kennisbank zonnepanelen

Zonnepanelen opbrengst

Geschreven door Jildert Schat14 maart, 2022 · Leesduur 5 min

Als u wilt investeren in zonnepanelen gaat het meteen om een flink bedrag. Daarom is het logisch dat u precies wilt u weten hoeveel stroom de zonnepanelen gaan opleveren. In dit artikel leest u hoe de jaarlijkse stroomproductie van zonnepanelen wordt bepaald. 

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Hoeveel stroomopbrengst mag u van de zonnepanelen verwachten?

De beschikbare ruimte op uw dak is bepalend voor het aantal zonnepanelen. Het aantal zonnepanelen, het totale geïnstalleerde wattpiek vermogen van de zonnepanelen en de oriëntatie bepalen hoeveel kWh stroom u opwekt.

In een offerte berekenen wij de stroomopbrengst nauwkeurig voor uw woning. Onze experts brengen gratis deze gegevens in kaart:

 • Het aantal zonnepanelen. 
 • Het Wattpiek vermogen van de zonnepanelen. 
 • De oriëntatie en de hellingshoek van de zonnepanelen. 
 • Gemiddelde zonnestraling op uw locatie (bron: KNMI).
 • Schaduwwerking %.

Jaarlijkse stroomopbrengst zonnepanelen

Om te berekenen hoeveel stroom uw zonnepanelen jaarlijks opwekken, is het belangrijk twee verschillende termen te onderscheiden. 

1. Wattpiek (Wp)

 • Wattpiek (Wp) geeft het vermogen per zonnepaneel aan. 
 • Hoe hoger het Wp, hoe meer zonlicht 1 zonnepaneel omzet in stroom.
 • Nominaal Wp: hoe meer Wp u in totaal plaatst, hoe meer stroom u opwekt. 
 • Om het totale (nominale) vermogen te bepalen telt u het Wp van alle zonnepanelen bij elkaar op. Bijvoorbeeld 10 x 410 Wp = 4.100 Wp. 

2. KiloWattuur (kWh)

 • De stroomproductie van zonnepanelen wordt weergegeven in kWh.
 • Het stroomverbruik van uw woning wordt weergegeven in kWh. 
 • U vindt uw huidige jaarlijkse stroomverbruik op uw energie-jaarnota. 
 • Met zonnepanelen daalt uw netto kWh-verbruik.

Hoeveel kWh-stroom gaat u zelf opwekken?

Als u een voorstel aanvraagt, adviseren wij u over het aantal panelen op basis van uw jaarlijkse stroomverbruik. Daarmee zorgen wij dat u een optimaal financieel rendement behaald. U kunt eventueel meer opwekken, door extra zonnepanelen te plaatsen.

Hoe meer Wp-vermogen u in totaal plaatst, hoe meer kWh stroom u elk jaar met uw dak opwekt. En hoe meer u opwekt, hoe minder energie u hoeft in te kopen. 

Wattpiek vs afmeting zonnepaneel

Vroeger hadden zonnepanelen allemaal dezelfde afmeting (170 cm x 100 cm). 

Dat was lekker makkelijk. Om de kwaliteit tussen zonnepanelen onderling te vergelijken keek u gewoon naar het Wattpiek vermogen. Dit gaat helaas niet meer.

Tegenwoordig is kijken naar Wp niet meer genoeg. Om de kracht en de kwaliteit van de zonnecellen onderling te vergelijken, moeten u ook kijken naar de afmetingen van de zonnepanelen. Hieronder staat uitgelegd waarom.

Waarom speelt de afmeting een rol?
Veel producenten halen een truc uit: ze maken de zonnepanelen groter en plaatsen domweg meer zonnecellen in 1 zonnepaneel. 

Door extra zonnecellen te plaatsen wordt het paneel groter. Zo verhoogt een fabrikant het Wattpiek zonder dat de kwaliteit of de efficiëntie van de zonnecellen zijn verbeterd. 

Waar moet u op letten voor aanschaf?

Qua stroom gaat het in wezen om zoveel mogelijk Wp-vermogen op uw dak te plaatsen. Uiteraard speelt de prijs ook mee. Deel het totale (nominale) vermogen van het systeem door de totaalprijs. U komt dan op een prijs in Euro / per Wp. 

De prijs in Euro / per Wp kunt u goed vergelijken. Om deze reden vakt kiezen voor een string-omvormer meestal gunstiger uit, want de prijs daarvan is lager.

Let op! Soms kunt u met compactere zonnepanelen in totaal meer panelen kwijt en dus meer Wp plaatsen. Meer zonnepanelen plaatsen is bijna altijd gunstiger, dan kiezen voor het hoogste Wp per paneel.

Hoe minder onderhoud en gedoe, hoe beter. Kwaliteit en een vakkundige plaatsing zijn cruciaal voor het uithoudingsvermogen van het systeem. Kwaliteit garandeert lage onderhoudskosten en zorgt voor een hoger financieel rendement. 

Kies altijd voor goede zonnepanelen met garanties van een betrouwbare producent

Verlaag uw energiekosten duurzaam

Wilt u in de toekomst ook minder gas gebruiken en dus meer elektrisch doen? Dan adviseren wij u nu alvast te kijken naar hoeveel stroom u maximaal kunt opwekken met uw dak. Uiteraard moet het wel betaalbaar blijven, daarom kunt u bij ZelfOpwekken.nl ook zonnepanelen leasen tegen aantrekkelijke voorwaarden.

Wij leveren Q CELLS full-black zonnepanelen. Een hoog vermogen van superieure kwaliteit voor een nog altijd betaalbare prijs. Dit laatste speelt natuurlijk ook een rol voor uw rendement. In het volgende artikel leest u hoe u het financieel rendement van zonnepanelen bepaalt.

De zonnestraling van uw locatie bepalen. Hoe weten wij hoeveel zon er elk jaar schijnt?

De lokale dagwaardes van de zonnestraling worden in Nederland al decennialang goed bijgehouden door het KNMI. 

Deze gegevens vormen de basis om te bepalen hoeveel zonnestraling er gemiddeld per jaar op uw locatie valt. Elk jaar varieert natuurlijk onderling een klein beetje, maar dat is niet zo erg. Met deze gegevens kunnen wij verbazingwekkend nauwkeurige berekeningen maken. 

We kunnen ook achteraf uitrekenen hoeveel elektriciteit een zonnepaneel op een gegeven dak/locatie zou moeten produceren. Met professionele actieve monitoring detecteert ZelfOpwekken.nl of uw systeem naar verwachting rendeert.

Meer kennisbank onderwerpen

Gratis voorstel aanvragen

Reeds meer dan 10.000 klanten! Klaar binnen 1 minuut