kennisbank zonnepanelen

Prijsplafond 2023

Geschreven door Tim Bruin25 oktober 2022 · Leesduur 4 min

Vanaf 1 januari lagere energierekening door verruimd prijsplafond

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat er per 1 januari 2023 een zogeheten prijsplafond wordt ingevoerd op energie.

Wat houdt dit energieplafond in en wat zijn de gevolgen voor uw investering in zonnepanelen?

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief €1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot €0,40 per kWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. 

Voor energieverbruik boven dit "plafond" betalen huishoudens en kleinverbruikers in 2023 het volle tarief zoals opgenomen in het energiecontract. En dat is hoog. 

Voordeliger plafond elektriciteit

Het kabinet heeft bij de uitwerking van het tijdelijke prijsplafond besloten dat het maximumtarief voor elektriciteit wordt verlaagd tot €0,40 per kWh. Dat was eerder €0,70. 

Daarnaast wordt het elektriciteitsverbruik dat onder het prijsplafond valt verhoogd van 2.400 kWh tot 2.900 kWh. Dat betekent dat een groter deel van het elektriciteitsverbruik onder het plafond valt en dat huishoudens en andere kleinverbruikers daar minder voor betalen.

Maximumtarieven van het prijsplafond betreffen de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw. Een huishouden met een gemiddeld verbruik heeft in 2023 in totaal zo'n €2.500 voordeel van het prijsplafond. In 2021 was het gemiddelde verbruik van een huishouden 1.200 m3 gas en 2.460 kWh elektriciteit (CBS).

Vaste korting in november en december

Het prijsplafond is op 1 januari 2023 ingevoerd. Om huishoudens te helpen, ontvingen huishoudens en andere kleinverbruikers in november en december 2022 een vaste korting van €190 per maand op de energierekening. 

Deze compensatie is voor alle kleinverbruikers hetzelfde en is verrekend via de energieleveranciers.

Wat betekent dit voor de energietransitie?

Het gevolg van de hoge stroomprijzen is dat uw zonnestroom meer waard wordt. Een gevolg van het prijsplafond is dat huishoudens gestimuleerd worden hun energieverbruik te beperken. 

Zonnepanelen blijven in de nieuwe situatie een verstandige investering. Als huishouden weet u immers zeker dat uw stroomverbruik onder het plafond blijft. 

Over de vergoeding voor terugleveren is helaas nog niets officieel bekend. De verwachting is dat je de stroomprijs terugkrijgt die boven het prijsplafond ligt.

Berekening terugverdientijd

Bij ZelfOpwekken.nl berekenen wij de verwachte terugverdientijd conservatief. Waar de stroomprijzen de afgelopen maanden behoorlijk zijn gestegen, rekenen wij vanaf begin 2023 met een stroomprijs van €0,38 per kWh.

Investeren in zonnepanelen via ZelfOpwekken.nl blijft dus een verstandige investering. Vraag vandaag nog een gratis voorstel aan en maak maximaal gebruik van uw eigen, hernieuwbare zonnestroom!

Gratis voorstel aanvragen

Kies uw provincie

Klik hieronder op uw provincie om te kijken of wij in uw gemeente zonnepanelen installeren.