kennisbank zonnepanelen

Salderen met zonnepanelen

Geschreven door Jildert8 januari 2021 · Leesduur 4 min

Schijnt de zon volop en leveren uw zonnepanelen meer stroom dan u op dat moment verbruikt? Dan levert u deze stroom terug aan het net. De teruggeleverde stroom wordt voor u gesaldeerd. Hoe salderen werkt leest u hier.

Zelf stroom produceren = besparen

De jaarlijkse stroomafname van uw huishouden wordt op uw stroommeter en op uw stroomrekening weergegeven in kWh. Op de energierekening / het jaarafschrift van uw energieleverancier staat hoeveel stroom u jaarlijks bij hen afneemt. 

Op dit moment koopt u alle stroom van uw energieleverancier. Voor die stroom betaalt u een kWh-tarief, bijvoorbeeld €0,23 per kWh. Verbruikt u 4.000 kWh per jaar dan kost dat op dit moment: 4.000 kWh x €0,23 = €920,- per jaar / €76 per maand.

Plaatst u zonnepanelen waarmee u 4.000 kWh per jaar kunt opwekken, dan wordt uw jaarlijkse stroomafname in wezen €0,-. Alle stroom die u zelf opwekt is gratis. 

Door deze besparing verdienen de zonnepanelen uw investering snel terug. Gemiddeld lukt het terugverdienen binnen zeven jaar. Zonnepanelen gaan 25 jaar mee en leveren dus vele malen meer besparing op dan ze kosten.

Met zonnepanelen blijft u verbonden aan het stroomnet. Dat is nodig, want 's avonds en als de zon niet schijnt heeft u ook gewoon stroom nodig. Accu opslag is op dit moment financieel gezien nog niet aantrekkelijk.

Salderen: wat levert het u op?

Salderen is een stimuleringsmaatregel waarbij u het stroomnet gebruikt. U krijgt voor alle stroom die u aan het net levert hetzelfde kWh-tarief terug. Zonnestroom produceren levert u daarom op twee manieren maximaal voordeel:

  • Zonnestroom die u direct thuis verbruikt (100% winst door vermeden inkoop). 
  • Zonnestroom die u saldeert (100% winst door teruglever-vergoeding). 

In wezen betekent salderen gegarandeerd 100% rendement voor elke kWh zonnestroom die u zelf opwekt. Er is slechts één nadeel: aan salderen zit een maximum grens. 

De huidige wettelijke regeling stelt dat energieleveranciers verplicht zijn u volledig te compenseren. Dit tarief geldt echter maximaal tot aan de hoogte van uw jaarlijkse stroomverbruik. Hoe hoger uw stroomverbruik is, hoe meer u kunt besparen. 

Zonnestroom terugleveren

Met zonnepanelen wekt u zelf hernieuwbare zonnestroom op. Een deel van die zonnestroom gebruikt u meteen in huis met de apparaten die aanstaan. Elke keer als u meer stroom produceert dan uw apparaten opmaken, levert u dat deel van de stroom terug aan het net. De geproduceerde stroom die u niet meteen verbruikt gaat dus automatisch het stroomnet in. Deze situatie noemen we 'terugleveren'. Voor teruggeleverde stroom ontvangt u een financiële vergoeding per kWh.

Teruggeleverde stroom salderen

Elke kWh stroom die u afneemt én alle stroom die u teruglevert worden straks geregistreerd door de stroommeter in uw meterkast. 

Jaarlijks worden de beide standen tegen elkaar weggestreept. Heeft u 3.000 kWh afgenomen en 2.000 kWh teruggeleverd? Dan moet u nog slechts 1.000 kWh betalen. Dit administratief (netto) verrekenen noemt men salderen. Salderen mag tot een maximum van uw eigen jaarlijkse stroomverbruik. Oftewel, u saldeert tegen een 100% kWh-vergoeding. Dit tarief geldt tot er 'nul op de meter' staat. 

