Werking micro-omvormers zonnepanelen

Geschreven door Jildert Schat12 september 2023 · Leesduur 4 min

Micro-omvormers of parallelschakelingen worden steeds vaker toegepast bij zonnepanelen. Kiezen voor parallel is echter duurder. In welke situatie kiest u voor micro's en wanneer niet?

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Hoe werken micro-omvormers?

Micro-omvormers zijn een stuk kleiner dan conventionele omvormers. Ze worden op het dak achter uw zonnepanelen gemonteerd. Elk paneel krijgt zijn eigen kleine omvormer. 

De zonnepanelen worden als 'parallelschakeling' geplaatst. Elk zonnepaneel functioneert daarmee zelfstandig als een eigen unit. 

Dit biedt in bepaalde situaties voordelen ten opzichte van conventionele string-omvormers.

8 voordelen van micro-omvormers

Het voordeel ten opzichte van string-omvormers is dat alle zonnepaneel  onafhankelijk van elkaar functioneren.

 • De stroom wordt omgevormd van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC) per zonnepaneel. 
 • De zonnepanelen kunnen elkaar niet negatief beïnvloeden.
 • Schaduwmanagement per zonnepaneel.
 • Vanaf het dak loopt er nog maar één kabel naar uw meterkast. 
 • Online monitoring per zonnepaneel. 
 • Er is geen centrale omvormer en dus geen 'single point of failure'. 
 • Het voltage in de verzamelkabel op het dak blijft laag (230V). 
 • Minimale warmteproductie: veiligheid en uithoudingsvermogen nemen toe. 

Wanneer kiest u voor micro-omvormers?

In onderstaande situaties zijn micro-omvormers aan te raden. 

 • U plaatst een zeer klein systeem 2-4 panelen. String-omvormers zijn daarvoor niet beschikbaar of te duur.
 • U verdeelt de zonnepanelen over meer dan twee dakvlakken of de zonnepanelen krijgen meer dan twee oriëntaties. Tot en met twee dakvlakken (zelfs met een beetje schaduw) is een string-omvormer vaak gunstiger.
 • U heeft een dak met veel te veel schaduw gedurende de dag. Een beetje schaduw alleen in de ochtend of namiddag kan prima met een string-omvormer worden gemanaged.

ZelfOpwekken.nl raadt u alleen een parallel-schakeling aan, wanneer het financieel meer oplevert dan de extra kosten.

Ten opzichte van power-optimizers werken micro-omvormers altijd beter. U kunt hier meer lezen over deze verschillen.

Wanneer kiest u niet voor micro-omvormers?

De extra kosten moeten natuurlijk wel opwegen tegen de extra opbrengst die het systeem levert. 

In onderstaande situaties zijn micro-omvormers niet aan te raden. 

 • Bij grote systemen waar slechts een paar panelen overdag op een bepaald moment wat schaduw vangen. Zonnepanelen en string-omvormers zijn tegenwoordig uitstekend uitgerust om met een beetje schaduw om te gaan.
 • Als anderen u hebben verteld dat een parallel systeem altijd beter is. Dit is gewoon niet waar.
 • Als u bang bent gemaakt dat uw zonnepanelen productiefouten bevatten of kunnen uitvallen. Investeer in dit geval liever in de kwaliteit van een andere leverancier en een betrouwbaar merk zonnepaneel.
 • Als u de zekerheid wilt van een onderhoudsvrij systeem op lange termijn. Onderhoud uitvoeren aan uw systeem is normaal. Dit is bij een string-omvormer veel makkelijker. Houd er rekening mee dat zonnepanelen monteurs schaars zijn. Onderhoud uitvoeren achter een zonnepaneel op het dak is stukken lastiger dan binnen in uw woning (veel sneller). 
 • Als u dagelijks per paneel de opbrengst wilt kunnen monitoren. U heeft daar niets aan, want de opbrengst fluctueert gedurende dag, elke dag, gedurende de seizoenen. Het gaat om de opbrengst van uw hele systeem op jaarbasis. Ook productgaranties worden hierop afgegeven.

