Wat zijn MPP-trackers?

Geschreven door Jildert Schat9 oktober 2021 · Leesduur 5 min

De zogenaamde 'maximum power point tracker' (MPP-tracker) is een omvormer functie waarmee uw omvormer steeds maximaal rendement uit uw zonnepanelen weet te halen. 

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Wat doen MPP-trackers?

Omvormers met MPP-trackers zorgen ervoor dat de zonnepanelen op elk moment van de dag zo veel mogelijk rendement (stroom output) leveren. 

Met de MPPT-functie regelt uw omvormer een maximale opbrengst. Een string-omvormer regelt dit per string zonnepanelen. Micro-omvormers en optimizers regelen dit per zonnepaneel. 

  • String-omvormers hebben vaak 2 MPP trackers (ingang voor 2 strings).
  • Micro-omvormers hebben elk een MPP tracker. 
  • MPPT detecteert continu de spanning (volt) en de stroom (ampère).
  • MPPT controleert continu het maximaal mogelijke output vermogen (het maximum power point). 
  • De omvormer beïnvloedt de stroom zodanig, dat het output vermogen (watts) steeds zo hoog mogelijk is.
  • Optimizers zijn in wezen losse, externe MPP-trackers kastjes, die worden gecombineerd met een string-omvormer om schaduwwerking tot op paneelniveau te kunnen regelen. Vaak is dit niet nodig.

Gratis voorstel op maat

Onze professionals adviseren u welke omvormers in uw situatie het meeste opleveren. Vraag gratis een offerte aan en ontvang een advies op maat.

Offerte aanvragen

Zonnepanelen ontwerp met MPP-trackers

MPP-trackers heeft u nodig wanneer een paar zonnepanelen wat schaduw hebben of waar de zonnepanelen in twee hellingshoeken liggen. Hierop kunnen meerdere strings worden aangesloten. Elke string functioneert dan zelfstandig en optimaal.

Hiermee managen we met een string-omvormer de invloed van meerdere instralingshoeken en van schaduw. De productie van elke string wordt optimaal gemanaged door de MPPT door een goede verdeling te vinden van spanning en stroom. 

Wij houden daar uiteraard rekening mee bij het systeem ontwerp en de selectie van de beste omvormer voor uw situatie. Houd er rekening mee dat de omvormer één maal vervangen moet worden gedurende de levensduur van de zonnepanelen.

Plaatst u de zonnepanelen op meer dan twee dakvlakken? Heeft u gedurende de dag veel schaduw? Of plaatst u een heel klein systeem? Dan kan het voordelig zijn om te kiezen voor een ander type omvormer, namelijk micro-omvormers.

Maximum Power Point tracking

Een MPP-tracker (Maximum Power Point Tracker) helpt een omvormer om continu de optimale verhouding tussen spanning en stroom van een zonnepaneel te onttrekken. Dit kan per string of per zonnepaneel gebeuren (dit gebeurt bij micro's). Dit zorgt voor het maximale rendement. 

Maar hoe doet uw omvormer dit? 

Om het maximale vermogen uit zonnepanelen te kunnen halen, "zoekt" de omvormer van de zonnepanelen continu de optimale verhouding tussen stroom en  spanning in de zonnepanelen op. 

De trackers zorgen ervoor dat er steeds een optimaal punt is, een maximaal power-point, waarop het hoogste output (watts) wordt behaald. Dit punt van maximale vermogensafgifte verschuift gedurende de dag. Het is niet een vaststaand punt. Vandaar het woord 'tracking'.

De hoeveelheid spanning en stroom, die door de zonnepanelen loopt, varieert immers gedurende de dag. 

Zulke variaties worden veroorzaakt door de stand van de zon en diverse weersomstandigheden, welke gedurende de dag steeds anders zijn. Factoren zoals bewolking, de lichtsterkte en de temperatuur verschillen op elk moment. Deze factoren zorgen ervoor dat de productie van de zonnepanelen wordt beïnvloed en daarvoor is een goed systeem met MPP-trackers nodig.

De werking van een MPP-tracker

De MPP-tracker zoekt elke paar seconden, naar het optimale punt tussen stroom en spanning. MPP-tracking in de omvormer zorgt dat de spanning (Volt, aangeduid met V) en de stroom (Ampère, aangeduid met I) in het zonnepaneel steeds optimaal in balans is. Op deze manier behaalt u het beste rendement uit de zonnepanelen. 

Als de stroom of spanning iets afwijkt, zijn trackers nodig om de spanning (V) en/of de stroom (I) te beïnvloeden, zodat het vermogen (Watt, output) zo groot mogelijk wordt. De string zonnepanelen (of het zonnepaneel bij micro's) worden zo steeds optimaal belast. 

Zo haalt uw omvormer steeds het maximale aantal Watts vermogen uit elk zonnepaneel. Daarmee is uw opbrengst maximaal. Op de productspecificaties van zonnepanelen wordt het gebied van de MPPT altijd als een tabel aangegeven, dit noemt men meestal de 'IV-curve'. 

Dit staat voor de Ampere (I) en Voltage (V) parabool.

String-omvormers en MPPT

String-omvormers hebben vaak meerdere MPP-trackers. Dat is erg belangrijk voor een optimaal rendement. Door de zonnepanelen in meerdere strings te verdelen en deze als aparte strings via MPPT aan te sluiten op de omvormer, creëren we parallel geschakelde strings in een serie geschakeld systeem. Zo regelen wij dat elke string zonnepanelen maximaal presteert.

Bovenstaande passen wij toe als uw zonnepanelen meerdere oriëntaties krijgen. Of als een paar zonnepanelen in de schaduw liggen. Op deze manier bent u verzekerd van een maximaal vermogen. 

Deze "afwijkende" zonnepanelen zetten we in een eigen string. Dit zorgt ervoor dat de andere zonnepanelen geen negatieve invloed hebben van de beschaduwde string en haalt elke string een optimaal rendement. Best slim, die string-omvormer!

Een andere, iets duurdere, oplossing is kiezen voor een parallelschakeling met micro-omvormers. U plaatst dan een kleine omvormer per zonnepaneel en de zonnepanelen worden parallel geschakeld. Elke micro-omvormer heeft ook een eigen MPP tracker.

Eén of meerdere MPP trackers

Omvormers kunnen één of meerdere maximum power point tracking hebben. Bij twee MPP-trackers kunt u twee strings aansluiten. Bij drie MPP-trackers kunt u drie strings aansluiten. 

Hoeveel MPP-trackers u nodig hebt hangt mede af van het aantal zonnepanelen dat u wilt aanschaffen. Vanaf 10 zonnepanelen heeft u een omvormer met meerdere MPP-trackers nodig.

Bij de selectie van uw omvormer letten wij op de volgende punten:

  • Het aantal zonnepanelen
  • Het aantal dakvlakken.
  • Het aantal MPP-trackers in de omvormer.
  • Het 'bereik' van elke MPP-tracker moet hierbij altijd binnen het voltage van de string zonnepanelen liggen. 

De keuze voor de juiste omvormer, vaak met één of meer MPP trackers, is essentieel voor een optimale opbrengst van de zonnepanelen en een goed financieel rendement.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Veelgestelde vragen

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Wat is de betekenis van MPP of MPPT?
+
-
Hoe kan ik twee MPP-trackers gelijkmatig belasten?
+
-

Wij helpen u graag

Heeft u professioneel advies nodig over het juiste type systeem? Of wilt u zeker weten dat uw dak geschikt is voor zonnepanelen?

Onze experts geven u graag advies!

Doe de gratis dakcheck