kennisbank zonnepanelen

Dakkapellen, dakranden en zonnepanelen

Geschreven door Jildert Schat13 maart 2023 · Leesduur 4 min

Dakranden en zonnepanelen

Als we zonnepanelen plaatsen op een plat dak moeten we altijd een bepaalde afstand aanhouden tot de dakrand. Hiervoor zijn vaste marges en voorschriften vanuit de leveranciers, die wij aanhouden tussen de dakrand en de zonnepanelen.

Dit noemt men de randzone of de No-Go zone. Dit is een vereiste door overheidsrichtlijnen en het is vooral nodig vanwege windbelastingen. 

In deze context spreken we over de minimale randzone, die nodig is om de zonnepanelen te beschermen tegen extreme windbelasting. 

Dakkapellen en zonnepanelen

Geïnteresseerde woningeigenaren stellen ons vaak de vraag of wij zonnepanelen op een dakkapel kunnen plaatsen. Een dakkapel is in wezen een hele grote randzone. 

Hierdoor moeten we veiligheidshalve vaak meer dan 40 tot 80 kg extra ballast per paneel plaatsen en soms nog meer. Daarnaast moet er ook probleemloos water en sneeuw op de dakkapel kunnen blijven liggen. 

De meeste dakkapellen-constructies zijn hier helaas niet op berekend. Het plaatsen van dergelijke gewichten op een dakkapel kan op termijn doorzakking en dus lekkages veroorzaken. 

Dat willen wij voorkomen.

Wij plaatsen daarom liever geen zonnepanelen op een dakkapel, tenzij de constructie aantoonbaar sterk genoeg is. Als u de constructie niet kunt zien van binnenuit, adviseren wij u dit na te gaan bij de producent of leverancier van de dakkapel. Anders kunt u problemen krijgen met de garantie.


Kabelroute en dakdoorvoer plat dak

Van het dak loopt de AC-kabel van de zonnepanelen eerst naar de omvormer. Bij micro-omvormers gaat de kabel vanaf het dak direct naar de meterkast. In beide gevallen kan binnendoor worden geïnstalleerd (via een dakdoorvoer) of buitenom  worden geïnstalleerd (over de gevel en dan naar binnen). 

Kabelroute binnendoor
Is er op uw dak een dakdoorvoer beschikbaar? Dit is een bestaand kanaal zonder ventilator of bewegende onderdelen, die naar de plek van de omvormer of groepenkast leidt. Dan gebruiken we de bestaande dakdoorvoer om de kabel naar binnen te voeren. Dit is standaard bij de montagekosten inbegrepen. Als u het wenst, kunt u hiervoor zelf ook eerst een nieuwe dakdoorvoer laten aanbrengen. Dit laat u altijd doen voordat de installatie plaatsvindt.

Kabelroute buitenom
Een andere optie is om de kabel netjes weggewerkt in een PVC-leiding over de muur te laten lopen. Onze installateurs voeren de kabel dan over de dakrand en voeren de kabel op het gewenste punt naar binnen, ter hoogte van de omvormer of de meterkast. Ook de kabel buitenom installeren is bij Zelfopwekken.nl bij de montage inbegrepen! Bij veel woningen en garages is dit de beste oplossing.

Voor en/of tijdens de installatie kijken onze adviseurs met u mee. U geeft uw voorkeur aan en wij overleggen met u wat in uw geval de beste optie is.  

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.