Levert u meer stroom terug dan u dat jaar hebt verbruikt? Dan ontvangt u voor dat extra overschot aanvullend een 'redelijke vergoeding' per kWh. Hoeveel redelijk precies is, staat nog niet wettelijk vast.

Wat redelijk is varieert nu enigszins per energieleverancier. Sommige leveranciers staan toe meer stroom te salderen dan zij wettelijk verplicht zijn. Het is daarom raadzaam om dit even na te kijken op de website van uw energieleverancier.

Teruggeleverde zonnestroom

Voor alle zonnestroom, die u niet meteen in huis opmaakt, geldt: 

  • Deze zonnestroom levert u terug aan het net.
  • Deze teruggeleverde zonnestroom wordt wel geregistreerd in uw meterkast.
  • De teruggeleverde kWh's worden apart weergegeven op uw slimme-meter.
  • Teruggeleverde kWh's zonnestroom worden niet weergegeven in standaard zonnepanelen monitoring van andere aanbieders.
  • Monitoring van ZelfOpwekken.nl biedt u óók de mogelijkheid uw slimme-meter data te koppelen. In onze app ziet u hoeveel u opwekt en teruglevert! 

Direct verbruikte zonnestroom

Voor alle zonnestroom, die u wel direct in huis verbruikt geldt:

  • Deze zonnestroom gaat direct naar uw apparaten in huis.
  • Die stroom hoeft u niet langer in te kopen. 
  • Let op! Direct verbruikte stroom wordt niet geregistreerd door uw meterkast en is dus altijd gratis.

Vanaf 2023 is de slimme-meter verplicht voor iedereen met zonnepanelen. De monitoring van ZelfOpwekken.nl maakt het mogelijk uw slimme-meter gegevens te koppelen. Koppelt u ook uw slimme meter gegevens? Met onze app ziet u dan hoeveel kWh u teruglevert en hoeveel u direct in huis verbruikt. Dat is wel zo helder.

Hoeveel kunt u verdienen met zonnepanelen?

Hoeveel kWh-stroom uw huishouden jaarlijks afneemt en wat uw huidige kWh-prijs is, kunt u terugvinden op uw energiecontract of op de jaarafrekening van uw energieleverancier. De hoogte van de kWh-prijs verschilt per energieleverancier en per contract. Hoe meer stroom u verbruikt, hoe meer u kunt besparen.

De salderingsregeling dicteert dat de kWh-vergoeding gelijk moet zijn aan de prijs voor stroomafname. Deze wettelijke regeling geldt echter tot het maximum van uw jaarlijkse stroomafname. 

Bij het uitgewerkte voorstel houdt ZelfOpwekken.nl rekening met de mogelijkheden van uw dak en uw jaarlijkse kWh-verbruik. Doe de gratis dakcheck om een voorstel aan te vragen.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Met de huidige salderingsregeling mag u 100% van de teruggeleverde stroom tegen 100% tarief salderen. U kunt dus maximaal salderen tot uw netto verbruik op nul staat. Wij proberen altijd uw opwekking en uw stroomverbruik optimaal te compenseren tot nul.

Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht om de jaarlijks teruggeleverde stroom weg te strepen tegen de stroom die u afneemt. Omdat u uw stroomkosten kunt reduceren tot nul hebben zonnepanelen een prachtig rendement. Zo verdient uw investering in uw zonnepanelen zich snel terug. 

Gaat u jaarlijks meer stroom produceren dan u per jaar afneemt? Dan kunt u overwegen om meer stroom te gaan gebruiken en bijvoorbeeld minder gas. 

Stroom terugleveren 'door de nul' heen is vaak minder voordelig. Uw energiemaatschappij is nu namelijk niet verplicht om u voor het extra overschot ook hetzelfde tarief betalen. 

