Wat U Moet Weten Over de Salderingsregeling voor Zonnepanelen

Geschreven door Casper Hoogland8 mei 2023 · Leesduur 4 min

Dit artikel beschrijft wat de salderingsregeling zonnepanelen inhoudt en wat het voor u betekent.  

Voor wie is salderen belangrijk?

Als u zonnepanelen hebt of overweegt om zonnepanelen te installeren, bent u waarschijnlijk geïnteresseerd in het salderen zonnepanelen. Deze regeling, beter bekend als de salderingsregeling, is essentieel voor huiseigenaren die zonne-energie opwekken en gebruiken.  

Wat is de Salderingsregeling?

De salderingsregeling is een wettelijke regeling die huiseigenaren beloont voor het produceren van zonne-energie. De elektriciteit die u op het net invoedt, wordt in mindering gebracht op de elektriciteit die u van het net afneemt.  

Wanneer uw zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan u op dat moment in huis verbruikt, wordt het overschot aan stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. U ontvangt daarvoor een 100% vergoeding.  

Hoe werkt terugleveren en salderen?

Als u stroom teruglevert mag u die stroom salderen. De salderingsregeling verplicht energiemaatschappijen een 100% vergoeding te betalen voor de teruggeleverde stroom. De teruggeleverde stroom wordt jaarlijks verrekend met (afgetrokken van) uw energierekening.  

Wanneer geldt salderen?

Salderen geldt tot dusver voor de hoogte van uw gehele jaarlijkse stroomverbruik. U kunt met salderen eenvoudig 100% van uw stroomrekening reduceren: tot 0kWh en dus €0 per jaar.  

Als u als klein­verbruiker per jaar meer elektriciteit invoert in het net, dan dat u per jaar afneemt, dan ontvangt u voor dit overschot van uw leverancier niet het maximale maar een ‘redelijke vergoeding’. De hoogte hiervan is nu nog niet wettelijk bepaald.  


Afbouw van de Salderingsregeling

Hoewel de salderingsregeling momenteel gunstig is voor huiseigenaren, is er discussie over de afbouw salderingsregeling. De overheid is voornemens de vergoeding voor teruggeleverde stroom in de loop der tijd te verlagen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat men de terugverdientijd van zonnepanelen binnen 7 jaar wil behouden, maar dat men overstimulering wil voorkomen.

Zodra er meer duidelijk is, zullen wij u nader informeren hoe de mogelijke afbouw van invloed kan zijn op uw investering in zonnepanelen. 

Tarief Terugleveren Stroom en Prijsplafond

Het tarief terugleveren stroom is een belangrijke factor bij het bepalen van de voordelen van de salderingsregeling. Dit tarief kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder regionale regelgeving en energieprijzen. Bovendien kan er een salderen en prijsplafond worden ingesteld, wat betekent dat er grenzen zijn aan de hoeveelheid teruggeleverde stroom die voor saldering in aanmerking komt. 

Afbouw Salderingsregeling Rekenvoorbeeld

Een afbouw salderingsregeling rekenvoorbeeld kan u helpen de potentiële impact op uw financiën te begrijpen. Door verschillende scenario's te analyseren, kunt u een beter inzicht krijgen in hoe de afbouw van de salderingsregeling uw energiekosten kan beïnvloeden. Dit kan u helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen met betrekking tot uw investering in zonne-energie.

Conclusie over salderen anno 2024

De salderingsregeling zonnepanelen is een waardevol instrument voor huiseigenaren die willen profiteren van zonne-energie. Ook na het afbouwen zult u gegarandeerd kosten blijven besparen met zonnepanelen.  

Op dit moment profiteert u echter nog jaren maximaal. Dus hoe eerder u begint, hoe langer u maximaal bespaart. Wij zorgen dat u eerlijk advies krijgt, zodat u de maximale voordelen zult halen uit uw zonne-energiesysteem. Vraag vandaag nog gratis offerte aan voor advies op maat! 

Update behoud of afbouwen salderen

De plenaire behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer vond plaats op 6 februari 2024. Tijdens deze behandeling zijn echter zes moties ingediend. De stemmingen over het wetsvoorstel en de ingediende moties vinden plaats op 13 februari 2024. 

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!