De afmetingen en het gewicht van zonnepanelen

Geschreven door Jildert Schat16 februari 2024 · Leesduur 4 min

Zonnepanelen, ofwel pv panelen genoemd, komen in diverse afmetingen en gewichten. Variërend van kleinere zonnepanelen, zonnepanelen met een standaard afmeting tot extra grote zonnepanelen. Maar hoe bepaalt u welke afmetingen het beste bij uw dak passen en hoeveel gewicht het dak, met de zonnepanelen, kan dragen? 


Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Wat is de afmeting van een zonnepaneel?

Er zijn verschillende formaten zonnepanelen, het formaat heeft direct invloed op hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. Maar ook is het belangrijk om rekening mee te houden of u de zonnepanelen horizontaal of verticaal wilt (laten) plaatsen.

standaard afmeting zonnepaneel

De grootte van zonnepanelen zijn afhankelijk van het soort paneel maar ook welk merk. Het standaard formaat van de meeste monokristallijne zonnepanelen bedragen ongeveer 1,65 meter in lengte en 1 meter in breedte, ofwel 1,65 vierkante meter.

Afmeting kleine zonnepanelen

Kleine zonnepanelen zijn niet zo efficiënt als zonnepanelen met een standaard afmeting. Alleen soms past dat niet goed op een dak, in dat geval zijn kleine zonnepanelen een optie. We kunnen spreken van kleine zonnepanelen als het paneel kleiner is dan 1,5 vierkante meter (L x B).

Dit is echter wel een lastige overweging, omdat kleine zonnepanelen vaak 50 tot 70% duurder zijn, terwijl deze minder stroom produceren.  

Afmeting grote zonnepanelen

Grotere zonnepanelen zijn ongeveer 2 meter lang en 1 meter breed. Hoewel ze over het algemeen een hoger Wp-vermogen hebben, betekent dit ook dat u er minder op een dak kunt plaatsen. Daarom is het vaak handig om alles terug te rekenen naar de Wp-prijs per vierkante meter.

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Elke woning vereist een op maat gemaakte benadering, maar als we een beschikbaar dakoppervlak van 20 m² hanteren en zonnepanelen van 1,94 m², dan zou het mogelijk zijn om 10 zonnepanelen op uw dak te plaatsen.

Helaas is het vaak niet zo eenvoudig. Er kunnen obstakels op uw dak zijn, zoals een schoorsteen of doorluchtpijpjes. Of denk aan schaduw van een grote boom of een dakkapel én moet er rekening worden gehouden met verschillende veiligheidsmarges, zoals de afstand tot uw dakrand. Hierdoor is het soms niet mogelijk om het hele dak te gebruiken.  


Daarom is het belangrijk dat een specialist een zorgvuldig legplan opstelt voor uw dak. Ook denken zij met u mee over een geschikte omvormer. Onze dakexperts geven hiervoor gratis en vrijblijvend een postcode check.  

Wat is de beste afmeting van zonnepanelen voor uw dak?

Een groter of een hoger Wattpiek zonnepaneel is niet per definitie beter. Als u kijkt naar zonnepanelen is het slim om te kijken naar de efficiëntie van een zonnepaneel. Stelt u zich voor: er is een standaard zonnepaneel van 1,5 m² met een Wattpiek vermogen van 400, maar er is ook een groter zonnepaneel van 2 m² dat beschikt over een Wattpiek vermogen van 430. Als we beide terugrekenen naar 1 m², heeft het standaard zonnepaneel een efficiëntie van 267 Wp en het grote zonnepaneel een efficiëntie van 215 Wp per vierkante meter. Wij raden dus ook aan de kwaliteit van zonnepanelen goed te vergelijken. 

Bij ZelfOpwekken.nl bieden we een zonnepaneel aan van 410 Wattpiek met een oppervlakte van 1,94 m2. ZelfOpwekken gebruikt uitsluitend de #1 zonnepanelen op de Nederlandse markt. 

Zoekt u vrijblijvend advies of een offerte? ZelfOpwekken.nl helpt u graag verder op weg met het beste plan voor op uw dak inclusief rendementsberekening.

Wat is het gewicht van zonnepanelen?

Het is belangrijk dat uw dak geschikt is voor het totaal gewicht van de zonnepanelen installatie. Hoe zwaar het systeem is en hoeveel uw dak aan kan, is afhankelijk van verschillende factoren. 

Het gemiddelde gewicht bedraagt tussen de 20 à 25 kg per paneel. Onze zonnepanelen wegen 21,1 kg per stuk.

Draagkracht van het dak

Over het algemeen zou elk gewicht rond de 20-25 kg geen probleem moeten vormen voor uw dak. Er zijn echter uitzonderingen voor sterk verouderde of slecht onderhouden daken. 

De ouderdom van het dak is vaak bepalend: bij zeer oude daken (ouder dan 40 jaar) kan de draagkracht soms ontoereikend zijn. In zo'n geval is het verstandig om de constructie te versterken of de zonnepanelen verder uit elkaar te plaatsen. Bij twijfel over de geschiktheid van het dak voeren we altijd een dakinspectie uit. De zonnepanelen moeten immers langer dan 25 jaar op uw dak.

Heeft uw dak ballast nodig?

Het is van belang om goed te kijken naar wat het gewicht is van uw installatie en in welke windzone dit bevind. Op basis hiervan kan de eventuele hoeveelheid ballast in kaart worden gebracht.

Zonnepanelen op schuine daken

De meeste hellende daken vergen geen ballast. Zo monteert de installateur de zonnepanelen vast op de montagerails. Hierbij word er dan alleen rekening gehouden dat er geen zonnepanelen uitsteken, zodat het zonnepaneel niet te zwaar belast wordt bij harde wind. In het geval van een hoog dak of windgevoelige gebieden kunnen extra dakhaken worden gemonteerd om ervoor te zorgen dat het goed stevig zit. Heeft u een schuin dak? Lees dan ons artikel over schuine daken.

zonnepanelen op platte daken

Bij platte daken is er vaak behoefte aan extra ballast, waarbij verschillende factoren bepalen hoeveel ballast nodig is. Windrijke gebieden en de hoogte van het dak zijn hierbij van invloed. Meer weten over o.a. ballast op platte daken? Lees dan ons artikel over platte daken

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Nu we de grootte en het gewicht van de zonnepanelen kennen, wilt u weten of uw dak geschikt is. Bekijk ons artikel voor informatie over hoe we bepalen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Veelgestelde vragen

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Wat is de afmeting van een zonnepaneel? 
+
-
Wat is het financiële rendement van zonnepanelen?
+
-

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!