Thuisbatterijen voor Zonnepanelen: Optimaal Rendement en Duurzaamheid
10 februari, 2024 · Leesduur 5 min
Een thuisbatterij is een veelbesproken onderwerp, maar is het ook financieel rendabel? In dit artikel duiken we in de wereld van thuisbatterijen en hoe ze in drie stappen kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, heeft voordelen. Een thuisaccu slaat dagelijks de stroom op die uw zonnepanelen produceren. Hierdoor kunt u overdag een deel van de opgewekte zonnestroom opslaan voor later gebruik, bijvoorbeeld ‘s avonds. Ook helpt het bij het terugdringen van de leveringspieken, die netcongestie en overbelasting van het elektriciteitsnet veroorzaken.
Wanneer salderen volledig wordt afgeschaft, kan een thuisbatterij voordeel opleveren.
Voor een thuisbatterij heeft u een geschikte omvormer nodig, die reeds is voorbereid op batterijkoppeling en opslag. Let daar op. Een ‘slimme verdeler’, die u later kunt toevoegen, zorgt t.z.t. dat de stroom efficiënt verdeeld wordt, bijvoorbeeld over uw thuisaccu, uw elektrische auto en apparaten in huis.
Mogelijk komen er net als vroeger bij zonnepanelen subsidies beschikbaar. Dat is het wachten wel alvast waard.
Growatt omvormers zijn toekomstbestendig ontworpen en kunnen worden uitgerust voor batterijopslag. Klik hier voor meer informatie.
Voordat u een thuisaccu overweegt, heeft u eerst zonnepanelen nodig. Deze wekken de zonnestroom op die u later wilt opslaan. Bent u nog niet voorzien van zonnepanelen? Let goed op de kwaliteit. Met het oog op de toekomst, het verlagen van kosten en het terugdringen van CO2 raden wij aan zoveel mogelijk zonnepanelen te installeren. Klik hier en vraag gratis een voorstel aan.
Bij de keuze voor een omvormer is het essentieel om een toekomstbestendig model te selecteren. Onze systemen en omvormers zijn standaard voorbereid op accu-opslag.
Growatt omvormers zijn al voorbereid op een toekomstige koppeling met een thuisaccu voor de opslag van stroom.
De laatste stap is het aansluiten van een thuisaccu. Wij raden u aan dit te doen, wanneer dit financieel aantrekkelijk wordt. Wegens salderen is dit momenteel niet nodig. De kosten van een thuisaccu variëren, met prijzen vanaf €2.500 voor kleinere capaciteiten tot €8.500 voor grotere modellen. Voordat u deze investering efficient terugverdient, kan nog wel een aantal jaren duren.
De komende jaren blijven salderen en direct gebruik van zonnestroom de meest rendabele opties. Dit komt door de hoge prijs van thuisaccu's en de voordelen van de salderingsregeling. Er zijn ook steeds meer goede opties om opgewekte stroom direct te gebruiken. Bijvoorbeeld elektrisch rijden en elektrische boilers.
Onze adviseurs denken graag met u mee over het plaatsen van extra zonnepanelen, elektrisch rijden, hybride warmtepompen, infraroodpanelen en thuisbatterijen voor een duurzame toekomst.
Klik op de vraag om het antwoord te lezen.