Algemeen

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die zonlicht omzetten in stroom. Een zonnepaneel zet dus zonlicht om in elektriciteit. Zonnepanelen worden in serie geschakeld (string) tot een systeemMet een eigen zonnesysteem is het mogelijk om elk jaar uw eigen stroomverbruik op te wekken op een duurzame manier. 

Het vermogen van een zonnepaneel wordt gemeten en weergegeven in Wattpiek (Wp). Hoe hoger het aantal Wattpiek (Wp) van een paneel is, hoe efficiënter het zonlicht omzet in stroom. Oftewel, hoe meer Wp uw systeem heeft, hoe hoger uw stroomopbrengst per jaar (in kWh) wordt. Onze panelen zijn standaard 340 Wp. 


Voor zonnepanelen is richting het zuiden de meest optimale oriëntatie. Voor een dak op het zuiden rekenen we het Wp-vermogen om naar kWh-opwekking (per jaar) met een factor 90%.

Dit ziet er zo uit: 340 Wp x 0,9 x 1.000 (kilo) = 306 kWh per jaar (per zonnepaneel). 


Indien de oriëntatie van het dak afwijkt, wordt er gerekend met een aangepaste factor. Dit percentage specificeren wij als instralingsfactor in uw offerte. 

Zonnepanelen wekken gelijkstroom (DC) op. Ons stroomnet werkt met wisselstroom (AC). De omvormer is een kastje dat de gelijkstroom van uw zonnepanelen omzet naar wisselstroom voor het net. De omvormer wordt daarom tussen de zonnepanelen en uw meterkast geplaatst. De AC-kabel komt uit de omvormer en wordt met een nieuwe schakelautomaat (vrije groep) op uw meterkast aangeslotenDe meterkast verdeelt daarna automatisch alle opgewekte stroom binnen uw woning en zorgt ook voor de teruglevering naar het stroomnet.

Omvormers bestaan in verschillende types, groottes en gradaties. Welke grootte omvormer voor uw systeem geschikt is, hangt af van de hoeveelheid panelen die u erop wilt aansluiten. Hoe groter het systeem is, hoe groter de capaciteit van de string-omvormer moet zijn. Als u micro-omvormers neemt, wordt er per zonnepaneel één micro-omvormer geplaatst. Daar geldt: hoe meer panelen, hoe meer micro-omvormers. Micro-omvormers plaatsen is duurder en in sommige situaties aan te raden. Gelukkig is het in veel situaties helemaal niet nodig! Wij selecteren voor uw offerte altijd de meest optimale en rendabele omvormer. Wij adviseren dus wat voor uw situatie het meest rendabel is. U kunt ter vergelijking ook twee offertes ontvangen, om het verschil in prijs / opbrengst te zien.


Een omvormer wordt elke dag warm en 's avond weer koud en gaat minder lang mee dan zonnepanelen. Zonnepanelen liggen stil en gaan gemiddeld 25 jaar mee. Het is daarom aannemelijk dat u de omvormer(s) 1 maal zult moeten vervangen binnen de levensduur van uw zonnepanelen. Omvormers zijn niet goedkoop. Wij houden bij onze rendementsberekening rekening met een eenmalige extra uitgave van €600,-. De kwaliteit van uw omvormer maakt dus groot verschil voor uw rendement. Een goede en hoogwaardige omvormer gaat immers langer mee dan een slechte.Uw omvormer wordt 's ochtends wakker nadat de zon opkomt en er voldoende licht op de zonnepanelen valt. De omvormer werkt elke dag totdat de zon weer weg is. Overdag is de omvormer actief en daarom wordt deze warm. Daarna schakelt het systeem uit en koelt hij weer af. Omdat hij elke dag hard werkt, warm wordt en weer afkoelt is de omvormer de zwakste schakel van een zonnepanelen systeem.


