Zonnepanelen en de fasering van uw meterkast

Geschreven door Jildert Schat2 maart 2023 · Leesduur 6 min

Installeert u zonnepanelen en een omvormer van meer dan 5.750 Wp vermogen? Dan gaat u gebruik maken van een 3 fasen omvormer. Uw woning heeft dan een 3-fasen aansluiting en meterkast nodig. Wilt u uw netaansluiting vergroten van 1 fase naar 3 fasen én een 3 fasen meterkast plaatsen? 

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Heb ik een 1 fase of een 3 fasen meterkast?

Een 1 fase aansluiting herkennen

Veel huizen zijn op het elektriciteitsnet aangesloten met een 1 fase aansluiting. Het betekent simpelweg dat er één fasedraad van 230 volt (V) uw huis binnenkomt.

Op de elektriciteitsmeter in uw meterkast staat:
220/230 volt of 220/230V
vermeld. 


Een 3 fasen aansluiting herkennen

Bij een 3 fasen netaansluiting komen er drie fasekabels van elk 230 volt binnen. U kunt een 3 fasen netaansluiting herkennen aan de 4 draden (3 fasen en 1 nuldraad) die uit de onderkant van uw groepenkast komen.

Een 3 fasen aansluiting heeft driemaal meer capaciteit dan een 1 fase aansluiting. 

Op de elektriciteitsmeter in uw meterkast staat: 
3x220/230V
of 380/400V vermeld. 

Heb ik een 1 fase of een 3 fasen meterkast?


3 fasen is geschikt voor grotere zonnepanelen-installaties én grotere apparaten. Er kan simpelweg meer stroom door 3 koperdraden dan door 1 koperdraad.

Aan deze symbolen herkent u ook of uw meterkast 1 fase of 3 fasen is.

Heb ik een 1 fase of een 3 fasen meterkast nodig?

Wilt u een 3 fasen omvormer aansluiten? Dan heeft u een 3 fasen meterkast (en 3 fasen netaansluiting) nodig. 

Een 3 fasen omvormer kan niet op een 1 fase meterkast worden aangesloten. U zult dan eerst uw netaansluiting moeten laten verzwaren door uw netbeheerder. 

Een 1 fase omvormer kan wel probleemloos op een 3 fasen meterkast worden aangesloten. Meer informatie over het aansluiten.

Wij kunnen tijdens uw installatie wel een 3 fasen meterkast voor u plaatsen. Hiervoor worden meerkosten gerekend, vraag ernaar bij uw aanvraag.

Van 1 fase naar 3 fasen: uw netaansluiting laten verzwaren 

U kunt uw netaansluiting door uw netbeheerder laten verzwaren. U regelt dit direct met uw netbeheerder. Zij brengen hiervoor kosten in rekening. 

Het verzwaren van uw aansluiting aan het stroomnet betekent in wezen dat uw aansluiting vanaf de straat naar uw woning wordt vergroot/uitgebreid. 

Deze werkzaamheden dienen voorafgaand aan de installatie te zijn afgerond. 

Wilt u weten of dit nodig is of niet?

Geen zin in gedoe? Doe gratis een aanvraag en stuur ons een foto van uw meterkast, dan vertellen wij u of dit in uw situatie nodig is of niet.

Wat is een 1 fase aansluiting?

Een 1 fase aansluiting is geschikt voor een klein huishouden met alle standaard apparaten. Ook voor een installatie van een klein aantal zonnepanelen is een 1 fase aansluiting geschikt. 

Wat is een 3 fasen aansluiting?

Een driefasige aansluiting is geschikt voor grote apparaten met een hoger stroomverbruik. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische kookplaat, een infrarood-sauna of elektrisch rijden/laden. 

Wilt u een groter aantal zonnepanelen plaatsen? Dan plaatst u meer vermogen en levert u meer stroom terug aan het net. Daarom heeft u een 3 fasen omvormer nodig. Deze kan worden geplaatst als u ook een 3 fasen aansluiting heeft.

Lees verder of vraag gratis voorstel aan

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten! 

Zonnepanelen en 3 fasen meterkast plaatsen

Voor het installeren van 1-fase omvormers is uw netaansluiting verzwaren niet noodzakelijk. Soms is het verzwaren van de hoofdschakelaar of hoofdzekering voldoende. Toch willen steeds meer klanten dit nu alvast laten doen -- ook met het oog op de toekomst. Dat is ook altijd aan te raden.

Steeds meer apparaten worden elektrisch. En naarmate u minder gas gaat gebruiken, zal uw stroomverbruik thuis toenemen. Daarom is zonne-energie financieel extra aantrekkelijk. En het plaatsen van meer zonnepanelen ook.

Laat u uw netaansluiting vergroten? Tijdens de installatie van uw zonnepanelen kunnen wij ook een 3 fasen meterkast plaatsen. Hier zijn wel wat meerkosten aan verbonden, maar omdat we toch langskomen voor de installatie bent u voordelig uit. Alle werkzaamheden worden namelijk ineens verricht. En dat scheelt weer.

Bovendien staan deze kosten op dezelfde factuur, hetgeen het indienen van uw BTW-teruggave versimpelt. Het terugvragen van de BTW, die u betaalt over de kosten om de meterkast te verzwaren, is vaak mogelijk. Voorwaarde is dat de verzwaring nodig was voor het plaatsen van de set zonnepanelen. Nog een argument voor meer zonnepanelen.