Wat heeft u echt nodig?

Onze experts maken schaduwberekeningen voor uw dak om te bepalen welk systeem het beste rendement levert. Interesse? Ontvang gratis uw voorstel binnen 5 werkdagen.

Gratis voorstel aanvragen

Wat is een parallelschakeling?

Een micro-omvormer vormt de stroom om per zonnepaneel. Elk zonnepaneel produceert hiermee onafhankelijk stroom en staat los van de andere zonnepanelen. De zonnepanelen kunnen elkaar niet meer negatief beïnvloeden. Ook loopt het voltage niet hoger op dan 230 Volt.

Hoe werkt een micro-omvormer?

Elke micro-omvormer functioneert zelfstandig. Het zonnepaneel produceert 35-40 Volt gelijkstroom (DC) en de micro maakt daar 230 Volt wisselstroom (AC). MPPT tracking vindt per zonnepaneel plaats.

Wisselstroom is geschikt voor uw meterkast en al uw apparaten thuis. U krijgt dus geen centrale string-omvormer meer in huis. Alles wordt per paneel geregeld.

De verzamelkabel

De micro-omvormers leveren hun stroom aan een verzamelkabel op het dak. Deze verzamelkabel wordt vanaf het dak direct op uw meterkast aangesloten. Hierdoor loopt dus maximaal 230 Volt op uw dak. De kabel wordt aangesloten op een vrije groep, deze is bij ons standaard inbegrepen bij de montage. 

Wij willen nogmaals benadrukken dat Optimizers wel een string-omvormer krijgen. Daarom functioneren optimizers gedeeltelijk als serie-schakeling. Optimizers zijn geen echte parallel-schakeling

Welke micro-omvormers leveren wij?

ZelfOpwekken.nl biedt u de beste kwaliteit micro-omvormers op de markt. 

Wij leveren Enphase micro-omvormers met 25 jaar productgarantie. Enphase is wereldwijd de nummer 1 op het gebied van micro's.

Daarnaast leveren wij ook micro-omvormers van APsystems. Deze producent garandeert kostenefficiëntie, terwijl er optimaal vermogen en efficiëntie uit elk zonnepaneel wordt gehaald. APsystems is de nummer 2 ter wereld.

Zijn zonnepanelen of omvormers belangrijker?

Kiezen voor een hoge opbrengst begint bij hoge kwaliteit zonnepanelen. Het is efficiënter en rendabel om te kiezen voor goede zonnepanelen en een goed legplan, dan om zomaar te kiezen voor een parallel systeem.

U heeft dus een goed legplan ontwerp nodig voor uw dak. Als uw dak, de oriëntatie(s), het aantal panelen en de schaduw zones in kaart zijn gebracht, kiezen we het type omvormer, dat het beste bij de situatie past.

U kunt onze producten hier bekijken en de specificaties downloaden.

Gegarandeerd goed!

Wij leveren premium zonnepanelen van Q CELLS. Deze zonnepanelen hebben een uitstekende kwaliteit, tegen een zeer scherpe prijs. En deze gerenommeerde producent biedt 25 jaar productgarantie.

Gratis offerte op maat

Doet u ook gratis een aanvraag? Wij regelen daarna alles van A tot Z voor u. Van goed advies, premium producten tot het terugvragen van de 21% BTW.

Door onze vakkundige werkwijze en uitstekende garanties, hoeft zich bij ons niet onnodig te beschermen tegen slecht geplaatste zonnepanelen, mogelijke productiefouten in het zonnepaneel of slecht presterende zonnepanelen. 

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Veelgestelde vragen

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Hoe worden de micro-omvormers van mijn zonnepanelen aangesloten op de meterkast?
+
-
Hoe werkt een micro-omvormer in een zonnesysteem?
+
-
Wat is het verschil tussen zonnepanelen met micro-omvormers of optimizers?
+
-

Kies een kennisbank categorie

Zonnepanelen

Offerte op maat voor uw woning? 

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!