Top 10 Veelgemaakte Fouten bij Zonnepaneelinstallaties

Geschreven door Olcay Stabel16 februari 2024 · Leesduur 4 min

In dit artikel behandelen wij de top 10 veelgemaakte fouten bij zonnepaneelinstallaties en benadrukken we het belang van erkende installateurs.

Zonnepaneelinstallaties vormen een slimme investering voor duurzame energie, maar het vermijden van veelgemaakte fouten op de installatiedag is essentieel voor het maximaliseren van rendement en levensduur. Hoe ziet de installatiedag eruit?

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

1. Onjuist Legplan en Verkeerde Schaduwberekening

Onnauwkeurige schaduwberekeningen en foutieve legplannen benadelen het rendement van zonnepanelen. Vraag om een gedetailleerd legplan en werk samen met erkende installateurs, die u advies op maat geven. Onze experts analyseren uw dak in detail voordat wij advies uitbrengen.

2. Schade aan Verouderde Dakbedekking

Beschadiging van verouderde dakbedekking kan kosten met zich meebrengen en het rendement verminderen. Twijfelt u aan de leeftijd of de staat van uw dakbedekking. Laat eerst een erkende dakdekker een dakinspectie uitvoeren. Indien nodig, zorgt u van tevoren voor het herstel of de vervanging van de dakbedekking. Wij adviseren u eerlijk en voorafgaand aan de installatie – om onnodig hoge kosten te voorkomen.

3. PV-Systemen Niet Geaard

Systemen aarden is wettelijk verplicht. Uw zonnepanelen frame wordt via uw omvormer en de meterkast (de aardpin) geaard. Ongeaarde systemen vormen een veiligheidsrisico en kunnen de duurzaamheid van de installatie beïnvloeden. Kies erkende installateurs die ervoor zorgen dat het zonne-energiesysteem correct is geaard volgens alle veiligheidsnormen. Hiermee voorkomt u achteraf narigheid met verzekeraars en productgaranties – wanneer dat aan de orde mocht komen.

4. MC4 Stekkers Niet Goed Aangeknepen

Slecht verbonden MC4-stekkers zijn een van de meest voorkomende fouten die leiden tot energieverlies en het verminderen het rendement. Als stekkers niet goed contact maken, leidt dit tot hogere weerstand en is er kans op brand. Gecertificeerde installateurs weten precies waar zij op moeten letten en werken met gekeurd gereedschap. Vertrouw daarom op erkende installateurs om ervoor te zorgen dat alle verbindingen, inclusief MC4-stekkers, correct zijn aangeknepen.

5. Ontbreken Draagkrachtberekening: Structurele Integriteit van uw Dak

Een zonnepanelen systeem heeft een behoorlijk gewicht. Gebrek aan een draagkrachtberekening voor uw dak kan leiden tot structurele problemen en verminderde duurzaamheid. Als uw platdak na 5-10 jaar doorzakt en er water op blijft staan, heeft u problemen die veel groter zijn dan de meerkosten van een goed installatiebedrijf. Laat bij twijfels daarom altijd erkende installateurs een professionele draagkrachtberekening uitvoeren om problemen te voorkomen. Overweegt u plaatsing op een dakkapel, ga dan bij de producent van de dakkappellen na of het extra gewicht plaatsen mogelijk is.

6. Onvoldoende Ballast (Platdak)

Onvoldoende ballast op platte daken kan de stabiliteit van het zonne-energiesysteem beïnvloeden. Vooral bij platte daken op hoogte en dakkapellen worden hiermee veel fouten gemaakt. Als er door de windwerking speling op het systeem komt, kan dit leiden tot nare situaties, zoals losse panelen, lekkende daken en… extra kosten. Samenwerken met ervaren installateurs, die zorgen voor een optimale ballastberekening, garandeert dat er geen fouten worden gemaakt. Bovendien bent u via hen meestal verzekerd van een installatiegarantie.

7. Kabels op het Dak in het Water, Onjuist Kabeltraject: Elektrische Veiligheid en Rendement

Onjuiste kabeltrajecten kunnen leiden tot elektrische risico's, wat de veiligheid en uw rendement aantast. Er kunnen waterophopingen ontstaan. Denk daarom aan het opbinden van de kabels en dat deze goed vastzitten. Zorg dat alle kabels door een vaste, droge PVC-leiding worden gevoerd. Erkende installateurs kennen de valkuilen en zorgen voor nauwkeurige planning van kabeltrajecten. Zij werken vakkundig en houden rekening met waterafvoer en veiligheid. Werken met goede installateurs en de juiste materialen voorkomt schade en gedoe achteraf. Goedkoop = duurkoop.

8. Kabelberekeningen Die Niet in Orde Zijn: Efficiënte Energieoverdracht voor Optimaal Rendement

Slecht berekende kabeldiameters leiden tot energieverlies, warmteopbouw en verminderd rendement. Kleine details en het ontbreken van kennis en ervaring leidt tot onveilige situaties en brandgevaar. Werk daarom samen met erkende installateurs, die zorgen voor nauwkeurige kabelberekeningen en een optimale energieoverdracht. Wel zo veilig en dus duurzaam.

9. Omvormers Niet Correct Gedimensioneerd: Optimaliseer de Prestaties voor Rendement

Voor een optimaal rendement moeten de omvormer en de zonnepanelen zo goed mogelijk op elkaar afgestemd zijn. Dit doen we door het ‘dimensioneren’ van de omvormer. Meestal kiezen wij voor ‘overdimensioneren’. Daarmee is het vermogen van de omvormer iets lager dan het piekvermogen van de panelen. Dit zorgt echter voor een hogere opbrengst bij minder optimale weersomstandigheden, die vaak voorkomen. Ook het aantal dakvlakken en de oriëntatie van de zonnepanelen spelen een rol. Het blijft daarom een complex onderwerp. Kies erkende installateurs. Wij garanderen dat uw omvormer perfect is afgestemd op uw situatie, het vermogen van de zonnepanelen en de beoogde prestaties. Dimensioneren van de omvormer

10. Onjuiste Meterkast Aansluiting: Conform Normen voor Duurzaamheid en Rendement

Meterkastaansluitingen die niet voldoen aan de NEN-1010 normen kunnen problemen veroorzaken. Zo moeten wij in uw woning geheel spanningsvrij kunnen werken. Onze adviseurs kijken van tevoren met u mee. Onze erkende elektriciens en installateurs zorgen dat de meterkast wordt aangepast of vervangen volgens de geldende normen.

Meterkast aanpassen voor zonnepanelen

Wist u dat?

Wist u dat? Soms is het beter om een verouderde meterkast geheel te vervangen. En als u dit tegelijk door ons laat doen, scheelt dit in de kosten, omdat u voor een zonnepanelen installatie geen 21% BTW betaalt over de benodigde materialen en werkzaamheden. Wilt u zekerheid? Vraag vandaag nog een gratis offerte aan. Start postcode check