Hieronder beantwoorden wij de meest gestelde vragen. We hebben de antwoorden gecategoriseerd per onderwerp.
Klik op de vraag om het antwoord te lezen.
Zonnepanelen werken door middel van lichtgevoelige zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. De opgewekte elektriciteit is gelijkstroom. Om deze stroom veilig te gebruiken in huishoudens, is een omvormer nodig die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Wil je meer weten over hoe zonnepanelen precies werken? Bekijk onze gedetailleerde uitleg over de werking van zonnepanelen.
Wattpiek (Wp) is de meeteenheid voor het piekvermogen van een zonnepaneel. Het geeft aan hoeveel vermogen een zonnepaneel kan leveren onder ideale omstandigheden. Het Wp wordt wereldwijd op dezelfde manier en onder dezelfde testcondities gemeten. In deze testruimte zijn de temperatuur en de intensiteit van de lichtbron constant. Zo meet elke fabrikant ter wereld de stroomoutput van elk zonnepaneel op dezelfde gestandaardiseerde wijze. Dit waarborgt uniforme metingen en vergelijkingen tussen verschillende zonnepanelen.
Om het aantal zonnepanelen te berekenen kunt u uw jaarlijks energieverbruik delen door 0,88 (bijvoorbeeld, 3500 kWh / 0,88 = 3977 Wp). Voor een systeem dat 3977 Wp genereert, heeft u ongeveer 10 panelen van 400 Wp nodig. Andere factoren, zoals beschikbare dakruimte, zonlicht en schaduw, spelen ook een rol. Voor een nauwkeurig op maat gemaakt legplan, kunt u bij ons geheel vrijblijvend een offerte aanvragen. Onze experts helpen u graag verder met het bepalen van het ideale zonnepanelenplan voor uw situatie.
Staat uw vraag hier niet bij? Kijk dan op de zonnepanelen FAQ-pagina.
Klik op de vraag om het antwoord te lezen.
Een omvormer is het apparaat tussen de zonnepanelen en de meterkast. De omvormer zorgt ervoor dat de stroom die de panelen opwekken (gelijkstroom) wordt omgezet naar stroom dat bruikbaar is in huishoudens (wisselstroom). Dit zorgt ervoor dat de opgewekte elektriciteit veilig en efficiënt kan worden gebruikt in huis en eventueel kan worden teruggelevert aan het elektriciteitsnet.
De betekenis van MPP of MPPT is de 'maximum power point tracker.' Deze functie in een omvormer optimaliseert continu het rendement van uw zonnepanelen voor maximaal energieopwekking.
Staat uw vraag hier niet bij? Kijk dan op de omvormer FAQ-pagina.
Klik op de vraag om het antwoord te lezen.
U kunt eenvoudig vaststellen of u een 1-fase of 3-fase meterkast heeft door naar uw elektriciteitsmeter in de meterkast te kijken.
Dit is een belangrijke eerste stap om te bepalen welke type omvormer en zonnepanelenaansluiting het beste bij uw situatie past.
Ja, een werkschakelaar voor zonnepanelen is wettelijk verplicht volgens de NEN1010 norm. Deze schakelaar wordt in de buurt van de omvormer geplaatst, waardoor er altijd veilig aan de omvormer kan worden gewerkt indien nodig.
Staat uw vraag hier niet bij? Kijk dan op de montage FAQ-pagina.
Klik op de vraag om het antwoord te lezen.
Met zonnepanelen kunt u aanzienlijk kosten besparen. Zonnestroom die overdag direct wordt gebruikt, is gratis omdat u deze zelf opwekt. Het overschot aan stroom, dat u overdag niet direct in huis verbruikt, wordt automatisch teruggeleverd aan het net. U ontvangt van uw energieleverancier een vergoeding voor elke kWh die u teruglevert. Dit netto verrekenen heet salderen. Salderen is een stimuleringsmaatregel waarmee u een hoog financieel rendement behaalt.
Kopen is doorgaans de meest rendabele optie. Wanneer u zonnepanelen aanschaft, bent u vanaf het allereerste moment eigenaar van de panelen en profiteert u onmiddellijk van de opbrengst en de kostenbesparingen.
Echter, we begrijpen dat niet elke financiële situatie het mogelijk maakt om direct te kopen. Daarom bieden wij een leaseregeling aan. Met onze leaseregeling wordt u binnen 10 jaar eigenaar van de zonnepanelen. Dit betekent dat u profiteert van de voordelen en dat de besparingen op uw energierekening kunnen worden gebruikt om de zonnepanelen af te betalen. Hierdoor bent u vanaf het allereerste moment al goedkoper uit en profiteert u na 10 jaar van het maximale rendement van uw investering.
Bij ZelfOpwekken.nl raden wij het huren van zonnepanelen sterk af, omdat u maandelijkse kosten betaalt aan een bedrijf zonder uiteindelijk eigenaar van de panelen te worden. Daarom adviseren wij een leaseregeling voor het financieren van zonnepanelen.
Wilt u meer weten over de financieringsopties? Bezoek onze pagina over duurzaam financieren van zonnepanelen voor gedetailleerde informatie.
Als wij een offerte uitbrengen voor een zonnepaneleninstallatie, zit alles bij de prijs inbegrepen. De prijs omvat de zonnepanelen, de omvormer(s), het montagemateriaal, de meterkastwerkzaamheden, alle bekabeling en de professionele montage. Daarnaast zijn ook alle productgaranties en het gebruik van onze monitoringsapp voor uw zonnepanelen inbegrepen.
Staat uw vraag hier niet bij? Kijk dan op de financiële FAQ-pagina.
Klik op de vraag om het antwoord te lezen.
Bij ZelfOpwekken.nl is er een productgarantie van 25 jaar op onze zonnepanelen. Deze dekt mogelijke defecten, zoals productiefouten, gedurende deze periode.
Staat uw vraag hier niet bij? Kijk dan op de garanties FAQ-pagina.
Klik op de vraag om het antwoord te lezen.
Met de ZelfOpwekken.nl App kunt u moeiteloos de dagelijkse, maandelijkse of jaarlijkse productie van uw zonnepanelen controleren. De App is toegankelijk vanaf elk apparaat, waardoor u altijd inzicht heeft in de opbrengst van uw zonnepanelen. De gebruiksvriendelijke interface werkt probleemloos op computers, tablets en mobiele telefoons.
Wij geven uw privacy en gegevensbeveiliging topprioriteit. Ons monitoringssysteem beschermt privacy-gevoelige gegevens. Alle meetgegevens worden veilig opgeslagen op servers in een duurzaam datacentrum in Duitsland. Duitsland kent de strengste wet- en regelgeving voor Datenschutz in de EU.
Alle gegevens blijven tevens uw eigendom. We hebben beveiligingsmaatregelen genomen om uw gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en verlies. U hebt te allen tijde het recht om de door ons bewaarde informatie in te zien, te wijzigen of te laten verwijderen.
Uw gegevens worden nooit gedeeld met anderen, tenzij u daar uitdrukkelijk toestemming voor heeft gegeven of als de wet ons daartoe verplicht.
Nadat uw zonnepanelen zijn geïnstalleerd, richten wij een online monitoringaccount voor u in. Vervolgens sturen wij u een e-mail met een beveiligde link, waar u een wachtwoord kunt kiezen om toegang te krijgen tot uw monitoringssysteem. Voor een stapsgewijze uitleg kunt u terecht op onze handleiding webpagina via deze link: handleiding zonnepanelenmonitoring.
Staat uw vraag hier niet bij? Kijk dan op de monitoring FAQ-pagina.