kennisbank zonnepanelen

BTW zonnepanelen terugvragen

Geschreven door Jildert Schat8 januari 2021 · Leesduur 4 min

Als particulier kunt u met zonnepanelen nu extra profiteren van de 21% BTW-teruggave. Na aanschaf kunt u de BTW terugvragen bij de Belastingdienst. Uw terugverdientijd wordt hierdoor ongeveer een jaar korter! Onze klanten maken kosteloos gebruik van onze BTW teruggave-service. In dit artikel leggen we u uit hoe het terugvragen van de BTW werkt.

BTW zonnepanelen terugvragen

Voor uw investering in zonnepanelen kunt u de 21% BTW terugkrijgen, die u betaalt over de materialen én de werkzaamheden. Een compleet systeem inclusief de montage kost dan in plaats van bijvoorbeeld +/- €5.000,- nog maar +/- €4.100,-. 

Wij regelen de volledige BTW-teruggave voor al onze particuliere klanten. Dit is standaard als service opgenomen bij uw bestelling. Wij regelen na de installatie alles voor u, mits u daarmee akkoord bent.

  • Eenvoudig en professioneel geregeld.
  • Geen gedoe gedoe met blauwe enveloppen. 
  • Standaard inbegrepen bij uw zonnepanelen aankoop.

Uiteraard kunt u de BTW-teruggave ook zelf regelen. Als u ondernemer bent en al periodiek BTW-aangiftes doet, dient u bijvoorbeeld zelf uw teruggave te regelen. Wij raden u aan dan alles goed met uw accountant af te stemmen.

Wanneer kan ik de BTW terugkrijgen?

U ontvangt de factuur bij ZelfOpwekken.nl altijd na de installatie. Nadat u de factuur hebt betaald, kunt u het terugvraag-proces starten bij de Belastingdienst. 

U kunt de 21% BTW terugkrijgen over de totale kosten, die u hebt gemaakt voor de aanschaf voor een zonnepanelen-systeem. Het betreft zowel de 21% BTW over de materialen als de 21% BTW die u betaalt over de werkzaamheden.

Duizenden mensen per jaar maken gebruik van deze mogelijkheid. De reguliere doorlooptijden van de Belastingdienst zijn hierdoor meestal 3-6 maanden. 

U kunt dit ook gerust zelf regelen, maar wij doen het graag voor onze klanten.  

Wat zijn de voorwaarden om de BTW terug te vragen?

Als particulier heeft u allereerst een factuur nodig met daarop de BTW gespecificeerd. Deze ontvangt u bij ons direct nadat de installatie is opgeleverd. 

Andere voorwaarde voor de BTW-teruggave is, dat u op dit moment geen ondernemer bent voor de BTW én dat u de juiste procedure(s) doorloopt.

Belangrijk detail: de factuur van de zonnepanelen, het energiecontract van het gebouw én uw BSN / BTW-nummer moeten allemaal op dezelfde naam staan. 

Waarom krijgt u de BTW terug?

De Belastingdienst ziet particulieren die stroom terugleveren als Ondernemer voor de BTW.  U kunt daarom de betaalde BTW terugvragen, door bij de Belastingdienst aanspraak te maken op de “kleine ondernemersregeling” (KOR). 

Voorwaarde is hierbij dat u nog geen ondernemer bent voor de BTW en dat u de juiste procedure doorloopt. 

Als u gebruik maakt van de KOR, kunt u vervolgens op correcte wijze vrijstelling aanvragen voor de BTW-vervolgaangiftes. Vervolgens moet u dan eenmalig een forfait-bedrag betalen aan de Belastingdienst. Dit forfait-bedrag staat vast en is afhankelijk van de grootte van uw installatie. 

Ondernemers die zakelijk een systeem aanschaffen, kunnen de BTW-teruggave via de eigen administratie regelen. Wij raden ondernemers aan de BTW-teruggave met uw accountant af te stemmen.

Kennisbank onderwerpen

Gratis uw voorstel aanvragen!

Klaar binnen 60 seconden