kennisbank zonnepanelen

Salderen met zonnepanelen

Geschreven door Jildert8 mei 2023 · Leesduur 4 min

Schijnt de zon volop en leveren uw zonnepanelen meer stroom dan u op dat moment verbruikt? Dan leveren uw zonnepanelen stroom terug aan het net. 

Teruggeleverde stroom wordt automatisch voor u gesaldeerd. In dit artikel vertelt ZelfOpwekken.nl u hier meer over en wat dit betekent.

Stroom opwekken, terugleveren en salderen

Met zonnepanelen wekt u zelf hernieuwbare zonnestroom op. De meter in uw meterkast registreert straks twee 'standen': verbruikte stroom en teruggeleverde stroom. Teruggeleverde stroom wordt voor u gesaldeerd. 

Voor teruggeleverde stroom ontvangt u een 100% vergoeding per kWh. Oftewel: de stroom die u inkoopt van uw energieleverancier en de stroom die u teruglevert worden verrekend tegen hetzelfde tarief. 

Aan het einde van het jaar kunt u daarom beide standen netto tegen elkaar wegstrepen. Dit netto wegstrepen van de beide meterstanden noemen we 'salderen'.

Aan deze regeling zit helaas een maximum: uw jaarlijkse stroomverbruik.  

Salderen: wat levert het u op?

Salderen is een stimuleringsmaatregel waarbij u het stroomnet slim gebruikt. Simpel gezegd zorgt salderen dat u - voor alle stroom die u aan het net levert - hetzelfde tarief krijgt als u normaal gesproken betaalt voor de afname van stroom.

Met zonnepanelen blijft u dus verbonden aan het stroomnet. Dat is ook nodig, want ook 's avonds en als de zon niet schijnt heeft u gewoon stroom nodig. 

Zonnestroom produceren levert u op twee manieren voordeel:

  • Zonnestroom die u direct thuis verbruikt (winst door vermeden inkoop). 
  • Zonnestroom die u teruglevert en saldeert (winst door vergoeding). 

Salderen: een wettelijke regeling

De salderinsregeling is opgenomen in de energiewet. De salderingsregeling stelt dat alle energieleveranciers verplicht zijn u volledig te compenseren voor alle teruggeleverde stroom. 

In wezen betekent dit 100% rendement voor elke kWh zonnestroom die u zelf opwekt. Het mooie is, dat de compensatie op jaarbasis plaatsvindt. Dus wat u overdag teruglevert, kunt u 's avonds kosteloos weer opnemen. En wat u in de zomer opwekt, kunt u in de winter verbruiken.

Er is slechts één nadeel: aan salderen zit een maximum grens. 

De salderingsregeling

Uw energiemaatschappij is wettelijk verplicht stroom die u levert te salderen voor het volle pond. De salderingsregeling is opgenomen in de energiewet. Tot minimaal 2025 bestaat de salderingsregeling in zijn huidige vorm.

Zonnestroom die u zelf niet gebruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijgt u net zoveel als u betaalt voor de stroom die u afneemt van het energiebedrijf.


Hoeveel kunt u salderen?

U mag geleverde stroom voor een maximaal tarief salderen, maar uw energieleverancier is hiertoe verplicht tot uw netto stroomverbruik op nul staat. 

Levert u meer terug dan u op jaarbasis verbruikt, dan ontvangt u voor dat extra deel (het overschot) een lager kWh-tarief. Oftewel: hoe hoger uw stroomverbruik, hoe meer u kunt besparen met zonnepanelen. 

Als leverancier proberen wij het optimum te bereiken voor uw rendement. Oftewel, uw jaarlijkse opwekking en uw jaarlijkse stroomverbruik compenseren.

Uw jaarlijkse stroomverbruik

Voor een optimaal rendement is uw huidige jaarlijkse stroomverbruik van belang. Op de energierekening / het jaarafschrift van uw energieleverancier staat hoeveel stroom u jaarlijks bij hen afneemt. 

Geef uw jaarlijkse stroomverbruik door bij uw aanvraag.

Uw jaarlijkse stroomproductie 

De jaarlijkse stroomafname van uw huishouden wordt weergegeven in kWh (kilowattuur). De jaarlijkse opwekking (stroomproductie) van zonnepanelen wordt ook weergegeven in kWh (kilowattuur). 

Op dit moment koopt u alle stroom nog in bij uw energieleverancier. Voor die stroom betaalt u een kWh-tarief, bijvoorbeeld €0,23 per kWh. 

Stel nu, uw jaarlijkse stroomverbruik is 4.000 kWh.
Dat kost op dit moment. 4.000 kWh x €0,23 = €920,- per jaar. 

U betaalt in dit geval ongeveer €76 per maand aan stroomkosten. 

Gaat u 4.000 kWh per jaar zelf opwekken met zonnepanelen? Door salderen wordt uw jaarlijkse stroomafname in wezen €0,-. Met zonnepanelen kunt u deze kosten besparen. Elk jaar weer.  

Terugverdienen vs rendement

Door de besparing van zonnepanelen verdient uw investering zich snel terug. Gemiddeld lukt dit binnen zeven jaar. Alle stroom die u zelf opwekt is namelijk gratis.

Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Zonnepanelen leveren dus vele malen meer besparing op dan dat ze kosten. Uw eigen zonnestroom is namelijk gratis. Zo beschermt u zich nu en in de toekomst tegen hoge energieprijzen.

ZelfOpwekken.nl: Gegarandeerd goed!

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Vul uw postcode in

Reeds meer dan 10.000 klanten! Klaar binnen 1 minuut