Energieleveranciers zijn in Nederland wettelijk verplicht om de door u geleverde stroom te vergoeden. Uw energieleverancier streept de door u geleverde stroom weg tegen de stroom die u afneemt. Dit noemen we salderen.
Hoe werkt salderen met zonnepanelen?
Stroomverbruik en stroom-teruglevering worden aangegeven in kWh (kiloWattuur). Uw meterkast registreert op dit moment elke kWh (kiloWattuur) stroom die u afneemt. Met zonnepanelen registreert uw meterkast ook elke kWh die u terug levert.
Stroom die u opwekt en niet direct zelf opmaakt, mag u terugleveren aan het net. Voor kWh's die u aan het net levert, ontvangt een vergoeding van uw energieleverancier. Zo reduceert u uw stroomkosten en verdient uw investering zich snel terug.
Hoeveel mag ik salderen?
De salderingsregeling is een wettelijke regeling, die bepaalt dat u voor opgewekte stroom, hetzelfde tarief krijgt als u betaalt voor de afname van stroom.
Deze wettelijke regeling geldt maximaal tot uw jaarlijkse stroomverbruik.
Hoe meer stroom uw huishouden jaarlijks verbruikt, hoe meer u per jaar kunt besparen met zonnepanelen!
Hoeveel stroom u op dit moment jaarlijks verbruikt, staat vermeld op de jaarafrekening van uw energieleverancier. De stroomprijs c.q. het kWh-tarief dat u betaalt, kan verschillen per energieleverancier en per contract. Gemiddeld is dit ongeveer €0,25 cent (prijspijl 2021)
Teruggeleverde zonnestroom
Voor alle zonnestroom, die u niet meteen in huis opmaakt, geldt:
- Deze zonnestroom levert u terug aan het net.
- Deze teruggeleverde zonnestroom wordt wel geregistreerd in uw meterkast.
- De teruggeleverde kWh's worden apart weergegeven op uw slimme-meter.
- Teruggeleverde kWh's zonnestroom worden niet weergegeven in standaard zonnepanelen monitoring van andere aanbieders.
- Monitoring van ZelfOpwekken.nl biedt u óók de mogelijkheid uw slimme-meter data te koppelen. In onze app ziet u hoeveel u opwekt en teruglevert!
Direct verbruikte zonnestroom
Voor alle zonnestroom, die u wel direct in huis verbruikt geldt:
- Deze zonnestroom gaat direct naar uw apparaten in huis.
- Die stroom hoeft u niet langer in te kopen.
- Let op! Direct verbruikte stroom wordt niet geregistreerd door uw meterkast en is dus altijd gratis.
Vanaf 2023 is de slimme-meter verplicht voor iedereen met zonnepanelen.
De monitoring van ZelfOpwekken.nl maakt het mogelijk uw slimme-meter gegevens te koppelen. Koppelt u uw slimme meter aan uw monitoring?
Met onze app ziet u dan hoeveel kWh u teruglevert en hoeveel u direct in huis verbruikt. Dat is wel zo helder.
De huidige salderingsregeling
Zonnepanelen leveren veel stroom en door salderen behaalt u een hoog financieel rendement. De meeste woningeigenaren verdienen hun investering in 6 à 7 jaar terug. En daarna genieten zij jarenlang van gratis stroom.
Met de huidige salderingsregeling mag u 100% van de teruggeleverde stroom tegen 100% kWh-tarief salderen. U kunt nu dus maximaal salderen tot uw netto verbruik op nul staat. Wij proberen altijd uw opwekking en uw stroomverbruik optimaal te compenseren tot nul.
Bij het uitgewerkte voorstel houdt ZelfOpwekken.nl rekening met de mogelijkheden van uw dak en uw jaarlijkse kWh-verbruik. Doe de gratis dakcheck om een voorstel aan te vragen.
De salderingsregeling na 2025
De salderingsregeling is een wettelijke regeling, die doorloopt tot en met 2030. De regeling in de huidige vorm blijft bestaan tot in ieder geval 2025. Daarna wordt deze waarschijnlijk aangepast. Hoe zit dat?
Het vorige kabinet heeft aangekondigd dat de salderingsregeling tussen 2025 en 2030 langzaam zal gaan veranderen. Hiervoor moet de wet nog worden aangepast, maar voormalig Minister Wiebus heeft aangekondigd dit te willen doen.
In plaats van salderen komt een nieuwe stimuleringsregeling, die stelt dat u een vaste teruglever-vergoeding ontvangt voor elke kWh die u teruglevert.
Er komt een overgangsregeling. Het idee hiervan is, dat u ieder jaar een beetje minder stroom volledig mag salderen. Een deel mag u nog steeds terugleveren tegen de 100% vergoeding. Voor het andere deel dat u teruglevert ontvangt u een lagere vergoeding. Opwekken en direct zelf verbruiken wordt aantrekkelijker.
U kunt daar in dit artikel meer over lezen.