Bent u van plan om zonnepanelen te installeren op uw dak? Dan is het belangrijk om te weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Op deze pagina bespreken we de voorwaarden en de drie belangrijkste factoren, die bepalen in hoeverre uw dak geschikt is voor zonnepanelen.
Ook verdienen met zonnepanelen?
Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.
Voorwaarden installeren zonnepanelen
Er zijn enkele voorwaarden voordat we de geschiktheid van uw dak bepalen. Uw huis moet minimaal aan de volgende eisen voldoen, voordat de zonnepanelen op het dak geplaatst worden:
- Er is voldoende ruimte op het dak.
- U bent 100% eigenaar van het dak.
- Bij huurders en VvE's geldt dat u toestemming nodig hebt van de verhuurder of 70% van de eigenaren.
- Het gebouw is geen monumentaal pand of beschermd stadgezicht; hiervoor zal anders een vergunning nodig zijn.
- De dakconstructie kan het gewicht dragen.
- De conditie van uw dakbedekking is in orde.
Als u niet aan deze voorwaarden voldoet, is uw dak (nog) niet geschikt voor zonnepanelen.
Zonnepanelen op plat dak, schuin dak of meerdere dakvlakken
U kunt zonnepanelen plaatsen op platte of schuine daken en zelfs op meerdere dakvlakken. De geschiktheid van uw dak hangt dus over het algemeen niet af van de dakvorm.
Elk daktype kent wel zijn eigen uitdagingen, voor- en nadelen.
Zonnepanelen op schuin dak
Voor schuine daken volgen de panelen de dakhoek. De oriëntatie en de hellingshoek zijn dus minder relevant om over na te denken. Het gaat vooral om het optimaal benutten van de beschikbare ruimte en het vermijden van schaduw. Bekijk hier onze tips voor zonnepanelen op schuine daken.
Zonnepanelen op plat dak
Bij zonnepanelen op een plat dak kunt u zelf de oriëntatie bepalen. Verder is het extra gewicht van ballast belangrijk. Bij Zuid-oriëntaties is er meer afstand tussen de panelen nodig. Meer informatie over zonnepanelen op platte daken vindt u hier.
Benut de zonnigste ruimte op de juiste manier
U dient de zonnigste ruimte op uw dak op de juiste manier te benutten. Het belangrijkste aspect is ruimte. Net zo belangrijk is hoeveel zon er op het dak valt.
Wilt u dat een van onze experts gratis een zonnepanelencheck voor uw dak uitvoert? Doe dan hier de gratis dakcheck en ontdek wat de beste mogelijkheden zijn!
Dak geschikt voor zonnepanelen: Oriëntatie en Hellingshoek
Voor het bepalen van de opbrengst spelen twee factoren een belangrijke rol: de oriëntatie en de hellingshoek. Zonnepanelen worden altijd onder een schuine hoek geplaatst.
De Oriëntatie van het Dak
Uw dak heeft een vaste positie ten opzichte van de zon; hieraan kunt u weinig veranderen. Het is wel heel belangrijk het juiste dakvlak te kiezen. Hoe meer zonuren per jaar, hoe beter.
Zonnepanelen richting het zuiden oriënteren wordt als de ideale oriëntatie beschouwd. Dat komt vanwege het aantal uren direct zonlicht. Oost-West combinaties worden ook gezien als ideaal.
Oost en West georiënteerde daken zijn beide zeer geschikt voor het opwekken van zonne-energie.
Zonnepanelen met een Noord-oriëntatie wekken iets minder op. Reken voor Noord- oriëntatie op ongeveer 55-60% van het maximaal haalbare rendement.
Meerdere dakvlakken: Oost-Westoriëntatie van zonnepanelen
Het plaatsen van zonnepanelen met een verdeling, bijvoorbeeld met zowel een Oost- als een Westoriëntatie, is ook mogelijk. U benut dan meerdere dakvlakken.
U heeft dan meer ruimte om extra zonnepanelen te installeren.
Voor veel woningeigenaren resulteert dit in een hogere opbrengst – ten opzichte van alleen zonnepanelen oriënteren op het zuiden. Hoe meer panelen, hoe meer u opwekt.
Als u meer wilt leren over de oriëntatie van zonnepanelen op een dak en de bijbehorende voor- en nadelen, bekijk dan onze pagina over zonnepanelen oriëntatie.
Hellingshoek schuine daken en zonnepanelen
Voor schuine daken geldt dat de zonnepanelen de hellingshoek van het dak volgen.
De hellingshoek speelt met name een rol om de exacte opbrengst voor uw dak te bepalen. Een hoek tussen de 20 tot 60 graden wordt gezien als gunstig.
Hellingshoek platte daken en zonnepanelen
Op platte daken plaatsen we eerst schuine beugels waarop de zonnepanelen worden bevestigd.
Bij een Zuidoriëntatie vormt er schaduw achter elk schuin geplaatst zonnepaneel. Daarom worden de zonnepanelen in rijen met vaste tussenruimtes geplaatst. Hierdoor kunt u minder panelen plaatsen.
Op platte daken hanteren we daarom een flauwe montagehoek van 10 graden om deze schaduw tussen de rijen te minimaliseren. U kunt daardoor meer panelen plaatsen.
Met deze hoek kunt u meer zonnepanelen kwijt en gebruikt u de oppervlakte optimaal. Het is ook gunstig voor windvorming en minimaliseren van het kg ballast.
Geschikte daken: Schaduwvorming
De schaduwvorming op een dak is een belangrijke factor om te bepalen hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen. Een dak dat de hele dag zon vangt, is natuurlijk ideaal.
Een dak dat voortdurend in de schaduw ligt, is minder geschikt voor zonnepanelen.
Gelukkig hebben de meeste daken slechts gedeeltelijke schaduw, of ervaren ze schaduw gedurende slechts enkele uren per dag. Waar de schaduw valt verandert gedurende de dag en is afhankelijk van de stand van de zon.
Welke obstakels kunnen schaduw veroorzaken?
- Bomen
- Schoorstenen
- Dakramen
- Dakkapellen
- Ontluchtingspijpjes
- Hoger gelegen daken
Let op: wanneer u geen van deze obstakels op/voor uw dak heeft, betekent dit nog niet dat u geen last heeft van schaduwvorming. De obstakels verderop of op de daken van buren kunnen ook schaduw veroorzaken op uw dak. Lees hier meer over zonnepanelen in de schaduw.
Beperken invloed schaduw
De negatieve invloed van schaduw op zonnepanelen moet u beperken of bij voorkeur volledig vermijden. Het eenvoudigst is geen panelen installeren waar schaduw valt. Ook kunt u, door slim gebruik te maken van omvormer-technologie, het negatieve effect beperken.
Onze experts maken eerst een grondige schaduwberekening om schaduwvorming op uw dak te identificeren. Zij geven u gratis een passend advies waar u de zonnepanelen het beste plaatst en hoeveel zonnepanelen bij uw situatie passen.
FAQ
Klik op de vraag om het antwoord te lezen.
Meer over zonnepanelen
Kies uw provincie
Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.