String-omvormers

De meest reguliere omvormers zijn string-omvormers welke in de meeste gevallen binnenshuis worden geplaatst. Meestal bij uw CV-ketel of uw wasmachine in de buurt. Een string-omvormer is een kastje (apparaat) dat de stroom van een heel systeem (een serie-geschakelde string) omvormt. De stroom stuurt hij naar de meterkast stuurt. Een string-omvormer is een goede, robuuste oplossing. String-omvormers zijn zeer effectief en worden daarom zowel voor de industrie als voor huishoudens ingezet. Het is bij het systeemontwerp belangrijk dat het gehele systeem mooi in de zon ligt, zonder schaduw. Indien een string-omvormer vervangen moet worden, is dit relatief zeer eenvoudig.


Micro-omvormers

Uw zonnepanelen kunnen ook met micro-omvormers worden uitgerust. Er wordt dan een kleine micro-omvormer toegevoegd achter elk zonnepaneel op het dak. De zonnepanelen zijn dan parallel geschakeld. Indien één paneel slecht presteert, heeft dit geen negatieve invloed op de rest van de installatie. De optie om een systeem met micro-omvormers uit te rusten is een stuk duurder en daarom vaak minder rendabel. Micro-omvormers zijn een oplossing voor situaties waar er gedurende de dag te veel schaduw valt op een gedeelte van het systeem. Vaak is het echter veel beter om een systeem van tevoren goed te ontwerpen en de zonnepanelen in de zon te plaatsen. In heel veel situaties zijn micro-omvormers dus niet nodig of niet raadzaam.


Het credo is en blijft: ontwerp een zonnestroomsysteem met een duidelijk leg-plan, zodat alle zonnepanelen goed in de zon liggen.


Power optimizers

Tenslotte bestaat de optie om de panelen met Power optimizers uit te rusten. Er wordt dan achter elk zonnepaneel een optimizer geplaatst op het dak. Dit wordt gedaan om negatief effect van schaduw te beperken. Wij raden een systeem met Power optimizers niet aan, omdat er een hoge uitval is gebleken bij tal van systemen met optimizers. Zelfs bij toonaangevende merken is reeds veel uitval gebleken. Reden hiervan is dat veel stekkers nodig zijn om een serie met optimizers goed te laten werken. Bij een set van 10 panelen krijgt u te maken met ca. 50 tot 60 stekkers én een stringomvormer. Er zijn dus meer componenten. Dat betekent dat het systeem kwetsbaar wordt. Een systeem met optimizers is ook een stuk duurder en daardoor minder rendabel.


Wij krijgen hier veel vragen over. Wat verklaart de populariteit van optimizers? Een optimizer is een goede naam en het is een mooi product. Bij Power optimizers wordt het slecht presterende paneel overgeslagen, waardoor de rest van de panelen blijft werken. In theorie lijkt dit gunstig en zonder extra risico's. Toch zijn wij (nog) geen fan van deze technologie. In de praktijk zien we hierdoor veel zonnepanelen die worden geplaatst op ongeschikte daken. Systemen met optimizers die (verkeerd) in de schaduw zijn geplaatst, zullen inderdaad minder slecht presteren. Een zonnepaneel gaat echter niet beter presteren met een optimizer. Het zou eigenlijk slimmer zijn om geen paneel te plaatsen op plekken waar schaduw valt. Of zelfs om wel een paneel te plaatsen en het niet aan aan te sluiten. Dit is vaak minder duur en het levert een mooier rendement en minder risico.

BTW en Subsidies

Ja, als particulier kunt u de 21% BTW terugvragen bij de Belastingdienst. ZelfOpwekken.nl verzorgt voor onze klanten de BTW-terugave kosteloos, mits u zich bij het accepteren van uw offerte opgeeft voor de BTW-retourservice. 


Hoe werkt het? Particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen de 21% BTW zelf terugvragen bij de Belastingdienst. Het gaat om de BTW van kosten over de aanschaf van alle materialen én de werkzaamheden die nodig zijn voor een zonnepanelen systeem. Duizenden mensen per jaar maken gebruik van deze mogelijkheid. 


