Zonnepanelen ontwerpen voor meerdere dakvlakken

Geschreven door Jildert Schat8 januari 2021

Heeft uw dak meerdere dakvlakken die geschikt zijn voor zonnepanelen? Dan kunt u meer zonnepanelen kwijt en dat is vaak gunstig voor uw rendement. 

Op deze pagina leest u meer over het ontwerpen van een zonnestroomsysteem voor meerdere dakvlakken en waar u rekening mee moet houden.

Welke richting is voor zonnepanelen het best?

Zonnepanelen richting het zuiden installeren, levert de meeste opbrengst per vierkante meter zonnepaneel. Toch leveren zonnepanelen op andere oriëntaties ook zeer goede prestaties. 

Door meerdere dakvlakken te combineren kunt u vaak een beter rendement behalen dan alleen zonnepanelen richting het zuiden installeren. 

Hoe kan dat? De reden is simpelweg omdat u per vierkante meter meer zonnecellen plaatst. U installeert meer Wp-vermogen (Wattpiek).

Wanneer u meer dakvlak bedekt met zonnepanelen, al hebben de zonnepanelen een andere oriëntatie dan Zuid, bedekt u meer vierkante meter met zonnecellen. Zoals bijvoorbeeld op uw dak en dakkapel.  

U plaatst meer vermogen en dus wekt u meer op.

Zonnepanelen plaatsen op twee dakvlakken

Met een Oost-West oriëntatie kunt u vaak meer opbrengst behalen dan een Zuid-oriëntatie. Niet altijd, maar vaak wel. Meer zonnepanelen plaatsen betekent meer vermogen (Wattpiek) en meer opbrengst. En daar gaat het om.

Met vier zonnepanelen richting West en vier zonnepanelen richting Oost produceert u gegarandeerd meer stroom dan met zes gelijke zonnepanelen richting Zuid. 

Dit principe geldt zowel bij schuine als bij platte daken. Bij platte daken geldt als bijkomend voordeel dat de rij-afstand van een zuidopstelling wegvalt. U plaatst de hoge zijdes mooi tegen elkaar aan en dan kunt u meer zonnepanelen kwijt. 

Uiteraard dienen we hier van tevoren bij het ontwerp rekening mee te houden. Met name de verdeling van het systeem en ook de keuze van de juiste omvormer is van belang. Als u bij ons een aanvraag doet, regelen wij alles voor u.

Een slim zonnepanelen ontwerp is essentieel

U kunt niet overal zomaar zonnepanelen plaatsen. Er zijn nogal wat afwegingen die we van tevoren moeten maken. Bijvoorbeeld hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, de wettelijke marges, de erfgrens, type dakbedekking en de goot, waar rekening mee gehouden moet worden. 

Hier ondersteunen wij u uiteraard graag bij.

Doordat onze experts en adviseurs over de juiste kennis en middelen beschikken, houden wij bij het ontwerp van de installatie overal rekening mee. Zo garanderen wij dat u kunt genieten van een maximale opbrengst en een goed renderend systeem. 

Als u onze postcode check doet, bekijken onze adviseurs uw dak en sturen wij een uitgewerkt voorstel met het juiste type omvormer en een legplan naar u toe.

Wij helpen u graag

Heeft u professioneel advies nodig over het juiste type systeem?
Onze experts geven u graag advies!  

Omvormer selectie en verdeling van strings

Met de huidige generatie string-omvormers is het goed mogelijk om uw zonnepanelen te verdelen over twee dakvlakken

De string-omvormer heeft twee MPP-trackers (ingangen). Uw zonnepanelen worden als twee aparte strings aangesloten en zo kan de omvormer uw opbrengst maximaliseren. 

Deze functie is ideaal voor verschillende situaties. Wanneer wij zonnepanelen plaatsen met een Oost-West opstelling verdelen we de panelen in twee strings. Ook bij een combinatie van plat dak met een schuin dak biedt deze functie uitkomst. 

Wanneer op de ene kant van een dak meer schaduw valt, zullen wij de zonnepanelen ook in twee strings aansluiten en zo de negatieve invloed beperken.

Wilt u meer dan twee dakvlakken benutten of heeft u gedurende de dag veel schaduw? Of betreft het een klein systeem? Dan kunt u gebruik maken van micro-omvormers om een goed rendement te behalen. Dit is wel iets duurder. Daarom kijken wij eerst of de situatie ook met string-omvormers kan worden gemanaged. 

Wat het beste is voor uw situatie bepalen onze experst bij het systeem ontwerp.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten! 

Kies een kennisbank categorie

Zonnepanelen