kennisbank zonnepanelen

Afbouwen salderingsregeling: 2025-2030 

Geschreven door Jildert Schat24 maart 2022 · Leesduur 4 min

De afbouw van de salderingsregeling is opnieuw uitgesteld. Eigenaren van zonnepanelen mogen tot minimaal 2025 volledig salderen. De vorige regering had aangekondigd de regeling te willen veranderen vanaf 2023. 

In dit artikel vertellen we u wat er op dit moment bekend is over de beoogde overgangsregeling na 2025.

Salderen met zonnepanelen

Salderen met zonnepanelen biedt een optimaal rendement. De levering van stroom aan het net en uw afname van stroom worden immers tegen elkaar weggestreept. Zo wordt u voor alle stroom optimaal vergoed.  

Er zit op dit moment helaas een maximale limiet aan de hoeveelheid stroom die u jaarlijks mag salderen: het maximum is uw eigen verbruik.

Salderen anno 2022

Als u op dit moment jaarlijks 3.500 kWh verbruikt en 3.700 kWh opwekt, ontvangt u voor de extra 200 kWh een lagere vergoeding dan voor die eerste 3.500 kWh. 

Voor uw overproductie ontvangt u een 'redelijke' vergoeding. Hoeveel redelijk precies is, dat staat nu niet wettelijk vast. Hier gaat verandering in komen.

Bij de meeste energieleveranciers krijgt u op dit moment de 'kale' energieprijs (ongeveer €0,09 per kWh), maar bij sommige is het meer. 

Hoeveel mag u straks salderen? 

De regering heeft aangekondigd de huidige wettelijke salderingsregeling te willen vervangen. Het "afbouwen" van de bestaande regeling zou stapsgewijs (gefaseerd) gaan gebeuren en starten vanaf 2025 tot 2030. 

De aangekondige overgangsregeling gaat voor iedereen met zonnepanelen gelden. Of u al zonnepanelen heeft of ze nog moet aanschaffen maakt niks uit. 

Hoe de fasering en de overgangsregeling zijn aangekondigd staat hieronder. 

Jaartal Hoeveel stroom mag u salderen? Vaste kWh-vergoeding
2022 100% tot eigen verbruik Alleen uw overschot
2023 100% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2024 100% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2025 64% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2026 64% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2027 55% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2028 46% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2029 37% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2030 28% van eigen verbruik Overige teruggeleverde kWh's
2031 0% Alle teruggeleverde kWh's

Afbouw overgangsregeling 2025-2030

De aangekondigde overgangsregeling beoogt dat uw investering zich in +/- 7 jaar terugverdient. Praktisch gezien betekent het, dat u vanaf 2025 elk jaar iets minder van uw teruggeleverde stroom tegen 100% vergoeding kunt wegstrepen. 

Voor het overige % deel van de stroom, het deel u niet meer saldeert, ontvangt u een vaste teruglever-vergoeding per kWh. Elk jaar wordt het deel dat u saldeert iets kleiner en het andere deel wat groter. Het idee is, dat u pas vanaf 2031 helemaal niet meer kunt salderen.

Niemand weet helaas hoe hoog de teruglever vergoeding wordt. De lijn der verwachting is wel, dat de teruglever-vergoeding lager uitvalt dan nu. Er wordt ook verwacht dat u ongelimiteerd mag gaan terugleveren.

Het opslaan van energie en het direct opmaken van zonnestroom wordt daarmee voordeliger en financieel interessant vanaf ongeveer 2026. 

Redelijke vergoeding overproductie

Energiebedrijven zijn anno 2022 verplicht om te salderen én om u een 'redelijke vergoeding' te betalen voor het extra overschot stroom dat u opwekt (overproductie). Hoeveel dat wordt na 2025, is nog steeds niet vastgesteld.

Het loont zich om uw opgewekte zonnestroom direct te gaan verbruiken in huis. Nu merkt u dat bijna niet, maar straks bepaalt het uw totale besparing. Onze zonnepanelen monitoring én slimme meter monitoring helpen u erbij. 

De stap naar elektrisch koken, rijden of verwarmen wordt zo steeds aantrekkelijker. E batterij opslag wordt ook vanaf 2026-2027 interessant. Tot die tijd mag u de meeste stroom gewoon salderen tegen het volledige kWh-bedrag. En voor het kleine overgebleven deel ontvangt u ook een redelijke teruglever-vergoeding.

Voordelen vaste teruglever-vergoeding 

Een vaste teruglever-vergoeding heeft ook voordelen. Het is bijvoorbeeld extra interessant als u veel ruimte op uw dak beschikbaar heeft. 

In veel landen, waaronder in Duitsland, werken ze sinds de introductie van de stimuleringsmaatregelen aldaar reeds met een vaste teruglever-vergoeding. Hoe meer stroom u kunt opwekken, hoe meer u kunt verdienen.

Als u overweegt om binnen 5-10 jaar van het gas af te gaan en uw dak is groot genoeg, dan loont het zich om alvast meer zonnepanelen te nemen. Waarom is dat voordelig? 'Van het gas af gaan' betekent in de praktijk een overstap van gas naar stroom. Denk aan elektrisch verwarmen, elektrisch koken en wellicht elektrisch rijden. 

Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar lang mee en met extra zonnepanelen voorziet u uw woning jarenlang van gratis, hernieuwbare stroom. En de montagekosten zijn dermate hoog dat het voor et voordeligste is om in één keer alles te installeren.

Minder gas gebruiken betekent dat u meer stroom zult gaan verbruiken. En zonnestroom is gratis. Hoe van uw stroombehoefte u zelf opwekt en direct verbruikt, hoe minder gas en stroom u hoeft in te kopen. Zo bepaalt u met slim energiemanagement straks zelf hoe hoog uw rendement wordt. 

Onze unieke online monitoring app is al op deze situatie voorbereid. 

ZelfOpwekken.nl biedt u de mogelijkheid om uw slimme meter te koppelen. Daarmee kunt u ook precies monitoren hoeveel stroom u teruglevert en direct verbruikt. Dit kan met de standaard omvormer monitoring niet.

Marktwerking energiebedrijven

Energieleveranciers variëren reeds met de hoogte van de kWh-vergoeding, die ze betalen voor overproductie. De energieleveranciers doen dit om nieuwe klanten aan te trekken. Dit noemen we marktwerking. 

Energieleveranciers anticiperen hiermee ook alvast op de aangekondigde overgangsregeling, die dus eigenlijk vanaf 2023 tot 2030 langzaam de salderingsregeling zou moeten vervangen met een vaste terugleververgoeding. 

Sommige energiemaatschappijen bieden een hogere vergoeding. Zij laten u meer kWh's salderen tegen 100% of ze betalen voor het overschot een hogere kWh-prijs dan de verplichte 'kale' energieprijs. 

Overstappen van energieleverancier kan financieel interessant zijn, vooral als u meer panelen plaats dan voor uw eigen verbruik nodig is. Hoeveel u voor de overproductie terugkrijgt per kWh verschilt per leverancier en per contract.

Bovenstaande uitzoeken en overstappen is vooral het overwegen waard, als u voldoende ruimte op uw dak heeft om meer stroom te produceren dan u verbruikt.

Gratis uw voorstel aanvragen!

Klaar binnen 60 seconden