Hoe kan dat? De Belastingdienst ziet particulieren die stroom terugleveren als “Ondernemer voor de BTW”. Door bij de Belastingdienst aanspraak te maken op de “kleine ondernemersregeling” (KOR) kunt u de betaalde BTW terugvragen. U dient daarna wel op correcte wijze vrijstelling aanvragen voor de BTW-vervolgaangiftes. Verder moet u ook eenmalig een "forfait" betalen aan de Belastingdienst. Dit forfait-bedrag staat vast en is afhankelijk van de grootte van het systeem. 


Ondernemers die een systeem zakelijk aanschaffen kunnen de BTW-teruggave via de eigen administratie regelen. Wij raden u aan de BTW-teruggave met uw accountant af te stemmen.

Nee. Sinds 2013 zijn er in Nederland geen landelijke subsidies meer op de aanschaf van een zonnepanelen systeem. De huidige salderingsregeling en de BTW-teruggave leveren u echter veel meer voordeel op dan alle voorgaande subsidies. Dankzij de 21% BTW-teruggave verdient u uw investering ongeveer 1 jaar sneller terug.

Als particulier kunt u profiteren van de BTW-teruggave. Daarvoor heeft u allereerst de factuur nodig met daarop de BTW. Belangrijk detail: de factuur van de zonnepanelen, het energiecontract van het gebouw én het BTW-nummer moeten allen op dezelfde naam staan. 

Wilt u de BTW ook terugvragen, maar heeft u geen zin in gedoe met blauwe enveloppen? Wij regelen het helemaal voor u, mits u daarmee akkoord gaat. Wij faciliteren kosteloos de BTW-teruggave voor al onze klanten. Deze BTW-teruggave is ter waarde van 125,-. Dit is standaard voor u opgenomen bij het accepteren van uw definitieve offerte. Dit geldt voor alle particulieren. Uiteraard kunt u het ook zelf regelen. Ook als u reeds ondernemer bent en periodiek BTW-aangiftes doet, dient u zelf de teruggave te regelen.

 


Onderhoud en service

In principe hoeven zonnepanelen niet onderhouden te worden. Er zijn geen mechanische of bewegende onderdelen die kunnen slijten. In Nederland regent het tevens voldoende om de zonnepanelen mooi schoon te houden. Is er bij u echt sprake van zware vervuiling, dan kan een glazenwasser met water (zonder zeep) de panelen eventueel een keer reinigen. Zijn er echt technische defecten, dan ziet u dat aan de jaaropbrengst in uw online monitoring. In dat geval neemt u contact met ons op.

Een goed zonnepaneel heeft een levensduur van 25-30 jaar. Jaarlijks neemt de sterkte van zonnepanelen altijd iets af. Bij Q CELLS zonnepanelen is deze degradatie minimaal, ongeveer 0,54% per jaar. Q CELLS garandeert dus dat u over 10 jaar nog steeds van minimaal 95% vermogen geniet. En van minimaal 85% over 25 jaar. Indien de sterkte meer afneemt dan is beloofd, valt dit onder de productgarantie. 

Vraag het gerust na! Elke erkende installateur of expert zal het u vertellen: goedkoop is duurkoop. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Ze liggen buiten in weer en wind, 25 tot 30 jaar lang.

 

U zult merken dat een slim doordacht en degelijk gemonteerd systeem van hoogwaardige materialen elk jaar meer stroom oplevert. Daarom moet er ook ter plekke worden gekeken wat de beste oplossing is. Bij ons kunt u direct aanbetalen en schouw aan huis aanvragen. Na een grondige inspectie van de mogelijkheden krijgt u een definitieve offerte op maat voor uw woning. Hiermee stelt u zeker van dat uw project goed is voorbereid en zo kunnen wij u helpen op een degelijke en efficiënte manier. 

Financieel voordeel

Zonnepanelen zijn een uiterst rendabele investering! Het rendement is vergelijkbaar met een rente van ca. zeven procent (7%) op een spaarrekening. Als u de btw op uw zonnepanelen terugvraagt heeft uw investering zelfs direct een rendement van acht (8%) procent. Indien de prijzen voor energie blijven stijgen, stijgt het rendement natuurlijk meer dan hier vermeld.

