kennisbank zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

Geschreven door Jildert Schat7 januari 2023 · Leesduur 4 min

Wat zijn pv-zonnepanelen, welke type zijn er en wat is eigenlijk het verschil tussen zwarte en blauwe zonnepanelen? Op deze pagina leest u over de verschillen, welk type zonnepanelen wij leveren en welke u nodig.

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

De meest gangbare zonnepanelen die stroom produceren worden ook wel PV-zonnepanelen genoemd. 

PV staat hierbij voor het Photo Voltaïc (fotovoltaische) effect. 

’Photo’ betekent licht en ‘Voltaïc’ betekent Volt of elektriciteit. Fotovoltaïsche zonnepanelen worden gemaakt van gekristalliseerd silicium (zand). Daarom noemen we dit type zonnepanelen ook wel eens monokristallijn (zwarte) panelen of polykristallijn (blauwe) panelen.

 • Er bestaan ook "dunne folie" of "flexibele folie" zonnepanelen, deze technologie is bekend van de rekenmachines. Ze maken ook gebruik van het photovoltaïc-effect, maar leveren nog lang niet zoveel stroom als kristallijne zonnepanelen. 
 • Er zijn ook andere soorten zonnepanelen, zoals de zonnecollectoren (warm water) en de PVT-zonnepanelen (combinatie PV en warm water).

Wattpiek vermogen van zonnepanelen

De kracht van zonnepanelen wordt gemeten in Wattpiek (Wp). Het Wattpiek van een zonnepaneel geeft aan hoeveel stroom een zonnepaneel kan produceren. De hoeveelheid stroom die u opwekt, wordt weergegeven in Kilowattuur. 

Meer weten over Wp en opbrengst? Klik hier.

Om zonnepanelen offertes te vergelijken kunt u het beste kijken naar de totale prijs per Wattpiek van de hele set die u installeert. U vergelijkt dan het nominale vermogen van alle zonnepanelen bij elkaar opgeteld. 

Bijvoorbeeld: een set van 10 zonnepanelen van 400 Wp heeft een nominaal vermogen van 4.000 Wattpiek. Het maakt voor de opbrengst niet uit of de zonnepanelen zwart of blauw zijn. 

Monokristallijne zonnepanelen (zwart)

Monokristallijn zonnepanelen zijn zwarte pv-zonnepanelen. Zwarte zonnepanelen hebben zwarte cellen. "Full-black" zonnepanelen hebben tevens een matzwart aluminium frame. Wat betekent monokristallijn? Tijdens de productie worden de kristallen tijdens het stollen beïnvloed. Hierdoor komen deze netjes in dezelfde richting te liggen. Zo ontstaan egale zonnecellen. 

Een zwart vlak ontstaat als full-black zonnepanelen tegen elkaar aan liggen. 
 • De zonnecellen ogen zwart.
 • De frames zijn zwart.
 • Op schuin dak ziet dit er strak uit.

Polykristallijne zonnepanelen (blauw)

Blauwe zonnepanelen noemen we polykristallijn. Blauwe zonnepanelen hebben meestal een frame met een aluminium kleur. Door het productieproces van de polykristallijne zonnepanelen ontstaat bij afkoeling een hard silicium, dat uit meerdere kristallen bestaat. Hierdoor lijken de cellen van dichtbij een beetje gefragmenteerd of 'gevlekt'. 
 • Polykristallijne cellen ogen blauw. 
 • Meerdere kristallen liggen "door elkaar" in elke zonnecel.
 • De cellen zijn iets minder egaal van kleur.

Zijn blauwe of zwarte zonnepanelen beter?

Behalve een kleurverschil (estethisch), is er technisch beperkt verschil tussen zwarte en blauwe zonnepanelen. Qua opbrengst en kwaliteit presteren beide gelijk. 

 • De kleur zegt niks over de kwaliteit. 
 • Beide types leveren dezelfde kWh-opbrengst. 
 • Het belangrijkste verschil is esthetisch.
 • Veel mensen vinden de zwarte panelen mooier dan blauwe panelen.  

Technische verschillen

Er zijn kleine technische verschillen, maar in Nederland merkt u daar niks van. 

Zwarte zonnepanelen wekken bij volle zon (directe instraling) iets meer op dan de blauwe zonnepanelen. De blauwe panelen wekken juist weer iets meer op bij diffuus licht (indirecte instraling). Ook de temperatuur beïnvloedt de prestaties enigszins. In Nederland is dit netto verschil in opbrengst verwaarloosbaar. 

Conclusie: het belangrijkste verschil is de kleur

Het blijft dus vooral een esthetische keuze. De meeste mensen vinden de zwarte design zonnepanelen mooier. Vooral op een schuin dak, waar de zonnepanelen vaak in het zicht liggen, wordt steeds vaker gekozen voor zwarte zonnepanelen. 

Op een plat dak zie je zonnepanelen meestal niet liggen en daar kiest men dan ook vaker voor blauw of voor zwarte zonnepanelen met een aluminium frame.

 • De zonnepanelen werking is net zo efficiënt.  
 • De opbrengsten van mono- en polykristallijne zonnepanelen zijn identiek. 
 • Blauwe zonnepanelen zijn vaak net iets goedkoper.
 • ZelfOpwekken.nl levert uitsluitend full-black zonnepanelen

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Kies een kennisbank categorie

Vul uw postcode in

Reeds meer dan 10.000 klanten! Klaar binnen 1 minuut