kennisbank zonnepanelen

Voordelen thuisbatterij zonnepanelen

Geschreven door Jildert Schat17 maart 2023 · Leesduur 5 min

Gebruikt u apparaten thuis meestal 's avonds en 's nachts? Dan kunnen thuisaccu’s in combinatie met zonnepanelen uitkomst bieden. U kookt dan bijvoorbeeld op zonnestroom. Thuisbatterijen zijn echter niet geschikt om grote hoeveelheden stroom op te slaan en om langere periodes te overbruggen.

Batterijopslag is geschikt voor korte periodes

Met zonnepanelen wekt u overdag stroom op. Terwijl u 's avonds juist de stroom wilt gebruiken. Thuisaccu’s helpen in wezen om die onbalans te corrigeren. Dat lukt prima als het om korte periodes gaat. Of als u de stroom die u overdag opwekt graag 's avonds wilt gebruiken. Ook kunt u het verschil tussen een zonnige en een bewolkte dag iets beter opvangen en spreiden. De limiet hierbij is de capaciteit van de batterij plus de oplaad- en ontlaadsnelheid van de batterij.

Batterijopslag van uw groene zonnestroom

Met een thuisaccu kunt u zelf opgewekte groene stroom opslaan, zodat u – ook in de piek- en avonduren – geen/minder grijze stroom verbruikt. Hiermee kunt u bijvoorbeeld uw energiekosten verlagen door de zonne-energie in te zetten op dure piekmomenten. Dit geldt bij flexibele energiecontracten (bijvoorbeeld i.c.m. uurprijzen contract).

De voordelen van een thuisbatterij voor zonnepanelen?

Overdag zijn de meeste mensen meestal weinig thuis. Daardoor produceren uw zonnepanelen meer elektriciteit dan u direct kunt verbruiken. Een thuisbatterij slaat een deel van die overtollige stroom op. Met een accu thuis kunt u dus ’s avonds en ’s nachts genieten uw goedkope, hernieuwbare stroom. Totdat de batterij leeg is.

Het werkt als volgt   

  • De omvormer stuurt het teveel aan geproduceerde energie van uw zonnepanelen eerst naar uw thuisbatterij. Uw huisbatterij laadt overdag op met gratis stroom van uw zonnepanelen. Is de batterij vol dan levert u stroom aan het net.
  • Hoeveel stroom uw batterij kan opslaan, hangt af van de capaciteit. Vol is vol en op is op.
  • Begint u ’s avonds te koken? Gebruikt u 's avonds of 's nachts de was- of droogmachine? Dan gebruikt u de stroom van uw zonnepanelen vanuit de thuisbatterij totdat deze op is. 
  • Wanneer uw batterij leeg is en de zon niet schijnt, moet u dus gewoon elektriciteit van het net halen. 
  • Heeft u een daltarief? Dan kunt u ’s avonds en ’s nachts de batterij ook opladen met het wat goedkopere daltarief voor elektriciteit. Maar ja, als de batterij vol zit, slaat u de volgende dag dus geen hernieuwbare zonnestroom meer op in de batterij. Dus het is dus de vraag of dit wel echt rendabel is. 
  • In de winter (en als het heel slecht weer is) en uw thuisbatterij overdag bijna niet meer of geheel niet oplaadt, zou opladen met een daltarief een goede optie kunnen zijn, maar echt veel voordeel haalt u daarmee niet.

Niet geschikt voor de wintermaanden

Thuisbatterijen zijn niet geschikt om grote hoeveelheden stroom voor lange termijn op te slaan. Met zonnepanelen wekt u tijdens de grote pieken in het voorjaar, de zomer of de herfst het meeste op. Met salderen kunt u deze stroom in de winter weer opnemen. 

De capaciteit van de huidige thuisaccu's volstaat echter hooguit voor één of twee dagen stroomverbruik van een huishouden. Daarmee kunt u de donkere wintermaanden niet doorkomen.

Vervangt een batterij salderen?

Op dit moment hebben we in Nederland de salderingsregeling. Het net functioneert als een soort buffer die het verschil in opwekken en gebruiken van energie overbrugt. Het maakt niet uit of het verschil tussen dag en nacht was of tussen zomer en winter. 

Salderen is het netto verrekenen van wat u op jaarbasis opwekt en op jaarbasis verbruikt. Dat betekent 100% rendement elk jaar opnieuw. U gebruikt het net als buffer/batterij en hebt geen thuisbatterij nodig. 

Wilt u optimaal profiteren van de salderingsregeling?

Installeer dit jaar nog zonnepanelen. Klik hier en vraag een voorstel aan.

Opgewekte stroom direct zelf gebruiken

Opgewekte stroom direct zelf gebruiken zal in de toekomst veel meer de voorkeur genieten. Want zonnestroom is immers gratis. 

Als de salderingsregeling wordt afgebouwd wordt stroom direct opmaken, financieel aantrekkelijker veel aantrekkelijker dan aan het net terugleveren. 

Een thuisbatterij kan hierbij wel iets opvangen, maar eenmaal vol = vol. 

Grotere capaciteit van elektrische auto's

Voor automobilisten met een laadpaal thuis, kan een slimme koppeling met een elektrische auto aantrekkelijk worden. U tankt dan 's avonds uw thuisbatterij leeg, zo de auto in en u rijdt op zonne-energie. 

Wilt u de auto zelf gebruiken als batterij voor uw huis, dan moet bi-directioneel laden mogelijk zijn. Batterijen van elektrische auto's zijn een stuk groter dan de gemiddelde thuisbatterij van 5 à 10 kWh. Een kleine elektrische auto heeft een accu van 20 kWh, een middelgrote auto van 60 kWh en een grotere elektrische wagen tot wel 100 kWh.

Een gemiddelde elektrische wagen beschikt dus over een batterij van een slordige 50 kWh, terwijl het gemiddelde gezinsverbruik ongeveer 10 kWh per dag is. Met een elektrische laadpaal aan uw huis zou u, bijvoorbeeld tussen 5 en 7 uur ’s avonds, voor eten koken, tv kijken en douchen de energie uit uw elektrische auto gebruiken.

Zo lang u de volgende dag weer op uw werk komt en de auto oplaad aan de laadpaal bij uw werkgever, kan dit zeer gunstig zijn. 

Conclusie: salderen de komende 5 jaar

Thuisbatterijen zijn niet geschikt om grote hoeveelheden stroom op te slaan. Oftewel, wat u overdag opwekt stopt u erin. En 's avonds haalt u die stroom er weer uit. De capaciteit van de batterij is de limiet. 

De capaciteit van de huidige thuisaccu's volstaat hooguit voor één of twee dagen stroomverbruik van een huishouden. Daarmee komt u de donkere wintermaanden niet door. En dat is dan ook het grote verschil met salderen. 

Salderen kent deze limieten niet. Met zonnepanelen wekt u overdag stroom op en die stroom kunt u ongelimiteerd 's avonds weer opnemen. Ook zijn de grote pieken in het voorjaar, de zomer en in de herfst en dat is wanneer u het meeste opwekt. 

Zelfs als de overheid de salderingsregeling vanaf 2025 afbouwt, is het financiële nut van een thuisaccu op dit moment nog twijfelachtig. 

Ondanks het afbouwen van de salderingsregeling duurt het nog jaren voordat de meerkosten van een thuisbatterij kunnen worden terugverdiend.

Gratis uw zonnepanelen voorstel aanvragen!

Aanvraag klaar binnen 60 seconden

Kies een kennisbank categorie

Vul uw postcode in

Reeds meer dan 10.000 klanten! Klaar binnen 1 minuut