 

Conclusie: Het rendement van een investering op zonnepanelen is lastig te berekenen. Wij rekenen daarom conservatief aan de hand van de Standaard Rekenmethode Rendementen van Milieu Centraal. 

Met een standaard systeem van 8 zonnepanelen op Zuid, van 340 Wattpiek per stuk, produceert u straks ca. 2.448 kWh aan stroom per jaar. (8 x 340Wp x 0,9 = 2.448 kWh). Hoe werkt dit? Simpel gezegd: de jaaropbrengst van uw zonnepanelen in kWh stroom bepaalt uw jaarlijkse besparing in Euro’s. Bij uw energieleverancier betaalt u op dit moment immers (ongeveer) 0,23 per kWh. 

Zelfopwekken.nl biedt zonnepanelen van 340 Wattpiek vermogen per paneel. Per paneel levert dit u jaarlijks ca. 306 kWh stroom op. Hoeveel kWh stroom u jaarlijks zult opwekken, ligt aan het ontwerp van uw systeem, het aantal panelen, het totale Wattpiek-vermogen van uw systeem, de hellingshoek en de oriëntatie van uw dak richting de zon 

Bij uw energieleverancier betaalt u op dit moment (gemiddeld) 0,23 per kWh. In ons voorbeeld van 8 zonnepanelen, betaalt u voor die stroom (2.376 kWh) jaarlijks ca. €546,-. Met 8 zonnepanelen is dit bedrag voortaan uw jaarlijkse besparing, elk jaar weer! Zo betaalt uw systeem zichzelf in 7 à 8 jaar terug. Salderen betekent 100% rendement!

U zult met zonnepanelen 25-30 jaar lang stroom gaan opwekken. Wij garanderen bij elk systeem hoeveel stroom u per jaar kunt opwekken. Voor alle stroom die u voortaan zelf opwekt, hoeft u natuurlijk niet meer te betalen. Dat is mooi, want waarschijnlijk zullen de energieprijzen en de inflatie in die tijd flink stijgen. Dergelijke prijsstijgingen laten wij overigens geheel buiten beschouwing in onze berekeningen van uw rendement en terugverdientijd. Dat is wel zo eerlijk, want wij kunnen ook niet in de toekomst kijken. 

Nee. Bij zonnepanelen draait het om de kWh-opbrengst op lange termijn. Over de periode van 25 jaar gezien, zorgt een hoogwaardig en goed geïnstalleerd systeem voor het hoogste rendement. Daarom zijn de kwaliteit en het uithoudingsvermogen van het systeem cruciaal. Hoe effectief zetten uw zonnepanelen zonlicht om in stroom zonder onderhoud en dat over 15 jaar? Daar gaat het om. De prijsverschillen tussen hoog en laag zijn overigens niet enorm groot. Kies dus voor kwaliteit!

Nee, want dat vinden wij niet duurzaam en niet eerlijk. Kopen levert veel rendement op en huren bijna niks. Als u het echt niet kunt betalen, is een duurzaamheidslening bij uw gemeente een beter advies. Daarmee een zonnestroom systeem aanschaffen blijft voor u een stuk voordeliger dan huren, zowel op korte als lange termijn.

Nee, juist niet. Wie zonnepanelen huurt, laat het systeem financieren door een commerciële partij. Als huurder betaalt u vaak 2 à 3 keer zoveel voor zonnepanelen als degene die een systeem kopen. Hoe zit dat? Een aankoop van zonnepanelen verdient zich vaak in 6-7 jaar terug. Kopers zijn dus na 6-7 jaar kostenvrij. Daarna hebben zijn 20 jaar gratis groene stroom. 

