kennisbank zonnepanelen

Prijsplafond 2023

Geschreven door Tim Bruin25 oktober 2022 · Leesduur 4 min

Vanaf 1 januari lagere energierekening door verruimd prijsplafond

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat er per 1 januari 2023 een zogeheten prijsplafond wordt ingevoerd op energie.

Wat houd dit energieplafond in en heeft dit een gevolg voor de investering in zonnepanelen?

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief €1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot €0,40 per kWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief zoals opgenomen in het energiecontract. Voor november en december ontvangen huishoudens een vaste korting op de energierekening van €190-, per maand.

Voordeliger plafond elektriciteit

Het kabinet heeft bij de uitwerking van het tijdelijke prijsplafond besloten dat het maximumtarief voor elektriciteit wordt verlaagd tot €0,40 per kWh. Dat was eerder €0,70. Daarnaast wordt het elektriciteitsverbruik dat onder het prijsplafond valt verhoogd van 2.400 kWh tot 2.900 kWh. Dat betekent dat een groter deel van het elektriciteitsverbruik onder het plafond valt en dat huishoudens en andere kleinverbruikers daar minder voor betalen.

Maximumtarieven van het prijsplafond betreffen de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw. Een huishouden met een gemiddeld verbruik heeft in 2023 in totaal zo'n €2.500 voordeel van het prijsplafond. In 2021 was het gemiddelde verbruik van een huishouden 1.200 m3 gas en 2.460 kWh elektriciteit (CBS).

Vaste korting in november en december

Het prijsplafond wordt op 1 januari 2023 ingevoerd. Om huishoudens begin deze winter al te helpen, ontvangen huishoudens en andere kleinverbruikers in november en december een vaste korting van €190 per maand op de energierekening. Deze compensatie is voor alle kleinverbruikers hetzelfde en wordt verrekend via de energieleveranciers.

Wat betekent dit voor de energietransitie?

Een gevolg van het prijsplafond is dat huishoudens gestimuleerd worden hun energieverbruik te beperken. Zonnepanelen blijven in de nieuwe situatie een verstandige investering. Als huishouden weet je zeker dat het stroomverbruik onder het plafond blijft. Het gevolgd van de hoge stroomprijzen is dat je zonnestroom meer waard word. Over de vergoeding voor terugleveren is nog niets officieel bekend. De verwachting is dat je de stroomprijs terugkrijgt die boven het prijsplafond ligt.

Berekening terugverdientijd

Bij ZelfOpwekken.nl berekenen wij de verwachte terugverdientijd conservatief. Waar de stroomprijzen de afgelopen maanden behoorlijk zijn gestegen rekenen wij vanaf begin dit jaar al met een stroomprijs van €0,38 per kWh. 

Investeren in zonnepanelen via ZelfOpwekken.nl blijft dus een verstandige investering. Vraag een gratis voorstel aan via onderstaande button:

Gratis voorstel