kennisbank zonnepanelen

Wat zijn MPP-trackers?

Geschreven door Jildert Schat9 oktober 2021 · Leesduur 5 min

De zogenaamde 'maximum power point tracker' (MPP-tracker) is een omvormer functie waarmee uw omvormer steeds maximaal rendement uit uw zonnepanelen weet te halen. 

Wat doen MPP-trackers?

MPP-tracking zorgt dat de zonnepanelen op elk moment van de dag zo veel mogelijk rendement (stroom output) leveren. 

Met de MPPT-functie regelt uw omvormer een maximale opbrengst. Een string-omvormer regelt dit per string zonnepanelen. Micro-omvormers en optimizers regelen dit per zonnepaneel. 

  • String-omvormers hebben vaak 2 MPP trackers (ingang voor 2 strings).
  • Micro-omvormers hebben elk een MPP tracker. 
  • MPPT detecteert continu de spanning (volt) en de stroom (ampère).
  • MPPT controleert continu het maximaal mogelijke output vermogen (het maximum power point).
  • De omvormer beïnvloedt de stroom zodanig, dat het output vermogen (watts) steeds zo hoog mogelijk is.
  • Optimizers zijn in wezen losse, externe MPP-trackers kastjes, die worden gecombineerd met een string-omvormer om schaduwwerking tot op paneelniveau te kunnen regelen. Vaak is dit niet nodig.

Gratis voorstel op maat

Wij adviseren u professioneel welke omvormers in uw situatie het meeste opleveren. Wij leveren complete sets inclusief montage en daarna vragen wij ook de BTW voor u terug.

Ik wil ook een voorstel

Zonnepanelen ontwerp met MPP-trackers

Heeft u een situatie waarbij een paar zonnepanelen wat schaduw hebben of waar de zonnepanelen in twee hellingshoeken liggen? Dan heeft u een string-omvormer nodig met meerdere MPP-trackers. Hierop kunnen meerdere strings worden aangesloten. Elke string functioneert dan zelfstandig en optimaal.

Hiermee managen we met een string-omvormer de invloed van meerdere instralingshoeken en van schaduw. De productie van elke string wordt optimaal gemanaged door de MPPT. 

Wij houden daar uiteraard rekening mee bij het systeem ontwerp en de selectie van de beste omvormer voor uw situatie. 

Plaatst u de zonnepanelen op meer dan twee dakvlakken? Heeft u gedurende de dag veel schaduw? Of plaatst u een heel klein systeem? Dan kan het juist gunstig zijn om te kiezen voor micro-omvormers

Maximum Power Point tracking

Een MPP-tracker (Maximum Power Point Tracker) helpt een omvormer om continu zoveel mogelijk vermogen aan een zonnepaneel te onttrekken. Dit kan per string of per zonnepaneel gebeuren (dit gebeurt bij micro's).

Maar hoe doet uw omvormer dit? 

Om het maximale vermogen uit zonnepanelen te kunnen halen, "zoekt" de omvormer continu de optimale verhouding tussen de spanning en de stroom in de zonnepanelen op. 

Er is steeds een optimaal punt, een maximaal power-point, waarop het hoogste output (watts) wordt behaald. Dit punt van maximale vermogensafgifte verschuift gedurende de dag. Het is niet een vaststaand punt. Vandaar het woord 'tracking'.

De hoeveelheid spanning en stroom, die door de zonnepanelen loopt, varieert immers gedurende de dag. 

Zulke variaties worden veroorzaakt door de stand van de zon en diverse weersomstandigheden, welke gedurende de dag steeds anders zijn. Factoren zoals bewolking, de lichtsterkte en de temperatuur verschillen op elk moment, hetgeen de productie van uw zonnepanelen beïnvloedt.

De werking van een MPP-tracker

De MPP-tracker zoekt elke paar seconden, naar het optimale punt tussen stroom en spanning. MPP-tracking in de omvormer zorgt dat de spanning (Volt, aangeduid met V) en de stroom (Ampère, aangeduid met I) in het zonnepaneel steeds optimaal in balans is. 

Als de stroom of spanning iets afwijkt, zorgt de omvormer dat de spanning (V) en/of de stroom (I) worden beïnvloed, zodat het vermogen (Watt, output) zo groot mogelijk wordt. De string zonnepanelen (of het zonnepaneel bij micro's) worden zo steeds optimaal belast. 

Zo haalt uw omvormer steeds het maximale aantal Watts vermogen uit elk zonnepaneel. Daarmee is uw opbrengst maximaal. Op de productspecificaties van zonnepanelen wordt het gebied van de MPPT altijd als een tabel aangegeven, dit noemt men meestal de 'IV-curve'. 

Dit staat voor de Ampere (I) en Voltage (V) parabool.

String-omvormers en MPPT

String-omvormers hebben vaak meerdere MPP-trackers. Dat is erg belangrijk. Door de zonnepanelen in meerdere strings te verdelen en deze als aparte strings via MPPT aan te sluiten op de omvormer, creëren we paralel geschakelde strings. Zo regelen wij dat elke string zonnepanelen maximaal presteert.

Bovenstaande passen wij toe als uw zonnepanelen meerdere oriëntaties krijgen. Of als een paar zonnepanelen op een bepaald moment wat schaduw hebben. 

Deze "afwijkende" zonnepanelen zetten we in een eigen string. Zo ondervinden de andere zonnepanelen geen negatieve invloed meer van de beschaduwde string en haalt elke string een optimaal rendement. Best slim, die string-omvormer!

Een andere, iets duurdere, oplossing is kiezen voor een parallelschakeling met micro-omvormers. U plaatst dan een kleine omvormer per zonnepaneel en de zonnepanelen worden parallel geschakeld. Elke micro-omvormer heeft ook een eigen MPP tracker.

Eén of meerdere MPP trackers

Omvormers kunnen één of meerdere MPP trackers hebben. Bij twee MPP-trackers kunt u twee strings aansluiten. Bij drie MPP-trackers kunt u drie strings aansluiten. 

Of u één of meerdere MPP-trackers nodig hebt hangt mede af van het aantal zonnepanelen dat u wilt aanschaffen. Vanaf 10 zonnepanelen raden wij u een omvormer met 2 MPP-trackers aan. 

Bij de selectie van uw omvormer letten wij op de volgende punten:

  • Het aantal zonnepanelen. 
  • Het aantal dakvlakken.
  • Het aantal MPP-trackers in de omvormer.
  • Het 'bereik' van elke MPP-tracker moet hierbij altijd binnen het voltage van de string zonnepanelen liggen. 

De keuze voor de juiste omvormer, vaak met één of meer MPP trackers, is essentieel voor een optimale opbrengst en een goed financieel rendement.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Wij helpen u graag

Heeft u professioneel advies nodig over het juiste type systeem?

Onze experts geven u graag advies!

Doe de gratis dakcheck