Huren lijkt misschien voordelig, maar het is dat niet. Wie zonnepanelen huurt, geeft de eerste 10 jaar lang zijn opbrengst weg aan een commerciële partij. Bij €60,00 huur per maand geeft u zomaar €7200,- weg in de eerste 10 jaar. Daarna krijgt u een "mogelijkheid op afkoop”. Terwijl u het hele systeem dus reeds ruimschoots hebt betaald! Wilt u dit niet, dan loopt de huur door. Bovendien mag u niet zomaar de zonnepanelen meenemen naar een nieuwe woning en zijn er kosten verbonden aan het verwijderen van de zonnepanelen. Lees de kleine lettertjes goed na en reken zelf uit wat voordeliger is. Zelf financieren

Kwaliteit van zonnepanelen

Ja! U ziet de kwaliteitsverschillen misschien niet, maar die zijn er wel. Een systeem moet 25 jaar buiten op het dak liggen en presteren. Het hogere segment zonnepanelen wordt gekenmerkt door goed geteste zonnepanelen. Ze gaan langer mee en presteren beter (leveren meer kWh) op lange termijn. De zonnepanelen van Q CELLS komen al jaren met de hoogste normering uit de tests bij gerenommeerde testinstituten zoals Photon en de TÜV in Duitsland. 

Zonnepanelen van Q CELLS zijn van Duitse makelij en hebben een robuuste opbouw en een lange levensduur. De innovatieve technologie zorgt voor hogere efficiëntie en opbrengsten. Naast een productielocatie in Korea heeft Q CELLS nog altijd een eigen fabriek in Duitsland. Dit betekent dat de garantie ook daadwerkelijk verstrekt wordt vanuit Europa. Bij garantieclaims kunnen wij hen daarom gemakkelijk benaderen.

Bij zelfopwekken.nl bieden we degelijke Duitse kwaliteit voor een scherpe prijs. Wij besparen nadrukkelijk NIET op het materiaal en de werkzaamheden. Verder werken we met vaste, ervaren partners en lokale installateurs die efficiënt werken. Hierdoor zijn onze installaties degelijk en betrouwbaar. Dit zijn de belangrijkste verschillen. Een degelijke voorbereiding, efficiënte processen en logistiek maken ons snel, concurrerend én onderscheidend.

Zelfopwekken.nl werkt intensief samen met de fabrikanten. Wij besparen door een efficiënt aanvraag- en bestelproces. Dit maakt inkoopvoordeel mogelijk. 

Het systeem

Wij bieden u altijd een compleet systeem aan. Alles is hier bij inbegrepen. De zonnepanelen en de werkzaamheden inclusief de omvormer, bevestigingsmaterialen, kabels en extra groep in de meterkast. Welk systeem u precies nodig heeft hangt sterk af van uw dak en van een groot aantal andere factoren. Hoe oud is het dak? Welke type dakbedekking heeft u? Waar zit de meterkast? Waar wilt u de omvormer plaatsen? Worden de zonnepanelen op 1 of meerdere dakvlakken geplaatst. Bij bepaalde situaties rekenen wij meerwerk, dit wordt in uw offerte aangegeven. 

Om het systeem goed te ontwerpen en alles vooraf met u te bespreken, komen wij altijd eerst bij u thuis langs. De vakman komt de situatie ter plekke bij u bekijken. Mochten bepaalde zaken buiten ons standaard aanbod vallen, dan bespreken we dat duidelijk en van tevoren met u. De vakman stuurt u na overleg dan een aangepaste offerte met daarin het meerwerk duidelijk vooraf gespecificeerd. Mocht dit enorm tegenvallen, dan kunt u er nog vanaf zien. Zo voorkomen we nare verrassingen achteraf.

Ja. De omvormer van de zonnepanelen moet verplicht  worden aangesloten op een “eigen” vrije groep. Soms is er nog een vrije groep beschikbaar in de meterkast, meestal is dat echter niet het geval. Daarom plaatsen wij standaard een extra groep bij in uw meterkast. Dit zit standaard voor u in de prijs inbegrepen. Ook een opbouwgroep of ZPO is inbegrepen in de prijs.

Het weer in Nederland

Ja, relatief zeer snel. In Nederland is elk jaar voldoende daglicht (zonnestraling) voor zonnepanelen. De combinatie met de “salderingsregeling” voor zelf opgewekte stroom en een goed functionerend systeem, maakt dat u uw investering in 7 à 8 jaar zult terugverdienen.