Zonnepanelen op dakkapel plaatsen

Geschreven door Anouk Baltus27 februari 2024 · Leesduur 4 min

Zonnepanelen worden steeds populairder. Steeds vaker krijgen wij de vraag of zonnepanelen ook op een dakkapel kunnen worden geplaatst. In dit artikel lichten we de uitdagingen van het installeren van zonnepanelen op dakkapellen toe. 


Dakkapellen en Zonnepanelen: Een Technische Uitdaging

Vraagt u zich af of zonnepanelen op dakkapellen kunnen worden geplaatst? Het kan, maar het is niet altijd raadzaam. Onderstaande informatie is belangrijk als u woningeigenaar bent en hoge onderhoudskosten, zoals lekkages en doorzakken op termijn wilt voorkomen.  

Zonnepanelen op een klein plat dak installeren brengt specifieke uitdagingen met zich mee. Het installeren van zonnepanelen op een klein plat dak vereist namelijk vaak extra ballast. Soms is veiligheidshalve meer dan 40 tot 80 kg extra ballast per paneel nodig. 

Aandachtspunten van dakkapel en dak

Of het echt een geschikte toevoeging is aan een bestaande dakkapel, hangt af van meerdere factoren. Bij het plaatsen van zonnepanelen op en om een dakkapel is het volgende belangrijk om rekening mee te houden: 

  • Draagconstructie 
  • Belastbaarheid 
  • Bereikbaarheid

Bij uw dakkapelleverancier kunt u checken hoe precies met de bouwconstructie, de draagkracht en de garanties zit.

De constructie van de dakkapel

Veel dakkapellen zijn later dan de bouw van de woning op het dak gehengeld. Niet oneerbiedig bedoeld, maar de constructie van zulke dakkapellen is over het algemeen niet ontworpen om het extra gewicht van een systeem met ballast te dragen. Dakkapellen die reeds tijdens de bouw van de woning zijn geconstrueerd zijn wel meestal sterk genoeg. 

Ballast voor kleine systemen op dakkapellen

Grote systemen met veel zonnepanelen zijn van nature steviger (zwaarder) dan kleine systemen. Grote systemen hebben daarom minder ballast nodig. 

Het probleem bij zonnepanelen op de dakkapel is dat het meestal gaat om een klein systeem met bijvoorbeeld 2 of 3 panelen, vaak dichtbij de rand geplaatst. Daardoor wordt het systeem nog meer meer blootgesteld aan wind en is meer ballast nodig.  

Bereikbaarheid van dakkapel en dak

Het is belangrijk dat de dakkapel bereikbaar blijft voor het uitvoeren van werkzaamheden. Dit is bijvoorbeeld nodig voor het vrijmaken van de goten en het dak, controle, schoonmaken of andere onderhoudswerkzaamheden. 

Ruimte rondom en op de dakkappel

Om werkzaamheden te kunnen uitvoeren zult u minimaal 60 cm van het omliggende dak vrij moeten houden (of moeten vrijmaken) van zonnepanelen en draagconstructies. Houdt 60 cm vrije ruimte aan vanaf de zijdes van de dakkapel. Daarnaast moet er bovenop de dakkapel ook een zone van minimaal 60 cm. vrijgehouden blijven. U plaatst een platdak-systeem en windwerking kan aan de randen heel heftig zijn.

Platdak montage voor dakkapellen

Zonnepanelen op uw dakkapel worden geplaatst als een platdak montagesysteem.

  • Het montagesysteem wordt verzwaard met ballast om ze stevig te verankeren. 
  • De benodigde hoeveelheid ballast hangt voornamelijk af van:         
        - De windbelasting op die locatie
        - De omvang van het platdak systeem.

Naast het gewicht van de ballast moet de dakkapel berekend zijn op het gewicht van water en sneeuw, dat op de dakkapel kan blijven liggen. Helaas zijn de meeste dakkapelconstructies niet ontworpen om deze extra belasting te dragen. U kunt dit navragen bij uw leverancier.

Conclusie: zonnepanelen op dakkapellen

Hoewel een zonnepanelen installatie op een dakkapel technisch mogelijk is, raden wij het vaak af. De belangrijkste reden hiervoor is de constructie van veel dakkapellen: ze zijn simpelweg niet ontworpen om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen.

Dit kan leiden tot schade op de lange termijn, zoals doorzakking en lekkages.  

Advies op maat voor uw woning

Dankzij onze ervaring en expertise garanderen we niet alleen een technisch verantwoorde overstap naar zonne-energie, maar ook dat deze voldoet aan alle veiligheidsnormen.

Doe vandaag nog een gratis postcode check en ontvang een advies op maat voor uw dak

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.