De capaciteit van uw omvormer(s) moet goed worden afgestemd op de totale capaciteit van uw zonnepanelen. Het vermogen van de omvormer wordt aangeduid in Watt, het vermogen van uw zonnepanelen in Wattpiek.
Ook verdienen met zonnepanelen?
Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.
Capaciteit omvormer(s)
Hoe meer zonnepanelen u plaatst, hoe groter de capaciteit van uw omvormer wordt. Een string-omvormer groeit mee in vermogen en dit gebeurt in sprongetjes.
Wanneer u voor micro-omvormers kiest, plaatst u per zonnepaneel één omvormer extra.
Voor beide types geldt, dat er 1 fase of 3 fase uitvoeringen beschikbaar zijn.
Wat voor u het beste rendement levert, is afhankelijk van meerdere factoren.
Bij het bepalen van het beste type omvormer voor uw situatie, houden wij rekening met het aantal zonnepanelen, het aantal dakvlakken, de verdeling van de zonnepanelen over het dak / de dakvlakken en de schaduw. Ook de fasering van uw meterkast-aansluiting kan tenslotte een rol spelen.
Vraag vrijblijvend een voorstel aan en ontvang professioneel advies voor uw woning van onze experts.
Afwijkend vermogen omvormer
Het wattage van de omvormer moet correct worden afgestemd op het aantal zonnepanelen, de verdeling van de zonnepanelen, het aantal dakvlakken en de oriëntatie van uw dak(en).
Wij selecteren vaak een string-omvormer met een iets kleiner wattage dan het totale Wattpiek vermogen van de zonnepanelen. Waarom? Op jaarbasis produceert u hierdoor meer kWh stroom.
Dat zit zo: Het Wattpiek-vermogen van de zonnepanelen die u koopt wordt in de fabriek vastgesteld onder test-omstandigheden. Deze ideale omstandigheden halen wij in Nederland niet zo vaak of slechts heel kort.
Doordat wij een iets kleinere omvormer selecteren, zorgen we dat de omvormer altijd hard werkt. Op elk moment van de dag - ook met bewolking en lagere lichtcondities.
Voorbeeld: een pv-installatie van 2.800 Wp kan prima toe met een omvormer van 2.500 Watt. Als de zonnepanelen niet pal op Zuid gericht staan, maar op Oost of West gericht zijn, kan een nog kleinere omvormer soms ook voldoen.
Het vermogen van de omvormer is daarom idealiter vaak 10%-20% kleiner dan het totale Wp-vermogen van alle zonnepanelen. Onze experts beoordelen kosteloos voor u, wat het beste is voor uw situatie.
Omvormer vermogen dimensioneren
Door te overdimensioneren gaat uw omvormer efficiënter stroom opwekken. Omvormers werken het best (het meest efficiënt) als ze continu hard kunnen werken. Wij adviseren string-omvormers daarom vaak vanaf 20% kleiner dan het totale Wp van alle zonnepanelen bij elkaar opgeteld.
Dit noemen we het overdimensioneren van de omvormer.
Dimensioneren passen wij vaak toe bij andere oriëntaties dan Zuid, zoals bijvoorbeeld Oost, West of Oost-West opstellingen.
Een kleiner vermogen omvormer kiezen lijkt misschien gek. Dit heeft echter twee grote voordelen voor uw jaarlijkse stroomproductie.
1. Uw systeem start eerder op en schakelt later uit.
2. Bij lagere lichtcondities presteert het systeem beter.
Let op! Op de allerhoogste piek, tijdens het middaguur op de mooiste dagen, wordt uw productie dan wel wat gelimiteerd. Dit noemen we aftoppen, maar toch levert overdimensioneren op jaarbasis meer stroomproductie op.
U 'mist' bij het aftoppen weliswaar een beetje stroomproductie in de piek, maar u oogst juist weer meer stroom op momenten dat de zon minder intens is. Dat komt vaker voor in Nederland en daarom produceert u meer.
Zo garanderen wij altijd dat u geniet van een maximaal rendement.
Hoe geschikt is uw dak?
Hoeveel zonnepanelen passen er op uw dak en wat kost een complete installatie? Ontvang binnen 5 werkdagen vrijblijvend een uitgewerkt voorstel van ZelfOpwekken.nl.
Kies uw provincie
Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.
Populaire artikelen over omvormers
Veelgestelde vragen
Klik op de vraag om het antwoord te lezen.