Zonnepanelen plaatsen op een plat dak

Geschreven door Jildert Schat19 sep 2023 · Leesduur 6 min

Veel platte daken zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Een bitumen dakbedekking moet bijvoorbeeld niet sterk verouderd zijn. Op deze pagina leest u waarmee wij rekening houden, voordat we de zonnepanelen optimaal op een plat dak kunnen plaatsen.

Zonnepanelen op een plat dak: landscape

Op platte daken dak plaatsten wij de zonnepanelen schuin op beugels onder een hoek van 10 graden op aluminium frames. Ter bescherming van de dakbedekking plaatsen we rubbers onder de montageframes. 

Is uw dakbedekking (bitumen, EPDM, TPO) bijna/helemaal aan vervanging toe? Laat dit dan uitvoeren voordat u zonnepanelen plaatst. Zo voorkomt u problemen.

Om de invloed van windwerking te beperken, kiezen wij bij voorkeur voor landscape plaatsing. Dan steken de zonnepanelen minder hoog uit. Uw platdak montage-systeem wordt verder standaard afgewerkt met windplaten.

Bij platdak houden wij rekening met de volgende zaken: 

 • Is uw dakbedekking aan vervanging toe?
 • Heeft het dak last van schaduw of obstakels?
 • Hoeveel ruimte is er om zonnepanelen te plaatsen?
 • Wat is de gunstigste opstelling: zuid of oost-west?
 • Kabelroute naar de omvormer.
 • Kabelroute van omvormer naar de meterkast.
 • Hoeveel ballast is er nodig?  

Zuidopstelling platdak: afstand tussen rijen

Op platte daken plaatsen we de zonnepanelen vaak richting het zuiden. U krijgt in dat geval rijen zonnepanelen, die netjes achter elkaar staan. 

De zonnepanelen worden gewoonlijk met uw dakrand mee geplaatst. U kunt dan meer zonnepanelen kwijt. Hierdoor zult u meer stroom opwekken. 

De frames worden waar mogelijk aan elkaar verbonden, om extra ballast te voorkomen.

Bij zuid-opstellingen geldt dat tussen de rijen voldoende afstand moet zitten. Deze afstand voorkomt dat de ene rij schaduw werpt op de volgende rij. 

 • Met een goed legplan benutten we de ruimte op uw dak optimaal.
 • Zuid-opstelling: de rijen moeten voldoende afstand hebben om schaduw te voorkomen.
 • Onder de montageframes komen rubbers om de dakbedekking te beschermen. Als ballast worden stoeptegels gebruikt.
 • De rijen worden evenwijdig met de dakrand geplaatst, omdat u dan de meeste zonnepanelen kwijt kunt.

Gratis offerte 
van platte daken specialist

Zelfopwekken.nl brengt gratis de beste mogelijkheden voor uw dak in kaart.

Doe de gratis dakcheck 

Zonnepanelen platdak: zadelopstelling

Op platte daken kunnen we de zonnepanelen ook als een zadelopstelling plaatsen. Dit noemen wij een Oost-West opstelling. De hoge kanten van de zonnepanelen plaatsen we dan met de ruggen tegen elkaar aan. 

Een deel van de panelen wijst vervolgens richting oost en een deel richting west. Bij zo'n oost-west opstelling kiest u voor een optimaal rendement per m2 dak.

Bij een Oost-West zadelopstelling hebben de zonnepanelen geen rijafstand meer. De zonnepanelen plaatsen we met de rug tegen elkaar aan. Daardoor kunt u meer zonnepanelen kwijt en wekt u meer stroom op.

U benut met Oost-West opstellingen meer dakvlak. En meer zonnepanelen betekent, dat u meer stroom opwekt. Het verminderde % opwekking ten opzichte van een Zuid-opstelling, doet er in wezen niet veel meer toe.

Oost-West opstellingen hebben als bijkomend voordeel, dat uw opbrengst beter wordt verspreid gedurende de dag.

 • In het legplan-ontwerp bepalen onze experts hoe de zonnepanelen optimaal op uw dak kunnen worden geplaatst. 
 • Wij plaatsen de zonnepanelen evenwijdig aan de dakrand.
 • Wij zorgen dat schaduw wordt voorkomen, zodat u de meeste zonnepanelen kwijt kunt en het hoogste rendement behaald.

Ballast plaatsen en draagkracht

Op een plat dak worden de montageframes verzwaard met ballast. Meestal zijn dit stoeptegels of dakgrind. Zo blijft alles op zijn plek en zorgen wij dat de dakbedekking waterdicht en in tact blijft.

Er wordt niks door de dakbedekking geschroefd. Indien u een dakdoorvoer wilt laten plaatsen, gebeurt dit door een professionele dakdekker. 

De draagkracht van uw platte dak moet voldoende zijn om het gewicht van het systeem en de ballast te dragen. 

Windwerking en berekenen gewicht

Er zijn wettelijke richtlijnen en voorschriften vanuit de leveranciers van de montagematerialen voor het plaatsen van ballast. 

Onze experts berekenen het totale extra gewicht dat u moet toevoegen aan de hand van het te plaatsen systeem en de windwerking bij uw dak:

- Het systeem dat u plaatst.
- De hoogte van het dak.
- Uw locatie / windzone in Nederland.
- Bebouwde omgeving, bos of open veld/water.

Dakobstakels platte daken

Dakobstakels geven schaduw of zitten zonnepanelen in de weg. Denk aan zaken zoals luchtpijpjes, schoorstenen en dakramen. Ook hoger gelegen daken en bomen geven schaduw op uw dak geven en dit wordt vermeden. 

Legplan voor uw plat dak

Nadat u een voorstel aanvraagt, analyseren onze experts eerst de beschikbare oppervlakte van uw dak. Zij maken schaduwberekeningen en brengen in kaart waar er schaduw valt. Op basis van uw stroombehoefte en de ruimte op uw dak, kiezen onze experts het voordeligste systeem uit, waarmee u het meeste opwekt.

Dit vormt de basis voor het ontwerp van uw legplan.

Schuin bitumen daken

Op schuin bitumen, met een steilere hoek dan 4% plaatsen wij geen zonnepanelen. Is dit bij u het geval, dan kunt u het beste in overleg met uw adviseur een verankering in het bitumen laten plaatsen/branden door een dakdekker. Op de verankering wordt een schuin dak montageframe geplaatst.

Een vakkundig ontwerp voor elk platdak

Bij ZelfOpwekken.nl kunt u rekenen op een vakkundig ontwerp voor het hoogste rendement. Onze experts analyseren uw dak om te bepalen wat de beste manier is om de zonnepanelen te plaatsen. In uw voorstel geven onze experts u advies over het type omvormer, zodat u van het beste rendement geniet. Gegarandeerd goed!

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Kies een kennisbank categorie

Zonnepanelen

Gratis een voorstel aanvragen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!