Als u zich verdiept in zonnepanelen, komen er veel nieuwe termen op u af. Het wattpiek-vermogen (Wp) een begrip dat u mogelijk voor het eerst hoort. In dit artikel leggen wij meer uit over Wp bij zonnepanelen. Hoe wordt dit vermogen bepaald en hoe vertaalt het zich naar stroomopbrengst?
Ook verdienen met zonnepanelen?
Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.
Wat is het wattpiek vermogen van een zonnepaneel?
Wattpiek (Wp) is de meeteenheid voor het vermogen van een zonnepaneel. Dit geeft het piekvermogen van zonnepanelen aan en is vastgesteld met een test onder kunstmatige meet-omstandigheden in de fabriek.
Goed te weten: kunstmatige meetomstandigheden
Het zonnepaneel wattpiek wordt wereldwijd overal op dezelfde manier en onder dezelfde ideale testcondities gemeten. In een compleet donkere testruimte hangt een kunstzon (flitslamp). In deze ruimte zijn de temperatuur en de intensiteit van een lichtbron (flits) altijd hetzelfde. In deze condities wordt het paneel blootgesteld aan een flits en het vermogen van een zonnepaneel vastgesteld.
Zo meet elke fabrikant ter wereld de output (het Wattpiek vermogen) per zonnepaneel op dezelfde wijze. Dit zorgt voor een gelijke maatstaf in het vergelijkingen van zonnepanelen op basis van hoeveel Wattpiek.
Wilt u meer ontdekken over zowel de stroom- als financiële opbrengst van je paneel? Breng dan een bezoek aan onze pagina over zonnepanelenopbrengst.
Wattpiek in vergelijking met afmetingen
Voorheen diende het Wp vermogen als de enige maatstaf voor de kwaliteit van zonnepanelen. Echter, sommige nieuwe zonnepanelen hebben afwijkende afmetingen, hierdoor is het noodzakelijk om het Wp-vermogen direct te relateren aan de grootte van het paneel.
Grotere panelen vs betere zonnecellen
Een groter paneel kan meer zonnecellen bevatten, wat het Wp-vermogen kunstmatig verhoogt, zonder dat de kwaliteit van de zonnecellen beter worden.
Veel producenten vergroten op deze wijze het vermogen van hun zonnepanelen, terwijl u per vierkante meter dak niet persé meer stroom opwekt. Qcells vormt hierop een uitzondering.
Het voordeel van Qcells zonnepanelen
Op dit moment halen de meeste zonnepanelen ongeveer 420 Wattpiek met 120 cellen. Opmerkelijk is dat de zonnepanelen van Qcells met slechts 108 cellen deze hogere vermogens in Wp bereiken, wat een indicatie is van de kwaliteit van deze panelen. Met een kleiner oppervlakte wordt eenzelfde hoog rendement behaald.
Wilt u meer leren over hoe zonnecelen zonlicht omzetten naar elektriciteit? Dan verwijzen we u graag door naar onze pagina over de werking van zonnepanelen.
Omrekenen van wattpiek naar kWh
Het omrekenen van het wattpiek vermogen van zonnepanelen naar kilowattuur (kWh) per jaar is een belangrijke stap om de verwachte energieopbrengst te begrijpen.
Het Wattpiek vermogen van een zonnepaneel is het vermogen dat een zonnepaneel opwekt onder standaard testcondities. Dit betreft dus een momentopname van het vermogen.
De eenheid kilowattuur geeft aan hoe veel elektriciteit er daadwerkelijk wordt opgewekt of gebruikt. Om de opbrengst in kWh te bepalen hanteren wij een handige omrekenfactor. Deze factor geeft aan hoeveel stroom u kunt opwekken met uw dak.
- De meest bekende factor is 0,88 kWh per Wp per jaar voor een dak op het Zuiden.
- Installeert u 4.000 Wp op een dak op het Zuiden?
- Dan wekt u 4.000 x 0,88 = 3.520 kWh per jaar op
- Verschillende onderzoeken en metingen in de praktijk hebben echter uitgewezen, dat zonnepanelen op een schaduwvrij dak op het Zuiden in Nederland gemiddeld 0,9 kWh per Wp per jaar opwekken.
- Veel van onze systemen leveren zelfs meer dan 1 kWh per Wp op!
Kosteloos het beste advies voor uw dak?
ZelfOpwekken.nl is meer dan alleen een erkende installateur - we zijn uw partner en zonnepaneel specialist in duurzame energie.
Van advies over zonnepanelen tot installatie en monitoring van de opbrengst; wij staan aan uw zijde. Twijfel niet en vraag hier geheel gratis en vrijblijvend een advies op maat aan voor uw dak.
Meer over zonnepanelen
Kies uw provincie
Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.