PVT-zonnepanelen

Geschreven door Olcay Stabel10 januari 2024 · Leesduur 4 min

Ontdek meer over dunnefilm zonnepanelen, ook wel bekend als amorf of thin film zonnepanelen. Ze werden oorspronkelijk gebruikt in rekenmachines en vormen nu een voordelig alternatief voor kristallijne zonnepanelen. Dankzij het flexibele en buigzame karakter door het gebruik van amorf silicium bieden dunne film panelen interessante mogelijkheden. Lees verder om meer te weten te komen over deze unieke zonnepanelen en ontdek de voor- en nadelen. 

Ook verdienen met zonnepanelen?

Ontvang kosteloos een prijsopgave en maatwerkadvies voor uw woning.

Ontvang gratis offerte

Wat is een dunnefilm zonnepaneel?

Dunne film zonnepanelen onderscheiden zich door het ontbreken van kristallen en het gebruik van poeder, waardoor ze buigzaam worden. Deze flexibiliteit, mogelijk gemaakt door het gebruik van amorf silicium met daarbovenop een dunne laag glas, maakt dunne film panelen ideaal voor gebogen oppervlaktes. Ze zijn herkenbaar aan hun dunne folie en zijn doorgaans goedkoper in aanschaf dan mono of poly kristallijne panelen. 

Hoewel dunne film zonnepanelen esthetisch aantrekkelijk zijn vanwege hun egale zwarte kleur en milieuvriendelijker in productie, brengen ze enkele overwegingen met zich mee. Ondanks hun flexibiliteit hebben ze een kortere levensduur van ongeveer 15 jaar en een lager rendement. De panelen presteren het meest effectief wanneer de temperatuur hoog is en de hoeveelheid zonlicht lager, een klimaat dat niet kenmerkend is voor Nederland. Hierdoor zijn deze panelen minder geschikt voor gebruik in Nederland. 

Dit resulteert in de noodzaak meer panelen te installeren om vergelijkbare opbrengsten te behalen als met kristallijne panelen. De marktprijs voor dunne film zonnepanelen ligt lager dan die van kristallijne panelen, maar de totale installatiekosten kunnen toenemen vanwege de extra benodigde panelen. Met meer zonnepanelen is meer montagemateriaal nodig. Ook is de bekabeling een stuk duurder met een dunne film paneel. .   

Voordelen van dunne film panelen Nadeel van dunne film panelen
+ De panelen zijn egaal zwart met egaal
zwarte omlijsting, dit vinden veel mensen mooi.
- De panelen zijn kleiner, waardoor er
minder zonnecellen inpassen.
Voor een vergelijkbaar rendement met
kristallijne panelen zijn er meer panelen nodig.
+ De grondstoffen van dunnefilm panelen
zijn minder schaars,waardoor
deze panelen milieuvriendelijk zijn. 
- De levensduur van dunne film panelen
is aanzienlijk lager dan die van andere pv panelen
+ Deze panelen presteren beter
bij warme temperaturen. 
- Dunne film zonnepanelen hebben circa 20% lager
rendement per m2 dakoppervlakte
dan kristallijne panelen.
+ De prijs per paneel is lager dan bij
traditionele zonnepanelen. 

Kan ik een dunne film zonnepaneel kopen bij ZelfOpwekken.nl?

Hoewel er redenen kunnen zijn om voor een dunne film zonnepanelensysteem te kiezen, wegen voor ons de nadelen zwaarder in vergelijking met andere panelen. Daarom hebben wij besloten dunne film zonnepanelen niet op te nemen in ons assortiment.

 Bij Zelfopwekken.nl bieden we daarentegen full black monokristallijne zonnepanelen van Qcells aan. Met een rendement van 410 WP passen deze niet alleen goed bij een strakke esthetiek vanwege hun zwarte kleur, maar bieden ze ook optimale prestaties. 

Interesse in zonnepanelen kopen? Vraag een gratis en vrijblijvend advies op maat aan om te ontdekken of uw dak geschikt is en hoeveel zonnepanelen op uw dak passen. Bij ZelfOpwekken.nl verzekeren we u van een vakkundig ontwerp en een erkende zonnepanelen installateur.

FAQ

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Welke soorten zonnepanelen zijn er? 
+
-
Zijn er subsidies beschikbaar voor zonnepanelen?
+
-
Wat is het financiële rendement van kristallijne zonnepanelen?
+
-

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.

Ontdek hoeveel u kunt besparen

Klaar binnen 1 minuut. Ruim 10.000+ klanten!