Het Afbouwen van de Salderingsregeling voor Zonnepanelen Gestopt door Eerste Kamer Stemming

Geschreven door Jildert Schat13 februari 2024
Het plan voor het afbouwen van de salderingsregeling is voorlopig van de baan.  Eigenaren van zonnepanelen mogen de komende jaren dus naar hartelust stroom salderen. Dit is gunstig voor wie nog twijfelde of zonnepanelen nemen rendabel was.

Belangrijk: Onzekerheid rondom afbouw salderingsregeling is voorbij

De Eerste Kamer heeft dankzij de tegenstem van GroenLinks-PvdA het wetsvoorstel van demissionair Jetten weggestemd. 

Goed nieuws voor iedereen met zonnepanelen. U gaat geen 'losse' belasting betalen over de stroom die u jaarlijks gebruikt en u kunt de komende alle stroom die u teruglevert, tegen het maximale stroomtarief salderen. 

Tot de hoogte van uw jaarlijkse energieverbruik behaalt u een financieel rendement van 100% op elke kWh die u zelf opwekt. 

Dit jaar nog verdienen met zonnepanelen?

Zonnepanelen plaatsen was nog nooit zo aantrekkelijk. 

Ontvang gratis offerte

Salderen met zonnepanelen

De salderingsregeling bestaat al sinds 2004. De regeling maakt investeren in zonnepanelen super aantrekkelijk. Mensen met zonnepanelen op het dak kunnen de energie die ze zelf opwekken, volledig 'wegstrepen' tegen hun verbruik. Wanneer u de stroom precies opwekt en wanneer u deze verbruikt maakt niks uit. 

Er hoeft over dat deel ook geen belasting te worden betaald. Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht tot salderen en dat blijft dus zo. 

Weten wat zonnepanelen voor u kunnen opleveren? Klik hier.

De stemming in de Eerste kamer

In een verrassende wending heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel van demissionair Jetten verworpen, dankzij de tegenstem van GroenLinks-PvdA. 

 Tijdens de stemming werd al snel duidelijk dat demissionair minister Jetten zijn wetsvoorstel om het salderen af te bouwen kon vergeten, omdat de twee grootste fracties in de senaat, de BoerBurgerbeweging (BBB) met 16 zetels en GroenLinks-PvdA met 14 zetels, tegen de wet stemden. 

Met 41 tegenstemmen was het duidelijk dat een meerderheid voor Jetten er eigenlijk nooit inzat, gezien de al aangekondigde tegenstand van de PVV, de Partij voor de Dieren en de SP. 

Het Besluit en de Gevolgen

Demissionair minister Jetten heeft in een recente Kamerbrief laten weten dat hij geen alternatief plan heeft voor het geval dat de Eerste Kamer de salderingsregeling zou wegstemmen. 

Voor zonnepaneelbezitters betekent het behoud van de salderingsregeling ook dat zij afhankelijk blijven van de energiebedrijven.

Verwachte Gevolgen

Als de salderingsregeling wél afgebouwd zou worden, zou het direct gebruiken van zonnestroom en het opslaan van stroom met een thuisbatterij boven het leveren aan de energieleverancier bevoordeeld zou worden. 

Nu is besloten door de Eerste Kamer om de salderingsregeling niet af te bouwen, verwachten we dat de prijs voor elektriciteit steeds vaker negatief zal zijn.

Eindelijk verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Conclusie: Zonnepanelen blijven financieel aantrekkelijk

Warmtepompen, elektrisch verwarmen, koken en rijden: wie minder gas gebruikt gaat vanzelf meer kWh stroom gebruiken. 

Uw eigen zonnestroom wordt de komende jaren gegarandeerd veel waard en daardoor blijven zonnepanelen een goede investering. 

Ongeacht of de plannen van het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen door gaan. Overproductie, direct verbruik en thuisbatterijen worden ook interessant.

Onze zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar lang mee. Met een paar zonnepanelen extra heeft u jarenlang de zekerheid van genoeg gratis stroom. Plaats daarom alvast meer zonnepanelen, als u de ruimte heeft. Vanwege de relatief hoge montagekosten is dat vaak het voordeligst voor u.

Onze experts kunnen de beste mogelijkheden gratis voor u in kaart brengen!

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Gratis voorstel aanvragen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!