Wat leveren zonnepanelen op?

Geschreven door Jildert12 april 2021 · Leesduur 3 min

Zonnepanelen leveren u financieel voordeel en zijn goed voor het milieu. Wilt u weten hoeveel stroom u bespaart en hoeveel rendement u kunt verwachten? Doe een aanvraag of lees in dit artikel meer over de opbrengst van zonnepanelen.

Zijn zonnepanelen in Nederland rendabel?

In Nederland zijn zonnepanelen een zeer goede investering. Zonnepanelen zetten daglicht om in stroom. Nederland heeft lange dagen met licht en goede omstandigheden. Zonnepanelen presteren namelijk het best wanneer ze koel zijn.

Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk zon te 'vangen' en levert een stralende, zonnige dag een hoog rendement. Maar ook temperatuur speelt dus een rol. Op een koele, zonnige dag in mei leveren uw zonnepanelen vaak evenveel stroom als op een warme zomerdag in juli. 

zonnepanelen jaar productie percentage verdeling per maand

Het gros (85%) van uw jaarlijkse opbrengst wordt geproduceerd van begin maart t/m half oktober. Bij ZelfOpwekken.nl kunt u de opbrengst zelf online monitoren per dag, maand of per jaar via onze monitoring app.

Werken zonnepanelen ook met bewolking?

Overal waar daglicht is, werken zonnepanelen goed, dus ook met bewolking. Hoe meer direct daglicht (en hoe hoger de kwaliteit van de zonnecellen) des te meer stroom u zult produceren. De kwaliteit kunt u aflezen op de productspecificaties en hierop staat o.a. het vermogen (de kracht) van het zonnepaneel weergegeven. 

In dit artikel leest u daar meer over: de werking van zonnepanelen.

Welke factoren spelen er naast het Wp-vermogen nog meer een rol?

  • Aantal zonnepanelen dat u kunt plaatsen.
  • Vermijden van schaduw. 
  • Legrichting van de zonnepanelen.
  • Hellingshoek.
  • Het aantal zonuren in uw woonplaats. 
  • De omgevingstemperatuur. 

Opbrengst en het vermijden van schaduw

Schaduw voorkomen is heel belangrijk bij het legplan ontwerp. Schaduw op één zonnepaneel beïnvloedt de prestaties van alle zonnepanelen negatief. Als een van de zonnepanelen (te lang) in de schaduw ligt, is dat slecht voor de opbrengst en keldert het rendement.

Op plekken waar schaduw valt, is het vaak beter om geen zonnepaneel te plaatsen. Als u dat esthetisch of symmetrisch gezien niet mooi vindt, kunt u er voor kiezen om een paneel te plaatsen, dat niet is aangesloten op de andere panelen.

Valt er alleen tijdelijk schaduw op één of twee zonnepanelen? Bijvoorbeeld alleen vroeg in de ochtend of in de winter als de zon laag staat? Dat is vaak niet zo erg. Het tijdelijke verlies zal dan niet opwegen tegen de meeropbrengst, die het zonnepaneel levert tijdens de rest van de dag en het jaar. In dat geval kunt u beter wel het zonnepaneel plaatsen en het aansluiten.

Heeft u overdag wat meer last van schaduw? 
Geen zorgen! Er zijn tegenwoordig kwalitatieve string-omvormers, die zeer goede oplossingen bieden voor schaduw-management. Als we de zonnepanelen kunnen verdelen in meerdere strings en uw motivatie is een hoog financieel rendement, dan raden wij een string-omvormer met meerdere MPPT's aan. 

Daarnaast kunt u kiezen voor een parallel-geschakeld systeem. Dit beschermt u optimaal tegen alle negatieve invloed van schaduw, maar het is duurder. Is uw motivatie een veilige en hoge stroomopbrengst per zonnepaneel en is voor u een snelle terugverdientijd iets minder belangrijk? Dan raden wij u micro-omvormers met een parallelschakeling aan.

Opbrengst % per legrichting zonnepanelen

Zonnepanelen pal op het zuiden plaatsen wordt vaak gezien als het gunstigst. Vanaf de zuidkant valt er namelijk het meeste zon op het dak. Premium zonnepanelen presteren tegenwoordig echter zeer goed - zelfs op de andere richtingen.

Dus, 7 zonnepanelen plaatsen richting Oost of West levert vaak meer stroom op dan 6 panelen plaatsen richting Zuid. Hoe kan dit?

Het antwoord is simpel. Zuid is optimaal als u alleen kijkt naar de stroomproductie per m2 zonnepaneel. De zon instraling per m2 op de zonnepanelen is op Zuid het meest direct. Als u meer zonnepanelen kunt plaatsen met een Oost of West opstelling, plaatst u meer m2 zonnepaneel. En daarmee wekt u gemakkelijk meer kWh stroom op.

Zonnepanelen plaatsen richting opbrengst orientatie

Kijkt u puur naar financieel rendement? Dan wegen dus andere factoren mee, met name het aantal zonnepanelen dat u plaatst. Als het aantal zonnepanelen dat u plaatst toeneemt, zult u meer energie opwekken. 

Het slim plaatsen van de zonnepanelen en met name het benutten van meerdere dakvlakken, levert daarom vaak meer op dan alleen op Zuid. Wij ontwerpen het meest optimale systeem naarmate de vorm van het dak is. 

  • Oost = Geschikt
  • Zuid = Geschikt
  • Zuid-Oost = Geschikt
  • Zuid-West = Geschikt
  • West = Geschikt

Aantal zonuren verschilt per locatie

Uw locatie in Nederland is een andere factor die van invloed is op uw opbrengst. Daar kunt u natuurlijk weinig aan doen, maar het gemiddelde aantal zonuren per jaar varieert per regio. 

Het gemiddelde aantal zonuren is algemeen toegankelijke informatie en op te vragen via het KNMI.

Aan de kust schijnt de zon vaker en dus wekken zonnepanelen in Den Helder meer op dan in Arnhem. Als u een aanvraag doet bij ZelfOpwekken.nl, nemen wij dit mee in uw opbrengst-berekening. Zo weet u precies hoeveel u elk jaar opwekt. 

zonnestraling regio kaart Nederland zonnepanelen jaar

De hellingshoek van de zonnepanelen

Zonnepanelen worden in Nederland altijd onder een hoek geplaatst. Dit is het gunstigst. Deze hoek varieert per dak en (net als de richting van het dak) beïnvloedt het uw rendement enigszins. Een hoek van 35 graden op Zuid is theoretisch optimaal. Dit geldt alleen bij een Zuid opstelling.

Bij het wegdraaien uit zuidelijke richting, zullen zonnepanelen die vlakker liggen juist meer zon vangen. Dus bij West, Oost of Zuidwest zullen vlakker geplaatste zonnepanelen juist meer produceren dan zonnepanelen die iets steiler liggen. 

We houden er rekening mee, maar in wezen maakt de mate van de hellingshoek het minste verschil. Elke hellingshoek tussen de 10-60 graden is prima en geschikt. 

Bij een schuin dak staat de hoek reeds vast. Bij platte daken kunnen we richten en plaatsen we de zonnepanelen met de lengte en breedte van het dak mee. Wij kiezen bij platte daken voor een hellingshoek met een optimum van 10 graden, waardoor u minder schaduw hebt en meer rijen zonnepanelen kunt plaatsen. Dit levert het meeste op.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Kies een kennisbank categorie

Zonnepanelen

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!