kennisbank zonnepanelen

Is uw dak geschikt voor zonnepanelen?

Geschreven door Jildert Schat8 januari 2021 · Leesduur 4 min

De meeste daken zijn geschikt voor opwekking met zonnepanelen. Eén van de voorwaarden voor het plaatsen van zonnepanelen is, dat u zelf de eigenaar bent van het dak. Op deze pagina vindt u alle informatie om te bepalen of en in hoeverre uw dak geschikt is.

Voorwaarden installeren zonnepanelen

Om een zonnepanelen systeem aan te mogen brengen moet u eigenaar zijn van het dak. Wanneer u huurder bent of in een appartementencomplex woont, bent u geen hoofdeigenaar van het dak. Om zonnepanelen te mogen plaatsen, moet uw dak minimaal aan de volgende punten voldoen:

Plat of schuin voor zonnepanelen

Veel schuine daken zijn geschikt. Ook de meeste platte daken bieden voldoende mogelijkheden om een hoge opbrengst te behalen met zonnepanelen. Zelfs een combinatie van twee dakvlakken is in veel gevallen mogelijk. 

Optimaal dak: zon én ruimte

De oriëntatie van het dak heeft zeker invloed op het rendement van zonnepanelen. Omdat de aarde draait, komt de zon op in het oosten en gaat ze onder in het westen. De zon staat op haar hoogste punt in het zuiden. 

Zuid wordt daarom gezien als de optimale oriëntatie voor zonnepanelen. Toch is ruimte op uw dak in veel gevallen belangrijker. Het gaat erom hoeveel ruimte u hebt en hoe u die ruimte maximaal benut. 

Zes zonnepanelen richting het westen, wekken vaak meer stroom op dan vijf panelen richting het zuiden. Met vier panelen op Oost en vier panelen op West wekt u zelfs veel meer op. Bij platte daken plaatsen we de zonnepanelen meestal paralel aan de dakrand, omdat u dan meer zonnepanelen kwijt kunt.

De meeste daken zijn qua oriëntatie dus gewoon geschikt. De juiste vraag is daarom: hoeveel geschikte ruimte heeft uw dak? Bij het uitwerken van ons voorstel, benutten wij altijd maximaal de beschikbare ruimte op uw dak. 

Legplan ontwerp voor zonnepanelen

Een goed doordacht legplan en systeem-ontwerp is essentieel voor een hoog rendement. Obstakels en schaduw moeten we voorkomen. Als leverancier denken wij daarom graag met u mee. U kunt bij ons vrijblijvend een dakcheck doen en een uitgewerkt voorstel aanvragen. 

Onze ervaren adviseurs bestuderen uw woning en bepalen per situatie wat het meest geschikt is. Ze brengen de mogelijkheden voor u in kaart. De adviseur rekent alles door voor uw project en geeft u persoonlijk advies.

 • Wij brengen de beschikbare ruime in kaart.
 • Wij vermijden obstakels, dakramen en schaduw van bomen. 
 • Het legplan-ontwerp toont hoe de zonnepanelen optimaal op uw dak passen. 
 • Hoe meer Wp uw systeem heeft, hoe hoger uw stroomopbrengst per jaar (in kWh) wordt. Onze panelen zijn standaard 375 Wp. 
 • Bij een Oost-West opstelling kunnen we vaak meer zonnepanelen kwijt.
 • Uw adviseur spreekt het voorstel rustig en in detail met u door.

Beschikbare ruimte bepalen voor zonnepanelen

Schoorstenen, dakramen, pijpjes en dakkapellen kunnen het plaatsen van zonnepanelen flink in de weg zitten. Wij bepalen voor uw dak eerst de exacte afmetingen en alle geschikte zones. Wij houden hiervoor de wettelijke marges aan tot de erfgrens, vanaf de goot en de nok van het dak. Zo zorgen wij dat u optimaal gebruik maakt van elke vierkante meter.

Omdat u hier waarschijnlijk niet dagelijks over nadenkt, bekijken wij dit kosteloos voor u. Daarna weet u wat het meest gunstigste dakvlak is en hoe u de zonnepanelen het beste kunt plaatsen. Wilt u weten hoeveel stroom uw dak kan opleveren en een voorstel ontvangen voor uw woning? Doe de gratis dakcheck.

