Montage zonnepanelen

Hier vindt u alles over het installeren van de zonnepanelen door ZelfOpwekken.nl

Een goede en kwalitatieve montage beïnvloedt de levensduur en de werking van uw zonnepanelen. Hoe de montage van zonnepanelen tot stand komt en welke mogelijkheden er bestaan, leest u in dit artikel.

De installatiedag

De installatiedag wordt dé dag. Vanaf die dag produceert u zelf goedkope en 100% hernieuwbare stroom.

ZelfOpwekken.nl werkt met zeer ervaren installateurs. Wanneer het installatie-team bij u arriveert, stellen zij zich netjes aan u voor.

Ons team bestaat meestal uit 2 installateurs, die de werkzaamheden zowel buiten als binnen en in de meterkast verrichten.

Er wordt netjes en veilig gewerkt. Waar nodig wordt met u overlegd. Het hele systeem wordt binnen een dagdeel werkend gemonteerd en opgeleverd.

Het is bij de montage wettelijk verplicht om spanningsvrij te werken. Daarom dient er in de meterkast een hoofdschakelaar aanwezig te zijn. Voorafgaand aan de installatie wordt bepaald of er in uw meterkast een hoofdschakelaar aanwezig is.

Is alles besproken en kan er in de woning spanningsvrij worden gewerkt? Dan gaan de monteurs aan het werk.

De installatiewerkzaamheden buiten

Vakkundige installatie door professionele installateurs is cruciaal voor het afgeven van en het naleven van de jarenlange productgaranties. Daarbij geldt: hoe beter de montage, hoe minder onderhoud u hebt en hoe hoger uw rendement.

Buiten op het dak worden de zonnepanelen vakkundig gemonteerd. Elk systeem wordt geaard opgeleverd door onze installateurs.

Het principe van goede plaatsing is bij elk dak hetzelfde.

Hoe de dakwerkzaamheden precies worden uitgevoerd verschilt bij een schuin dak ten opzichte van een plat dak.

Per type dakbedekking is van tevoren bepaald welk montagemateriaal wordt gebruikt bij de installatie.

Kabels naar binnen voeren

Bij schuine daken wordt de kabel netjes onder de pannen en door het dak naar binnen gevoerd.

Waar mogelijk worden bestaande dakdoorvoeren gebruikt, mits die aanwezig zijn op een logische plek.

Indien het beter is of gewenst is om de kabel buitenom naar de plaats van de omvormer te voeren, dan wordt dit kosteloos voor u gedaan.

Bij platte daken gebruiken we een bestaande dakdoorvoer mits deze aanwezig is. Ook hier geldt dat het soms beter is (of gewenst) om de kabel buitenom naar de plaats van de omvormer te voeren. Ook dit wordt kosteloos voor u gedaan.

Voor sommige platte daken is het plaatsen van een nieuwe dakdoorvoer gewenst. Dit kunt u van tevoren zelf regelen of wij kunnen dit voor u faciliteren.

Let op! De dakdoorvoer dient voorafgaand aan de installatiedag geplaatst te zijn.

De installatiewerkzaamheden binnen

Aan de binnenzijde van de woning wordt het benodigde elektrawerk voorbereid.

In overleg met u kiezen de monteurs de beste plek voor de omvormer en de beste route van de omvormer naar de meterkast.

De omvormer wordt eerst opgehangen. De omvormer bevindt zich altijd tussen de zonnepanelen en de meterkast. Meestal is dit op zolder, in een bijkeuken of in de schuur/garage. Micro-omvormers plaatsen we alleen op het dak achter de panelen.

De zonnepanelen worden geplaatst en met een kabel aangesloten op de omvormer(s). Daarna wordt alles pas aangesloten op de meterkast, zodat de stroom niet te lang van uw woning af hoeft.

Omvormer op de meterkast aansluiten

Het zonnepanelen-systeem wordt altijd met een vrije groep op uw meterkast aangesloten.

In de meterkast plaatst onze monteur een nieuwe aardlekautomaat. Op deze manier is alles gegarandeerd goed en veilig aangesloten.

De monteur legt ook een kabel aan tussen de omvormer en de meterkast. De kabel wordt uiteraard netjes geplaatst en conform NEN-1010 gevoerd. Alles is bij ZelfOpwekken.nl standaard inbegrepen.

Een 1 fase omvormer wordt op één fase van uw meterkast aangesloten. Een 3 fasen omvormer kan alleen op een 3 fasen meterkast worden aangesloten. Hier leest u daar meer over.

Het maakt voor de prijs van het installeren niets uit.

Omvormer met ZPO aansluiten op meterkast

Bij kleinere systemen (tot maximaal 3.500 Watt) kan er ook worden gekozen voor het plaatsen van een ZPO/PV-verdeler.

Een ZPO/PV-verdeler is een soort externe mini-meterkast. Daarmee kunnen wij een systeem tot 3.500 Watt veilig aansluiten op een reeds bestaande stroomleiding in uw woning, welke een standaard schakelautomaat van 16 Ampère krijgt.

Een ZPO/PV-verdeler plaatsen wij alleen op een 100% vrije groep. Bijvoorbeeld van de wasmachine of van de schuur. Voor deze mooie, esthetische oplossing rekenen wij geen extra kosten.

Let op: een vrije groep betekent dat de stroomleiding geen andere afsplitsingen heeft én over een eigen schakelautomaat/groep beschikt.

Online monitoring en installatie opleveren

Tenslotte verbindt de monteur de omvormer(s) met uw internet-router voor de monitoring. Ook het aansluiten van de monitoring is kosteloos.

De prestaties van uw zonnepanelen kunt u daarna via een app bekijken. U maakt hiervoor gebruik van onze online monitoring app.

Zijn de monteurs klaar? Dan ruimen ze de rommel van de dag op én neemt één van hen de installatie met u door. U tekent daarna voor goede ontvangst. En daarna wekt u elke dag 100% schone, hernieuwbare stroom op!

Terwijl uw meter voortaan achteruit draait, maken wij op kantoor uw factuur en de monitoring-account in orde.

Na installatie ontvangt u van ons relevante updates met de vervolgstappen en instructies. Deze hebt u nodig om de eerste keer in te loggen op de monitoring en om uw systeem aan te melden.

Tevens blijven wij aanspreekbaar voor advies en voor de garanties.

Kennisbank onderwerpen

Heeft u een vraag?

U kunt ons tijdens kantooruren bereiken via contact@zelfopwekken.nl of 085 222 6171.

Vrijblijvend advies

Elke situatie is anders. Daarom maken wij voor elke situatie het beste voorstel.

Snelle levering en installatie

Bent u al overtuigd van onze kwaliteit? Wij kunnen binnen 4 weken de zonnepanelen komen plaatsen.

Gerelateerde vragen

Hoeveel kan ik besparen per jaar?
Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?
Hoe werken zonnepanelen?
Wat is een omvormer?
Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Gratis uw voorstel aanvragen!