De voor-en nadelen van een thuisbatterij

Geschreven door Anouk Baltus6 februari 2024 · Leesduur 5 min

Thuisaccu's, in combinatie met zonnepanelen, bieden een oplossing voor wie voornamelijk 's avonds en 's nachts energie verbruikt. Hoewel thuisbatterijen niet geschikt zijn voor langdurige opslag, kunnen ze bijdragen aan zelfvoorzienende energie. We duiken in de voordelen van accu’s maar werpen ook een kritische blik op de beperkingen. Lees verder om een weloverwogen beslissing te maken voor uw duurzame toekomst. 

Voordelen

Zelfvoorzienende energie

Een thuisbatterij stelt u in staat om overdag opgewekte energie op te slaan voor gebruik tijdens de avonden en nachten. Dit maximaliseert uw eigen groene stroomverbruik en vermindert de afhankelijkheid van het reguliere elektriciteitsnet.

Minder energiekosten

Met een thuisaccu kunt u zelf opgewekte groene stroom opslaan, zodat u – ook in de piek- en avonduren – geen/minder grijze stroom verbruikt. Hiermee kunt u bijvoorbeeld uw energiekosten verlagen door de zonne-energie in te zetten op dure piekmomenten. Dit geldt bij flexibele energiecontracten (bijvoorbeeld i.c.m. uurprijzen contract).

Nadelen

Beperkte opslag

Door een thuisaccu voor zonnepanelen kun je de opgewekte stroom opslaan en later gebruiken, zelfs wanneer de zon niet schijnt. Echter bieden thuisbatterijen een kortetermijnopslag en zijn ze minder geschikt voor de langere wintermaanden. De capaciteit van de huidige thuisaccu’s volstaat hooguit voor één of twee dagen stroomverbruik van een huishouden. Daarmee kunt u de donkere wintermaanden niet doorkomen. En dat is dan ook het grote verschil met salderen.  Salderen kent deze limieten niet. Hoewel een thuisbatterij voordelen kan bieden wanneer salderen volledig wordt afgeschaft, blijven salderen en direct gebruik van zonnestroom de komende jaren de meest rendabele opties. Dit komt door de hoge prijs van thuisaccu's en de voordelen van de salderingsregeling. Met salderen fungeert het elektriciteitsnet als een soort batterij, waardoor de extra zonnestroom die u in de zomer opwekt, in de winter gratis kan worden gebruikt. Bovendien verschijnen er steeds meer goede alternatieven om opgewekte stroom direct te benutten wanneer de zon schijnt, zoals een elektrisch auto en elektrische boilers, waardoor de noodzaak van een thuisbatterij overbodig kan worden.

Duur

Voor velen vormt het kostenplaatje van thuisbatterijen een groot nadeel, omdat deze vrij prijzig zijn. Daardoor is de aanschaf van een thuisbatterij niet voor iedereen haalbaar of wenselijk. De kosten en opbrengsten van een thuisaccu variëren, met prijzen vanaf €2.500 voor kleinere capaciteiten tot €8.500 voor grotere modellen. Het kan nog wel enkele jaren duren voordat u deze investering efficiënt terugverdient. 

Heeft u interesse in een thuisbatterij kopen? Het is verstandig om nog even te wachten voordat u overstag gaat. Mogelijk komen er, net als vroeger bij zonnepanelen, subsidies beschikbaar. Hiermee kunt u aanzienlijk geld besparen, dat is het wachten wel alvast waard. Of wellicht wordt de technologie voor een thuis accu goedkoper. U kunt het beste nu nog genieten van salderen; na de afbouw is het wellicht interessant om te kijken naar een accu. Ontdek de beste duurzame oplossingen voor uw situatie! Onze adviseurs denken graag met u mee over extra zonnepanelen, elektrisch rijden en thuisbatterijen. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan voor persoonlijk advies op maat en kom in contact met onze experts. Bij ZelfOpwekken.nl garanderen we vakkundig ontwerp en installatie door erkende zonnepanelen installateurs 

FAQ

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Hoe werkt een thuisbatterij? 
+
-
Is een thuisbatterij rendabel?
+
-

Gratis uw zonnepanelen voorstel aanvragen!

Aanvraag klaar binnen 60 seconden

Kies een kennisbank categorie

Zonnepanelen

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!