kennisbank zonnepanelen

Werking micro-omvormers zonnepanelen

Geschreven door Jildert Schat8 januari 2022 · Leesduur 4 min

Micro-omvormers worden steeds vaker toegepast bij zonnepanelen. Micro-omvormers vormen de stroom om per zonnepaneel. De zonnepanelen worden als parallelschakeling geplaatst en dat kan voordelen bieden ten opzichte van de conventionele string-omvormers. Maar het is ook duurder. In welke situatie kiest u voor micro's en wanneer niet?

Hoe werken micro-omvormers?

Micro-omvormers zijn een stuk kleiner dan conventionele omvormers. Ze worden op het dak achter uw zonnepanelen gemonteerd.

Als u kiest voor micro-omvormers worden de zonnepanelen als parallel-schakeling geplaatst. Elk paneel krijgt zijn eigen kleine omvormer. Elk zonnepaneel functioneert daarmee zelfstandig als een eigen unit.

Schaduw op een paneel heeft geen negatieve invloed meer op de rest van het systeem. Zelfs als er een paneel of een micro-omvormer stuk gaat, dan blijven alle andere zonnepanelen maximaal stroom leveren. 

Elk zonnepaneel presteert optimaal en functioneert 100% onafhankelijk van de andere zonnepanelen.

De 8 grote voordelen van micro-omvormers

Het voordeel ten opzichte van string-omvormers is dat de zonnepanelen zelfstandig en onafhankelijk van elkaar functioneren en elkaar nooit meer negatief kunnen beïnvloeden. Ook neemt de veiligheid toe.

  • Parallel-schakeling zonnepanelen: de stroom wordt per zonnepaneel omgevormd van DC naar AC. 
  • Er is geen centrale omvormer en dus geen 'single point of failure'. 
  • Minimale warmteproductie: het voltage in de verzamelkabel op het dak blijft laag (230V). 
  • Veiligheid en uithoudingsvermogen nemen toe. 
  • Vanaf het dak loopt er nog maar één kabel naar uw meterkast. 
  • Online monitoring per zonnepaneel. 
  • Schaduwmanagement per zonnepaneel. 
  • Optimale prestaties per zonnepaneel. 

Hoe geschikt is uw dak?

Wij maken altijd een schaduwberekening om te bepalen welk type omvormer meer rendement levert. 

Ontvang binnen 5 werkdagen een uitgewerkt voorstel.

Gratis voorstel aanvragen

Micro-omvormers: parallelschakeling

Uw micro-omvormer maakt per zonnepaneel van de 35 à 40 Volt die elk zonnepaneel levert 230 Volt wisselstroom. Dit voltage is geschikt voor al uw apparaten thuis. 

Alle micro-omvormers worden verbonden aan een (AC) verzamelkabel op het dak. Er loopt maximaal 230 Volt doorheen. De verzamelkabel wordt direct op uw meterkast aangesloten met een vrije groep. U krijgt bij micro's dus geen centrale string-omvormer meer in huis. 

Omdat er vaak misverstanden over bestaan, willen wij hier nogmaals benadrukken dat Optimizers altijd een string-omvormer nodig hebben. Daarom vormen power-optimizers een serie-schakeling en vormen zij dus geen echte parallel-schakeling. 

Welke micro-omvormers leveren wij?

ZelfOpwekken.nl biedt u de beste kwaliteit micro-omvormers op de markt. 

Wij leveren Enphase micro-omvormers met 25 jaar productgarantie. Enphase is wereldwijd de nummer 1 op het gebied van micro's.

Daarnaast leveren wij ook micro-omvormers van APsystems. Deze producent garandeert kostenefficiëntie, terwijl er optimaal vermogen en efficiëntie uit elk zonnepaneel wordt gehaald. APsystems is de nummer 2 ter wereld.

Wanneer kiest u voor micro-omvormers?

De meerkosten van zonnepanelen plaatsen als een parallelschakeling zijn aanzienlijk. Deze extra kosten moeten dan natuurlijk wel opwegen tegen de extra opbrengst die het systeem levert. 

ZelfOpwekken.nl raadt u een parallel-schakeling aan, wanneer het u meer oplevert dan het verschil in kosten.

In bepaalde situaties zijn micro-omvormers zeker aan te raden. Heeft u bijvoorbeeld een dak met veel schaduw gedurende de dag? Dan kan kiezen voor micro's juist gunstiger zijn dan een serieschakeling.

Ook als u een klein systeem (bij)plaatst, bieden micro-omvormers vaak uitkomst.

Verdeeld u de zonnepanelen over meer dan twee dakvlakken, of hebben de zonnepanelen meer dan twee oriëntaties? Ook dan bieden micro-omvormers uitkomst.

Ten opzichte van power-optimizers hebben micro-omvormers ook een aantal voordelen. U kunt hier meer lezen over de verschillen tussen Micro-omvormers en Power-optimizers? 

Hoe geschikt is uw dak?

Ontvang binnen 5 werkdagen een uitgewerkt voorstel voor een compleet systeem inclusief BTW-teruggave service.

Gratis voorstel aanvragen

Welke zonnepanelen leveren wij?

Kiezen voor een hoge opbrengst begint bij hoge kwaliteit zonnepanelen en een goed legplan ontwerp. Wij leveren premium zonnepanelen van Q CELLS. Deze zonnepanelen hebben een uitstekende kwaliteit, tegen een zeer scherpe prijs. En deze gerenommeerde producent biedt 25 jaar productgarantie.

U kunt onze zonnepanelen en producten hier bekijken en de productspecificaties downloaden.

Gegarandeerd goed!

Doet u ook gratis een aanvraag? Wij regelen daarna alles van A tot Z voor u. Van goed advies, premium producten tot het terugvragen van de 21% BTW.

Door onze vakkundige werkwijze en uitstekende garanties, hoeft zich bij ons niet onnodig te beschermen tegen slecht geplaatste zonnepanelen, mogelijke productiefouten in het zonnepaneel of slecht presterende zonnepanelen. 

Ook een goed voorstel op maat? 

Reeds 8.336 klanten! Klaar binnen 60 seconden

Meer kennisbank onderwerpen