kennisbank zonnepanelen

Capaciteit omvormer bepalen

Geschreven door Jildert14 februari 2021 · Leesduur 4 min

De capaciteit van uw omvormer(s) moet goed worden afgestemd op de totale capaciteit van uw zonnepanelen. Het vermogen van de omvormer wordt aangeduid in Watt, het vermogen van uw zonnepanelen in Wattpiek.

Capaciteit omvormer(s)

Hoe meer zonnepanelen u plaatst, hoe groter de capaciteit van uw omvormer wordt. Een string-omvormer groeit mee in vermogen en dit gebeurt in sprongetjes. 

Wanneer u voor micro-omvormers kiest, plaatst u per zonnepaneel één omvormer extra. 

Voor beide types geldt, dat er 1 fase of 3 fase uitvoeringen beschikbaar zijn. 

Wat voor u het beste rendement levert, is afhankelijk van meerdere factoren. 

Bij het bepalen van het beste type omvormer voor uw situatie, houden wij rekening met het aantal zonnepanelen, het aantal dakvlakken, de verdeling van de zonnepanelen over het dak / de dakvlakken en de schaduw. Ook de fasering van uw meterkast-aansluiting kan tenslotte een rol spelen.

Vraag vrijblijvend een voorstel aan en ontvang professioneel advies voor uw woning van onze experts.

Afwijkend vermogen omvormer

Het vermogen van de zonnepanelen wordt weergegeven in Wattpiek. Dit piek-vermogen is vastgesteld onder test-omstandigheden. Deze ideale omstandigheden halen wij in Nederland echter niet vaak of slechts heel kort.

Het wattage van de omvormer moet goed worden afgestemd op het aantal zonnepanelen, de verdeling van de zonnepanelen, het aantal dakvlakken en de oriëntatie van uw dak(en). 

ZelfOpwekken.nl kiest veelal voor een premium string-omvormer die een iets kleiner wattage (capaciteit) heeft dan het totale Wattpiek vermogen van de zonnepanelen. Het vermogen is meestal 10%-20% kleiner dan het totale Wp van alle zonnepanelen. Doordat wij een iets kleinere omvormer kiezen, zorgen we dat uw omvormer continu hard werkt. Op elk moment van de dag en met alle lichtcondities. Op jaarbasis produceert u hierdoor meer kWh stroom.

Voorbeeld: een pv-installatie van 2.800 Wp kan prima toe met een omvormer van 2.500 Watt. Als de zonnepanelen niet pal op Zuid gericht staan, maar op Oost of West gericht zijn, kan een nog kleinere omvormer soms ook voldoen. 

Zoals gezegd: wat het beste is, wordt per situatie bekeken en beoordeeld. 

Hoe geschikt is uw dak?

Ontvang binnen 5 werkdagen een uitgewerkt voorstel voor een compleet systeem inclusief BTW-teruggave service.

Gratis voorstel aanvragen

Omvormer vermogen dimensioneren

Door te overdimensioneren gaat uw omvormer efficiënter stroom opwekken. Omvormers werken het best (het meest efficiënt) als ze continu hard kunnen werken. Wij adviseren string-omvormers daarom vaak vanaf 20% kleiner dan het totale Wp van alle zonnepanelen bij elkaar opgeteld. 

Dit noemen we het overdimensioneren van de omvormer. 

Dimensioneren passen wij vaak toe bij andere oriëntaties dan Zuid, zoals bijvoorbeeld Oost, West of Oost-West opstellingen.

Een kleiner vermogen omvormer kiezen lijkt misschien gek. Dit heeft echter twee grote voordelen voor uw jaarlijkse stroomproductie.

1. Uw systeem start eerder op en schakelt later uit. 

2. Bij lagere lichtcondities presteert het systeem beter.

Let op! Op de allerhoogste piek, tijdens het middaguur op de mooiste dagen, wordt uw productie dan wel wat gelimiteerd. Dit noemen we aftoppen, maar toch levert overdimensioneren op jaarbasis meer stroomproductie op. 

U 'mist' bij het aftoppen weliswaar een beetje stroomproductie in de piek, maar u oogst juist weer meer stroom op momenten dat de zon minder intens is. Dat komt vaker voor in Nederland en daarom produceert u meer. 

Zo garanderen wij altijd dat u geniet van een maximaal rendement.

Gratis voorstel aanvragen

Reeds 8.336 klanten! Klaar binnen 60 seconden