Afbouwen salderingsregeling: 2025-2030 

Geschreven door Jildert Schat12 november 2023 · Leesduur 5 min

Eigenaren van zonnepanelen mogen alle stroom volledig salderen. Er was een wetsvoorstel gedaan waarbij de salderingsregeling na 2025 werd afgebouwd. Maar het plan voor het afbouwen van de salderingsregeling is voorlopig van de baan. Eigenaren van zonnepanelen mogen de komende jaren dus naar hartelust stroom salderen.

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, zijn zonnepanelen nog aantrekkelijk. 

Ontvang gratis offerte

Belangrijk: Onzekerheid rondom afbouw salderingsregeling is voorbij

De Eerste Kamer heeft dankzij de tegenstem van GroenLinks-PvdA het wetsvoorstel van demissionair Jetten weggestemd in februari 2024. 

Goed nieuws voor iedereen met zonnepanelen. U gaat geen 'losse' belasting betalen over de stroom die u jaarlijks gebruikt en u kunt de komende alle stroom die u teruglevert, tegen het maximale stroomtarief salderen. Tot de hoogte van uw jaarlijkse energieverbruik behaalt u een financieel rendement van 100% op elke kWh die u zelf opwekt. 

Salderen met zonnepanelen

Groene stroom die u teruglevert, wordt jaarlijks netto verrekend met uw jaarlijkse verbruik. Deze berekening kan gemaakt worden door middel van een slimme meter.

De teruglevering van opgewekte stroom en de afname van stroom worden tegen elkaar weggestreept. Elk jaar weer waardoor u flink energie kunt besparen. Onder andere door de huidige energieprijzen is dit een groot voordeel van zonnepanelen.

Energieleveranciers zijn hiertoe wettelijk verplicht. Wanneer u de stroom opwekt en wanneer u deze verbruikt maakt niks uit. 

Oud wetsvoorstel: Hoeveel mag ik salderen in 2023?

Tot 2025 mag u netto tegen een 100% tarief salderen volgens de salderingsregeling voor zonnepanelen. Salderen geldt tot het maximum van uw eigen jaarlijkse verbruik. 

Vanaf 2025 begint het afbouwen van de salderingsregeling en vindt er een geleidelijke overgang plaats naar een nieuwe regeling. Het afbouwen van de bestaande regeling gaat jarenlang duren.

Profiteer nu van salderen met uw eigen zonnepanelen systeem.

Naast de afschaffing van het wetsvoorstel heeft de regering tijdens prinsjesdag energiebeleidswijzigingen voor 2024 aangekondigd die de aanschaf van zonnepanelen nog interessanter maakt. Wilt u hier meer over lezen? Bezoek dan onze pagina 'Prinsjesdag 2023: zonnepanelen nog interessanter'. 

Hoeveel mag u straks nog salderen? 

Hoe de fasering en de overgangsregeling voor het teruggeleverde stroom waren aangekondigd staat hieronder in een tabel per jaar weergegeven. Het wetsvoorstel is daarentegen afgekeurd door de Eerste Kamer en de afbouw van de salderingsregeling van zonnepanelen zal daardoor niet plaatsvinden. 

Jaartal Hoeveel stroom mag u salderen? Vaste kWh-vergoeding
2023 100% van eigen verbruik Extra teruggeleverde kWh's
2024 100% van eigen verbruik Extra teruggeleverde kWh's
2025 64% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2026 64% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2027 55% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2028 46% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2029 37% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2030 28% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2031 0% Alle teruggeleverde kWh's

Rekenvoorbeeld salderingsregeling 2025

Stel dat u in 2025 1.000 kWh teveel groene energie heeft opgewekt met uw zonnepanelen. Hiervan kunt u 640 kWh (64%) salderen, wat volledig wordt vergoed. Over de overige 360 kWh (36%) krijgt u een terugleververgoeding, die naar verwachting tussen 60% en 80% van het kale stroomtarief zal liggen.

Hoogte vaste terugleververgoeding na 2025

Tijdens het afbouwen van de regeling krijgt u voor het deel stroom dat u niet meer kunt salderen, na 2025 een terugleververgoeding. 

De hoogte van de prijs per kWh staat nog niet vast. De insteek van de overheid is en blijft dat u de aanschaf binnen 7 jaar terugverdient door middel van de energie die u opwekt. 

Daarom wordt verwacht dat de vergoeding van de stroom die u teruglevert 60% - 80% van het kale stroomtarief zal zijn na de afbouw van saldering. Ook na 2025 blijft zonnepanelen aanschaffen financieel interessant.

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Voordelen vaste terugleververgoeding 

In veel landen, waaronder in Duitsland, werken ze sinds de introductie van de stimuleringsmaatregelen van duurzame elektriciteit opwekken met zo'n vaste teruglever-vergoeding. En met veel succes. 

Een vaste teruglever-vergoeding werkt anders, maar het heeft voordelen. Er wordt namelijk gegarandeerd dat u de aanschaf terugverdient.

Eigenaars van zonnepanelen worden hiermee financieel gestimuleerd én de duurzame energie direct verbruiken biedt extra hoog rendement. Zo stimuleert de nieuwe regeling u bij de investering in zonnepanelen om het stroomnet te ontlasten en direct gebruik te maken van opgewekte energie. 

Voor wie geldt de vaste terugleververgoeding? 

De aangekondigde overgangsregeling gaat voor iedereen met zonnepanelen op het dak gelden. Of u al zonnepanelen heeft of zonnepanelen gaat kopen maakt niks uit.

Even geen budget voor zonnepanelen? U kunt bij ZelfOpwekken.nl ook zonnepanelen leasen. U betaalt dan per maand. Met uw besparing lost u de gehele investering eenvoudig af. Kijk, dat is pas echt zelf opgewekt!

Conclusie: Zonnepanelen blijven financieel aantrekkelijk

Warmtepompen, elektrisch verwarmen, koken en rijden: wie minder gas gebruikt gaat vanzelf meer kWh stroom gebruiken. 

Uw eigen zonnestroom wordt de komende jaren gegarandeerd veel waard en daardoor blijven zonnepanelen een goede investering. Ongeacht of de plannen van het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen door gaan. Overproductie, direct verbruik en thuisbatterijen worden ook interessant.

Onze zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar lang mee. Met een paar zonnepanelen extra heeft u jarenlang de zekerheid van genoeg gratis stroom. Plaats daarom alvast meer zonnepanelen, als u de ruimte heeft. Dit geeft u niet alleen meer zekerheid, maar verhoogt ook de waarde van uw woning. Vanwege de relatief hoge montagekosten is dat vaak het voordeligst voor u.

Onze experts kunnen de beste mogelijkheden gratis voor u in kaart brengen!

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Gratis voorstel aanvragen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!