Omvormers

Hier vindt u alles wat u wilt weten over omvormers via de kennisbank van ZelfOpwekken.nl

Basisfunctie van de omvormer

Zonnepanelen produceren gelijkstroom en uw woning gebruikt wisselstroom. 

De omvormer is het kastje tussen uw zonnepanelen en uw meterkast, dat de stroom van de zonnepanelen omvormt voor gebruik in huis. Wisselstroom van 230 Volt is geschikt voor uw apparaten én voor teruglevering aan het stroomnet.

Tevens zorgt de omvormer dat de stroomproductie veilig en optimaal wordt geregeld. 

Beste plek van de omvormer bepalen

Een omvormer werkt overdag graag hard. Het apparaat wordt warm en die warmte moet hij kwijt. Daarom plaatsen we de omvormer altijd op een goed geventileerde plek, tussen de zonnepanelen en de meterkast. 

De beste plek voor de string-omvormer is meestal één van de volgende plaatsen: 

 • Op zolder (vlak onder het dak).
 • In de garage, bijkeuken of de schuur. 
 • Buiten (beschut onder een afdakje).
 • Bij de wasmachine (plaatsing ZPO, max. 10 zonnepanelen).  

Micro-omvormers plaatsen we altijd buiten. Ze zitten direct achter de zonnepanelen op het dak en zijn daarmee goed geventileerd. 

De juiste omvormer kiezen

ZelfOpwekken.nl selecteert het type omvormer, dat voor uw situatie het hoogste rendement oplevert. Wij houden hierbij rekening met o.a. schaduw, de kwaliteit en natuurlijk de prijs. Wij adviseren u gratis wat het beste type is voor uw situatie. Welk vermogen c.q. welke capaciteit omvormer u nodig heeft bepalen wij op basis van:

 • Het aantal zonnepanelen.
 • Uw meterkast aansluiting (1-fase of 3-fase). 
 • Het maximale vermogen wordt bepaald door de hoofdzekering. 
 • De verdeling van de zonnepanelen en het aantal dakvlakken. 
 • Het aantal MPP-trackers. 
 • De oriëntatie van elk dakvlak, bijvoorbeeld Oost-West. 
 • Schaduwwerking.

Wat regelt de omvormer nog meer?

De omvormer bepaalt steeds of het veilig is om de stroomproductie te starten. Hij 'voelt' continu de stroomspanning van de zonnepanelen en de netspanning. Als het niet veilig is, schakelt de omvormer het hele systeem uit.

Uw omvormer zorgt naast de veilige stroomomvorming ook voor een stuk intelligentie. 

De omvormer meet de spanning en de productiewaardes in de zonnepanelen continu. Zo kan hij steeds de spanning controleren en de stroom-output maximaliseren. Dit heet Maximum Powerpoint Tracking (MPPT). 

Dit gebeurt per string zonnepanelen (serie, per vlak) of per zonnepaneel (parallel, per zonnepaneel).

De omvormer geeft deze meetwaardes door voor online monitoring. Daarmee ziet u op elk moment op uw App hoe uw zonnepanelen presteren. 

Het vermogen van de omvormer

Omvormers kunnen we qua grootte en vermogen grofweg indelen in 1-fase of 3-fase. Daarbinnen bestaan er verschillende vermogens. 

Naar gelang u meer zonnepanelen plaatst zal het vermogen van de omvormer toenemen. Hoe meer panelen, hoe grotere string-omvormer u nodig hebt. 

Bij micro-omvormers geldt dat er per zonnepaneel steeds één micro-omvormer bij wordt geplaatst. Hoe meer panelen, hoe meer micro-omvormers u nodig hebt. Hetzelfde geldt voor Power-Optimizers. Daarom zijn deze systemen bijna altijd duurder. 

Bij optimizers heeft u bovendien nog steeds een centrale string-omvormer binnen nodig. Deze groeit ook mee in vermogen naar gelang het systeem groter wordt. Vanwege de hogere kosten en de extra kwetsbaarheid, raden wij optimizers af.

