste platte daken geen probleem.

Lees hier meer over zonnepanelen op plat dak

Plaatsen Oost-West opstelling plat dak

Bij steeds meer platte daken wordt gekozen voor een Oost-West opstelling. De rijen worden in een zadelformatie geplaatst met de achterkanten tegen elkaar. De helft van de zonnepanelen staat richting het oosten en de andere helft richting het westen. Hier houden we bij de selectie van de omvormer uiteraard rekening mee.

Omdat er geen schaduwwerking is kunt u bijna altijd meer zonnepanelen kwijt. Als bijkomend voordeel vindt de stroomproductie meer verspreid over de dag plaats.

Lees hier meer over omvormers voor meerdere dakvlakken

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde vragen

Doe de gratis dakcheck

Klaar binnen 60 seconden