Omvormer kopen

Bent u op zoek naar zonnepanelen en wilt u meer weten over omvormers? ZelfOpwekken.nl vertelt u er alles over.

Soorten omvormers

Omvormers zijn een essentieel onderdeel van uw zonnepanelensysteem. We onderscheiden string-omvormers en micro-omvormers.

String-omvormers

String omvormers zijn speciaal ontworpen om de zonnepanelen op een efficiënte manier aan te sluiten op één enkele omvormer. De zonnepanelen worden in serie geschakeld en de productie wordt gedurende de dag per serie zonnepanelen geoptimaliseerd. Schaduw en oost-west opstellingen worden met twee MPPT's gemanaged.

Micro-omvormers

Micro-omvormers zijn ontworpen om elk zonnepaneel uit te rusten met een eigen omvormer. De zonnepanelen worden in parallel geschakeld. De productie wordt hierdoor per zonnepaneel geoptimaliseerd. Dat kan voordeel opleveren, maar het is ook duurder. Micro's zijn financieel voordeliger bij hele kleine systemen, als de zonnepanelen op meer dan twee dakvlakken worden geplaatst of als zonnepanelen gedurende de dag veel last van schaduw hebben. 

String omvormers Micro omvormers

String-omvormer

Micro-omvormer

Omvormer kiezen?

Ontvang gratis een voorstel met het type omvormer die voor uw woning het meeste oplevert. 

klaar binnen 1 minuut

Basisfunctie van de omvormer

Zonnepanelen produceren gelijkstroom (DC). De apparaten in uw woning gebruiken wisselstroom (AC) van 230 Volt continu.

De omvormer is het kastje tussen uw zonnepanelen en uw meterkast, dat de gelijkstroom van uw zonnepanelen veilig en efficiënt omvormt tot 230 Volt wisselstroom voor gebruik in huis en teruglevering aan het net. 

Zonnepanelen leveren gedurende de dag niet steeds precies dezelfde hoeveelheid stroom, dit fluctueert afhankelijk van het seizoen, het weer en het tijdstip. 

De omvormer regelt dat de stroomproductie gedurende de dag wordt gemaximaliseerd. Dit gebeurt met de maximum powerpoint tracking functie (ook wel MPPT genaamd).

Voorbeeld van een werkende string-omvormer met 1 MPPT, aarding, een werkschakelaar en monitoring stick.

Beste plek voor de omvormer

Een omvormer werkt graag hard. Het apparaat wordt warm overdag en die warmte moet de omvormer kwijt kunnen. Daarom plaatsen we de omvormer op een goed geventileerde plek in de woning ergens tussen de zonnepanelen en de meterkast. We hangen de omvormer nooit in de meterkast.

De beste plek voor de string-omvormer is meestal één van de volgende plaatsen: 

  • Op zolder (vlak onder het dak).
  • In de garage, bijkeuken of de schuur. 
  • Buiten (beschut onder een afdakje).
  • Bij de wasmachine (plaatsing ZPO, max. 10 zonnepanelen).  

Micro-omvormers plaatsen we altijd buiten. Ze zitten direct achter de zonnepanelen op het dak en zijn daarmee goed geventileerd. 

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Klantervaringen

Na 10.384 succesvolle installaties kunnen wij met trots zeggen dat we al veel tevreden klanten hebben. Deze mensen gingen u voor!

H. de Boer uit 's Hertogenbosch

Wij zijn erg tevreden met alles, installateurs ook duidelijk en vriendelijk. De zonnepanelen werken goed!

10 / 10

Erik uit Cuijk

Installatie verliep goed en binnen een dag lag alles erop. De app werkt prima, elke dag topopbrengst. Toen we per ongeluk de verbinding met omvormer hadden verbroken kregen we dezelfde dag al een bericht van Zelfopwekken.nl om ervoor te zorgen dat alles weer in orde was.

10 / 10

Rindert uit Blije

Goede partij, snel, duidelijk en vriendelijk. Mijn huis staat er prachtig bij met deze zwarte panelen.

8 / 10

Wout uit Velzen-Zuid

Wat een top partij! Deskundige werknemers die de tijd nemen om een mooie installatie neer te leggen. Na oplevering nog nooit een storing of problemen gehad. Als ik vragen heb over de installatie wordt ik altijd vriendelijk te woord gestaan!

10 / 10

Kies een kennisbank categorie

Vakkundig advies voor uw woning?

Reeds meer dan 10.000 klanten! Klaar binnen 1 minuut