Voordelen en nadelen netaansluiting verzwaren

Het verzwaren van het net voor zonnepanelen wordt de komende jaren een steeds belangrijker thema. Door het verzwaren van uw eigen netaansluiting draagt u bij aan een stabieler stroomnet. 

Het is natuurlijk ook voordelig, simpelweg omdat u meer stroom zelf kunt opwekken. De goedkoopste stroom is (en blijft) de stroom die u zelf opwekt en niet meer hoeft in te kopen. 

Investeren in meer zonnepanelen en een 3 fasen aansluiting is dus het overwegen zeker waard. Mits u daarvoor genoeg ruimte op uw dak beschikbaar hebt natuurlijk. 

De energieprijzen rijzen de pan uit. En hoe hoger de energieprijzen worden, hoe waardevoller uw zelf opgewekte stroom wordt. Elke zelf opgewekte kilowattuur stroom telt mee!

Voor de financiering hoeft u het niet meer te laten. Wij bieden u voor de financiering zeer rendabele oplossingen.

Houd wel rekening met de eenmalige aansluitkosten van de netbeheerder en dat u voor een 3 fasen aansluiting extra vastrechtkosten betaalt. U ziet deze vastrechtkosten terug op uw energierekening.

Minder gas? Dat betekent meer stroom gebruiken

Met een 3 fasen aansluiting bent u goed voorbereid op de toekomst. Als u minder gas wilt gaan gebruiken, betekent dat in de praktijk dat u meer stroom zult gaan gebruiken. En als u die stroom zelf opwekt, bent u veel voordeliger uit.

Als de gasprijzen stijgen, worden ook de stroomprijzen hoger. Dat komt omdat fossiele stroom nog steeds met of gas of steenkool wordt opgewekt.     

De hoge energieprijzen maken meer zelf opwekken met zonnepanelen dus nóg aantrekkelijker. Elke kWh zonnestroom die u zelf opwekt en verbruikt is winst. 

En met een 3 fasen meterkast kunt u meer stroom zelf opwekken. U kunt ook grotere apparaten met meer vermogen aansluiten. 

Gaat u de komende jaren elektrisch verwarmen of koken? En denk ook eens aan een laadpaal of een elektrische boiler. Daarmee kunt u uw gasverbruik en uw energiekosten flink reduceren, zeker met eigen zonnestroom. 

Met zonnepanelen zullen uw energiekosten gegarandeerd dalen. Daarom overwegen veel mensen nu om alvast extra zonnepanelen te plaatsen. 

Meterkast vervangen en BTW terugvragen

Wanneer u zonnepanelen neemt, kunt u de 21% BTW terugvragen over alle benodigde kosten. De materiaal- en montagekosten voor de meterkast kunt u in veel gevallen ook opvoeren voor de BTW teruggave. Voorwaarde is dat deze kosten nodig waren voor het plaatsen van de zonnepanelen.

Een andere voorwaarde is dat u deze extra kosten ineens als een compleet pakket aanlevert wanneer de teruggave wordt geregeld bij de Belastingdienst. Wij nemen de kosten voor u mee op de factuur. Onze partner de Centrale BTW teruggave helpt u daarna verder en kan u hier meer over vertellen.

Later zonnepanelen bij plaatsen

Veel mensen geven aan later zonnepanelen bij te willen plaatsen. Dat is echter technisch lastig en het is financieel nooit gunstig voor u. In de praktijk zult u altijd een tweede losse set erbij moeten plaatsen. Dat is mogelijk, maat het is veel gunstiger om direct meer zonnepanelen te plaatsen -- een goede optie is de aanschaf laten financieren

Financieel 

Nu alvast een grotere string-omvormer nemen is duurder en onverstandig. Maar ook met micro-omvormers is het veel gedoe om zonnepanelen bij te plaatsen.

Het aandeel van de montagekosten is substantieel op het totaalbedrag van uw systeem. Het scheelt dus flink als u maar één keer de installatiekosten hoeft te betalen. Bovendien kunt u de 21% BTW maar één keer terugvragen. U krijgt bij de tweede keer de BTW over de materiaal en installatiekosten niet terug.

Technisch lastig 

Zonnepanelen zullen in de toekomst afwijken in formaat, kleur en vermogen van de set die u nu plaatst. Voor een optimaal renderend systeem met een string-omvormer zullen alle zonnepanelen in dezelfde string exact hetzelfde moeten zijn. 

Het wordt niet alleen lelijk qua uitstraling. Ook technisch zullen de zonnepanelen onderling niet optimaal samenwerken. De installateurs moeten opnieuw het dak op. Dat kost veel tijd en dus veel geld. De kans dat het scheef op het dak ligt of anderszins afwijkt is ook groot.

Het vermogen van de omvormer(s) wordt bij uw installatie afgestemd op de set zonnepanelen en op de meterkast. 

Vraag hier uw gratis voorstel aan en overleg wat het beste is met uw adviseur.

Hoe geschikt is uw dak?

Hoeveel zonnepanelen passen er op uw dak en wat kost een complete installatie? Ontvang binnen 5 werkdagen vrijblijvend een uitgewerkt voorstel van ZelfOpwekken.nl.

Ik wil ook een voorstel

FAQ’s

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Wat is het Aarden van Zonnepanelen?
+
-
Wat is een ZPO pv-verdeler?
+
-

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Gratis voorstel aanvragen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!