kennisbank zonnepanelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Geschreven door Jildert Schat18 maart 2021 · Leesduur 4 min

Op deze pagina vindt u informatie om te bepalen in hoeverre uw dak geschikt is voor opwekking met zonnepanelen. 

Voorwaarden installeren zonnepanelen

Om een zonnepanelen systeem aan te mogen brengen moet u zelf de eigenaar zijn van het dak. Wanneer u huurder bent of in een appartementencomplex woont, bent u géén hoofdeigenaar van het dak.

Zonnepanelen plaatsen is vergunningsvrij in Nederland, behalve bij monumentale panden en bij beschermd dorps-/stadsgezicht. 

Om zonnepanelen te kunnen plaatsen, moet uw dak minimaal aan de volgende punten voldoen:

 • U bent 100% eigenaar van het dak. Bij VvE's heeft u minimaal 70% toestemming nodig van de eigenaren.
 • Het gebouw is geen monumentaal pand of beschermd stadgezicht.
 • Bij platdak: uw bitumen dakbedekking is niet te oud.
 • De dakconstructie is sterk genoeg om het extra gewicht te dragen. Dit wordt door ons bekeken en is in de meeste gevallen geen probleem. 

Plat of schuin geschikt voor zonnepanelen?

De meeste schuine daken zijn geschikt. Ook de meeste platte daken bieden voldoende mogelijkheden om een hoge opbrengst te behalen met zonnepanelen. 

Ook een combinatie van twee of meer dakvlakken is in veel gevallen mogelijk. De meeste daken zijn qua oriëntatie dus gewoon geschikt. Elk dak heeft zijn eigen type dakbedekking waar wij qua montagemateriaal rekening mee houden. 

ZelfOpwekken.nl houdt bij het ontwerp altijd rekening met uw stroomverbruik. Zo zorgen we dat uw financieel rendement het grootst is.

Omdat zonnepanelen groot en rechthoekig zijn, plaatst u bij platte daken de zonnepanelen meestal evenwijdig aan de dakrand. Puur omdat u dan meer zonnepanelen kwijt kunt op uw dak dan wanneer u ze schuin plaatst.

De vraag die wij als leverancier voor u beantwoorden is: hoeveel beschikbare ruimte heeft uw dak en hoe benut u die ruimte maximaal? 

Een optimaal dak heeft ruimte en zon

Het klinkt heel simpel. Zonnepanelen houden van de zon en niet van schaduw. Het zuiden wordt daarom gezien als de optimale richting of oriëntatie voor zonnepanelen. Net als bij een tuin op het zuiden valt in Nederland het meeste zonnestraling op daken richting het Zuiden. Ook daken richting het oosten en westen zijn echter uitermate geschikt. 

Hoe meer zonnepanelen, hoe meer vermogen u plaatst. Het vermogen dat u in totaal installeert is doorslaggevend voor uw jaarlijkse opwekking. Daarom is voldoende ruimte in wezen belangrijker dan de oriëntatie. 

De hellingshoek en de oriëntatie van het dak hebben tevens invloed op het totale rendement dat de zonnepanelen maximaal zullen opwekken.

De oriëntatie van het dak

U kunt de oriëntatie en de looprichting van uw dak natuurlijk niet beïnvloeden. Het gaat daarom ten eerste om de beschikbare ruimte op uw dak. Hiervoor gebruiken wij speciale software waarmee wij dit gedetailleerd voor u in kaart brengen. 

Vervolgens gaat het erom hoe u de ruimte maximaal kunt benutten. Onze specialisten helpen u hier graag mee. 

Gebruik de mogelijkheden van het dak

Wij ontwerpen een zonnestroom systeem en we bieden u advies op maat. Wij proberen uw stroomopbrengst te maximaliseren. Met tien zonnepanelen richting het oosten en westen, wekt u bijvoorbeeld meer stroom op dan met acht zonnepanelen plaatsen richting het zuiden. 

Omdat zonnepanelen tegenwoordig zo krachtig zijn, zien wij tegenwoordig zelfs mensen die zonnepanelen op het noorden willen plaatsen. U behaalt op Noord 'slechts' 55-60% van het maximale rendement. Dat betekent dat u met twaalf zonnepanelen op het noorden bijna net zoveel stroom opwekt als met acht zonnepanelen pal op het zuiden. Het is niet ideaal, maar toch. 

Obstakels voor zonnepanelen

Obstakels zijn elementen waar geen zonnepanelen overheen kunnen worden gemonteerd en elementen die schaduw geven. Daken en dakkapellen van de buren kunnen het plaatsen van zonnepanelen flink in de weg zitten. Schaduw van bomen is vervelend. Denk verder ook aan schoorstenen, dakramen, ontluchting-pijpjes en dakkapellen. 

Hoe geschikt is mijn dak?

Omdat u hier waarschijnlijk niet dagelijks over nadenkt, brengen wij uw situatie goed en helder in kaart. Onze experts  bekijken uw dak kosteloos voor u en maken een geschikt ontwerp. 

Vraag gratis een voorstel aan. Daarna weet u wat het meest gunstigste dakvlak is, hoe u de zonnepanelen het beste plaatst en wat het oplevert. 

