Montage zonnepanelen

Via de kennisbank van ZelfOpwekken.nl vindt u alles wat u wilt weten over de montage.

Een vakkundige montage beïnvloedt de levensduur en de werking van uw zonnepanelen. ZelfOpwekken.nl biedt u professioneel advies, zowel voor de montage op uw dak als voor het aansluiten op de meterkast.

De installatiedag en uw installateur

Het is zover. De installatiedag van uw zonnepanelen. Dit wordt dé dag voor u. Vanaf deze dag produceert u zelf goedkope en 100% hernieuwbare stroom. 

ZelfOpwekken.nl werkt met vakkundige installateurs. Wanneer het installatie-team bij u arriveert, stellen zij zich netjes aan u voor. Het hele systeem wordt binnen een dagdeel werkend gemonteerd en opgeleverd. Er wordt netjes en veilig gewerkt.

Voordat wij uw zonnepanelen installeren

Het is bij de montage wettelijk verplicht om spanningsvrij te werken. Voorafgaand aan de installatie wordt bepaald of in uw meterkast een hoofdschakelaar zit.

Zijn de werkzaamheden besproken en kan er in de woning spanningsvrij worden gewerkt? Dan gaan onze monteurs aan het werk. De installateur verricht zowel buiten op het dak als binnen werkzaamheden. Waar nodig wordt met u overlegd. 

De installatiewerkzaamheden buiten

Buiten op het dak worden de zonnepanelen vakkundig gemonteerd. Vakkundige installatie door professionele installateurs is cruciaal. Dit is belangrijk voor het afgeven van en het naleven van de jarenlange productgaranties. 

Wij onderscheiden ons daarom met de beste monteurs. Want hoe beter de montage is, hoe minder onderhoud en hoe hoger uw rendement wordt. 

Het principe van een goede plaatsing is bij elk dak hetzelfde. Toch komt er nog heel wat bij kijken. 

Elk systeem wordt geaard opgeleverd door onze installateurs. 

Per type dakbedekking is van tevoren bepaald welk montagemateriaal wordt gebruikt bij de installatie. 

 Hoe de dakwerkzaamheden precies worden uitgevoerd verschilt bij een schuin dak ten opzichte van een plat dak. 

Kabels naar binnen voeren (schuin dak)

Van de zonnepanelen loopt er een kabel naar binnen. Bij schuine daken wordt de kabel netjes onder de pannen (of dakbedekking) door het dak naar binnen gevoerd. 

Waar mogelijk worden bestaande dakdoorvoeren gebruikt, mits die aanwezig zijn op een logische plek.

Indien het beter is of gewenst is om de kabel buitenom naar de plaats van de omvormer te voeren, dan wordt ook dit kosteloos voor u gedaan. 

Kabels naar binnen voeren (plat dak)

Bij platte daken gebruiken we een bestaande dakdoorvoer mits deze aanwezig is. De dakdoorvoer moet vrij zijn en er mogen geen bewegende onderdelen in zitten.

Voor sommige platte daken is het plaatsen van een nieuwe dakdoorvoer gewenst. Dit kunt u van tevoren zelf regelen of wij kunnen dit voor u faciliteren. Wij sturen dan van tevoren een dakdekker langs om een dakdoorvoer te maken. Hiervoor geldt dan een meerwerkprijs.  

Ook bij platte daken geldt, dat het soms mooier is (of gewenst is) om de kabel buitenom naar de plaats van de omvormer te voeren. Bij platte daken is dit inbegrepen in de prijs en wij doen dit kosteloos voor u.

Let op! Een nieuwe dakdoorvoer dient voorafgaand aan de installatiedag gereed en geplaatst te zijn. 

De installatiewerkzaamheden binnen

Aan de binnenzijde van de woning wordt het benodigde elektrawerk voorbereid. 

In overleg met u kiezen de monteurs de beste plek voor de omvormer en de beste route van de omvormer naar de meterkast. 

