kennisbank zonnepanelen

Afbouwen salderingsregeling zonnepanelen 2023-2030 

Geschreven door Jildert Schat28 november 2021 · Leesduur 4 min

De vorige regering heeft aangekondigd de salderingsregeling te willen gaan veranderen. Voor deze wettelijke regeling komt van 2023-2030 een overgangsregeling. In dit artikel vertellen we u wat er op dit moment bekend is over de beoogde overgangsregeling na 2023.

Salderen met zonnepanelen

Salderen biedt u werkelijk een prachtig rendement. Voor de zonnepanelen opbrengst wordt u optimaal vergoed. Uw levering van stroom aan het net en uw afname van stroom worden immers tegen elkaar weggestreept. 

Er zit helaas een maximale limiet aan de hoeveelheid stroom die u jaarlijks mag salderen. Salderen geldt tot aan uw eigen jaarlijkse stroomverbruik. Wanneer u meer stroom teruglevert dan u verbruikt (overproductie), is uw energiemaatschappij niet verplicht om dat overschot niet te salderen tegen de volledige kWh-vergoeding.

Als u op dit moment 3.600 kWh verbruikt en 3.500 kWh opwekt, saldeert u 100% van uw opbrengst tegen het maximale tarief. Als u echter 3.700 kWh opwekt, ontvangt u voor de extra 100 kWh een lagere vergoeding.

Voor de overproductie ontvangt u een 'redelijke' vergoeding. Hoeveel redelijk is, staat nu echter nog niet wettelijk vast. Meestal krijgt u de 'kale' energieprijs (ongeveer €0,07 per kWh). Hier gaat verandering in komen. 

Percentage maximaal salderen 

De regering heeft aangekondigd de wettelijke salderingsregeling te willen vervangen. Dit is belangrijk want het gaat om de vergoeding die u ontvangt voor teruglevering. 

Onze regering zegt voornemens te zijn 100% salderen langzaam af te bouwen. Het afbouwen moet stapsgewijs gaan gebeuren vanaf 2023 tot 2030. Er komt dus een overgangsregeling. 

De aangekondige overgangsregeling gaat voor iedereen gelden. Of u al zonnepanelen heeft of ze nog moet aanschaffen maakt niks uit. Het is zo, dat hoe eerder u zonnepanelen neemt, hoe gunstiger dat is voor uw rendement.

Let op: de wet moet nog worden aangepast en de details hiervan zijn nog niet uitgewerkt. Het betreft daarom nog altijd een voorstel en geen wet. Niemand weet bijvoorbeeld hoe hoog de teruglever-vergoeding per kWh wordt.

Hoe werkt het?

U mag elk jaar een bepaald percentage 100% salderen. Voor het overige percentage van de teruglevering ontvangt u een vaste teruglever-vergoeding. 

Hoe de overgangsregeling gefaseerd is aangekondigd leggen we hieronder uit.

Jaartal Volledig salderen van de
teruggeleverde kWh's mag tot 
Vaste kWh-vergoeding
2021 100% tot eigen verbruik Alleen uw overschot
2022 100% tot eigen verbruik Alleen uw overschot
2023 91% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2024 82% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2025 73% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2026 64% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2027 55% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2028 46% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2029 37% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2030 28% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2031 0% Alle teruggeleverde kWh's

Afbouw overgangsregeling 2023-2030

De aangekondigde overgangsregeling beoogt dat uw investering zich in +/- 7 jaar terugverdient. Praktisch gezien betekent het, dat u vanaf 2023 elk jaar iets minder van uw teruggeleverde stroom tegen 100% vergoeding kunt wegstrepen. 

Voor het overige % deel van de stroom, het deel u niet meer saldeert, ontvangt u een vaste teruglever-vergoeding per kWh. Elk jaar wordt het deel dat u saldeert iets kleiner en het andere deel wat groter. Het idee is, dat u pas vanaf 2031 helemaal niet meer kunt salderen.

Niemand weet helaas hoe hoog deze vergoeding wordt. De verwachting is wel, dat de teruglever-vergoeding lager uitvalt dan nu. Het opslaan van energie en het direct opmaken van zonnestroom wordt daarmee voordeliger. 

