kennisbank zonnepanelen

Zonnepanelen monteren op platte daken

Geschreven door Jildert Schat21 apr 2023 · Leesduur 4 min

In dit artikel vindt u alles over het installeren van zonnepanelen op platte daken. Wat is er belangrijk en waar moet u rekening mee houden?

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Zonnepanelen installeren op een plat dak

Voor het plaatsen van de zonnepanelen worden platdak montageframes gebruikt. Deze aluminium montageframes zorgen dat alle zonnepanelen in de juiste hoek worden geplaatst. De frames worden onderling stevig met elkaar verbonden. 

Bij een Zuid-opstelling houden wij een halve meter tussenafstand aan tussen de rijen zonnepanelen. Dit is van belang om schaduwval van de rijen zonnepanelen onderling te voorkomen. Daarnaast worden obstakels zoals dakramen en schoorstenen vermeden.

Landscape positie platdak montage

Hoe minder hoog uw zonnepanelen uitsteken, hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar kunnen staan. Daarom monteren wij zonnepanelen op platte daken voornamelijk in landscape positie met een flauwe hoek. Zo beperken we naast de invloed van schaduw ook de invloed van wind. En minder windwerking betekent dat we minder ballast hoeven toe te voegen. 

Hellingshoek zonnepanelen op plat dak

De theoretische ideale hellingshoek pal op het zuiden is 35 graden. In de praktijk is de ideale hellingshoek 10 graden.

In de praktijk beperken wij schaduw tussen de rijen door de zonnepanelen op een plat dak onder een flauwe montagehoek van 10 graden te plaatsen. Door een kleinere hoek toe te passen, kunt u vaak 1 of 2 rijen extra kwijt. 

Dit is gunstiger voor uw rendement dan de 35 graden aanhouden.

Hoe komt dat eigenlijk? Hoe hoger de zonnepanelen uitsteken, hoe langer de schaduw wordt naar achteren. Voor een zuid-opstelling met zonnepanelen heeft u dan heel veel loze tussenruimte. 

Hier leest u waar we bij zonnepanelen op platte daken rekening mee houden.

Ballast voor zonnepanelen op een plat dak

Nadat de zonnepanelen frames zijn geplaatst worden de ballastdragers en de ballast toegevoegd. Om de zonnepanelen goed op hun plek te houden, worden stoeptegels, grind of stoepbanden toegevoegd. 

De hoeveelheid kg ballast die nodig is, staat wettelijk vast en hangt af van:

  • Windzone (van uw locatie in Nederland). 
  • De hoogte van het dak. 
  • Is de omgeving bosrijk, begroeid, bebouwd of helemaal niet?
  • Voorschriften van de producent.

Wij maken voor elk systeem een ballast-berekening. Daarmee berekenen wij het totale extra gewicht dat op het dak wordt toegevoegd. 

Uiteraard wordt dit met u overlegd. De dakconstructie moet het extra gewicht immers dragen en sterk genoeg zijn. 

Windwerking en ballast zonnepanelen

Hoeveel ballast we precies moeten toevoegen, dat verschilt per dak en per systeem. Het hangt onder meer af van de windzone waarin uw woning zich bevindt, de hoogte van het dak en de bebouwing/begroeiing van de directe omgeving. 

In een bosrijke omgeving kan de wind veel minder aanwaaien dan bijvoorbeeld op een open vlakte of aan een meer. Daarnaast speelt ook de wijze van plaatsing van het systeem mee.

Kabelroute en dakdoorvoer plat dak

Van het dak loopt de AC-kabel van de zonnepanelen eerst naar de omvormer. Bij micro-omvormers gaat de kabel vanaf het dak direct naar de meterkast. In beide gevallen kan binnendoor worden geïnstalleerd (via een dakdoorvoer) of buitenom  worden geïnstalleerd (over de gevel en dan naar binnen). 

Kabelroute binnendoor
Is er op uw dak een dakdoorvoer beschikbaar? Dit is een bestaand kanaal zonder ventilator of bewegende onderdelen, die naar de plek van de omvormer of groepenkast leidt. Dan gebruiken we de bestaande dakdoorvoer om de kabel naar binnen te voeren. Dit is standaard bij de montagekosten inbegrepen. Als u het wenst, kunt u hiervoor zelf ook eerst een nieuwe dakdoorvoer laten aanbrengen. Dit laat u altijd doen voordat de installatie plaatsvindt.

Kabelroute buitenom
Een andere optie is om de kabel netjes weggewerkt in een PVC-leiding over de muur te laten lopen. Onze installateurs voeren de kabel dan over de dakrand en voeren de kabel op het gewenste punt naar binnen, ter hoogte van de omvormer of de meterkast. Ook de kabel buitenom installeren is bij Zelfopwekken.nl bij de montage inbegrepen! Bij veel woningen en garages is dit de beste oplossing.

Voor en/of tijdens de installatie kijken onze adviseurs met u mee. U geeft uw voorkeur aan en wij overleggen met u wat in uw geval de beste optie is.  

Interesse in zonnepanelen voor een plat dak?

Als u onze gratis dakcheck doet, ontvangt u geheel vrijblijvend een voorstel op maat. Hier staan een legplan en ontwerp voor uw dak.

Uiteraard specificeren wij het gehele systeem voor u, inclusief het benodigde montagemateriaal en het type omvormer dat in uw situatie het hoogste rendement oplevert. 

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten! 

Veelgestelde vragen

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Hoe worden de kabels van zonnepanelen op een plat dak weggewerkt?
+
-