Verschillende soorten garanties op zonnepanelen

Geschreven door Jildert Schat23 februari 2024 · Leesduur 4 min

Bij een grote aankoop wilt u uiteraard verzekerd zijn van goede garanties. Bij de aankoop van zonnepanelen kunt u rekenen op meerdere garanties. Maar welke garanties zijn er? En wat houdt elke garantie in? Dat bespreken we in dit artikel.  

Productgarantie

De meest bekende garantie is de productgarantie. Hiermee bent u beschermd tegen alle mogelijke defecten zoals bijvoorbeeld productiefouten. De productgarantie zit op de zonnepanelen en omvormers.

Zonnepanelen

De norm voor productgarantie op zonnepanelen is 10 jaar. Bij ZelfOpwekken.nl bieden wij 25 jaar productgarantie aan! Mocht er dan binnen 25 jaar iets niet in orde zijn met de zonnepanelen, dan valt dit (vaak) binnen de productgarantie.

Omvormer

Op de omvormer(s) krijgt u uiteraard ook garantie. Gemiddeld is dit minimaal 5 jaar. Wij maken onderscheid tussen de productgarantie van een string omvormer of micro omvormer.

  • String omvormer van Growatt | 10 jaar garantie 
  • Micro omvormer van APS | 20 jaar garantie 
  • Micro omvormer van Enphase | 25 jaar garantie  
Let op: De garantieperiode is geen indicatie van de levensduur. Een recente studie van een Zwitserse Hogeschool suggereert dat meer dan 65% van de 2121 onderzochte string omvormers nog functioneerde na 15 jaar. De productgarantie bepaalt dus niet volledig de levensduur van een omvormer. 

Vermogensgarantie

De zonnepanelen zullen over 25 jaar degraderen in het oorspronkelijke vermogen. Dit degradatieproces is volkomen normaal. U bent verzekert tot hoeveel een paneel jaarlijks degradeert. Dit word vermogensgarantie of prestatiegarantie genoemd. Met de zonnepanelen van Q Cells vindt er maximaal 0,5% degradatie plaats per jaar.  

Hieronder ziet u de jaarlijkse degradatiefactor en de minimale prestaties. Is de degradatie van uw panelen hoger? Dan komt u in aanmerking voor deze garantie.  

1e jaar 10 jaar 25 jaar
Q Cells -0W tot +5W 93.5% 86%
Standaard in de markt  -5W tot +5W 92,5% 80%

Installatiegarantie

Als er zich fouten voordoen als gevolg van onze installatiewerkzaamheden, worden deze kosteloos vervangen of hersteld onder de installatiegarantie. Deze dekking strekt zich uit over een termijn van 18 maanden. Aangezien eventuele defecten als gevolg van installatiefouten binnen deze periode aan het licht komen, is een langere garantie op de installatie onnodig. 

Opbrengstgarantie

Bij ZelfOpwekken.nl geloven we in onze beloftes. Daarom bieden wij de beste garantie – een garantie op onze woorden. Als uw zonnepanelensysteem niet de beloofde jaaropbrengst in kWh behaalt, vergoeden wij het verschil in Euro's. Onze toegewijde monitoringspecialisten houden uw systeem nauwlettend in de gaten. Deze actieve monitoring stelt ons in staat snel te reageren op eventuele problemen, waardoor u met een gerust hart kunt genieten van zorgeloze zonne-energie.

Kwaliteit is de beste garantie

Kwaliteit is de beste garantie voor een goed renderend systeem, 25 jaar lang. Onze producten doorstaan stuk voor stuk de strengste kwaliteitstesten. Aarzel niet en vraag gratis en vrijblijvend een dakcheck aan. Onze experts staan klaar met deskundig advies en een op maat gemaakt legplan, zodat u met vertrouwen kunt investeren in groene stroom.

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!