Soorten zonnepanelen

Geschreven door Casper Hoogland11 november 2023 · Leesduur 4 min

Wilt u zonnepanelen kopen, dan komt u al snel verschillende soorten zonnepanelen tegen. Welke soorten zonnepanelen zijn voor uw situatie de beste keuze? Hieronder leggen we u graag uit welke soorten zonnepanelen er op de markt zijn. 

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

PV zonnepanelen

Zonder al te technisch te worden: de meest gangbare zonnepanelen zijn allemaal PV-zonnepanelen. Deze zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen, die zonlicht omzetten in elektriciteit. PV-panelen en zonnepanelen zijn hetzelfde product. PV is een afkorting van de Engelse term 'photovoltaic'. 

De stroom komt voort uit licht – en dus niet uit warmte. Het frame van zonnepanelen is van aluminium, welke een zwarte poedercoating kan hebben. Aan de voorzijde zit een geharde glasplaat ter bescherming van de kristallen en aan de achterkant zit een witte of zwarte kunststof backsheet. 

Monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen zijn zwarte PV-zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden in de basis gemaakt van silicium (zand). De zonnecellen van monokristallijne panelen zijn effectief en wekken veel stroom op. 

De monokristal zonnecellen staan allemaal dezelfde kant op uitgelijnd. Daardoor ontstaat er een donker, egaal en zwart ogend zonnepaneel. Wij leveren full black zonnepanelen. Dit wil zeggen dat de aluminium frames (de randen) en de backsheet van de zonnecellen ook zwart zijn, waardoor een geheel zwart uiterlijk ontstaat. 

Als u meer wilt lezen over de werking van pv-zonnecellen, bekijk dan het artikel over 'hoe werken zonnepanelen'. 

Polykristallijn zonnepanelen

Er bestaan ook polykristallijne PV-zonnepanelen, die staan beter bekend als blauwe zonnepanelen. Ook deze zonnepanelen hebben als grondstof silicium. Blauwe zonnepanelen wekken net zoveel op, maar men vindt dit type zonnepaneel esthetisch minder mooi. Dat komt vanwege de blauwe (vlekkerige) polykristal cellen en het aluminium kleurig frame. 

Dit type zonnepaneel is wat goedkoper, maar esthetisch minder mooi vanwege de blauwe kleur van de polykristallijn zonnecellen. Dit type leveren wij niet. 

Voor meer informatie over het berekenen van de terugverdientijd van zonnepanelen, bekijk onze pagina over 'terugverdientijd zonnepanelen berekenen'

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas of ‘bifacial’ zonnepanelen hebben een glasplaat aan zowel de voor- als achterkant. Dit in tegenstelling tot de traditionele PV-zonnepanelen, die aan de achterkant een kunststof backsheet hebben.

Glas-glas zonnepaneklen zijn (van onder gezien) transparantere zonnepanelen. Hoewel de opbrengst van glasglas zonnepanelen vaak iets hoger is, hebben ze ook een veel hogere kostprijs. Hierdoor zijn ze financieel gezien minder rendabel. 

Bovendien zijn deze panelen zwaarder, wat de montage uitdagender maakt. Voor de draagkracht van uw dakconstructie moet u op ongeveer 6 kg extra gewicht per paneel rekenen. Glas-glas staat mooier op een serre, een glazen dak of een overkapping waar u de zonnecellen van onderaf wilt zien.  

Minder populaire zonnepaneel soorten

Hierboven zijn de meest gangbare soorten panelen genoemd met het hoogste rendement, maar er zijn nog andere typen panelen voor een plat of schuin dak. Deze andere soorten zonnepanelen bestaan vaak uit andere materialen en zijn minder populair vanwege een lager rendement of hogere kosten. 

PVT-zonnepanelen

Het PVT-paneel heeft een dubbele functie. Dit type paneel zorgt dus voor een vermindering van zowel gas- als elektriciteitsverbruik. 

PVT-warmtepomppanelen wekken elektriciteit én warmte op. De zonnecellen aan de bovenkant wekken stroom op (PV). Aan de achterzijde van de zonnepanelen zit een warmtewisselaar (T), die warmte-energie onttrekt aan de buitenlucht. PVT-zonnepanelen functioneren dus als de buitenunit voor een warmtepomp-systeem. 

PVT-panelen worden met warmtepomp geïnstalleerd en hebben een terugverdientijd van 8-12 jaar. Na deze terugverdientijd geniet u van een veel lager stroom- en gasverbruik. Meestal worden drie of vier PVT-zonnepanelen geplaatst en gecombineerd met een regulier PV-zonnepanelen systeem.  

Dunnefilm panelen

Andere type zonnepanelen zijn de zogenaamde dunne folie of amorf zonnepanelen. Deze technologie is bekend van de rekenmachines. Dunnefilm zonnepanelen hebben een veel lager financieel rendement. Dunne film panelen zijn goedkoper dan kristallijne panelen. Het zijn flexibele zonnepanelen en daardoor buigzaam door het amorf silicium. Ze hebben een kortere levensduur dan andere soorten panelen. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor zonnepanelen op daken. 

Indak panelen

In wezen gaat het hier om een ander type montage. Indak zonnepanelen zijn namelijk normale PV-zonnepanelen. De zonnepanelen worden verzonden in een schuin dak geïntegreerd. 

Er worden meestal dakpannen verwijderd en er wordt een bak in het dak gemaakt, waardoor de zonnepanelen even hoog liggen als de daktegels. De geïntegreerde zonnepanelen dienen dan tevens als dakbedekking. Het oogt strakker, maar de natuurlijke ventilatie is minder. Hierdoor kan extra warmte opbouwen. Indak panelen zijn brandgevaarlijker gebleken en lastiger in onderhoud.

Ontdek de Juiste Omvormer voor uw Zonnepanelen

Nu u een overzicht hebt gekregen van de diverse mogelijkheden qua zonnepanelen, is het net zo belangrijk de juiste omvormer te kiezen. Ontdek de verschillende typen omvormers op onze pagina 'Soorten Omvormers'

Wilt u gewoon weten of uw dak geschikt is en hoeveel rendement u kunt behalen met zonnepanelen? Wij brengen het graag voor u in kaart. Doe de gratis dakcheck en ontvang een vrijblijvende offerte op maat.

FAQ

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Hoe vraag ik een gratis offerte aan voor zonnepanelen? 
+
-
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
+
-
Wat is de afmeting van een zonnepaneel?
+
-
Wat is het verschil tussen monokristallijn en polykristallijn?
+
-

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten! 

Kies een kennisbank categorie

Zonnepanelen