Wilt u meer weten over de capaciteit van de omvormer?

De kabels bij zonnepanelen en omvormers

Elke omvormer heeft twee "kanten" AC/DC. Daarnaast beschikt de omvormer over een kabel voor de aarding. 

DC-kant/gelijkstroom
De zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom (DC) en sturen deze stroom met kabels naar de "ingang" van de omvormer(s). Dit noemen we de DC-kant. 

AC-kant/wisselstroom
De omvormer vormt de stroom om tot bruikbare wisselstroom (AC). Met kabels die aan de "uitgang" worden verbonden stuurt de omvormer de stroom naar uw meterkast. Dit noemen we de AC-kant. De omvormer stuurt wisselstroom via de AC-kabels en door de AC-kabels loopt dus 230 volt. 

Aarding
Bij ZelfOpwekken.nl aarden de installateurs elk zonnepanelen-systeem. De frames van de zonnepanelen worden met een aarde-kabel veilig verbonden aan de omvormer. Vanuit de omvormer verbinden we een groen-gele kabel aan de aardpin van uw meterkast.

Klantervaringen

Na 6.500 succesvolle installaties kunnen wij met trots zeggen dat we al veel tevreden klanten hebben. Deze mensen gingen u voor!

H. de Boer uit 's Hertogenbosch

Erg tevreden, installateurs ook duidelijk en vriendelijk. De zonnepanelen werken goed!

10 / 10

Erik uit Cuijk

Installatie verliep goed en binnen een dag lag alles erop. De app werkt prima, elke dag topopbrengst. Toen we per ongeluk de verbinding met omvormer hadden verbroken kregen we dezelfde dag al een bericht van Zelfopwekken.nl om ervoor te zorgen dat alles weer in orde was.

10 / 10

Wout uit Velzen-Zuid

Wat een top partij! Deskundige werknemers die de tijd nemen om een mooie installatie neer te leggen. Na oplevering nog nooit een storing of problemen gehad. Als ik vragen heb over de installatie wordt ik altijd vriendelijk te woord gestaan!

10 / 10

Rindert uit Blije

Goede partij, snel, duidelijk en vriendelijk. Mijn huis staat er prachtig bij met deze zwarte panelen.

8 / 10

Omvormer aansluiten op de meterkast

De string-omvormer hangt meestal op zolder en wordt van daar verbonden met een vrije groep in de meterkast. Wij plaatsen hiervoor standaard een nieuwe aardlek- automaat. Dit is een nieuwe groep met een aardlek, een extra veiligheid. 

Micro-omvormers plaatsen we buiten op het dak direct achter de zonnepanelen. Uit deze omvormer(s) wordt de kabel direct verbonden met een vrije groep in uw meterkast. U hebt dan dus geen omvormer meer binnen hangen.

Ook Power-Optimizers worden achter de zonnepanelen geplaatst. Let op! Bij Power-Optimizers wordt er altijd een string-omvormer extra bij geplaatst. Deze hangt ook meestal op zolder. Van daaruit gaat de kabel naar de vrije groep in de meterkast.

Bij systemen tot max. 9 zonnepanelen kunnen wij ook een bestaande wasmachine-groep gebruiken en daarop een ZPO of een PV-verdeler plaatsen. De kosten hiervan zijn inbegrepen bij de prijs.

In dit artikel leest u meer over het aansluiten op de meterkast.

Verbruikt de omvormer ook stroom?

Ja. De omvormer heeft een bepaalde opstart-spanning. Omvormers worden pas 'wakker' als de zonnepanelen genoeg stroomspanning leveren om op te starten. Dit gebeurt, zodra er genoeg licht op de zonnepanelen valt. 

Een omvormer draait op pure zonnestroom (DC). Elke omvormer verbruikt dus stroom. Dit geldt voor micro-omvormers en voor string-omvormers. 

Bij optimizers verbruikt behalve de omvormer zelf ook elke optimizer extra stroom. 

Kennisbank onderwerpen

Gratis uw voorstel aanvragen!

Klaar binnen 60 seconden