kennisbank zonnepanelen

Zonnepanelen plat dak

Geschreven door Jildert Schat8 januari 2021 · Leesduur 4 min

Veel platte daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Het voordeel van platte daken is, dat u de richting van de zonnepanelen beter kunt bepalen. Op deze pagina vindt u tips, die u op weg helpen bij zonnepanelen op een plat dak.

Zonnepanelen op een plat dak

Plaatst u zonnepanelen op een plat dak, dan is een goed legplan-ontwerp belangrijk voor een hoog rendement. Per dak analyseert ZelfOpwekken.nl wat de beste manier is om de zonnepanelen te plaatsen. Schaduw, dakramen en dakobstakels moeten worden voorkomen. Wij plaatsen de zonnepanelen in een lanscape positie en houden rekening met de volgende zaken: 

 • Hoeveel zonnepanelen kunt u plaatsen?
 • Hoe gaat u de zonnepanelen precies plaatsen (hellingshoek, oriëntatie)?
 • Hoeveel ballast is er nodig? 
 • Welk type omvormer levert het hoogste rendement? 
 • Hoe loopt de kabel naar de omvormer en/of meterkast?

Platte daken specialist

ZelfOpwekken.nl adviseert u persoonlijk en brengt voor uw platte dak alle mogelijkheden in kaart.

Ik wil ook een voorstel

Beschikbare ruimte bepalen

U kunt op platte daken de zonnepanelen heel goed richting het zuiden laten plaatsen. Dat is een groot voordeel. Wij zorgen gewoonlijk dat de rijen netjes evenwijdig met uw dakrand lopen. U kunt dan vaak meer zonnepanelen kwijt en zult hierdoor meer stroom opwekken. 

Bij het ontwerpen van het legplan voor uw dak kunnen andere daken, bomen of hoge objecten naast uw dak schaduw veroorzaken op de zonnepanelen. Schaduw en dakobstakels zoals luchtpijpjes, schoorstenen en dakramen wilt u vermijden. 

Afstand tussen rijen en legplan

Worden de zonnepanelen richting het zuiden georiënteerd? Dan geldt voor platte daken dat u een minimale afstand tussen de rijen panelen in acht moet nemen. Hiermee voorkomt u dat de ene rij de andere rij beschaduwd. Bij Oost-West opstellingen is dit niet nodig, dan plaatsen we de zonnepanelen met de ruggen tegen elkaar. Vaak kunt u dan meer zonnepanelen kwijt.

 • In het legplan-ontwerp bepalen we hoe we de rijen op uw dak plaatsen. 
 • De rijen moeten voldoende afstand hebben om schaduw te voorkomen
 • Bij een Oost-West opstelling kunnen we vaak meer zonnepanelen kwijt. Bijkomend voordeel: de opbrengst wordt meer over de dag verspreid.

Heeft u interesse in zonnepanelen voor een plat dak? ZelfOpwekken.nl brengt graag de beschikbare ruimte in kaart. Als u onze gratis dakcheck doet, ontvangt u daarna een uitgewerkt voorstel met een duidelijk legplan. 

Daarna bespreekt u persoonlijk met uw adviseur de mogelijkheden. U bepaalt vervolgens zelf of een Zuid-opstelling het beste is of dat een Oost-West opstelling het gewenste rendement oplevert. Uiteraard specificeren wij ook het montage materiaal en het type omvormer dat u nodig hebt.

Ballast plaatsen voor zonnepanelen op een plat dak

Er wordt op platte daken ballast toegevoegd (stoeptegels) om de zonnepanelen goed op hun plek te houden. De hoeveelheid ballast die nodig is hangt af van:

 • Windzone (van uw locatie in Nederland). 
 • De hoogte van het dak. 
 • Is de omgeving bosrijk, begroeid, bebouwd of helemaal niet?

Wij maken hiervoor altijd een ballast-berekening waarmee we het totale gewicht aangeven. De dakconstructie die het extra gewicht moet dragen, moet uiteraard sterk genoeg zijn. 

Platdak opstelling kiezen en installeren

Qua plaatsing en de oriëntatie op het dak zijn er twee goede mogelijkheden die u kunt bekijken: een Oost-West opstelling of een Zuid opstelling.


Zuid opstelling
Oost-West opstelling
Aantal zonnepanelen Aantal rijen beperkt door schaduwwerking. U kunt vaak meer zonnepanelen plaatsen.
Opbrengst per paneel Optimale opbrengst per zonnepaneel. 10% minder opbrengst per zonnepaneel.
Opbrengst per m2 dak Schaduw per rij zorgt voor extra tussenruimte. Optimaal ruimte benutten van uw platte dak.
Windinvloed en ballast.
Meer windinvloed, meer ballast nodig. Minder windinvloed, minder ballast nodig.

Het grote voordeel van een Oost-West opstelling is dat u vaak meer panelen kunt plaatsen en daardoor een hoger rendement op uw investering behaalt. Bijkomend voordeel is dat de productie geleidelijker verdeeld over de dag plaatsvindt. De piek van de opwekking wordt iets breder en lager weergegeven.

Voor meer informatie over hoe de plat dak montage wordt uitgevoerd klik hier. 

Dakconstructie plat dak en ballastverdeling

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak dienen we rekening te houden met verschillende factoren. Om te bepalen of een plat dak geschikt is, wordt gekeken naar uw dakconstructie (draagkracht) en de staat van de dakbedekking. Zonnepanelen gaan immers 25 jaar mee.

Ballast is nodig om het systeem op zijn plek te houden. Hoeveel kg ballast nodig is en hoe de ballast verdeeld wordt, dat verschilt per systeem en per dak. Het gewicht van de benodigde ballast wordt per situatie berekend. 

Voor de ballastberekening zijn wettelijk vastgestelde normen, welke wij aanhouden. Het exacte gewicht hangt af van het aantal panelen, de dakhoogte en uw locatie c.q. de windzone. Daarnaast houden wij altijd rekening met de randzone.

Randzone en afstand tot de dakrand

Als wij zonnepanelen op een plat dak plaatsen, houden we afstand tot de dakrand. Dit is nodig voor toekomstig onderhoud en voor de veiligheid. Doorgaans houden wij daarom een randzone van minimaal 0,5 meter van de dakrand aan.

Aan de dakrand ontstaan bij hele harde wind een soort wervelwinden, die heel hard aan de zonnepanelen trekken. Dit is mede afhankelijk van de hoogte, maar wilt u bij deze randzone zonnepanelen plaatsen? Dan zijn wij in de praktijk verplicht vaak 150-250 kg extra ballast per zonnepaneel toe te voegen. Wij berekenen uiteraard de ballast voor uw specifieke situatie.

Dakkapel en zonnepanelen

Geïnteresseerde eigenaren stellen ons vaak de vraag of wij zonnepanelen op een dakkapel kunnen plaatsen. De dakkapel is in wezen een hele grote randzone. Hierdoor moeten we veiligheidshalve vaak meer dan 150-250 kg extra ballast per paneel plaatsen. De meeste dakkapellen-constructies zijn hier niet op berekend. Het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel kan doorzakking en lekkages veroorzaken. Wij plaatsen daarom meestal geen zonnepanelen op een dakkapel, tenzij de constructie ervan duidelijk sterk genoeg is.

Meer kennisbank onderwerpen

Gratis uw voorstel aanvragen!

Klaar binnen 60 seconden