Zonnepanelen opbrengst

Geschreven door Olcay Stabel5 januari 2024 · Leesduur 5 min

Bent u geïnteresseerd in het aanschaffen van een zonnepaneleninstallatie? Dan bent u logischerwijs benieuwd naar de opbrengst van de zonnepanelen. In dit artikel leest u hoe de opbrengstberekening van zonnepanelen wordt bepaald en wat de kWh-opbrengst is om uw jaarlijkse stroomverbruik te evenaren. 

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Opbrengst x aantal zonnepanelen

Weet u al hoeveel zonnepanelen op uw dak passen of hoeveel kWh u wilt opwekken? Dan hebben wij alvast de opbrengsten van zonnepanelen voor u berekend, echter kan de gemiddelde jaaropbrengst per situatie veranderen. De volgende factoren beïnvloeden de terugverdientijd van zonnepanelen en/of de opbrengst in euro’s: 

  • Oriëntatie van zonnepanelen op je dak. 
  • Keuze van en systeem met micro omvormers of stringomvormer. 
  • Maximaal vermogen van de zonnepanelen. 
  • Actuele stroomprijs van cent per kWh. 
Aantal panelen Opgewekte stroom per jaar Opbrengst per jaar Terugverdientijd van zonnepanelen
7 zonnepanelen 2.380 kWh €904.40 4 - 5 jaar
8 zonnepanelen 2.720 kWh €1.033,60 4 - 5 jaar
9 zonnepanelen 3.060 kWh €1.162,80 4 - 5 jaar
10 zonnepanelen 3.200 kWh €1.216 4 - 5 jaar
12 zonnepanelen 4.080 kWh €1.550,40 3 - 4 jaar
14 zonnepanelen 4.760 kWh €1.808,80 3 - 4 jaar
16 zonnepanelen 5.440 kWh €2.067,20 3 - 4 jaar

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Elk dak is uniek waardoor een gemiddelde opbrengstberekening een goede indicatie kan zijn, maar deze zonnepanelen berekening geldt niet voor elk dak. In ons advies maken we een opbrengstberekening specifiek voor uw situatie waarbij er rekening wordt gehouden met factoren die de opbrengst kunnen beïnvloeden. Uiteraard is het prettig om deze zelf nog na te kunnen rekenen.  

Rekenvoorbeeld opbrengst in kWh

Wattpiek en kilowattuur zijn twee verschillende meeteenheden, maar hoe berekent u hoeveel wattpiek overeenkomt met hoeveel kWh? Hiervoor heeft u een omrekenfactor nodig, die varieert afhankelijk van de zoninstraling op het dak en de locatie in Nederland. Gemiddeld genomen is deze factor 0,88, wat betekent dat 1 wattpiek gelijk is aan 0,88 kilowatt. Met deze omrekenfactor kunt u zelf berekenen of de opbrengst van de zonnepanelen uw huidige verbruik dekken. 

Stel, u koopt een systeem van 8 zonnepanelen van 410 Wp.  

  • 8 zonnepanelen van 410 Wp = 3.280 Wp | vermogen systeem 
  • 3.280 Wp x 0,88 = 2.886 kilowattuur | kWh opwekking per jaar

In ons persoonlijke advies houden wij rekening met de zoninstraling op uw dak. Zo hebben zonnepanelen op het zuiden in Utrecht een hogere zoninstraling dan een dak op het oosten of westen in een bebost gebied. ‘Hoe komen wij aan deze gegevens’, hoor ik u denken. Het KNMI houdt de lokale dagwaarden van de zonnestraling in Nederland decennialang bij. Met deze gegevens kunnen wij verbazingwekkend nauwkeurige berekeningen maken en advies geven wanneer u welke omvormer moet kiezen.

Rekenvoorbeeld opbrengst zonnepaneel financieel

De stroomproductie in kWh bepalen is één ding. Maar hoeveel bespaart u daar financieel gezien mee? U kunt zelf eenvoudig de financiële opbrengst van zonnepanelen berekenen. 

Jaarlijkse kWh-opbrengst x stroomtarief* = Uw jaaropbrengst in euro. 

In het voorbeeld hierboven, levert één zonnepaneel 410 Wp op. In een systeem van 8 panelen is dit 2.886 kWh per jaar. 

Met 2.886 kWh opbrengst x €0,38 bespaart u €1.096,68 per jaar.  

*Gemiddeld is de prijs waar wij mee rekenen €0,38 per kWh (prijspeil 2023). Dit verschilt per energieleverancier. Op uw elektriciteitsnota staat uw jaarlijkse kWh-tarief vermeld.  