De omvormer wordt eerst binnen opgehangen. De omvormer bevindt zich altijd tussen de zonnepanelen en de meterkast. Meestal is dit op zolder, in een bijkeuken of in de schuur/garage. Micro-omvormers plaatsen we op het dak achter de zonnepanelen.

De zonnepanelen worden eerst geplaatst en pas daarna met de kabel aangesloten op de omvormer(s) en de meterkast. Wanneer alles gereed is, wordt het systeem aangesloten op een vrije groep in de meterkast en in werking gesteld. Op deze manier hoeft de stroom niet te lang van uw woning af en heeft u het minste last van deze korte onderbreking. Als alles werkt, vindt de oplevering plaats.

Omvormer op de meterkast aansluiten

De monteur legt een kabel aan tussen de omvormer en de meterkast. De kabel wordt uiteraard netjes geplaatst en conform NEN-1010 gevoerd. Alles is bij ZelfOpwekken.nl standaard inbegrepen.

In de meterkast plaatst uw monteur een nieuwe aardlekautomaat. Op deze manier is alles gegarandeerd goed en veilig aangesloten. Uw zonnepanelen-systeem wordt door ons dus met een vrije groep en een extra aardlek op uw meterkast aangesloten. U leest daar meer over in dit artikel.

Een 1 fase omvormer wordt op één fase van uw meterkast aangesloten. Een 3 fasen omvormer kan alleen op een 3 fasen meterkast worden aangesloten. Hoewel de omvormer-fasering anders is, maakt dit voor de prijs van het installeren niets uit. Hier leest u daar meer over.

Omvormer met ZPO aansluiten op meterkast

Bij kleinere systemen (tot maximaal 3.500 Watt) kan er ook worden gekozen voor het plaatsen van een ZPO/PV-verdeler. 

Een ZPO/PV-verdeler is een soort externe mini-meterkast. Daarmee kunnen wij een systeem tot 3.500 Watt veilig aansluiten op een reeds bestaande stroomleiding in uw woning, welke een standaard schakelautomaat van 16 Ampère krijgt.

Een ZPO/PV-verdeler plaatsen wij alleen op een 100% vrije groep. Bijvoorbeeld van de wasmachine of van de schuur. Voor deze mooie, esthetische oplossing rekenen wij geen extra kosten.

Let op: een vrije groep betekent dat de stroomleiding geen andere afsplitsingen heeft én over een eigen schakelautomaat/groep beschikt.

Installatie opleveren en online monitoring

Zijn de monteurs klaar? Dan ruimen ze de rommel van de dag op én neemt één van hen de installatie met u door. U tekent daarna voor goede ontvangst. En daarna wekt u elke dag 100% schone, hernieuwbare stroom op! 

Terwijl uw meter voortaan achteruit draait, maken wij op kantoor uw factuur en de monitoring-account in orde. 

Het aansluiten van de online monitoring is inbegrepen. Tijdens de installatie verbindt de monteur de omvormer(s) met uw internet-router voor de monitoring. De prestaties van uw zonnepanelen kunt u daarna via een app bekijken. U maakt hiervoor gebruik van onze online monitoring app. 

U kunt hier meer lezen over onze online monitoring.

Na installatie ontvangt u van ons relevante updates met de vervolgstappen en instructies. Deze hebt u nodig om de eerste keer in te loggen op de monitoring en om uw systeem aan te melden. 

Tevens blijven wij aanspreekbaar voor advies en voor de garanties.

Andere kennisbank onderwerpen

Zonnepanelen

Heeft u een vraag?

U kunt ons tijdens kantooruren bereiken via contact@zelfopwekken.nl of 085 222 6171.

Vrijblijvend advies

Elke situatie is anders. Daarom maken wij voor elke situatie het beste voorstel.

Snelle levering en installatie

Bent u al overtuigd van onze kwaliteit? Wij kunnen binnen 4 weken de zonnepanelen komen plaatsen.

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!