kennisbank zonnepanelen

Verschil geld lenen voor zonnepanelen of huren

Geschreven door Jildert Schat8 januari 2021 · Leesduur 4 min

De aanschafkosten kunnen een obstakel zijn om zonnepanelen te nemen. Uit onderzoek blijkt dat 33% van Nederlandse huishoudens die zonnestroom overweegt, afhaakt omdat ze de aanschaf niet rondkrijgen. 

Er zijn voor deze situatie twee opties die veel worden aangeboden: zelf financieren (met een duurzame lening) en zonnepanelen huren. Op deze pagina zetten we de verschillen voor u op een rij.

Zonder eigen geld toch besparen

Heeft u even geen ruimte om de zonnepanelen uit eigen zak te betalen? Dan klinken zowel zonnepanelen huren als zelf financieren interessant. Het klinkt beide goed, want u bespaart direct op uw stroomkosten, zonder dat u vooraf de lasten van de aanschaf heeft. Althans, zo lijkt het. Zonnepanelen huren en zonnepanelen financieren lijken dezelfde voordelen te bieden, maar let op! Zonnepanelen huren is veel minder voordelig én er zitten vaak addertjes onder het gras.

Zonnepanelen huren: niet alleen voordelen

Het klinkt zo mooi. Als u zonnepanelen huurt, profiteert u direct van de stroom die ze leveren en dus van een lagere energierekening. De huur is zelfs lager dan de maandelijkse opbrengst van de panelen. Dat lijkt dus gunstig, maar ondanks de heldere voorwaarden ligt de waarheid toch iets genuanceerder.

De Vastelastenbond publiceerde hierover in 2020 een onderzoek waaruit blijkt dat huren niet zo voordelig is, als sommige verhuurbedrijven het doen voorkomen.

De Consumentenbond concludeert in dit artikel ook, dat zelf financieren met een duurzame lening per maand veel gunstiger is dan met huren.

Zelf financieren: koop met een lening

Zonnepanelen financieren met een duurzame lening heeft gelukkig meer voordelen. Ook hier is de opbrengst per maand hoger dan uw maandlasten. 

U lost maandelijks af tegen een zeer lage rente van slechts 1,6 tot 1,8%! Hierdoor zijn de maandlasten gegarandeerd lager dan bij huren. Het afbetalen duurt hooguit 10 jaar en daarna bent u de eigenaar van het systeem. Omdat u koopt mag u de 21% betaalde BTW terugvragen en bij huren gaat dit niet. 

Financieren biedt de volgende voordelen:

 • Lagere maandlasten dan bij huren. 
 • U kunt de 21% BTW terugvragen. 
 • Geen maandelijkse huurkosten na 10 jaar.
 • Geen overnamekosten na 10 of 15 jaar. 
 • U regelt de financiering zelf. 
 • U zit niet aan een doorlopend huurcontract vast.
 • Geen commerciële clausules voor afkopen, verkopen woning, overdragen huurcontract, huurprijs wijzigingen, demonteren systeem etc.
 • Kortom: u steekt het hoge rendement in eigen zak. 

Voorbeeld: vergelijking maandlasten

Stel, u huurt 12 zonnepanelen. Dit kost €65 per maand, 10 jaar lang. Na 10 jaar huren mag u het systeem overnemen voor €1000,-.

Bij zelf financieren kost u dit systeem slechts €35 per maand, 10 jaar lang. Bijvoorbeeld met een energiebespaar-lening met een lage rente. 

Neemt u een annuïteitenhypotheek met 2,5% rente en met maximale bankkosten? Ook dan betaalt u slechts €46 netto per maand (na belastingaftrek hypotheekrente). Ook dat is dus altijd nog voordeliger dan huren.

Zonnepanelen kopen, financieren of huren

Op lange termijn is het huren van zonnepanelen soms wel 2,5 duurder dan kopen. De partij die verhuurt, ontvangt bij onderstaande berekening over 15 jaar gezien +/- € 10.000,- die anders naar u was gegaan! Zonde toch? Bij financieren steekt u dit bedrag lekker in uw eigen zak.

De aanschafwaarde van het systeem + installatiekosten zijn in onderstaand voorbeeld berekend voor een set van 19 zonnepanelen van 340 Wp voor de kostprijs van €7.114,- en met een gemiddelde stroomprijs van €0,23 per kWh. 

Type aanschaf Koop Koop met lening Huren
Kosten jaar 1 € 7.114 € 770 € 1.128
Kosten per jaar €0,-
€ 770 € 1.128
Looptijd - 10 jaar 15 jaar
Totale kosten na 10 jaar € 7.114 € 7.703 € 12.280
Totale kosten na 15 jaar € 7.114 € 7.703 € 17.661
Rente totaal € 0,- € 589
€ 10.547
Effectieve rente per jaar 0,00% 1,61% 15,73%
Extra: overname kosten € 0,- € 0,- € 2.250

Conclusie: wat is voordeliger?

Kopen is het voordeligst. Koop met lening (zelf financieren) is bijna net zo voordelig! Met een duurzame lening betaalt u slechts 1,6% rente. Net als bij huren komt het aflos-bedrag volledig voort uit de opbrengst. Zo betaalt u het systeem in 10 jaar volledig af. Daarna leveren de zonnepanelen nog 15 jaar gratis stroom! 

Wie zonnepanelen huurt van een commerciële partij is verreweg het meeste geld kwijt. U betaalt meer per maand en u betaalt niks af. Na 10 jaar (of 15 jaar!) staat u nog steeds met lege handen. Als klap op de vuurpijl mag u dan doorhuren of het (ruimschoots afbetaalde) systeem overnemen voor een aanzienlijk bedrag.

Opties voor duurzaam financieren

Verschillende instanties bieden aantrekkelijke financieringsregelingen aan. De overheid is betrokken om particulieren die duurzame investeringen willen doen, waaronder zonnepanelen aanschaffen, te ondersteunen. Dit zijn de belangrijkste regelingen:

 • Duurzaamheidslening: Dit is een gemeentelijke of provinciale regeling die u via het Stimuleringsfond Volkshuisvesting (SVn) kunt aanvragen om uw duurzame project te realiseren. Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort. U kunt de 21% BTW van de zonnepanelen terugvragen. 
 • Energiebespaarlening: Dit is een nationale regeling die particuliere woningeigenaren en VVE’s helpt om duurzame investeringen te doen. Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort. U kunt de 21% BTW van de zonnepanelen terugvragen.
 • Stimuleringsregeling: Dit is een regionale regeling via SVn voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen en onderhoud/renovatie van bestaande woningen. De specifieke invulling is afhankelijk van uw gemeente of provincie. Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort. U kunt de 21% BTW van de zonnepanelen terugvragen. 

Kennisbank onderwerpen

Gratis uw voorstel aanvragen!

Klaar binnen 60 seconden