Voorbereiden installatiedag

Geschreven door Jildert Schat22 februari 2024 · Leesduur 4 min

Uw zonnepanelenwens is werkelijkheid geworden en de installatiedag nadert snel. Om ervoor te zorgen dat deze dag vlekkeloos verloopt, delen we graag enkele tips voor een goede voorbereiding. Samen zorgen we ervoor dat het laten installeren van zonnepanelen snel en soepel verloopt.

Waar gaat de omvormer hangen

De eerste stappen in de voorbereiding voor zonnepanelen installeren beginnen met het overwegen van de ideale locatie voor de omvormer. Tijdens de installatiedag zullen onze installateurs uiteraard meedenken over uw persoonlijke situatie en de daarbij passende locatie.

Geschikte plekken:
- Op zolder
- In de schuur/garage
- Buiten onder een afdak (carport)
Geschikte plekken:
- Op zolder
- In de schuur/garage
- Buiten onder een afdak (carport)

Voor een optimale werking heeft de omvormer ruimte nodig om warmte af te voeren. Houd rekening met een afstand van 30 cm vanaf de zijkanten en bovenkant en 50 cm vanaf de onderkant. Kies voor goed geventileerde plekken; een meterkast is daarom niet geschikt.

Omvormers zijn over het algemeen stil, maar nog niet geruisloos. Kies daarom voor een niet veelgebruikte ruimte. Een slaapkamer of kantoor zou mogelijk zijn, maar kan op den duur als storend worden ervaren.

Let op! In het geval van een micro-omvormer wordt deze altijd direct achter het zonnepaneel geplaatst. In dit geval is er geen binnenshuis geplaatste omvormer nodig en hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. De stroom gaat rechtstreeks van het dak naar de meterkast.

Kabelroute

Kabel route van een stringomvormer:

Hierbij gaat een DC-kabel van het dak naar de omvormer. dit traject vereist een doorvoer van buiten naar binnen

Platdak:                                   Schuindak

- Via een dakdoorvoer           - Door het dak heen
- Vie een PVC-leiding

Kabelroute 2:

Dit is een AC-kabel van de omvormer naar de meterkast. Dit kabeltraject kan vaak uit het zicht worden gedaan door loze leidingen of een koof. Het is ook een optie deze buitenom te leiden

Kabelroute van een micro-omvormer:

Deze kabelroute gaat ridect vanaf het dak met een AC-kabel naar de meterkast. Deze bekabeling kan via de regenpijp of een PVC-leiding naar binnengebracht worden ter hoogte van de meterkast.

Zodra u heeft bedacht waar de omvormer geplaatst wordt, is het belangrijk om na te denken over de route die de stroomkabel zal volgen naar de meterkast. Dit wordt de kabelroute genoemd. Het is belangrijk te weten dat bij een stringomvormer twee afzonderlijke kabelroutes nodig zijn, terwijl bij een systeem met micro-omvormers één kabelroute volstaat.

Zorg voor voldoende werkruimte binnen-en buitenshuis

Voor een vlotte en efficiënte installatie van uw zonnepanelen, omvormer en bekabeling is voldoende werkruimte essentieel. Zorg ervoor dat op de dag van de installatie alle locaties waar de monteurs bij moeten komen goed bereikbaar zijn. Denk hierbij aan de plek van de omvormer, de toegang tot het dak, de meterkast en de beschikbaarheid van een oprit of parkeerplek zodat alle materialen dicht bij de hand zijn.

Reservedakpannen

Voor de installatie van zonnepanelen op dakpannen plaatsen wij haken onder de pannen om de panelen stevig te bevestigen. Hoewel onze monteurs met zorgvuldigheid te werk gaan, is het niet uitgesloten dat per ongeluk een dakpan breekt of beschadigd. Daarom is het raadzaam om enkele extra dakpannen als reserve te bewaren.

Netbeheerder en energieleverancier

Het is aan te raden vóór de installatie uw netbeheerder op de hoogte te stellen van de nieuwe zonnepanelen. Dit kan via www.energieleveren.nl.

Bovendien is het verstandig om de energieleverancier te informeren over de installatie van uw zonnepanelen. Hierdoor weet u zeker dat de teruglevering goed wordt geregistreerd door uw slimme meter en je hier een passende vergoeding voor ontvangt.

Met deze voorbereiding bent u klaar om de installatiedag tegemoet te zien. De aanstaande installatie brengt u een stap dichter bij het verwezenlijken van groene stroom en het genieten van duurzame energie voor de komende jaren. Wilt u meer weten over hoe deze installatiedag eruitziet? Bekijk dan onze pagina over de installatiedag

Heeft u nog geen installatiedag ingepland? Vraag dan gratis en vrijblijvend een advies op maat aan. Onze experts kijken of uw dak geschikt is en hoeveel zonnepanelen op uw dak passen.

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.