Opbrengst zonnepaneel per jaar, maand en dag

In Nederland zijn zonnepanelen een zeer goede investering, zelfs na de afbouw van het salderen. Nederland heeft lange dagen vol zonlicht en goede omstandigheden zoals koudere temperaturen, wat de gemiddelde opbrengst ten goede doet. Zonnepanelen presteren namelijk het best wanneer ze koel zijn. Onze handige monitoring app stelt u in staat om de opbrengst zelf online te volgen, zowel op dag-, maand- als jaarbasis. Wilt u liever deze verwachte opbrengst vóór uw investering weten, lees dan vooral verder. 

Opbrengst van je zonnepanelen per jaar

De meest gebruikte periode voor het berekenen van opbrengst is per jaar. Hierbij geldt de volgende formule: 

Aantal panelen x Wattpiek vermogen per paneel x 0,88 = totale opbrengst in kWh. 

Zonnepanelen leveren niet in alle omstandigheden dezelfde hoeveelheid energie; externe factoren zoals het weer en de oriëntatie, zoals een dak op het zuiden, spelen een rol. Hierdoor komt de opbrengst van zonnepanelen in Wattpiek niet exact overeen met de opbrengst in kilowattuur (kWh). Het vermenigvuldigen van het totale wattpiek vermogen met 0,88 houdt rekening met deze invloeden.

Voorbeeld berekening: 


8 zonnepanelen 10 zonnepanelen 12 zonnepanelen
8 x 410 wp x 0,88 = 2.886 kWh 10 x 410 wp x 0,88 = 3.608 kWh 12 x 410 wp x 0,88 = 4.329 kWh

Opbrengst zonnepanelen per maand

Als we de jaaropbrengst willen omrekenen naar opbrengst per maand, komt dit voor een set van 8 neer op een gemiddelde van 241 kWh per maand. Echter, leveren zonnepanelen de hoogste opbrengst in zonnige periodes, zoals de zomer. Een stralende, zonnige dag levert een hoog rendement op, maar ook de temperatuur speelt een rol. Op een koele, zonnige dag in mei leveren uw zonnepanelen vaak evenveel stroom als op een warme zomerdag in juli. Het grootste deel (85%) van uw jaarlijkse opbrengst wordt geproduceerd van begin maart tot half oktober. Afbeelding: opbrengst jaar Wilt u de opbrengst van een specifieke maand berekenen? Hiervoor geld de volgende formule: Jaaropbrengst kWh x percentage opbrengst van die maand. Voorbeeld berekening in juni: 

8 zonnepanelen 10 zonnepanelen 12 zonnepanelen
2.886 kWh x 13% = 375 kWh 3.608 kWh x 13% = 469 kWh 4.329 kWh x 13% = 563 kWh

Lees ons artikel 'De beste maanden voor zonnepanelen' voor meer informatie over de opbrengstverdeling per jaar.

Opbrengst zonnepanelen per dag

Om de gemiddelde dagelijkse opbrengst van zonnepanelen te berekenen, deel je eenvoudig de maandelijkse opbrengst door het aantal dagen in die maand. Het antwoord geeft een indicatie van de opbrengst, waarbij de dag met de hoogste opbrengst wordt gecompenseerd voor een dag met veel schaduw. Voorbeeld berekening in juni:

8 zonnepanelen 10 zonnepanelen 12 zonnepanelen
375 kWh / 30 = 13 kWh p/d 469 kWh / 30 = 16 kWh p/d 563 kWh / 30 = 19 kWh p/d

Hoog rendement zonnepanelen

Nu u weet welke opbrengsten zonnepanelen kunnen opleveren, begrijpen we dat u deze het liefst zo snel mogelijk op uw dak wilt hebben. Volkomen logisch! Om deze opbrengsten te realiseren, is het van belang dat u kiest voor kwaliteit. Kwaliteit vormt immers de beste garantie voor een hoog rendement. Daarom bieden wij topproducten aan. Het vermogen en de kwaliteit (degradatiefactor) van uw zonnepanelen zorgen ervoor dat u kunt genieten van gegarandeerde prestaties gedurende 25 jaar. De eerste stap begint met het aanvragen van een advies op maat. Ontdek hoeveel panelen geschikt zijn voor uw situatie, de terugverdientijd van zonnepanelen en bekijk hoeveel u kunt besparen met deze duurzame investering! Vindt u de aanschaf van zonnepanelen een te grote investering? Geen zorgen, leer meer over de verschillen tussen kopen en leasen

FAQ

Wat betekent Wattpiek vermogen van zonnepanelen?

+
-

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

+
-

Hoeveel stroom bespaar ik met 8 zonnepanelen van 400 Wp?

+
-

Meer kennisbank onderwerpen

Zonnepanelen

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!