kennisbank zonnepanelen

Thuisbatterij zonnepanelen

Geschreven door Jildert Schat10 februari, 2023 · Leesduur 5 min

Het is mogelijk om zonnepanelen aan een thuisbatterij te koppelen voor de opslag van stroom. Opslag klinkt logisch, zeker met de afbouw van de salderingsregeling. Maar is een thuisbatterij financieel ook voordelig?

Hoe werkt een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij of thuisaccu kunt u een deel van uw opgewekte zonnestroom opslaan. Om voordeel te behalen heeft u natuurlijk wel eerst zonnepanelen nodig én een omvormer die geschikt is voor batterijkoppeling en opslag. 

Verder kunt u alvast nadenken over een slimme verdeler, die de stroom goed verdeeld over uw batterij, uw elektrische auto en de apparaten in huis. 

Onze systemen en omvormers zijn standaard voorbereid op accu-opslag.

huis systeem uitleg plaatje

Wat heeft u nodig voor een thuisbatterij?

Heeft u nog geen zonnepanelen? Klik hier en vraag een voorstel aan. 

Met een thuisbatterij kunt u de door u opgewekte stroom op een later moment gebruiken. De capaciteit van de batterij bepaalt hoeveel stroom u kunt opslaan.

Sommige batterijsystemen zijn modulair. Die kunt u aan elkaar koppelen. U kunt dan bijvoorbeeld met een kleine batterij beginnen en later meerdere modules aan het accusysteem toevoegen. 

Een aantal Growatt string-omvormers zijn reeds voorbereid zijn op een toekomstige koppeling met een thuisbatterij voor de opslag van stroom. 

Growatt omvormer plaatje

Growatt omvormers zijn toekomstbestendig ontworpen en kunnen worden uitgerust voor batterijopslag. Klik hier voor meer informatie.

Waar plaatst u een thuisbatterij?

Een thuisaccu is een flink apparaat en dat hangt u aan de muur. Het gewicht en formaat zijn vergelijkbaar met een (hybride) cv-ketel. 

Geschikte plekken zijn: op zolder naast de cv-ketel en in de buurt van de omvormer. Of bijvoorbeeld in de kelder, garage of in de schuur. 

Voordelen en toepassingen van thuisbatterijen.

Kosten van een thuisaccu

De kosten van een kleine huisbatterij beginnen momenteel vanaf zo'n €2.500 euro, echter zijn prijzen zoals €6.000 of €8.500 voor wat grotere capaciteit heel normaal. 

Voordat u een dergelijk bedrag hebt terugverdiend, dat duurt een hele tijd. 

Is een thuisbatterij rendabel?

De voordelen van thuisaccu's worden financieel gezien interessant, als de kosten van de thuisbatterijen dalen én de salderingsregeling niet meer bestaat. 

De komende jaren geldt de salderingsregeling. Zolang deze wordt afgebouwd is het voor particulieren financieel gezien niet rendabel om een thuisbatterij aan hun zonnepanelen te koppelen.

Als u straks van het gas af wilt, loont het zich om nu alvast een paar extra zonnepanelen te nemen en na te denken over elektrisch rijden, verwarmen, koken én thuisbatterijen.

Conclusie: salderen en zonnestroom direct verbruiken leveren de komende jaren het hoogste rendement. Dat komt door:

  • Voordelen salderingsregeling.
  • Er zijn goede opties om opgewekte stroom direct zelf gebruiken. 
  • Hoge prijs van thuisbatterijen.
  • Opslag stroom is vooral geschikt voor korte periodes.
  • Niet geschikt voor het overbruggen van de wintermaanden.
  • Grotere capaciteit van elektrische auto's. 

Gratis voorstel aanvragen (zonnepanelen)

Aanvraag klaar binnen 60 seconden