Zonnepanelen huren of leasen

Geschreven door Anouk Baltus15 februari 2024 · Leesduur 4 min

Wilt u overstappen naar duurzame energie maar is de prijs een obstakel? Geen zorgen! Een zonnepanelensysteem hoeft niet in één keer een grote som te kosten. Huren of leasen biedt maandelijkse betalingen voor uw zonnesysteem. Ontdek de verschillen en krijg een eerlijk oordeel over de beste keuze. 

Huren is iets anders dan leasen

Heeft u even geen ruimte om de zonnepanelen uit eigen zak te betalen? Dan lijken zonnepanelen huren en leasen (duurzaam financieren) interessante opties. 

Bij leasen wordt u eigenaar en bij huren niet. 

  • Bij beide heeft u geen kosten vooraf.  
  • U betaalt per maand  
  • U bespaart direct op uw stroomkosten. 

Let op: huren is altijd duurder en lastiger bij verhuizen/verkoop woning. Sommige partijen noemen huren overigens leasen dus pas hierbij extra goed op. 

Het grote verschil zijn de kosten en dat u bij leasen direct eigenaar wordt en dat u met uw maanbedrag aflost. Bij huren betaalt u aan een bedrijf, wordt u niet direct eigenaar en u lost niks af. 

Dat leggen we hieronder verder uit.

Verschillen tussen huren en leasen

Huren Leasen
Eigenaar Het verhuurbedrijf blijft
gedurende de eigenaar van het
systeem.  
U bent direct eigenaar van het
 systeem. 
Looptijd 10-15 jaar 7-10 jaar
Gemiddelde maandlasten* €78,- € 75,-
Kosten overname systeem* Minimaal €900,- €0,-

*Voor een systeem van 10 zonnepanelen.


Bij beide financieringsopties heeft u geen kosten vooraf, betaalt u een maandelijks bedrag en u bespaart direct op uw stroomkosten. Echter is huren stukken duurder. De looptijd van deze contracten zijn doorgaans langer dan leasen. En de hoge overnamekosten na 10 jaar zorgen ervoor dat huren een minder aantrekkelijke optie is. 

U kunt bij ons géén zonnepanelen huren want: 

  • Bij huren zijn uw lasten hoger. 
  • Bij huren moet u na 10 jaar alsnog een hoog overnamebedrag betalen. 
  • Bij huren heeft u veel gedoe als u de woning binnen de looptijd wilt verkopen en/of als u het systeem wilt mee verhuizen (de addertjes onder het gras).

Via ZelfOpwekken.nl kunt u de investering geheel of gedeeltelijk laten financieren. U least daarna uw zonnepanelen. Met uw besparing betaalt u de investering af. Simpel en gegarandeerd goed geregeld.

Vergelijking kosten van zonnepanelen leasen of huren

Huren Leasen
Eigenaar €0,-    €0,- 
Looptijd €67,- €68,51
Gemiddelde maandlasten* €500 €0,-
Kosten overname systeem* €12.060 €5.754,84
Besparing na 25 jaar €23.515 €29.820,16

Die paar extra euro's per maand bij de leaseoptie lijken misschien verwaarloosbaar, maar over 25 jaar genomen maakt dit aanzienlijk verschil. U betaalt dit bedrag slechts 7 jaar, terwijl u bij het huurcontract 15 jaar lang de kosten draagt. Ook het overnamebedrag draagt bij aan de extra kosten van het systeem. 

Bent u benieuwd naar welke leaseregelingen mogelijk zijn voor uw situatie? Wij werken voor het aanbieden samen met het Nationale Warmtefonds. Zij bieden de laagste rente en zijn het meest flexibel qua leeftijd, inkomens en schulden om toch een lening te krijgen. 

Bekijk hier onze pagina over leningen voor zonnepanelen.  

Conclusie: wat is voordeliger huren of leasen?

Zonnepanelen kopen blijft de meest rendabele optie. Maar het leasen van zonnepanelen is een uitstekend alternatief. U betaalt een vast bedrag per maand en wordt direct eigenaar. Er is vooraf geen grote investering nodig en u betaalt aanzienlijk minder voor het systeem dan bij het huren van zonnepanelen. 

Wil u weten welke optie het beste bij uw situatie past? Vraag vandaag nog gratis en vrijblijvend een dakcheck aan en ontdek de mogelijkheden voor uw dak. Onze experts stellen een advies op maat op en geven u inzicht in financieringsopties, zowel voor kopen als leasen

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!