Werking power-optimizers

Geschreven door Jildert Schat8 januari 2021

Ook power-optimizers worden steeds vaker aangeboden bij zonnepanelen. Het idee erachter is dat ze meer opbrengst kunnen leveren. Maar hoe zit dit echt?

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Wat zijn optimizers?

Optimizers zijn geen omvormers, maar externe MPP-trackers. Power-optimizers vormen geen DC naar AC stroom om. De optimizers zijn extra kastjes die achter elk zonnepaneel op de kabels worden geplaatst op het dak. De zonnepanelen worden in serie verbonden. Aan het einde van de serie krijgt u bij optimizers nog steeds een centrale string-omvormer. Daarom zijn ze serie-geschakeld.

Optimizer kunnen niet meer vermogen uit een zonnepaneel halen, dan de zon erin stopt. Veel mensen begrijpen dit principe niet goed genoeg. Zij schaffen optimizers aan, omdat ze zichzelf willen beschermen tegen de mogelijke afwijkingen of productiefouten in (goedkope) zonnepanelen. Dat is dus andersom gedacht. 

ZelfOpwekken adviseert u te investeren in premium zonnepanelen en een goed legplan ontwerp. Dan heeft u geen dure optimizers nodig.

Zonnepanelen met power-optimizers zijn ook niet parallel geschakeld. Een systeem met optimizers zal daarom nooit hetzelfde rendement halen als een systeem met micro-omvormers

Bij schaduw wordt de spanning in het zonnepaneel geoptimaliseerd, dat is waar. Ook is er dan geen negatieve invloed op de rest van de zonnepanelen. Echter let op: bij te veel schaduw op een zonnepaneel wordt een te lage spanning gedetecteerd door de MPPT. Een optimizers kan maar tot een bepaald niveau 'optimizen'. 

Als een zonnepaneel niet meer kan meekomen met de rest, wordt deze gepasseerd. Dit betekent dat het zonnepaneel uit de string-productie wordt gehaald. De opbrengst van het paneel wordt uitgesloten! Als dit met meerdere zonnepanelen tegelijk gebeurt, bijvoorbeeld bij veel schaduw of Oost-West opstellingen, dan haalt uw string-omvormer zijn maximale opstartspanning niet. In dat geval valt de omvormer uit en produceert uw systeem niks. Dat is dus niet optimaal of parallel.

Het is duurzamer en rendabeler om te investeren in een legplan zonder schaduw en premium kwaliteit zonnepanelen met meer Wattpieks, dan in optimizers.

In dit artikel leest u, hoe u zelf de kwaliteit van zonnepanelen bepaalt.

Voordelen power-optimizers 

Bij schaduw op een zonnepaneel zorgen optimizers dat de andere panelen, die in de zon liggen, niet negatief worden beïnvloed. Optimizers zijn MPPT's en die laten de zonnepanelen met schaduw ook minder slecht functioneren. Dit doen micro-omvormers per zonnepaneel en string-omvormers kunnen ditzelfde per string. 

Elke omvormer heeft tegenwoordig namelijk interne MPP-trackers. Dus daarin zijn Optimizers niet veel beter dan andere omvormers. Het verschil in opbrengst wordt steeds kleiner, omdat premium zonnepanelen reeds ingebouwd schaduw-management hebben.

Het mooie van optimizers blijft, dat u per zonnepaneel kunt monitoren en dat u ziet hoeveel elk paneel oplevert. Een leuke gadget. Dit kunt u met micro-omvormers trouwens ook.

Leveren optimizers meer op dan string?

Dat kan, maar dat is lang niet altijd zo. Het voordeel ten opzichte van string-omvormers is dat de andere zonnepanelen niet negatief worden beïnvloed, indien er schaduw is. 

  • Er wordt per zonnepaneel een optimizer geplaatst. 
  • Optimaal schaduwregeling per zonnepaneel. 
  • Online kWh-monitoring: u ziet de productie per zonnepaneel. 

Het idee waarmee het verkocht is, is vaak dat zo'n kastje de output dan maximaliseert. In de praktijk valt dit tegen. Zeker als u het afzet tegen de meerkosten. 

Als u heel veel schaduw heeft, raden wij investeren in power-optimizers zelfs af. Beter advies is dan (helaas), om geen zonnepanelen plaatsen op die plek of om te kiezen voor micro-omvormers. 

Wilt u meer lezen over de verschillen tussen Micro-omvormers en Power-optimizers?

Werking power-optimizers

Aan de kabels van elk paneel wordt een extra kastje geplaatst, een optimizer. Dit is een externe MPP-tracker, die per paneel de spanning (volt) en de stroom (ampère) ietwat kan beïnvloeden. 

Het effect hiervan is, dat optimizers bij schaduw een paar procent kunnen optimaliseren. Dit is dus pas relevant als er een klein beetje schaduw op het paneel valt. 

Wilt u een eerlijk en goed doordacht legplan?
Doe de postcodecheck en ontvang een voorstel van ZelfOpwekken.nl.

Te veel schaduw: kies voor micro's

Let goed op. De zonnecellen in elk zonnepaneel blijven serie-geschakeld. Bij schaduw neemt de productie van het zonnepaneel af. Plaats daarom nooit te veel zonnepanelen te lang in de schaduw. 

Bij optimizers bestaat de kans dat de zonnepanelen in de schaduw als systeem niet genoeg vermogen leveren. De centrale string-omvormer van de optimizers kan hierdoor uitvallen. Die heeft namelijk een minimale spanning nodig om te werken. Het hele systeem valt daarmee uit. Daar doen de optimizers dan helaas weinig aan. In dat geval wekt uw systeem met optimizers dus niks meer op. Bij Micro-omvormers wekt u in dit geval wel stroom op.

Bent u geïnteresseerd in meer informatie over het kiezen van de juiste omvormer? Lees dan onze pagina hiervoer.

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!