Wij bepalen voor het dak eerst de exacte afmetingen en de geschikte zones. Wij houden rekening met schaduw én houden alle wettelijke marges aan tot de erfgrens, tot de nok en vanaf de dakgoot. Zo zorgen wij dat u optimaal gebruik maakt van elke geschikte vierkante meter.

 • Analyse van elk dakvlak.
 • Beschikbare oppervlakte in kaart.
 • Wettelijke marges en afstanden aanhouden. 
 • Bomen, dakobstakels en schaduw vermijden.  
 • Hellingshoek(en) en oriëntatie(s) per dakvlak in kaart.  

Legplan ontwerp voor zonnepanelen

Als leverancier denken wij graag met u mee. Onze ervaren adviseurs bestuderen uw woning en bepalen per situatie wat het meest rendabel is.

Een goed legplan met een slim systeem-ontwerp is essentieel voor een hoog rendement. Obstakels en schaduw moeten zoveel mogelijk worden voorkomen. 

Ook wilt u de kosten zo laag mogelijk houden. U kunt daarom bij ons gratis en vrijblijvend een uitgewerkt voorstel aanvragen. 

ZelfOpwekken.nl brengt daarna de mogelijkheden goed in kaart voor u. Uw adviseur rekent de jaarlijkse opbrengst uit voor uw project en geeft persoonlijk advies: gegarandeerd goed!

 • Ons legplan-ontwerp toont hoe de zonnepanelen optimaal op uw dak passen. 
 • Bij een Oost-West opstelling kunnen we vaak meer zonnepanelen kwijt.  
 • Hoe meer Wp uw systeem heeft, hoe hoger uw stroomopbrengst per jaar (in kWh) wordt. Onze panelen zijn nu standaard 380 Wp. 
 • Uw adviseur spreekt het voorstel rustig en in detail met u door.

Schaduw voorkomen bij zonnepanelen

Schaduw is een van de grootste obstakels voor zonnepanelen. Een dak waar te veel schaduw op valt (bijvoorbeeld door hoge bomen, een schoorsteen, of een dakkapel) is minder geschikt voor zonnepanelen. 

De negatieve invloed van schaduw moet worden beperkt of (liefst) geheel worden voorkomen. Voordat wij uw voorstel naar u toe sturen, maken wij uitgebreide schaduw berekeningen om te kijken wat mogelijk is. 

Zonnepanelen plaatsen meerdere dakvlakken

Zonnepanelen hebben vrij grote afmetingen. Heeft u te weinig ruimte beschikbaar op het dak voor minimaal vijf zonnepanelen? Dan kan een oplossing zijn om uw set zonnepanelen te verdelen over meerdere dakvlakken. Vaak kunt u dan meer zonnepanelen kwijt en het verhoogt uw rendement. Dit komt heel vaak voor.

Voorbeeld: u plaatst 5 zonnepanelen op uw platte garagedak en een set van 6 op het schuine dak van uw woning. Of u kiest voor een Oost-West opstelling, waarmee u een prachtig rendement behaalt én de productie verspreidt over de hele dag.

Lees meer over omvormers voor zonnepanelen op meerdere dakvlakken.

Daktype, dakconstructie en -bedekking

Platte en schuine daken behoeven elk een eigen aanpak. Wij brengen daarom van tevoren met u in kaart welk type dak en dakbedekking u heeft en in welke staat de dakbedekking verkeerd. 

Soms is uw dakbedekking eerst aan vervanging toe. In dat geval melden wij dit en we denken met u mee. Denk bijvoorbeeld aan asbest of aan oud, verweerd bitumen. Dat zult u eerst moeten vervangen, daarna komen we langs. Ook als u van plan bent het dak vanaf de buitenkant te isoleren, dient u dit te doen voordat u zonnepanelen neemt. 

Bij speciale typen dakbedekking zijn wij simpelweg niet de aangewezen partij om daar zonnepanelen op te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rieten daken, leien pannen of aan loden daken met gevouwen velsnaden. Neem in dat geval contact op met uw dakdekker of een specialist. 

Dakbedekking plat dak en dakkapellen

Platte daken hebben heel vaak bitumen dakbedekking, soms gecombineerd met grind. Ook EPDM en TPO dakbedekking komen heel vaak voor. Platte daken zijn over het algemeen geschikt voor zonnepanelen, mits de onderliggende constructie stevig genoeg is. 

Bij platte daken en dakkapellen is de draagkracht van de dakconstructie belangrijk. Bij veel dakkapellen is zonnepanelen plaatsen daarom niet geschikt. Elk paneel weegt 20 kilo en tevens wordt er per paneel flink wat balast toegevoegd. Het totale gewicht moet 25 jaar gedragen worden en dit is vaak te veel voor een dakkapel.

Is uw dakbedekking ouder dan 25 jaar? Om lekkages en gedoe te voorkomen, is het dan vaak beter om eerst nieuwe dakbedekking te nemen, voordat u zonnepanelen plaatst. 

Meer kennisbank onderwerpen

Gratis uw voorstel aanvragen!

Klaar binnen 60 seconden