De hoogte van de teruglever-vergoeding moet redelijk zijn, maar hoe hoog dit precies is staat niet vast. Dit verschilt op dit moment per energieleverancier. Het bedrag ligt meestal tussen de €0,04 en €0,08 per kWh. Sommige leveranciers salderen nu al tot 1.000 kWh extra! Mocht u alvast meer stroom (willen gaan) produceren dan u per jaar verbruikt, is het wellicht voordelig om dit na te gaan. 

Salderingsregeling na 2023

De salderingsregeling is een wettelijke regeling, die in de huidige vorm blijft bestaan tot in ieder geval 2023. Daarna loopt de regeling nog door tot en met 2030. Er is aangekondigd dat de salderingsregeling tussen 2023 en 2030 langzaam zal gaan veranderen. Hiervoor moet de wet nog worden gewijzigd, maar Minister Wiebus heeft aangekondigd dit te willen doen.

Het idee is nu, dat u ieder jaar een beetje minder stroom volledig mag salderen. Een deel mag u nog terugleveren tegen de 100% vergoeding. Voor een ander deel ontvangt u dan een wat lagere vergoeding. 

In plaats van salderen komt een nieuwe stimuleringsregeling, die stelt dat u een vaste teruglever-vergoeding ontvangt voor elke kWh die u teruglevert. Het maximum geldt echter waarschijnlijk niet meer, zodat u juist meer kunt terugleveren. Ook voor leveringen door de nul heen kunt u dan een mooie vergoeding krijgen. Zonnepanelen blijven dus gegarandeerd interessant en een mooie investering. 

Voordelen teruglever-vergoeding

Er wordt veel gesproken en geschreven over de nieuwe afbouwregeling. De benodigde wetswijziging en de details hiervan staan echter nog niet vast. In dit artikel leest u meer over de aangekondigde plannen vanaf 2023.

Wat weten we wel zeker? In andere landen zoals Duitsland werkt men sinds jaar en dag met een teruglever-vergoeding als stimuleringsmaatregel. De resultaten daar zijn erg positief. 

Vooral grote daken hebben hierbij extra voordeel. Meer zonnestroom opwekken en meer zonnestroom verbruiken worden door deze maatregel een stuk interessanter. Ook de transitie van gas naar electra wordt hiermee extra gestimuleerd. U ontvangt namelijk een vergoeding voor elke kWh die u levert.

Bijvoorbeeld, kunt u veel meer stroom produceren dan u jaarlijks afneemt? Op dit moment is dat deel van de stroom (het extra overschot) veel minder waard. Met een teruglever-vergoeding wordt dat deel juist meer waard, waardoor het rendement op uw totale investering stijgt.

Ander voorbeeld, zelfvoorzienend zijn en uw zonnestroom direct opmaken wordt interessant. Uw eigen gratis zonnestroom heeft u straks direct in huis. Maar als stroom terugleveren minder interessant wordt, dan is direct verbruiken juist voordeliger. 

Denk eens aan het financiële voordeel dat elektrisch rijden, elektrisch koken of verwarmen u dan kan opleveren. Hoe meer zonnestroom u direct thuis verbruikt, hoe minder energie u hoeft in te kopen. Stel dat u van het gas af moet en straks elektrisch kookt, wast en rijdt. Wat is dan goedkoper: stroom inkopen of uw eigen gratis zonne-energie benutten als energiebron om uw huis te verwarmen?

Ook de prijzen van thuis-batterijen blijven dalen. Accu-opslag wordt steeds interessanter, het is echter pas relevant over een paar jaar. De komende jaren hebben we nog steeds salderen. Het is daarom financieel gezien nog niet rendabel om thuis-batterijen te nemen. Zodra dit financieel aantrekkelijk wordt, zullen wij onze klanten hier uiteraard over informeren.

ZelfOpwekken.nl: Gegarandeerd goed!  

Doe de gratis dakcheck

Klaar binnen 60 seconden

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde vragen