Er wordt ook verwacht dat u ongelimiteerd mag gaan terugleveren. Overproductie van hernieuwbare stroom wordt daarmee erg interessant vanaf 2023. 

Redelijke vergoeding overproductie

Energiebedrijven zijn anno 2021 verplicht om te salderen én om u een 'redelijke vergoeding' te betalen voor het extra overschot dat u opwekt (overproductie). Hoeveel dat wordt, is nog steeds niet vastgesteld.

Heeft u straks of nu reeds te maken met overproductie? Het loont zich altijd om de opgewekte hernieuwbare stroom direct te gaan verbruiken in huis. U bespaart dan maximaal.

In plaats van de stroom terugleveren tegen of overproductie tegen lage/redelijke vergoeding) vermijdt u door direct verbruik namelijk uw inkoop. En dat betekent altijd 100% winst.

De stap naar elektrisch koken, rijden of verwarmen wordt daarmee aantrekkelijk. Ook batterij opslag wordt na 2026-2027 interessant. Voor die tijd mag u namelijk nog steeds het overgrote deel voor het volledige kWh-bedrag salderen en voor het overige kleine deel ontvangt u een redelijke teruglever-vergoeding.

Marktwerking energiebedrijven

Energieleveranciers variëren reeds met de hoogte van de kWh-vergoeding, die ze betalen voor overproductie. De energieleveranciers doen dit om nieuwe klanten aan te trekken. Dit noemen we marktwerking. 

Energieleveranciers anticiperen hiermee ook alvast op de aangekondigde overgangsregeling, die vanaf 2023 tot 2030 langzaam de salderingsregeling zou moeten gaan vervangen met een vaste terugleververgoeding. 

Overstappen van energieleverancier kan financieel interessant zijn, vooral als u meer panelen plaats dan voor uw eigen verbruik nodig is. Hoeveel u voor de overproductie terugkrijgt per kWh verschilt per leverancier en per contract.

Sommige energiemaatschappijen bieden een hogere vergoeding. Zij laten u meer kWh's salderen tegen 100% of ze betalen voor het overschot een hogere kWh-prijs dan de verplichte 'kale' energieprijs. 

Bovenstaande uitzoeken en overstappen is vooral het overwegen waard, als u voldoende ruimte op uw dak heeft om meer stroom te produceren dan u verbruikt.

Voordelen vaste teruglever-vergoeding 

In veel landen, waaronder in Duitsland, werken ze sinds de introductie van de stimuleringsmaatregelen aldaar reeds met een vaste teruglever-vergoeding. 

Een vaste teruglever-vergoeding is extra interessant als u veel beschikbare ruimte op uw dak heeft. Hoe meer stroom u kunt opwekken, hoe meer geld u kunt verdienen.

Als u overweegt om binnen 5-10 jaar van het gas af te gaan en uw dak is groot genoeg, dan loont het om alvast meer zonnepanelen te nemen. De installatiekosten zijn dermate hoog dat het veel voordeliger is om in één keer alles te installeren. 

Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar lang mee en met extra zonnepanelen voorziet u uw woning jarenlang van gratis, hernieuwbare stroom.

Waarom is dat voordelig? Veel huishoudens in Nederland moeten 'van het gas af'. Dit betekent in de praktijk een overstap van gas naar stroom. Denk aan elektrisch verwarmen, elektrisch koken en wellicht elektrisch rijden. 

Oftewel, minder gas gebruiken betekent dat u meer stroom zult gaan verbruiken. En zonnestroom is gratis. Hoe van uw stroombehoefte u zelf opwekt en direct verbruikt, hoe minder gas en stroom u hoeft in te kopen. Zo bepaalt u met slim energiemanagement straks zelf hoe hoog uw rendement wordt. 

Onze unieke online monitoring app is al op deze situatie voorbereid. 

ZelfOpwekken.nl biedt u de mogelijkheid om uw slimme meter te koppelen. Daarmee kunt u ook precies monitoren hoeveel stroom u teruglevert en direct verbruikt. Dit kan met de standaard omvormer monitoring niet.

Gratis uw voorstel aanvragen!

Klaar binnen 60 seconden