kennisbank zonnepanelen

BTW zonnepanelen terugvragen (tot eind 2022)

Geschreven door Jildert Schat10 februari 2023 · Leesduur 4 min

Met zonnepanelen kon u tot 31 december 2022 profiteren door de 21% BTW terug te vragen. Heeft u de factuur voor die datum ontvangen? In dit artikel leggen we uit hoe de BTW terugvragen in zijn werk ging/gaat.

De BTW van zonnepanelen terugvragen

Tot 1 januari 2023 betaalde u 21% BTW over de zonnepanelen, alle materialen én alle werkzaamheden. Het gehele BTW bedrag kon u na installatie in één keer terugvragen en dat is mooi! 

Een compleet systeem inclusief de montage koste dan in plaats van bijvoorbeeld +/- €5.000 nog maar +/- €4.100 en dat is een groot verschil. 

  • Eenvoudig en professioneel geregeld.
  • Standaard inbegrepen bij uw aankoop.
  • Geen gedoe met blauwe enveloppen. 

Uiteraard kunt u de BTW-teruggave ook zelf regelen. Als u ondernemer bent en al periodiek BTW-aangiftes doet, dient u bijvoorbeeld zelf uw teruggave te regelen. Wij raden u aan dan alles goed met uw accountant af te stemmen.

Welke BTW-kosten kan ik terugkrijgen?

U kunt de 21% BTW terugkrijgen over de totale kosten, welke nodig waren voor het plaatsen van uw zonnestroominstallatie. Het betreft zowel de 21% BTW die u betaalt over de materialen en over alle werkzaamheden.

U moet alle gemaakte kosten en de betaalde BTW in één keer aanleveren bij de Belastingdienst.  

Als u voor de plaatsing van de zonnepanelen bijvoorbeeld ook uw meterkast moet vervangen, kunt u de BTW die u over deze kosten betaalt vaak ook terugvragen. U dient voor zulke aanvullende kosten wel aannemelijk te maken dat deze echt noodzakelijk waren. 

Bent u na 1 januari 2023 geïnstalleerd dan betaalt u geen BTW meer.

Wat zijn de voorwaarden om de BTW terug te vragen?

Als particulier heeft u allereerst een factuur nodig met daarop de BTW gespecificeerd. Deze ontvangt u bij ons direct nadat de installatie is opgeleverd. 

Andere voorwaarde voor de BTW-teruggave is, dat u op dit moment geen ondernemer bent voor de BTW én dat u de juiste procedure(s) doorloopt.

Belangrijk detail: de factuur van de zonnepanelen, het energiecontract van het gebouw én uw BSN / BTW-nummer moeten allemaal op dezelfde naam staan. 

Tevens kunt u niet (zonder meer) meerdere malen gebruik maken van deze mooie regeling.  

Forfait bedrag betalen aan de belastingdienst bij BTW terugvragen?

Om uw BTW-teruggave te regelen maakt u tijdelijk gebruik van de KOR, de kleine ondernemersregeling. Daarom wordt er door de Belastingdienst een 'forfaitair bedrag' berekend. 

Dat klinkt lastig, maar het wil niets anders zeggen dan een vooraf bepaald bedrag, dat u eenmalig betaalt. 

ZelfOpwekken.nl specificeert alles netjes in uw voorstel, zodat u precies weet waar u aan toe bent en hoeveel u terugkrijgt. 

Hoogte van uw forfait-bedrag tabel

De Belastingdienst rekent voor uw teruggave eenmalig een vaststaand forfait-bedrag (een soort administratiekosten). Het bedrag varieert meestal tussen de €40 euro tot ongeveer €120 euro.

Het forfait-bedrag wordt bepaald aan de hand van het totale vermogen in Wattpiek van uw zonnepanelen-systeem.

Vermogen van uw systeem
in Wattpiek (Wp) per jaar
Forfait-bedrag
dat u betaalde
0 – 1.000 Wp €20 euro
1001 – 2.000 Wp €40 euro
2001 – 3.000 Wp  €60 euro
3001 – 4.000 Wp €80 euro
4001 – 5.000 Wp €100 euro
5001 – 6.000 Wp €120 euro
6001 – 7.000 Wp €140 euro
7001 – 8.000 Wp €160 euro
8001 – 9.000 Wp €180 euro
9001 – 10.000 Wp €200 euro

Wanneer krijg ik de betaalde BTW terug?

Nadat u de factuur hebt betaald, kunt u het terugvraag-proces starten bij de Belastingdienst. U ontvangt de gehele factuur bij ZelfOpwekken.nl direct na de installatie van uw systeem.

Duizenden mensen per jaar maken gebruik van deze mogelijkheid. De reguliere doorlooptijden van de Belastingdienst zijn hierdoor meestal 3-6 maanden. 

Waarom krijgt u de BTW terug?

De Belastingdienst ziet particulieren die stroom terugleveren als Ondernemer voor de BTW.  U kunt daarom de betaalde BTW terugvragen, door bij de Belastingdienst aanspraak te maken op de “kleine ondernemersregeling” (KOR). 

Voorwaarde is hierbij dat u nog geen ondernemer bent voor de BTW en dat u de juiste procedure doorloopt. 

Als u gebruik maakt van de KOR, kunt u vervolgens op correcte wijze vrijstelling aanvragen voor de BTW-vervolgaangiftes. 

Onze experts helpen u hier graag verder mee, dat scheelt u veel gedoe. U kunt dit ook gerust zelf regelen, maar wij doen het graag voor onze klanten.  

Ondernemers die zakelijk een systeem aanschaffen, kunnen de BTW-teruggave via de eigen administratie regelen. Wij raden ondernemers altijd aan de BTW-teruggave met hun accountant af te stemmen.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Kies een kennisbank categorie

Vul uw postcode in

Reeds meer dan 10.000 klanten! Klaar binnen 1 minuut