kennisbank zonnepanelen

Zonnepanelen opbrengst

Geschreven door Jildert Schat14 maart, 2022 · Leesduur 5 min

Als u wilt investeren in zonnepanelen gaat het vaak meteen om een flink bedrag. Daarom wilt u precies weten hoeveel stroom de zonnepanelen gaan opleveren. In dit artikel staat hoe u de jaarlijkse stroomproductie van zonnepanelen bepaalt. 

Hoeveel stroomopbrengst kunt u verwachten?

ZelfOpwekken.nl rekent de opbrengst van zonnepanelen nauwkeurig voor u uit. Wij berekenen de stroomopbrengst specifiek voor uw woning en uw situatie. De beschikbare ruimte op uw dak is bepalend voor het aantal zonnepanelen.

In ons voorstel rekenen wij met deze gegevens:

  • Het aantal zonnepanelen. 
  • Het Wattpiek vermogen van de zonnepanelen. 
  • De oriëntatie en de hellingshoek van de zonnepanelen. 
  • Gemiddelde zonnestraling op uw locatie (bron: KNMI).
  • Eventueel schaduwwerking.

Jaarlijkse stroomopbrengst zonnepanelen

Alle leveranciers hanteren andere rekenmethoden. Dat is verwarrend voor u. Om zelf te berekenen hoeveel stroom uw zonnepanelen jaarlijks zullen opwekken, is het belangrijk twee verschillende termen te onderscheiden. 

1. Wattpiek (Wp) | Het vermogen van zonnepanelen

  • Wattpiek (Wp) vermogen geeft de kracht van elk zonnepaneel aan. 
  • Hoe hoger het Wp, hoe meer zonlicht het zonnepaneel omzet in stroom.
  • Hoe meer Wp-vermogen u in totaal op het dak plaatst, hoe meer stroom u jaarlijks opwekt. 
  • Wilt u het totale vermogen weten? U telt dan gewoon het Wp van alle zonnepanelen bij elkaar op. 

2. Kilowattuur (kWh) | De jaarlijkse stroomopbrengst

  • Het huidige stroomverbruik van uw woning wordt weergegeven in kWh. 
  • De stroomproductie van zonnepanelen wordt ook weergegeven in kWh.
  • Zonder zonnepanelen betaalt u voor elke kWh stroom die u verbruikt een kWh-tarief aan uw energie-leverancier.
  • U vindt het jaarlijkse stroomverbruik van uw woning op uw energie-jaarnota. 

Hoeveel kWh-stroom gaat u zelf opwekken?

Hoe meer Wp-vermogen u op uw dak plaatst, hoe meer kWh stroom u straks zelf opwekt. En hoe meer u opwekt, hoe minder dure energie u hoeft in te kopen. 

Als u bij ons een voorstel aanvraagt, limiteren wij het maximale aantal panelen op basis van het door u doorgegeven jaarlijkse stroomverbruik. Op dit moment zorgen wij daarmee dat u een optimaal rendement behaald.

Wattpiek vs afmeting zonnepaneel

Vroeger hadden alle zonnepanelen nagenoeg dezelfde afmeting (165 cm x 100 cm). Dat was lekker makkelijk. Om de kwaliteit tussen de verschillende zonnepanelen onderling te vergelijken keek u gewoon naar het Wattpiek vermogen. 

Tegenwoordig is dit echter niet meer genoeg. Om de kracht en de kwaliteit van de zonnecellen onderling te vergelijken, moeten u tegenwoordig goed kijken naar de afmetingen van het zonnepaneel.

Waarom speelt de afmeting een rol?
Veel producenten halen een truc uit: ze maken hun zonnepanelen frames groter en plaatsen dan meer zonnecellen per zonnepaneel. 

Een groter zonnepaneel heeft meer m2 oppervlakte. Door meer m2 te bedekken met een rij extra zonnecellen verhoogt de fabrikant kunstmatig het Wattpiek, zonder dat de kwaliteit of de efficiëntie van hun zonnecellen te hebben verbeterd. 

Kortom, waar moet u op letten?

Het gaat erom zoveel mogelijk Wp-vermogen op uw dak te plaatsen. Uiteraard voor een aantrekkelijke prijs. Verder zijn een goede kwaliteit en een vakkundige plaatsing doorslaggevend voor het uithoudingsvermogen van uw systeem en dus voor uw rendement. Hoe minder onderhoud en gedoe, hoe beter. Kies altijd voor goede zonnepanelen met garanties van een betrouwbare producent

Verlaag uw energiekosten duurzaam

Wilt u in de toekomst ook minder gas gebruiken en dus meer elektrisch doen? Dan adviseren wij u nu alvast te kijken naar hoeveel stroom u maximaal kunt opwekken met uw dak. Uiteraard moet het wel betaalbaar blijven, daarom kunt u bij ZelfOpwekken.nl ook zonnepanelen leasen tegen aantrekkelijke voorwaarden.

Wij leveren Q CELLS full-black zonnepanelen. Een hoog vermogen van superieure kwaliteit voor een nog altijd betaalbare prijs. Dit laatste speelt natuurlijk ook een rol voor uw rendement. In het volgende artikel leest u hoe u het financieel rendement van zonnepanelen bepaalt.

Hoe weten wij hoeveel zon er schijnt?

De dagwaardes van de zonnestraling in Nederland worden al decennialang bijgehouden door het KNMI. 

Op basis van deze gegevens is bekend hoeveel zonnestraling er jaarlijks gemiddeld op uw locatie valt. Deze gegevens zijn verbazingwekkend nauwkeurig. Elk jaar varieert natuurlijk onderling een klein beetje, maar dat is niet zo erg. 

Met deze gegevens kunnen we ook achteraf uitrekenen hoeveel elektriciteit een zonnepaneel op een gegeven locatie zou moeten produceren. 

Met professionele actieve monitoring detecteert ZelfOpwekken.nl of uw systeem naar verwachting rendeert.

Meer kennisbank onderwerpen

Gratis voorstel aanvragen

Reeds 8.336 klanten! Klaar binnen 60 seconden