 • Analyse van elk dakvlak.
 • Beschikbare oppervlakte in kaart.
 • Wettelijke marges en afstanden aanhouden. 
 • Bomen, dakobstakels en schaduw vermijden.  
 • Hellingshoek(en) en oriëntatie(s) per dakvlak in kaart.  

Schaduw voorkomen bij zonnepanelen

Schaduw is een van de grootste obstakels voor zonnepanelen. Een dak waar te veel schaduw op valt (bijvoorbeeld door hoge bomen, een schoorsteen, of een dakkapel) is minder geschikt voor zonnepanelen. 

De negatieve invloed van schaduw moet worden beperkt of (liefst) geheel worden voorkomen. Voordat wij uw voorstel naar u toe sturen, maken wij uitgebreide schaduw berekeningen om te kijken wat mogelijk is. 

Zonnepanelen plaatsen meerdere dakvlakken

Zonnepanelen hebben vrij grote afmetingen. Heeft u te weinig ruimte beschikbaar op het dak voor minimaal vijf zonnepanelen? Dan kan een oplossing zijn om uw set zonnepanelen te verdelen over meerdere dakvlakken. Vaak kunt u dan meer zonnepanelen kwijt en het verhoogt uw rendement. Dit komt heel vaak voor.

Voorbeeld: u plaatst 5 zonnepanelen op uw platte garagedak en een set van 6 op het schuine dak van uw woning. Of u kiest voor een Oost-West opstelling, waarmee u een prachtig rendement behaalt én de productie verspreidt over de hele dag.

Lees meer over omvormers voor zonnepanelen op meerdere dakvlakken.

Daktype, dakconstructie en -bedekking

Platte en schuine daken behoeven elk een eigen aanpak. Wij brengen daarom van tevoren met u in kaart welk type dak en dakbedekking u heeft en in welke staat de dakbedekking verkeerd. 

Soms is uw dakbedekking eerst aan vervanging toe. In dat geval melden wij dit en we denken met u mee. Denk bijvoorbeeld aan asbest of aan oud, verweerd bitumen. Dat zult u eerst moeten vervangen, daarna komen we langs. Ook als u van plan bent het dak vanaf de buitenkant te isoleren, dient u dit te doen voordat u zonnepanelen neemt. 

Bij speciale typen dakbedekking zijn wij simpelweg niet de aangewezen partij om daar zonnepanelen op te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rieten daken, leien pannen of aan loden daken met gevouwen velsnaden. Neem in dat geval contact op met uw dakdekker of een specialist. 

Dakbedekking plat dak en dakkapellen

Platte daken hebben heel vaak bitumen dakbedekking, soms gecombineerd met grind. Ook EPDM en TPO dakbedekking komen heel vaak voor. Platte daken zijn over het algemeen geschikt voor zonnepanelen, mits de onderliggende constructie stevig genoeg is. 

Bij platte daken en dakkapellen is de draagkracht van de dakconstructie belangrijk. Bij veel dakkapellen is zonnepanelen plaatsen daarom niet geschikt. Elk paneel weegt 20 kilo en tevens wordt er per paneel flink wat balast toegevoegd. Het totale gewicht moet 25 jaar gedragen worden en dit is vaak te veel voor een dakkapel.

Is uw dakbedekking ouder dan 25 jaar? Om lekkages en gedoe te voorkomen, is het dan vaak beter om eerst nieuwe dakbedekking te nemen, voordat u zonnepanelen plaatst. 

Kennisbank onderwerpen

Gerelateerde onderwerpen

Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten deze zonne-energie om in stroom. In dit artikel leest u hoe zonnepanelen werken en waar u op moet letten bij aanschaf.

Meer lezen

Of uw dak interessant is voor zonnepanelen, hangt af van een aantal factoren. Wij zetten in dit artikel onze kennis en ervaring op een rij en geven u deskundig advies.

Meer lezen

Hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen, hangt af van de grootte van het zonnepaneel en de beschikbare ruimte op uw dak. En hoeveel stroom u voortaan zelf wilt opwekken.

Meer lezen

Gerelateerde vragen

Hoeveel zonnepanelen moet ik nemen?
+
-
Hoeveel kan ik besparen per jaar?
+
-
Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?
+
-

Gratis uw voorstel aanvragen!

Klaar binnen 60 seconden