Montage zonnepanelen

Hier vindt u alles over het installeren van zonnepanelen via ZelfOpwekken.nl

ZelfOpwekken.nl werkt met ervaren, gecertificeerde installateurs. Een goede, kwalitatieve montage beïnvloedt de levensduur en de werking van uw zonnepanelen. Hoe de montage van zonnepanelen tot stand komt en welke mogelijkheden er bestaan leest u in dit artikel.

De installatiedag

Als het eenmaal zover is, dan wordt dit de dag waarop u begint met zelf opwekken! Het hele systeem wordt binnen een dagdeel werkend opgeleverd. Zodra het team bij u arriveert, zullen ze zich voorstellen en daarna aan het werk gaan.

Het team bestaat meestal uit 2 installateurs, die het dak op gaan en 1 elektromonteur, die de werkzaamheden binnen en in de meterkast verricht. Er wordt altijd netjes en veilig gewerkt en waar nodig wordt met u overlegd.

De installatiewerkzaamheden

Buiten op het dak worden de zonnepanelen vakkundig gemonteerd. Per type dakbedekking moet van tevoren worden bepaald welk type montagemateriaal wordt gebruikt. Elk systeem wordt geaard opgeleverd door onze installateurs.

Het principe van goede plaatsing in de zon is bij elk dak hetzelfde. Vakkundige installatie door gecertificeerde installateurs is cruciaal voor het afgeven van en het naleven van de productgaranties.

Tevens geldt: hoe beter de montage en hoe minder onderhoud, hoe hoger uw rendement. Hoe de dakwerkzaamheden precies worden uitgevoerd verschilt bij een schuin dak ten opzichte van een plat dak.

Is er een bestaande dakdoorvoer aanwezig op een logische plek, dan wordt deze gebruikt om de kabels door naar binnen te voeren. Indien het beter is of gewenst is om de kabel buitenom te voeren, dan wordt dit kosteloos voor u gedaan. Voor sommige platte daken is een dakdoorvoer gewenst. Dit kunt u uiteraard zelf laten regelen of wij kunnen dit voor u faciliteren voorafgaand aan de installatie.

Werkzaamheden binnen in de woning

Aan de binnenzijde van de woning wordt eerst het benodigde elektrawerk voorbereid. Er dient tijdens de installatie veilig en spanningsvrij te worden gewerkt. De monteur zal daarom altijd de stroom van de woning afhalen. Als er geen hoofdschakelaar aanwezig is, dan is de monteur verplicht om de zegel van uw hoofdzekering te verbreken. Door de hoofdzekering te verbreken is de woning ook spanningsvrij. Na de installatie dient dan het zegel opnieuw te worden geplaatst door de netbeheerder. Ook voor het plaatsen van een slimme meter of het vergroten van uw aansluiting naar een een 3-fase aansluiting, doet u zaken met uw netbeheerder. Dit gaat dus buiten ons om.

Is alles besproken en de woning spanningsvrij? Dan gaan de monteurs aan het werk. Alle zonnepanelen worden met een kabel aangesloten op de omvormer(s). De beste plaats voor de omvormer bepalen de monteurs in overleg met u op de dag van de montage. Meestal is dit op zolder of in de garage.

De monteur legt een kabel aan tussen de omvormer en de meterkast, zodat alle elektrische apparaten de zonnestroom kunnen gebruiken. De kabel wordt via deze route netjes en conform NEN-1010 gevoerd. Daarna wordt/worden de omvormers geplaatst en aangesloten.

Omvormer aansluiten op de meterkast

Het zonnepanelen-systeem wordt altijd met een kabel op een vrije groep op uw meterkast aangesloten. In de meterkast plaatsen we altijd een nieuwe aardlek-automaat. Op deze manier is alles gegarandeerd veilig aangesloten.

In overleg met u kiezen de monteurs de beste plek voor de omvormer en de beste route van de omvormer naar de meterkast. De omvormer bevindt zich tussen de zonnepanelen en de meterkast.

De kabel die uit de omvormer(s) komt, sluiten we aan op de meterkast. De installateur verbindt uw omvormer(s) hiervoor met een eigen aardlekautomaat. Wij plaatsen hiervoor altijd een nieuwe vrije groep. Dit is bij de prijs inbegrepen.

Een 1-fase omvormer wordt altijd op één fase in uw meterkast aangesloten. Een 3-fase omvormer kan alleen op een 3-fase meterkast worden aangesloten. Het maakt voor de prijs van het installeren niet uit of u een 1-fase of een 3-fase meterkast heeft. Heeft u een 1 fase meterkast, maar wilt u een 3-fase systeem plaatsen? Dan dient u voorafgaand aan de installatie

De omvormer(s) wordt/worden altijd veilig en conform de regelgeving verbonden met uw meterkast. Hiervoor plaatsen wij een extra veilige nieuwe aardlek-automaat.

Bij kleinere systemen (tot maximaal 3.500 Watt) kan er ook worden gekozen voor het plaatsen van een ZPO/PV-verdeler. Deze mini-meterkast plaatsen we op de groep van de wasmachine of in de schuur. Hiervoor worden geen extra kosten gerekend.

Uw omvormer zorgt naast de veilige stroomomvorming ook voor een stuk intelligentie. Daarom 'voelt' de omvormer de stroomspanning van de zonnepanelen en tevens de netspanning. Zo bepaalt de omvormer ook of het veilig is om de stroomproductie te starten en haalt de omvormer steeds een optimaal rendement uit de zonnepanelen. Voor een optimaal rendement zorgt de installateur dat elk dakvlak wordt aangesloten op een eigen MPPT.

Online monitoring en installatie opleveren

Tenslotte verbindt de monteur de omvormer(s) met uw internet-router voor de monitoring. De prestaties van uw zonnepanelen kunt u daarna via een app bekijken. U maakt hiervoor gebruik van onze online monitoring app. Het aansluiten van de monitoring is kosteloos.

Zijn de monteurs klaar? Dan ruimen ze de rommel van de dag op én neemt één van hen de installatie met u door. U tekent daarna voor goede ontvangst. En daarna wekt u elke dag 100% schone, hernieuwbare stroom op!

Terwijl uw meter voortaan achteruit draait, maken wij op kantoor uw factuur en de monitoring-account in orde. Na installatie ontvangt u van ons relevantie updates met de vervolgstappen en instructies. Deze hebt u o.a. nodig om de eerste keer in te loggen en om uw systeem aan te melden. Tevens blijven wij uiteraard aanspreekbaar voor advies en voor de garanties.

Heeft u een vraag?

U kunt ons tijdens kantooruren bereiken via [email protected] of 085 222 6171.

Vrijblijvend advies

Elke situatie is anders. Daarom maken wij voor elke situatie het beste voorstel.

Snelle levering en installatie

Bent u al overtuigd van onze kwaliteit? Wij kunnen binnen 4 weken de zonnepanelen komen plaatsen.

Gerelateerde vragen