kennisbank zonnepanelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Geschreven door Jildert Schat17 maart 2023 · Leesduur 4 min

Bent u van plan om zonnepanelen te installeren op uw dak? Dan is het belangrijk om te weten of uw dak hiervoor geschikt is. Op deze pagina bespreken we de belangrijkste factoren, die bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Hoe geschikt is mijn dak?

Zonnepanelen houden van de zon en niet van schaduw. Om u tijd en kosten te besparen kunnen wij de geschiktheid van uw dak op afstand nauwkeurig voor u in kaart brengen. Hiervoor gebruiken wij speciale software. U weet daarna hoe u de ruimte op uw dak maximaal kunt benutten en wat uw dak per jaar kan opwekken. 

U kunt gratis een voorstel aanvragen voor:

 • Professionele analyse van elk dakvlak.
 • Hellingshoek en oriëntatie per dakvlak in kaart. 
 • Beschikbare ruimte in kaart. 
 • Wettelijke marges en afstanden in kaart. 
 • Schaduwberekeningen van bomen en dakobstakels.
 • Aantal panelen, jaarlijkse opbrengst en installatiekosten in kaart. 

Zijn platte of schuine daken beter?

De meeste schuine daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Ook de meeste platte daken hebben zeer goede mogelijkheden om een hoge opbrengst te behalen.

De criteria zijn: 1) dat er voldoende ruimte is en 2) dat de zon op het dak komt. 

Uw dak heeft ruimte

Het klinkt heel simpel. Hoe meer ruimte op het dak, hoe meer zonnepanelen u kunt plaatsen. Het totale vermogen aan zonnepanelen dat u installeert is doorslaggevend voor uw jaarlijkse opwekking. 

Daarom is de beschikbare ruimte een belangrijke factor. Daarnaast hebben de oriëntatie van het dak, schaduw en de hellingshoek invloed op het totale rendement dat de zonnepanelen zullen opwekken.

U bent eigenaar van het dak

Om een zonnepanelen systeem aan te mogen brengen moet u zelf de eigenaar zijn van het dak. Wanneer u huurder bent of in een appartementencomplex woont, bent u géén hoofdeigenaar van het hele dak. 

Zonnepanelen plaatsen op uw woning is vergunningsvrij in Nederland, behalve bij monumentale panden en bij beschermd dorps-/stadsgezicht.   

Oriëntatie van het dak 

Het zuiden wordt vaak gezien als de optimale richting of oriëntatie voor zonnepanelen. Daar valt wat voor te zeggen. Net als bij een tuin op het zuiden valt in Nederland het meeste zonnestraling op daken richting het Zuiden. 

Daken richting het oosten en westen zijn ook uitermate geschikt. Als u zonnepanelen plaatst met zowel Oost als West oriëntatie, kunt u vaak meer panelen kwijt. Daarmee wekt u al gauw meer op dan met alleen een Zuid-oriëntatie. 

Een dak gericht op het noorden is minder geschikt voor zonnepanelen.

Hellingshoek van het dak

Zonnepanelen moeten een beetje schuin naar boven richting de zon worden geplaatst. De hellingshoek van het dak is daarom ook een factor bij de geschiktheid van uw dak voor zonnepanelen. 

 • Bij schuine daken houden we gewoon de hoek van het dak aan. 
 • Bij platte daken plaatsen wij de zonnepanelen op schuine beugels. 
 • Dit zorgt voor een goede opbrengst gedurende het hele jaar.

Een te steil of vlak dak kan leiden tot een lager rendement. Een te steil dak kan ook leiden tot onveilige situaties bij de installatie en onderhoud.  

Voorwaarden installeren zonnepanelen

Om zonnepanelen te kunnen plaatsen, moet uw dak minimaal aan de volgende punten voldoen:

 • U bent 100% eigenaar van het dak. Bij VvE's heeft u minimaal 70% toestemming nodig van de eigenaren.
 • Er is voldoende ruimte op het dak.
 • U benut de zonnigste ruimte op de juiste manier.
 • Het gebouw is geen monumentaal pand of beschermd stadgezicht.
 • De dakconstructie en de dakbedekking zijn in orde.

Schaduw voorkomen bij zonnepanelen

Schaduw is een van de grootste obstakels voor zonnepanelen. Een dak waar te veel schaduw op valt (bijvoorbeeld door hoge bomen, een schoorsteen, of een dakkapel) is minder geschikt voor zonnepanelen. 

De negatieve invloed van schaduw moet worden beperkt of (liefst) geheel worden voorkomen. Voordat wij uw voorstel naar u toe sturen, maken wij uitgebreide schaduw berekeningen om te kijken wat mogelijk is. 

Obstakels voor zonnepanelen

Obstakels zijn elementen die schaduw geven en elementen waar geen zonnepanelen overheen geplaatst kunnen worden. Denk aan schoorstenen, dakramen, ontluchting-pijpjes en dakkapellen. Schaduw van bomen moeten we voorkomen. Ook daken en dakkapellen van de buren kunnen het plaatsen van zonnepanelen flink in de weg zitten.

Meerdere daken benutten met zonnepanelen

De meeste schuine daken zijn geschikt. Ook de meeste platte daken bieden voldoende mogelijkheden om een hoge opbrengst te behalen met zonnepanelen. 

Ook een combinatie van twee of meer dakvlakken is in veel gevallen mogelijk. De meeste daken zijn qua oriëntatie dus gewoon geschikt. Elk dak heeft zijn eigen type dakbedekking waar wij qua montagemateriaal rekening mee houden. 

Legplan ontwerp voor zonnepanelen

U wilt tijd besparen en de kosten zo laag mogelijk houden. U kunt daarom bij ons gratis een voorstel voor uw dak aanvragen. 

 • Ons legplan-ontwerp toont hoe de zonnepanelen optimaal op uw dak passen. 
 • Bij een Oost-West opstelling kunnen we vaak meer zonnepanelen kwijt.  
 • Hoe meer Wp uw systeem heeft, hoe hoger uw stroomopbrengst per jaar (in kWh) wordt. 
 • Uw adviseur spreekt het voorstel rustig en in detail met u door.

Gratis voorstel aanvragen

Reeds 8.336 klanten! Klaar binnen 60 seconden